SELAMAT DATANG KE BLOG CATATAN ANKEL JONNI BLOG YANG RILEK DAN SANTAI JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI. LIKE KAMI DI MEDIA SOSIAL. SELAMAT MEMBACA, MOGA ANDA AKAN TERHIBUR

my 14 minutes survey.

Hai... lama rasanya tak update blog ni. huhuhu... Maklumlah, tengah tak berapa nak ceria mood sekarang nih. huhu.


Sebenarnya takde benda nak di cerita buat masa sekarang nih, tapi teringat plak dapat tag dari dua orang adik manis neh.


Jadi hari nih aku nak jawab tag tersebut dengan hati yang tenang dan tenteram. Nak tau siapa yang tag aku? Haaaa....


1) Adik Auni Hanis.

2) Adik Nurul Hidayah.

Dua-dua masih sekolah menengah, huhu... Belajar rajin-rajin ya jangan asyik facebook2 je.



Ok... jom kita mulakan.....




Instruction:

Once you are tagged, answer the question honestly. No lying or cheating, okay?

My answer:
Okay bebeh...





Starting time: 9 malam.



Name: Jonni.... Abang Jonni.
Brother(s): 4
Eye colour: hitam.
Shoe size: 6
Hair colour: Hitam legam.
Piercing: tanak ah....
Height: 183cm sahaja...




What are you wearing right now: t shirts dan kain pelikat... huhuhu... nyaman ah.
Where do you live: suka hati aku ah nak dok mana pon... harharhar.
Favourite number: takde...
Favourite drink: karot susu dan air membesar bagai johan... milo.
Favourite month: every month.
Favourite breakfast: Nasi lemak, kuey tieu goreng.



 HAVE YOU EVER



broken a bone: Alhamdulillah.... blom lagi...
been in a police car: Ingat aku ni penyamun ke hapa...
fallen for a friend: Hmm, perempuan ye.... laki blom...
fallen for a guy/girl for a short time: sama seperti jawapan di atas.
swam in the ocean: of kos... of kos..

broken someone's heart: huhuhu.... adessss.....
cried when someone's died: mestilah...
sat by the phone all night waiting for someone call: huhuhu... next question pleaseee...
saved e-mail: byk spam... bakpe nak simpan...
been cheated: harharhar... adessssss....





WHAT


your room look like: tongkang pecah...

what is right beside you: hmmm... jap aku tgk...kipas angin... huhuhu..

what is the last thing you ate: nasi lauk ayam masak sambal ngan masak lemak pucuk ubi... huhu.. haah... siap ikan kering.





WHO




the last person you tell: hah?

who was the last person you danced with: tak hingin aku...
who last person made you smile: darling... huhu.. anak buah aku da...







FINAL QUESTION




what are you listening rigt now: takde pa pe... huhuhu.

what did you do today:tido

are you the oldest: enggak...
indoors or outdoors: dua-dua.







TODAY DID YOU




talk to someone you like: haah... sume org. 
kiss someone: anak buah aku.
sing: malu ah.
talk to an Ex: malas.
miss someone: entah.
eat: mesti ler...





LAST PERSON YOU TALKED WHO




you talked on the phone to: er... er...
made you cry: takde...
you went to the mall with:butaks n friends.
who cheered you up: semua orang... termasuk anda..... huhu
have a crush on someone: haah... emma watson.



what books are you reading right now: buku kartun... huhu.
best feeling in the world: hepi.
future kids name: harharhar...
do you sleep with stuffed animal: haah... ahaks... mana ada...
what's under your bed: macam-macam ada...  kura-kura takde.
favourite sport: bola sepak
favourite place: tepi sungai... harharhar.
do you have a job: haah...





what time is it now: 9:30 malam.







with however long it took you to complete this, post as "my 14 minutes survey" and tag 15 people:

Hah? Tag 15 orang? ramainya..... adessss... (garu2 kepala).. nak tag sapa nih.... Ah lantak ah... tak nak tag sapa-sapa. harharhar.

 


Hai... lama rasanya tak update blog ni. huhuhu... Maklumlah, tengah tak berapa nak ceria mood sekarang nih. huhu.


Sebenarnya takde benda nak di cerita buat masa sekarang nih, tapi teringat plak dapat tag dari dua orang adik manis neh.


Jadi hari nih aku nak jawab tag tersebut dengan hati yang tenang dan tenteram. Nak tau siapa yang tag aku? Haaaa....


1) Adik Auni Hanis.

2) Adik Nurul Hidayah.

Dua-dua masih sekolah menengah, huhu... Belajar rajin-rajin ya jangan asyik facebook2 je.



Ok... jom kita mulakan.....




Instruction:

Once you are tagged, answer the question honestly. No lying or cheating, okay?

My answer:
Okay bebeh...





Starting time: 9 malam.



Name: Jonni.... Abang Jonni.
Brother(s): 4
Eye colour: hitam.
Shoe size: 6
Hair colour: Hitam legam.
Piercing: tanak ah....
Height: 183cm sahaja...




What are you wearing right now: t shirts dan kain pelikat... huhuhu... nyaman ah.
Where do you live: suka hati aku ah nak dok mana pon... harharhar.
Favourite number: takde...
Favourite drink: karot susu dan air membesar bagai johan... milo.
Favourite month: every month.
Favourite breakfast: Nasi lemak, kuey tieu goreng.



 HAVE YOU EVER



broken a bone: Alhamdulillah.... blom lagi...
been in a police car: Ingat aku ni penyamun ke hapa...
fallen for a friend: Hmm, perempuan ye.... laki blom...
fallen for a guy/girl for a short time: sama seperti jawapan di atas.
swam in the ocean: of kos... of kos..

broken someone's heart: huhuhu.... adessss.....
cried when someone's died: mestilah...
sat by the phone all night waiting for someone call: huhuhu... next question pleaseee...
saved e-mail: byk spam... bakpe nak simpan...
been cheated: harharhar... adessssss....





WHAT


your room look like: tongkang pecah...

what is right beside you: hmmm... jap aku tgk...kipas angin... huhuhu..

what is the last thing you ate: nasi lauk ayam masak sambal ngan masak lemak pucuk ubi... huhu.. haah... siap ikan kering.





WHO




the last person you tell: hah?

who was the last person you danced with: tak hingin aku...
who last person made you smile: darling... huhu.. anak buah aku da...







FINAL QUESTION




what are you listening rigt now: takde pa pe... huhuhu.

what did you do today:tido

are you the oldest: enggak...
indoors or outdoors: dua-dua.







TODAY DID YOU




talk to someone you like: haah... sume org. 
kiss someone: anak buah aku.
sing: malu ah.
talk to an Ex: malas.
miss someone: entah.
eat: mesti ler...





LAST PERSON YOU TALKED WHO




you talked on the phone to: er... er...
made you cry: takde...
you went to the mall with:butaks n friends.
who cheered you up: semua orang... termasuk anda..... huhu
have a crush on someone: haah... emma watson.



what books are you reading right now: buku kartun... huhu.
best feeling in the world: hepi.
future kids name: harharhar...
do you sleep with stuffed animal: haah... ahaks... mana ada...
what's under your bed: macam-macam ada...  kura-kura takde.
favourite sport: bola sepak
favourite place: tepi sungai... harharhar.
do you have a job: haah...





what time is it now: 9:30 malam.







with however long it took you to complete this, post as "my 14 minutes survey" and tag 15 people:

Hah? Tag 15 orang? ramainya..... adessss... (garu2 kepala).. nak tag sapa nih.... Ah lantak ah... tak nak tag sapa-sapa. harharhar.

 


BACA

Tangisan seekor naga

Ahad 20/02/2011.
Lokasi: rumah.
Masa  : 12 tengahari.










