SELAMAT DATANG KE BLOG CATATAN ANKEL JONNI BLOG YANG RILEK DAN SANTAI JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI. LIKE KAMI DI MEDIA SOSIAL. SELAMAT MEMBACA, MOGA ANDA AKAN TERHIBUR

sambutan syawal Abg Jonni (episod akhir)


             Semalam bila aku buka saja blog sengal aku nih, terpampang komen yang amat comel dari bro jurnal murahan. huhuhu. Terima kasih bro sebab sudi komen. Aku ingat lagi andalah orang yang pertama sekali follow blog ini. Dan anda masih sudi komen kat sini, terima kasih.


             Terima kasih gak pada anda-anda yang telah beri komen kat sini, tapi aku tak jawab pun komen tu. Mintak maaf bebanyak. Sekarang ni kepala otak aku tengah bizi fikir macam-macam. Sampai blog tak terurus dan tak terjenguk.


             Sebenarnya aku pun dah lupa nak tulis apa, maklumlah raya dah lama habis, huhuhu. Takpe ah aku tulis gak kasi habis. Ibarat kata Abang Din, kawan kat tempat kerja aku... "Buat kerja bior bagi habis, takdelah nyusahkan kawan-kawan" huhuhu.










            Ok. Di hari pertama hari raya aku habiskan masa kat rumah je, bantu ibu aku. Tolong buat air, isi-isi kuih dalam bekas biskut, kemas-kemas rumah siki-sikit, tolong-tolong camtu je ah. Bila takde benda nak buat, aku pun dok mengayam ketupat sambil duduk kat depan tv, Maklumlah esoknya  iaitu pada hari raya kedua kawan aku akan datang beraya bersama keluarga dia. huhuhu. Tetamu dari jauh nak datang jadi buatlah sedikit jamuan ringkas untuk mereka.




       Pendek kata aku menjadi seorang anak dara terjun hari itu, bukan bidan terjun ye... aku tak reti nak bidankan orang. Manakan tidak sepanjang hari aku habiskan masa di dapur. Tapi bila ada sedara mara yang aku kenal rapat datang, takdelah aku dok dapur je, aku pegilah layan-layan sembang dan bergurau senda ngan diorang. 








Abg Jonni: Eh! dah besar dah epul ni eh, tahun lepas masih kecikkkkkkkkkk lagi... besar ni je....


Epul : ..........


Abg Jonni: Meh sini acik dukung... meh sini....






Abg Jonni: Herkkk!! Aiyooooo... tak larat acik nak dukung dah ni... Aiyoooo... epul makan apa nih....


Epul: .........


        Begitulah ceritanya di hari raya pertama aku, pendek kata penat jugak ah aku hari itu. Pada malamnya pulak, aku dok rebus ketupat yang aku anyam tadi. Sambil-sambil tu aku dok kacau kak ngah aku yang tengah memasak kat dapur. huhuhuhuhu.






Kak Ngah: Jadi ke kawan ko nak datang esok?


Abg Jonni: Jadi la kak, kalu tak takdenya nak rebus-rebus ketupat kat luar tu.


Kak Ngah: Kalau camtu takpe ah, esok pagi-pagi akak ngan kak long masak siap-siap untuk diorang. Tapi nanti ko setelkan semua ye, kitorang masak je. Esok siap masak je kitorang balik kampung.


Abg Jonni: iyeeeee... tauuuu... akak nak masak apa esok?


Kak Ngah: Tu kena tanya kak long, akak nak buat roti jala....






Abg Jonni: Roti jala? sedap tuuuu... tapi kan kak, apasal orang asyik buat roti jala kaler kuning, napa tak kaler biru? kan lagi cantik...


Kak Ngah: Ah! tak pernah dibuat orang roti jala kaler biru... buruk la kalernya....


Abg Jonni: harharhar. Kan sekarang ni hari merdeka, buatlah kaler macam bendera Malaysia... barulah best, patriotik gitu...


Kak Ngah: Sudahlah, pegi tengok ketupat ko tu... jangan kacau kakak...


Abg Jonni: kahkahkah. Akak memang... tak berani nak buat yang pelik-pelik sikit, asyik-asyik sama ajeeee... apa lah..


Kak Ngah: Sudahhhhhhhh.... pegilah!! kang akak tanak masak esok baru tau...


Abg Jonni: ok.. ok... pegilah ni... eleh!! ajak bergurau pun tak boleh.... huhuhu.




         Begitulah yang berlaku, aku telah mencabar akak aku untuk  membuat roti jala warna warni. huhuhuhu. Aku tau akak aku takkan berani buat punyerrrr.....




keesokan harinya.....






       Bangun je tido, aku pun pergilah mandi. Masa aku lalu kat dapur aku tengok 2 orang akak ipar aku tengah sibuk ketang ketung ketang ketung masak kat dapur. Aku buat derk je pegi bilik air, malas nak tegur diorang.


       Lepas aku siap-siap pakai baju semua, aku pegilah dapur . Pastu aku tegurlah akak-akak aku tu..




Abg Jonni: Sibuk masak nampak? macamlah tau masak.... harharharhar...


Kak Long: Kalau datang setakat nak mengacau... tak payah... pegi dok luar. 


Abg Jonni: Elehhhhhhhhh... gurau sikit pun nak stressssss.. rileks ah kak long... rileksssssss....


Kak Long: Mana boleh rileks, kena siapkan semua ni cepat-cepat, kitorang nak balik kampung jap lagi.


Abg Jonni: Kahkahkah. balik kampung pemende... jalan kaki pun sampai. (sebenarnya kak long aku sekampung, rumah mak dia bukan jauh mana pun, jalan kaki pun sampai. harharhar)


Kak Long: Bukan kak longlaaa.... kak ngah tuuuu... dia nak balik Tanjung Karang jap lagiiiiii.... eeeiiii budak nih. Haaaa... tengok... roti jala ko tu dah siap!! cantik tak? cantik tak?






Abg Jonni: Herkkkkkk!!!! itu... itu... itu...


         Ya tuan-tuan dan puan-puan, sebenarnya pada hari itu aku amatlah terkejut. Terkejut melihat roti  jala yang dimasak oleh 2 orang kakak ipar ku itu. Satu keajaiban telah berlaku.... ya!! satu keajaiban....


Kak Long: Haaaaa... suka tak? suka tak? Ko jugakkan yang mintak macam ini, kitorang ikut cakap ko je....






Kak Long: Tadaaaaaaa...... cantik kan? cantik kan?


         Sekali betul kak ngah aku buat roti jala warna warni. Aku terdiam tengok roti jala tu, gila warna warni. Pelik siot!! Gila betul!! Nak keluarkan jamu kawan aku pun segan. huhuhuhu. Tu lah nak buat macam mana.... Bak kata orang-orang tua, "terlajak perahu boleh di undur, bujang terlajak....... ek eh!!" terlajak cakap plak. huhuhu... menyesal aku cakap suruh buat roti jala warna warni semalam.


         Lepas dah masak semua diorang semua pun berkemas nak balik kampung. Dan kak long aku pulak sempat beri sepatah dua kata kat aku.......






Kak Long: Roti jala tu.. bla.. bla.. bla... karinya ada kat... bla.. bla.. bla..  jap lagi tutup api kuah kacang tu.. bla.. bla.. bla.. kemas-kemas rumah sikit... bla.. bla.. bla.. sapu laman .. bla.. bla.. bla.. bla.. tolong mak buat air... bla.. bla.. bla.. Jangan lupa bagi ayam makan... bla.. bla.. bla.. siapkan biskut-biskut.. bla