          Mmmmm.... malasnya nak keluar petang nanti, tapi aku dah janji ngan Ajek. Hmmmm..... Nak tak nak.... kena pegi jugak nih. Adesss...


       Sejak kebelakangan ini, aku dah jadi malas, banyak sangat benda yang aku fikirkan....   Arghhhhhhhhh... serabut!! Aku tidak ada mood. Buat itu tak kena.... ini tak kena.... Tensen!! Kadang-kadang aku terfikir.... apa makna semua nih? tapi bila nak fikir.... Ah!! malas ah! Lantak ah situ.








 Serabut... serabut.... kenapa mesti serabut. Kenapa sekarang ni aku serabut....

hmmmmm... tak boleh jadi nih...
relaks... relaks....
Baik aku layan lagu.... tapi lagu apa plak nak layan nih?

serabut.... serabut kepala lutut ku..... serabut...







        Hah.... baik aku layan lagu yang ganas-ganas, biar ringan sikit kepala. Lagu apa best... Metallica? Iron Maiden? hmmmm... serabut... serabut... Takpe ah... tengok dulu lagu apa ada...


        Hmmmm.... dah jumpa!!.... Tears of a dragon. Lama aku tak layan lagu nih. Memang best ah vokal Bruce Dickinson bawak lagu ini... memang mantap... Layan jerit-jerit lagu nih best gak. Boleh hilangkan serabut pala otak aku nih....



        Ok.... Aku nak pasang lagu nih kuat-kuat. Aku nak melalak kuat-kuat..... Biar satu kampung dengar.... Aku tak pedulik!!












For too long now

There were secret in my mind
For too long now
There were things I sould have said
In the darkness
I was stumbling for the door
To find a reason
To find the time, the place, the hour


Waiting for the winter sun
And the cold light of day
The misty ghost of childhood fears
The pressure is building
And I can't stay away


I throw myself into the sea
Release the wave
Let it wash over me
To face the fear
I once believed
The tears of the dragon
For you and for me


Where I was
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry


My emotions
Frozen in an icy lake
I couldn't feel them
Until the ice began to break


I have no power over this
You know I'm afraid
The walls I built are crumblig
The water is moving
I'm slipping away


I throw myself into the sea
Release the wave
Let it wash over me
To face the fear
I once believed
The tears of the dragon
For you and for me


Slowly I awake
Slowly I rise
The walls I built are crumblig
The water is moving
I'm slipping away


I throw myself into the sea
Release the wave
Let it wash over me
To face the fear
I once believed
The tears of the dragon
For you and for me...






                        



Tiba-tiba.......       Hoiiiiiiiiiiiii!!!






"Ko pasang lagu janganlah kuat-kuat.... darling nak tido tu... dahla dari tadi asyik nangis je." jerit akak ipar aku....


Lalu aku jawab "Mana ada kuat..... itupon nak kecoh... apalah akak nih"



"Apa?..... nah hambik nih".... kata kakak iparku sambil matanya terbeliak.


















Amaran: Jangan sesekali memasang lagu kuat-kuat, bila ada kakak ipar anda yang garang macam singa bertandang. Lagi-lagi bila dia sedang cuba menidurkan anaknya yang asyik nangis. Sayangilah nyawa anda.




nota dagu: tu je aku nak tulis pun... saja meleret-leret cam ketapi.
Ahad 20/02/2011.
Lokasi: rumah.
Masa  : 12 tengahari.










          Mmmmm.... malasnya nak keluar petang nanti, tapi aku dah janji ngan Ajek. Hmmmm..... Nak tak nak.... kena pegi jugak nih. Adesss...


       Sejak kebelakangan ini, aku dah jadi malas, banyak sangat benda yang aku fikirkan....   Arghhhhhhhhh... serabut!! Aku tidak ada mood. Buat itu tak kena.... ini tak kena.... Tensen!! Kadang-kadang aku terfikir.... apa makna semua nih? tapi bila nak fikir.... Ah!! malas ah! Lantak ah situ.








 Serabut... serabut.... kenapa mesti serabut. Kenapa sekarang ni aku serabut....

hmmmmm... tak boleh jadi nih...
relaks... relaks....
Baik aku layan lagu.... tapi lagu apa plak nak layan nih?

serabut.... serabut kepala lutut ku..... serabut...







        Hah.... baik aku layan lagu yang ganas-ganas, biar ringan sikit kepala. Lagu apa best... Metallica? Iron Maiden? hmmmm... serabut... serabut... Takpe ah... tengok dulu lagu apa ada...


        Hmmmm.... dah jumpa!!.... Tears of a dragon. Lama aku tak layan lagu nih. Memang best ah vokal Bruce Dickinson bawak lagu ini... memang mantap... Layan jerit-jerit lagu nih best gak. Boleh hilangkan serabut pala otak aku nih....



        Ok.... Aku nak pasang lagu nih kuat-kuat. Aku nak melalak kuat-kuat..... Biar satu kampung dengar.... Aku tak pedulik!!












For too long now

There were secret in my mind
For too long now
There were things I sould have said
In the darkness
I was stumbling for the door
To find a reason
To find the time, the place, the hour


Waiting for the winter sun
And the cold light of day
The misty ghost of childhood fears
The pressure is building
And I can't stay away


I throw myself into the sea
Release the wave
Let it wash over me
To face the fear
I once believed
The tears of the dragon
For you and for me


Where I was
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry


My emotions
Frozen in an icy lake
I couldn't feel them
Until the ice began to break


I have no power over this
You know I'm afraid
The walls I built are crumblig
The water is moving
I'm slipping away


I throw myself into the sea
Release the wave
Let it wash over me
To face the fear
I once believed
The tears of the dragon
For you and for me


Slowly I awake
Slowly I rise
The walls I built are crumblig
The water is moving
I'm slipping away


I throw myself into the sea
Release the wave
Let it wash over me
To face the fear
I once believed
The tears of the dragon
For you and for me...






                        



Tiba-tiba.......       Hoiiiiiiiiiiiii!!!






"Ko pasang lagu janganlah kuat-kuat.... darling nak tido tu... dahla dari tadi asyik nangis je." jerit akak ipar aku....


Lalu aku jawab "Mana ada kuat..... itupon nak kecoh... apalah akak nih"



"Apa?..... nah hambik nih".... kata kakak iparku sambil matanya terbeliak.


















Amaran: Jangan sesekali memasang lagu kuat-kuat, bila ada kakak ipar anda yang garang macam singa bertandang. Lagi-lagi bila dia sedang cuba menidurkan anaknya yang asyik nangis. Sayangilah nyawa anda.




nota dagu: tu je aku nak tulis pun... saja meleret-leret cam ketapi.
BACA

Sabtu yang sibuk

Jumaat  18/02/2011.
Masa:11 pagi.
Lokasi: Tempat kerja.








Butak: Panjang... esok mancing jom, bosan aku asyik mancing sorang-sorang kat seksyen 24. Mancing sungai tempat kau nak?


Jonni: Aku tak bolehla esok.... ada hal sikitlah... ko gi ajak si Man piang tu..


Butak: Dari aku ajak si piang... baik aku ajak mak aku... lagi best. Ko tak habis-habis ada hal.....


Jonni: Ada benda sikit nak buatlaaaa....











Masa: 3 petang.
Lokasi: Tempat kerja.







Rahman: Panjang... teman aku gi Plaza Alam Sentral esok... nak beli game baru ah... ko tolong pilihkan untuk aku... Ko yang terer pasal ps2 ni.


Jonni: Terer kepala lutut ah... bila masa aku main ps2... Aku layan ps7 sekarang ni... aku tak bolehlaaaa... esok sepupu aku kahwin...


Rahman: Hahaha... bila masa plak ada ps7 nih.. sekarang baru ada ps3...


Jonni: Tu laaa... ko mana ada internet... kat internet dah jual ps7 tau... ketinggalan zaman la ko ni...


Rahman: ye ke? eleh... tipu la ko... teman la aku esok...


Jonni: Ko dah kenal aku berapa tahun... berapa kali aku tipu ko.... Ajak la awek ko tu... sepupu aku kahwin laaaa.... takkan aku tak datang...



















Sabtu 19/02/2011.
Masa: 11 pagi.
Lokasi: kat rumah.












        Sekarang nih aku dah malas nak keluar atau jalan-jalan. Lebih suka tidur atau lepak kat rumah je. huhuhuhu....




nota lengan: jom tolong jawab survey untuk research group nuraishah. Kejap je... tak sampai 3 minit pon... Korang kan best... klik sini ye...
Jumaat  18/02/2011.
Masa:11 pagi.
Lokasi: Tempat kerja.








Butak: Panjang... esok mancing jom, bosan aku asyik mancing sorang-sorang kat seksyen 24. Mancing sungai tempat kau nak?


Jonni: Aku tak bolehla esok.... ada hal sikitlah... ko gi ajak si Man piang tu..


Butak: Dari aku ajak si piang... baik aku ajak mak aku... lagi best. Ko tak habis-habis ada hal.....


Jonni: Ada benda sikit nak buatlaaaa....











Masa: 3 petang.
Lokasi: Tempat kerja.







Rahman: Panjang... teman aku gi Plaza Alam Sentral esok... nak beli game baru ah... ko tolong pilihkan untuk aku... Ko yang terer pasal ps2 ni.


Jonni: Terer kepala lutut ah... bila masa aku main ps2... Aku layan ps7 sekarang ni... aku tak bolehlaaaa... esok sepupu aku kahwin...


Rahman: Hahaha... bila masa plak ada ps7 nih.. sekarang baru ada ps3...


Jonni: Tu laaa... ko mana ada internet... kat internet dah jual ps7 tau... ketinggalan zaman la ko ni...


Rahman: ye ke? eleh... tipu la ko... teman la aku esok...


Jonni: Ko dah kenal aku berapa tahun... berapa kali aku tipu ko.... Ajak la awek ko tu... sepupu aku kahwin laaaa.... takkan aku tak datang...



















Sabtu 19/02/2011.
Masa: 11 pagi.
Lokasi: kat rumah.












        Sekarang nih aku dah malas nak keluar atau jalan-jalan. Lebih suka tidur atau lepak kat rumah je. huhuhuhu....




nota lengan: jom tolong jawab survey untuk research group nuraishah. Kejap je... tak sampai 3 minit pon... Korang kan best... klik sini ye...
BACA

Aku nak tido awal....

           Sekarang nih, memang aku cuba nak tido lebih awal, ingin menjadi seorang insan yang lebih relevan dari yang dulu. Tapi... dalam berbuat sesuatu, lebih senang bercakap dari membuatnya. Sama gak ngan aku...



       Bila baring je, aku pasang niat nak tido awal, tak nak pikir apa-apa pon. huhuhu. tapi apa yang terjadi... mata pejam celik... pejam celik... tidonya tak.... terkebil-kebil je mata... huhuhu...











Aku nak tido......
Aku nak tido......
.
.
pejamlah mata wei...
Aku nak tido....
.
.
Dah pukul berapa nih...
tido.... tido...
Adessss.....
.
.
Apasal tak bley tido nih
hampesss....
tukar posisi plak...















Petua orang putih kalau nak tido awal....
kira kambing biri-biri lompat pagar...
.
.
.
Takkan nak kira kambing?
tak best ah...
.
.
kira gadis2 cantik dan seksi lagi bagus...
1 gadis cantik jalan2...
2 gadis cantik jalan2...
huhuhu..
3 gadis cantik jalan2...
phewwitttttt...
4 gadis cantik jalan2...
merahnya kak long....
.
.
ceh... lagi tak nak tido ada...
sapalah punya petua nih...
petua kepala lutut ah...
.
.
nak tido...
nak tido...
.
.










Apasal susah sangat nak tido nih...
tido...
tido...
.
.
Aku nak tido...
Aiyakkkk...
dah pukul berapa nih...
.
.
nak tido...
nak tido...







HHuaAaAaRgGhhHhhHhhhhH...


susahnya nak tido......
AKU NAK TIDO.....



       Camtulah aku selalu... terkebil-kebil, tapi tak tido-tido. Jadi hari ini, aku ingin meminta petua dan nasihat dari para-para hadirin sekalian..... macammana nak senang tido. Harap kawan-kawan sudi membantu.

       Sekian terima kasih. Semoga hari-hari kalian senantiasa ceria dan bahagia. Selamat malam....
           Sekarang nih, memang aku cuba nak tido lebih awal, ingin menjadi seorang insan yang lebih relevan dari yang dulu. Tapi... dalam berbuat sesuatu, lebih senang bercakap dari membuatnya. Sama gak ngan aku...



       Bila baring je, aku pasang niat nak tido awal, tak nak pikir apa-apa pon. huhuhu. tapi apa yang terjadi... mata pejam celik... pejam celik... tidonya tak.... terkebil-kebil je mata... huhuhu...











Aku nak tido......
Aku nak tido......
.
.
pejamlah mata wei...
Aku nak tido....
.
.
Dah pukul berapa nih...
tido.... tido...
Adessss.....
.
.
Apasal tak bley tido nih
hampesss....
tukar posisi plak...















Petua orang putih kalau nak tido awal....
kira kambing biri-biri lompat pagar...
.
.
.
Takkan nak kira kambing?
tak best ah...
.
.
kira gadis2 cantik dan seksi lagi bagus...
1 gadis cantik jalan2...
2 gadis cantik jalan2...
huhuhu..
3 gadis cantik jalan2...
phewwitttttt...
4 gadis cantik jalan2...
merahnya kak long....
.
.
ceh... lagi tak nak tido ada...
sapalah punya petua nih...
petua kepala lutut ah...
.
.
nak tido...
nak tido...
.
.










Apasal susah sangat nak tido nih...
tido...
tido...
.
.
Aku nak tido...
Aiyakkkk...
dah pukul berapa nih...
.
.
nak tido...
nak tido...







HHuaAaAaRgGhhHhhHhhhhH...


susahnya nak tido......
AKU NAK TIDO.....



       Camtulah aku selalu... terkebil-kebil, tapi tak tido-tido. Jadi hari ini, aku ingin meminta petua dan nasihat dari para-para hadirin sekalian..... macammana nak senang tido. Harap kawan-kawan sudi membantu.

       Sekian terima kasih. Semoga hari-hari kalian senantiasa ceria dan bahagia. Selamat malam....
BACA

AKU NAK BERHENTI KERJA.





           Beberapa hari lalu, aku dah di tag oleh chirpy-chummy. untuk turut serta dalam satu acara cerita berganti-ganti. Jadi hari nih baru aku nak buat ya. Tapi aku buat ikut suka hati aku lah.... kalu tersimpang dari format asal..... huhuhu... harap maaf je la ye....


        Tapi sebelum apa-apa, korang kena tau jalan ceritanya dahulu, jadi kenalah pergi baca kat blog sipulan-sipulan yang terdahulu. ok...




1) Haaaa... dialah penganjur acara, silalah baca intro dia di sini.







2) Pastu.. di sambung plak oleh si chirphy_chummy. Dia yang tag aku. Jadi baca plak citer dia di sini.




3) Sekarang citer aku plak.... ehem... ehem....









            Pada satu petang, aku sedang berjalan menuju ke port lepak feveret aku dengan rasa girang gembira. Kat sinilah tempat aku selalu lepak main-main gitar bersama member kamceng aku.


       

          Tiba-tiba aku ternampak kelibat orang sedang meletakkan bungkusan besar kat port lepak aku. Aku tengok orang dok garu-garu kepala memandang bungkusan itu, tiba-tiba dia toleh ke arah ku..... dia terkejut.... lalu terus dia lari lintang pukang meninggalkan bungkusan itu...



        Kemudian aku pergi ke bungkusan tersebut.... lain macam je ku tengok mende nih. Lalu aku buka bungkusan tersebut......






AaaRghHHh......

        Alangkah terkejutnya aku, rupa-rupanya ada mayat berlumuran darah yang telah di kerat-kerat.

       Aku panik.......

      Nak buat apa ni......

      Lapor polis....


      Lapor bomba...




            Aku terdiam seketika...... apa harus aku buat? Aku terdiam kaku. Sebab inilah kali pertama aku mengalami situasi sebegini. Kemudian aku dapat beberapa idea.... Buat apa aku nak lapur polis.... baik aku.....











        Gunakan peluang ini untuk membalas dendam pada mereka-mereka yang telah melukakan hati aku yang suci murni tulus dan kudus  ini.  Jadi ..... terimalah korang.......... Grrrrrrrrr......





1) Aku bawak bungkusan ini, dan letak kat belakang rumah ketua kampung. Aku benci dia.... sebab dia tolak pinangan aku satu ketika dulu.....




2) Aku nak bawak mayat ini, dan letak kat belakang rumah si Ajis. Cisss.... pinangan dia plak yg di terima. Aku taulah ko tu keje supervisor..... Hambik ko.....




3) Aku nak bawak mayat ini dan letak dekat-dekat ngan warung pak Abbas... Ada ke patut dia letak set karok kat warong dia. Pukul 1 pagi masih dengar orang melalak.... kalu suara sedap takpe.... picing lari...





        Huhuhuhu... ok..... habis... patutnya aku kena tag 3 orang untuk sambung citer ini. Tapi aku bagi open tag je lah. Sapa-sapa yang nak sambung... sila pilih salah satu dari situasi di atas.... huhuhu... Sambung ler... saja seronok-seronok....







Tapi part no 3 memang betul.... Ada warung dekat area umah aku dok karok malam-malam. Kadang-kadang pukul 1 pagi ada lagi.... hampeh!!!!!
      




           Beberapa hari lalu, aku dah di tag oleh chirpy-chummy. untuk turut serta dalam satu acara cerita berganti-ganti. Jadi hari nih baru aku nak buat ya. Tapi aku buat ikut suka hati aku lah.... kalu tersimpang dari format asal..... huhuhu... harap maaf je la ye....


        Tapi sebelum apa-apa, korang kena tau jalan ceritanya dahulu, jadi kenalah pergi baca kat blog sipulan-sipulan yang terdahulu. ok...




1) Haaaa... dialah penganjur acara, silalah baca intro dia di sini.







2) Pastu.. di sambung plak oleh si chirphy_chummy. Dia yang tag aku. Jadi baca plak citer dia di sini.




3) Sekarang citer aku plak.... ehem... ehem....









            Pada satu petang, aku sedang berjalan menuju ke port lepak feveret aku dengan rasa girang gembira. Kat sinilah tempat aku selalu lepak main-main gitar bersama member kamceng aku.


       

          Tiba-tiba aku ternampak kelibat orang sedang meletakkan bungkusan besar kat port lepak aku. Aku tengok orang dok garu-garu kepala memandang bungkusan itu, tiba-tiba dia toleh ke arah ku..... dia terkejut.... lalu terus dia lari lintang pukang meninggalkan bungkusan itu...



        Kemudian aku pergi ke bungkusan tersebut.... lain macam je ku tengok mende nih. Lalu aku buka bungkusan tersebut......






AaaRghHHh......

        Alangkah terkejutnya aku, rupa-rupanya ada mayat berlumuran darah yang telah di kerat-kerat.

       Aku panik.......

      Nak buat apa ni......

      Lapor polis....


      Lapor bomba...




            Aku terdiam seketika...... apa harus aku buat? Aku terdiam kaku. Sebab inilah kali pertama aku mengalami situasi sebegini. Kemudian aku dapat beberapa idea.... Buat apa aku nak lapur polis.... baik aku.....











        Gunakan peluang ini untuk membalas dendam pada mereka-mereka yang telah melukakan hati aku yang suci murni tulus dan kudus  ini.  Jadi ..... terimalah korang.......... Grrrrrrrrr......





1) Aku bawak bungkusan ini, dan letak kat belakang rumah ketua kampung. Aku benci dia.... sebab dia tolak pinangan aku satu ketika dulu.....




2) Aku nak bawak mayat ini, dan letak kat belakang rumah si Ajis. Cisss.... pinangan dia plak yg di terima. Aku taulah ko tu keje supervisor..... Hambik ko.....




3) Aku nak bawak mayat ini dan letak dekat-dekat ngan warung pak Abbas... Ada ke patut dia letak set karok kat warong dia. Pukul 1 pagi masih dengar orang melalak.... kalu suara sedap takpe.... picing lari...





        Huhuhuhu... ok..... habis... patutnya aku kena tag 3 orang untuk sambung citer ini. Tapi aku bagi open tag je lah. Sapa-sapa yang nak sambung... sila pilih salah satu dari situasi di atas.... huhuhu... Sambung ler... saja seronok-seronok....







Tapi part no 3 memang betul.... Ada warung dekat area umah aku dok karok malam-malam. Kadang-kadang pukul 1 pagi ada lagi.... hampeh!!!!!
      
BACA

Cinta itu membunuhku.




         Huarghhhhh... mmmnmm.... sakit-sakit plak badan aku bila duduk lama-lama ngadap komputer nih. huhuhu. Dulu masa mula-mula aku pasang internet, aku cuma pakai untuk download-download lagu, surf internet cari benda-benda yang menarik untuk di baca. Cari info tentang band-band feveret aku, movie dan sebagainya. Kiranya tak banyak masa aku buang masa di internet.




        Kini, setelah aku mempunyai blog yang serba pelik ini, segalanya telah berubah. Aku selalu menghabiskan masa yang agak lama di dunia maya ini. Hampir tiap-tiap malam aku dok ngadap monitor aku nih.  Ibarat aku sudah jatuh cinta dengan dunia internet. (cam harem je ayat). Huhuhu...





Disebabkan itulah aku selalu tidur lewat. Dan itulah punca aku sering mengantuk dan lembik ditempat kerja. huhuhuhu.


Secara tidak langsung ia mengganggu gugat gaya, mutu dan keunggulan kerja ku. huhuhu. Dan di sebabkan aku sudah muak asyik kena bambu bos aku, aku dah bertekad tak nak ngantuk-ngantuk lagi di tempat kerja.





          Ada ke patut dia kata aku tido, padahal... aku cuma pejam mata je, itupon nak kecoh. huhuhu. Dan sebenarnya bukan aku sorang je, dak lain pon sama gak..... suka tido. huhuhu... kadang-kadang ah.    
     



         Apapun bermula dari detik dan saat ini, aku menanamkan tekad untuk tidak tidur lewat-lewat lagi.... bangun awal dengan tubuh yang cergas, sihat dan bertenaga superpower..... kecuali pada hari sabtu dan ahad, bolehlah aku meronggeng kat internet ni lama-lama. 

        Dan disaat ini....  ketika anda sedang membaca entri yang serabai ini....... aku sedang...
















       Tidur nyenyak.... dibuai mimpi indah.... bersama  gadis-gadis cantik di seluruh Malaysia. Harharhar... Ok... Selamat tidur rakyat Malaysia.



         Huarghhhhh... mmmnmm.... sakit-sakit plak badan aku bila duduk lama-lama ngadap komputer nih. huhuhu. Dulu masa mula-mula aku pasang internet, aku cuma pakai untuk download-download lagu, surf internet cari benda-benda yang menarik untuk di baca. Cari info tentang band-band feveret aku, movie dan sebagainya. Kiranya tak banyak masa aku buang masa di internet.




        Kini, setelah aku mempunyai blog yang serba pelik ini, segalanya telah berubah. Aku selalu menghabiskan masa yang agak lama di dunia maya ini. Hampir tiap-tiap malam aku dok ngadap monitor aku nih.  Ibarat aku sudah jatuh cinta dengan dunia internet. (cam harem je ayat). Huhuhu...





Disebabkan itulah aku selalu tidur lewat. Dan itulah punca aku sering mengantuk dan lembik ditempat kerja. huhuhuhu.


Secara tidak langsung ia mengganggu gugat gaya, mutu dan keunggulan kerja ku. huhuhu. Dan di sebabkan aku sudah muak asyik kena bambu bos aku, aku dah bertekad tak nak ngantuk-ngantuk lagi di tempat kerja.





          Ada ke patut dia kata aku tido, padahal... aku cuma pejam mata je, itupon nak kecoh. huhuhu. Dan sebenarnya bukan aku sorang je, dak lain pon sama gak..... suka tido. huhuhu... kadang-kadang ah.    
     



         Apapun bermula dari detik dan saat ini, aku menanamkan tekad untuk tidak tidur lewat-lewat lagi.... bangun awal dengan tubuh yang cergas, sihat dan bertenaga superpower..... kecuali pada hari sabtu dan ahad, bolehlah aku meronggeng kat internet ni lama-lama. 

        Dan disaat ini....  ketika anda sedang membaca entri yang serabai ini....... aku sedang...
















       Tidur nyenyak.... dibuai mimpi indah.... bersama  gadis-gadis cantik di seluruh Malaysia. Harharhar... Ok... Selamat tidur rakyat Malaysia.
BACA

yeay... aku dapat cokelat.




          Hellu.... how do you do... Huhuhu.. Apa khabar korang semua.? Semoga sihat-sihat belaka disamping rakan dan keluarga tercinta.


       Sebenarnya dalam beberapa minggu yang lalu, aku dapat kiriman bungkusan dari seseoranglah. Mula-mula aku ingat apa benda ni, sekali buka-buka rupanya cokelat. huhuhuhu. Jadi hari nih aku tulis entri ini nak ucap terima kasih pada blogger yang beri cokelat tersebut. Sebab aku memang cukup terharulah bila tengok coklat tersebut....  Nak tau sebab apa.... haaaaaaa.... silalah tengok......












              Cokelat tu siap tulis catatan abang jonni. Harharhar. Memang cantik ah cokelat tu, tapi jadi berterabur sikit sebab jatuh di tarik darling aku. Baru nak amik gambar... si darling dah tarik.... Lagipun aku ambil gambar ini guna henfon buruk aku tu, jadi camtulah jadi gambarnya... huhu...




        Pastu aku dok belek-belek coklat tu, nampak cam sedap je, tapi nak makan rasa sayang la plak.... Aku belek-belek lagi....






         Aku dok tengok... nak makan ke taknak... nak makan ke tak nak... Tapi benda dah depan mata kan... tunggu apa lagi, makan je la. ngeh ngeh ngeh... Rasanya memang sedap. Tu yang tak tahan tu... tapi tu la, sebenarnya aku dapat makan sikit je, sebab darling yang dok pulun sorang-sorang. Aku mintak sikit dia tak bagi plak tu... hampeh.  Nak tengok muka darling aku.... ni la dia....








          


         Ni la dia darling aku tu..... anak buah aku yang ke 6 dan paling muda sekali. Aku pun tak tau sebab apa nama panggilan dia darling. Kena tanya mak dia..... Dialah yang dok makan cokelat tu pun. Aku dok tengok je lah. Mula-mula rasa nak rebut je cokelat tu, tapi mak dia dok pandang je.... tak jadi aku. Kang tak pasal-pasal kena penampar sulung dari kakak iparku yang sulung. Huhuhuhu.




          Apa-apa pun aku nak ucap terima kasih kat blogger yang bagi cokelat tu dengan ucapan.... lain kali bagilah lagi, aku tak merasa la wei. Dapat 2 ketul je....  Sian aku.



          Apapun kalau korang nak tau dari mana datangnya coklat ini, sila klik sini. Macam-macam ada. Yang cantik-cantik, yang comel-comel semua ada. Boleh tempah khas plak tu.



nota kening: Kalau ada sesape nak bagi aku cokelat.... silakanlah.... Aku redha.....



          Hellu.... how do you do... Huhuhu.. Apa khabar korang semua.? Semoga sihat-sihat belaka disamping rakan dan keluarga tercinta.


       Sebenarnya dalam beberapa minggu yang lalu, aku dapat kiriman bungkusan dari seseoranglah. Mula-mula aku ingat apa benda ni, sekali buka-buka rupanya cokelat. huhuhuhu. Jadi hari nih aku tulis entri ini nak ucap terima kasih pada blogger yang beri cokelat tersebut. Sebab aku memang cukup terharulah bila tengok coklat tersebut....  Nak tau sebab apa.... haaaaaaa.... silalah tengok......












              Cokelat tu siap tulis catatan abang jonni. Harharhar. Memang cantik ah cokelat tu, tapi jadi berterabur sikit sebab jatuh di tarik darling aku. Baru nak amik gambar... si darling dah tarik.... Lagipun aku ambil gambar ini guna henfon buruk aku tu, jadi camtulah jadi gambarnya... huhu...




        Pastu aku dok belek-belek coklat tu, nampak cam sedap je, tapi nak makan rasa sayang la plak.... Aku belek-belek lagi....






         Aku dok tengok... nak makan ke taknak... nak makan ke tak nak... Tapi benda dah depan mata kan... tunggu apa lagi, makan je la. ngeh ngeh ngeh... Rasanya memang sedap. Tu yang tak tahan tu... tapi tu la, sebenarnya aku dapat makan sikit je, sebab darling yang dok pulun sorang-sorang. Aku mintak sikit dia tak bagi plak tu... hampeh.  Nak tengok muka darling aku.... ni la dia....








          


         Ni la dia darling aku tu..... anak buah aku yang ke 6 dan paling muda sekali. Aku pun tak tau sebab apa nama panggilan dia darling. Kena tanya mak dia..... Dialah yang dok makan cokelat tu pun. Aku dok tengok je lah. Mula-mula rasa nak rebut je cokelat tu, tapi mak dia dok pandang je.... tak jadi aku. Kang tak pasal-pasal kena penampar sulung dari kakak iparku yang sulung. Huhuhuhu.




          Apa-apa pun aku nak ucap terima kasih kat blogger yang bagi cokelat tu dengan ucapan.... lain kali bagilah lagi, aku tak merasa la wei. Dapat 2 ketul je....  Sian aku.



          Apapun kalau korang nak tau dari mana datangnya coklat ini, sila klik sini. Macam-macam ada. Yang cantik-cantik, yang comel-comel semua ada. Boleh tempah khas plak tu.



nota kening: Kalau ada sesape nak bagi aku cokelat.... silakanlah.... Aku redha.....
BACA

Yahoo.... esok kerja..... seronoknya....


    Yahoooo.... esok kerja.... Harharhar. Sekejap sahaja masa berlalu, seminggu rasa macam sekejap sangat. Pejam celik... pejam celik... dah seminggu.



     Tak ada apa yang istimewa pun yang aku lakukan dalam seminggu nih. Hanya jalan-jalan camtu saja, tak pergi jauh-jauh pun. Huhuhuhu....


      Esok hari pertama kerja, mesti badan rasa lemau dan sengal semacam je. Sebab dah beberapa hari lepak je, tidur pun lebih, jadi esok mesti rasa malas yang amat. Sebab itu malam ini aku bertekad nak tidur awal. Huhuhuhu.



           Tapi terus terang aku rindukan suasana kerja. Aku rindukan bau tempat kerja aku... dan aku rindukan......











         Aku rindu benar pada bos aku. Rindu suara dia yang membingitkan telinga, rindukan segala bebelan yang tak masuk dek akal tu, dan tak lupa rindukan perlian dia.


        Satu benda yang aku tak boleh lupa...... bila dia cakap.....

"Cilaka lu panjang... lu tido ka..." 

       Aku hanya mampu terkebil-kebil memandang wajahnya yang merah padam itu. Masih segar dalam ingatan aku, macam baru semalam peristiwa itu berlaku.
Selain tuan tanah kedaung itu.... aku juga rindukan.....










           Kawan-kawan kerja aku. Sudah bertahun aku bersama mereka, macam iklan kat tv tu... "Kita bukan kawan.... kita sudah macam... adik-beradik" Aku rindukan telatah mereka, gurau senda mereka, lawak cam harem mereka.....


      Aku suka lihat bila si Butak mengajuk aksi bos aku dan bercakap...  "Cilaka lu panjang... sikalang lu bos kaaa... saya bos..." Aku hanya mampu tersenyum dan tertawa. Adakah aku berkecil hati dengan sindiran itu? Tidak sama sekali.... kita kan kawan. Inilah yang dinamakan kehidupan...








        Namun... adakah semua yang tertulis di sini adalah benar? Adakah semua ini realiti hidupku.....  Adakah aku benar-benar teruja pergi kerja esok? Jawapannya......
















                            Tidakkkkkkkkkkkkkkk..........













                           Tidakkkkkkkkkkkkkkk..........















                         Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkk.......



















                        Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkk.....

    Yahoooo.... esok kerja.... Harharhar. Sekejap sahaja masa berlalu, seminggu rasa macam sekejap sangat. Pejam celik... pejam celik... dah seminggu.



     Tak ada apa yang istimewa pun yang aku lakukan dalam seminggu nih. Hanya jalan-jalan camtu saja, tak pergi jauh-jauh pun. Huhuhuhu....


      Esok hari pertama kerja, mesti badan rasa lemau dan sengal semacam je. Sebab dah beberapa hari lepak je, tidur pun lebih, jadi esok mesti rasa malas yang amat. Sebab itu malam ini aku bertekad nak tidur awal. Huhuhuhu.



           Tapi terus terang aku rindukan suasana kerja. Aku rindukan bau tempat kerja aku... dan aku rindukan......











         Aku rindu benar pada bos aku. Rindu suara dia yang membingitkan telinga, rindukan segala bebelan yang tak masuk dek akal tu, dan tak lupa rindukan perlian dia.


        Satu benda yang aku tak boleh lupa...... bila dia cakap.....

"Cilaka lu panjang... lu tido ka..." 

       Aku hanya mampu terkebil-kebil memandang wajahnya yang merah padam itu. Masih segar dalam ingatan aku, macam baru semalam peristiwa itu berlaku.
Selain tuan tanah kedaung itu.... aku juga rindukan.....










           Kawan-kawan kerja aku. Sudah bertahun aku bersama mereka, macam iklan kat tv tu... "Kita bukan kawan.... kita sudah macam... adik-beradik" Aku rindukan telatah mereka, gurau senda mereka, lawak cam harem mereka.....


      Aku suka lihat bila si Butak mengajuk aksi bos aku dan bercakap...  "Cilaka lu panjang... sikalang lu bos kaaa... saya bos..." Aku hanya mampu tersenyum dan tertawa. Adakah aku berkecil hati dengan sindiran itu? Tidak sama sekali.... kita kan kawan. Inilah yang dinamakan kehidupan...








        Namun... adakah semua yang tertulis di sini adalah benar? Adakah semua ini realiti hidupku.....  Adakah aku benar-benar teruja pergi kerja esok? Jawapannya......
















                            Tidakkkkkkkkkkkkkkk..........













                           Tidakkkkkkkkkkkkkkk..........















                         Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkk.......



















                        Tidakkkkkkkkkkkkkkkkkk.....
BACA

Cara aku lukis kartun

    

     Hari ini aku tak nak merepek, sekadar nak kongsi macammana cara aku lukis kartun yang ada kat blog ini.


    Aku tergerak nak tulis pasal nih selepas baca komen dari Cik Echah Mashuri, peminat tegar kerepek pisang lemak masin. Dia sendiri yang tulis ye pasal minat-minat kerepek ni ye.... aku tulis balik je. Dia dah beberapa kali tanya aku soalan yang sama.....






           Macam dah takde benda lain nak tanya... tanyalah.... dah makan ke belum ke... dah mandi ke belum ke.... takpun lagi best kalu dia tanya... Abg Jonni nak tak kawen ngan saya?. harharharhar.... Jangan marah Echah, gurau je.



       Sukacita dimaklumkan aku bukan kartunis dan tak kerja ngan kerja yang sangkut paut ngan lukis-lukis nih. Aku lukis suka-suka je, bila aku bosan tak reti nak buat apa. Huhu...



           Lepas tu ada gak kawan-kawan blogger yang tanya, aku lukis pakai software apa? Kaler pakai software apa? Jadi terus terang aku cakap aku tak pandai nak guna-guna software nih. Jadi sebab mood aku baik hari nih.... aku tunjuk terus camna aku buat ye. Mana tau ada sapa-sapa yang nak tau kan.



        Mula-mula aku lukis kartun tu, secara manual lah, guna pen ke.. pensel ke... kat kertas. Ok... hari ini aku lukis gambar Abg Jonni angkat berat. Malas nak lukis gambar berkemban ke... pakai spender je ke.... huhuhu.







             Haaaa.... camtu ah kan. Tengok siap ada screwdriver atas meja, nak buat apa pon aku tak tau. Pastu dah siap aku terus scan je. Nasib baik dah kira ok scanner aku. huhuhuhu.... Abang aku yang dok godek-godek. Pastu dia cakap.... "ko reti guna tak benda ni?" Pastu entah apa dia bebel aku pon tak tau.... aku buat derk je.



        Lepas scan aku bukak gambar tu, tgk ok ke tak. Sebab aku set guna photoscape bila buka fail gambar2, jadi aku terus edit  guna photoscape.








       Biasanya aku cuma crop gambar tu je, ambil mana yang aku nak. Pastu aku ejas-ejas kasi terang sikit pastu tukar size dia kasi kecil sikit. Pastu save. Habis.





       Kalu nak kaler-kaler aku guna smoothdraw 3 . Software ni jela yang aku tau guna pun. Itupun tak pandai sangat malas nak explore-explore benda nih. huhuhu.








           Kadang-kadang aku dok suka main kaler-kaler ni. Saje tukar-tukar cara kaler, sebab dia ada pilihan ... nak kaler guna cat air ke, crayon ke, spray ke, conteng-conteng pakai pensel ke.
Dah siap kaler-kaler pastu save terus.








            Jadi inilah hasilnya...... Camnilah cara aku lukis-lukis kartun kat blog nih. Sebab cara ini je yang aku tau pun. huhuhuhu.


        Ok... terima kasih kerana sudi membaca.......
    

     Hari ini aku tak nak merepek, sekadar nak kongsi macammana cara aku lukis kartun yang ada kat blog ini.


    Aku tergerak nak tulis pasal nih selepas baca komen dari Cik Echah Mashuri, peminat tegar kerepek pisang lemak masin. Dia sendiri yang tulis ye pasal minat-minat kerepek ni ye.... aku tulis balik je. Dia dah beberapa kali tanya aku soalan yang sama.....






           Macam dah takde benda lain nak tanya... tanyalah.... dah makan ke belum ke... dah mandi ke belum ke.... takpun lagi best kalu dia tanya... Abg Jonni nak tak kawen ngan saya?. harharharhar.... Jangan marah Echah, gurau je.



       Sukacita dimaklumkan aku bukan kartunis dan tak kerja ngan kerja yang sangkut paut ngan lukis-lukis nih. Aku lukis suka-suka je, bila aku bosan tak reti nak buat apa. Huhu...



           Lepas tu ada gak kawan-kawan blogger yang tanya, aku lukis pakai software apa? Kaler pakai software apa? Jadi terus terang aku cakap aku tak pandai nak guna-guna software nih. Jadi sebab mood aku baik hari nih.... aku tunjuk terus camna aku buat ye. Mana tau ada sapa-sapa yang nak tau kan.



        Mula-mula aku lukis kartun tu, secara manual lah, guna pen ke.. pensel ke... kat kertas. Ok... hari ini aku lukis gambar Abg Jonni angkat berat. Malas nak lukis gambar berkemban ke... pakai spender je ke.... huhuhu.







             Haaaa.... camtu ah kan. Tengok siap ada screwdriver atas meja, nak buat apa pon aku tak tau. Pastu dah siap aku terus scan je. Nasib baik dah kira ok scanner aku. huhuhuhu.... Abang aku yang dok godek-godek. Pastu dia cakap.... "ko reti guna tak benda ni?" Pastu entah apa dia bebel aku pon tak tau.... aku buat derk je.



        Lepas scan aku bukak gambar tu, tgk ok ke tak. Sebab aku set guna photoscape bila buka fail gambar2, jadi aku terus edit  guna photoscape.








       Biasanya aku cuma crop gambar tu je, ambil mana yang aku nak. Pastu aku ejas-ejas kasi terang sikit pastu tukar size dia kasi kecil sikit. Pastu save. Habis.





       Kalu nak kaler-kaler aku guna smoothdraw 3 . Software ni jela yang aku tau guna pun. Itupun tak pandai sangat malas nak explore-explore benda nih. huhuhu.








           Kadang-kadang aku dok suka main kaler-kaler ni. Saje tukar-tukar cara kaler, sebab dia ada pilihan ... nak kaler guna cat air ke, crayon ke, spray ke, conteng-conteng pakai pensel ke.
Dah siap kaler-kaler pastu save terus.








            Jadi inilah hasilnya...... Camnilah cara aku lukis-lukis kartun kat blog nih. Sebab cara ini je yang aku tau pun. huhuhuhu.


        Ok... terima kasih kerana sudi membaca.......
BACA

Terima kasih mesin basuh






             Sukacitanya di maklumkan, hari ini aku menghabiskan beberapa jam dari hidup aku untuk membasuh pakaianku. Itupun selepas aku perasan dah tak banyak baju dan seluar boleh ku pakai. Bila tengok kat bilik... ya ampun..... bertimbun baju dan seluar belum berbasuh.



        Jenuh jugak nak membasuh hari ini. Sakit-sakit pinggang aku di buatnya. Jadi di sini aku nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada pencipta mesin basuh. Kerana di sebabkan beliaulah kerja aku jadi senang lah sikit. Korang tau siapakah pencipta mesin basuh?.... aku tak tau.



         Nasib baiklah aku ada mesin basuh. Walaupun dah buruk, uzur, tapi masih mampu menjalankan tanggungjawabnya dengan jayanya. Cuba bayangkan kalau mesin basuh tak wujud.... lepas tu bekalan air pulak takde...... Kat mana nak basuh baju? Tak ke sungai jawabnya.....










        Aku tak dapat bayangkan diri aku kena basuh baju kat sungai. Nak membawa baju-baju aku ke sungai satu hal, pastu nak membasuh sehelai-sehelai. Tu belum kira kena intai orang lagi.... pastu kena kacau. Gila ah. Tak dapat ku bayangkan....



        Dengan mesin basuh ni senang la sikit, cuma humban-humban baju dan seluar dalam mesin.... pastu picit. Tau-tau dah siap. Aku tinggal ambil dan sidai je kat jemuran. Nasib baik cuaca hari ini cerah, nyaman dan tenang. Jadi baju-baju aku tu semua kering dan berbau harum.










Nota kuku: Gambar diatas adalah hiasan semata. Tak pernah aku jemur kain dengan berkemban. Teruk aku kena bahan kalau orang-orang kampung nampak. huhuhuhu.





             Sukacitanya di maklumkan, hari ini aku menghabiskan beberapa jam dari hidup aku untuk membasuh pakaianku. Itupun selepas aku perasan dah tak banyak baju dan seluar boleh ku pakai. Bila tengok kat bilik... ya ampun..... bertimbun baju dan seluar belum berbasuh.



        Jenuh jugak nak membasuh hari ini. Sakit-sakit pinggang aku di buatnya. Jadi di sini aku nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada pencipta mesin basuh. Kerana di sebabkan beliaulah kerja aku jadi senang lah sikit. Korang tau siapakah pencipta mesin basuh?.... aku tak tau.



         Nasib baiklah aku ada mesin basuh. Walaupun dah buruk, uzur, tapi masih mampu menjalankan tanggungjawabnya dengan jayanya. Cuba bayangkan kalau mesin basuh tak wujud.... lepas tu bekalan air pulak takde...... Kat mana nak basuh baju? Tak ke sungai jawabnya.....










        Aku tak dapat bayangkan diri aku kena basuh baju kat sungai. Nak membawa baju-baju aku ke sungai satu hal, pastu nak membasuh sehelai-sehelai. Tu belum kira kena intai orang lagi.... pastu kena kacau. Gila ah. Tak dapat ku bayangkan....



        Dengan mesin basuh ni senang la sikit, cuma humban-humban baju dan seluar dalam mesin.... pastu picit. Tau-tau dah siap. Aku tinggal ambil dan sidai je kat jemuran. Nasib baik cuaca hari ini cerah, nyaman dan tenang. Jadi baju-baju aku tu semua kering dan berbau harum.










Nota kuku: Gambar diatas adalah hiasan semata. Tak pernah aku jemur kain dengan berkemban. Teruk aku kena bahan kalau orang-orang kampung nampak. huhuhuhu.
BACA

Sebab-sebab aku tak suka main bola.

        Aku memang peminat sukan bola sepak. Dan kelab feveret aku adalah Manchester United. Namun aku bukanlah tergolong dalam kumpulan yang fanatik sangat. Iaitu sampai kutuk-kutuk bebudak yang minat pasukan lain. Aku steady je. huhuhu.


         Adakah aku seorang yang kaki bangku? Jawapannya adalah ya dan tidak. Ya... sebab aku dah lama tak main bola. Tidak.... sebab aku pernah mewakili sekolah aku dulu... dulu... dulu.... dulu kala. Selepas sekolah aku sudah jarang main bola, dan sekarang.... langsung.



        Aku tak suka main bola ini... aku maksudkan main bola petang-petang. Main kat padang depan balai raya ramai-ramai dengan remaja-remaja kampung yang aku sendiri pun tak tau anak sapa. Sebab ada muka-muka yang aku langsung tak pernah nampak. huhuhu... sesat kot.


    
        Salah satu sebabnya, main kat kampung ni merapu, ada yang pakai but, kasut biasa... kaki ayam pon ada. Aku kalu nak pakai kasut kang... takut terpijak kaki anak orang, berlobang plak kaki. Nak kaki ayam... grip tadak. Konfom tergelincir selalu. Boleh menyebabkan kecederaan.



       Pastu dah nama main-main. Main bola dah takde peraturan. Pengadil memang ada... tapi serupa takde... bebal. Tu yang main siap tarik-tarik seluar, baju, tolak-tolak sesuka hati. Kadang-kadang... entahlah dah macam gusti pun ada.







        Lepas tu yang main punyalah ramai, dekat 40 orang kat tengah padang. huhuhu... gila sesak. Yang tak bestnya bila bahagi-bahagi pemain. Pastu kena undi.... satu team pakai baju... satu team lagi bukak baju. Kalu kena team tak pakai baju..... memang musnahlah harapan. Nak tau sebab apa....












             Teruk jadi bahan... abis kena gelak. Badan kurus kering, memang sah-sah jadi lawak jenaka. Apatah lagi bagi mereka-mereka yang badan ditumbuhi panau atau kurap.... tahi lalat ke.... memang tekanan perasaanlah jawabnya. Tu yang pernah tengok sampai bertumbuk pun ada.




             Tapi benda yang buat aku betul-betul takut nak turun padang, bila pasukan anda kalah. Pada orang-orang yang biasa..... bila tau dah kalah pastu dah nak agak maghrib.... cepat-cepat dia larikan diri. Melarikan diri sekuat hati.... ibarat seorang suami yang lari bila di kejar isteri yang memegang parang. Sapa yang tak sempat lari..... maka.....













            Kena bogel. Nasib baik aku tak pernah kena. harharhar... 
 

nota kaki ayam: Ritual ini sudah lama tak di praktikkan di  kampung aku. huhuhu... Sekarang aku tengok macam best je budak2 main petang2. Tapi aku dah tak mampu nak join. huhuhu...
        Aku memang peminat sukan bola sepak. Dan kelab feveret aku adalah Manchester United. Namun aku bukanlah tergolong dalam kumpulan yang fanatik sangat. Iaitu sampai kutuk-kutuk bebudak yang minat pasukan lain. Aku steady je. huhuhu.


         Adakah aku seorang yang kaki bangku? Jawapannya adalah ya dan tidak. Ya... sebab aku dah lama tak main bola. Tidak.... sebab aku pernah mewakili sekolah aku dulu... dulu... dulu.... dulu kala. Selepas sekolah aku sudah jarang main bola, dan sekarang.... langsung.



        Aku tak suka main bola ini... aku maksudkan main bola petang-petang. Main kat padang depan balai raya ramai-ramai dengan remaja-remaja kampung yang aku sendiri pun tak tau anak sapa. Sebab ada muka-muka yang aku langsung tak pernah nampak. huhuhu... sesat kot.


    
        Salah satu sebabnya, main kat kampung ni merapu, ada yang pakai but, kasut biasa... kaki ayam pon ada. Aku kalu nak pakai kasut kang... takut terpijak kaki anak orang, berlobang plak kaki. Nak kaki ayam... grip tadak. Konfom tergelincir selalu. Boleh menyebabkan kecederaan.



       Pastu dah nama main-main. Main bola dah takde peraturan. Pengadil memang ada... tapi serupa takde... bebal. Tu yang main siap tarik-tarik seluar, baju, tolak-tolak sesuka hati. Kadang-kadang... entahlah dah macam gusti pun ada.







        Lepas tu yang main punyalah ramai, dekat 40 orang kat tengah padang. huhuhu... gila sesak. Yang tak bestnya bila bahagi-bahagi pemain. Pastu kena undi.... satu team pakai baju... satu team lagi bukak baju. Kalu kena team tak pakai baju..... memang musnahlah harapan. Nak tau sebab apa....












             Teruk jadi bahan... abis kena gelak. Badan kurus kering, memang sah-sah jadi lawak jenaka. Apatah lagi bagi mereka-mereka yang badan ditumbuhi panau atau kurap.... tahi lalat ke.... memang tekanan perasaanlah jawabnya. Tu yang pernah tengok sampai bertumbuk pun ada.




             Tapi benda yang buat aku betul-betul takut nak turun padang, bila pasukan anda kalah. Pada orang-orang yang biasa..... bila tau dah kalah pastu dah nak agak maghrib.... cepat-cepat dia larikan diri. Melarikan diri sekuat hati.... ibarat seorang suami yang lari bila di kejar isteri yang memegang parang. Sapa yang tak sempat lari..... maka.....













            Kena bogel. Nasib baik aku tak pernah kena. harharhar... 
 

nota kaki ayam: Ritual ini sudah lama tak di praktikkan di  kampung aku. huhuhu... Sekarang aku tengok macam best je budak2 main petang2. Tapi aku dah tak mampu nak join. huhuhu...
BACA

You are sweet Blogger like candy





           Adakah aku seorang blogger yang sweet macam gula-gula... huhuhu.. Entahlah. Kalu muka aku cam Justin Bieber bolehlah di kata sweet...


        Apapun thanks pada syarq yang cukup-cukup sweet bagi award ni kat aku. Thanks ya...





         Sila klik sini nak tau syarat-syarat penerimaan award ni .




        Lepas tu aku kena tag kawan-kawan lain yang sweet-sweet gitu. Tu yang masalah tu... aku rasa korang sume ni sweet-sweet belaka. Eh silap.... ada gak yg tak sweet.... mcm Along Tapa, A samad Jaafar, Hamzah Otromen, pendek kata yang lelaki... tak sweet langsung. harharharhar... Jangan marah ar bro... gurau je... korang tetap sweet ah...


       Apapun aku tag mereka-mereka ini.... dengan tanpa prejudis... huhuhu...


1) Aniz  pemilik blog semaniz cupcakes. Jangan makan yang sweet-sweet je tau... nanti kene diabetes.

2) Cik Rabbit blogger yang minat doll rabbit yang kiut miut. Mintak ah kucing gebu tu seekor.... comel ah. Aku nak gak...

3) MaWaDDaH blogger yang cukup sweet sebab selalu komen kat sini sejak dari mula-mula dulu. huhuhu...





            Akhir kata... majulah sukan untuk negara..... huhuhu..









       
        Aku rasa ada sedikit gedik dalam entri kali ini... huhuhu....  malu ah... tutup muka... tutup muka...




           Adakah aku seorang blogger yang sweet macam gula-gula... huhuhu.. Entahlah. Kalu muka aku cam Justin Bieber bolehlah di kata sweet...


        Apapun thanks pada syarq yang cukup-cukup sweet bagi award ni kat aku. Thanks ya...





         Sila klik sini nak tau syarat-syarat penerimaan award ni .




        Lepas tu aku kena tag kawan-kawan lain yang sweet-sweet gitu. Tu yang masalah tu... aku rasa korang sume ni sweet-sweet belaka. Eh silap.... ada gak yg tak sweet.... mcm Along Tapa, A samad Jaafar, Hamzah Otromen, pendek kata yang lelaki... tak sweet langsung. harharharhar... Jangan marah ar bro... gurau je... korang tetap sweet ah...


       Apapun aku tag mereka-mereka ini.... dengan tanpa prejudis... huhuhu...


1) Aniz  pemilik blog semaniz cupcakes. Jangan makan yang sweet-sweet je tau... nanti kene diabetes.

2) Cik Rabbit blogger yang minat doll rabbit yang kiut miut. Mintak ah kucing gebu tu seekor.... comel ah. Aku nak gak...

3) MaWaDDaH blogger yang cukup sweet sebab selalu komen kat sini sejak dari mula-mula dulu. huhuhu...





            Akhir kata... majulah sukan untuk negara..... huhuhu..









       
        Aku rasa ada sedikit gedik dalam entri kali ini... huhuhu....  malu ah... tutup muka... tutup muka...
BACA
 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger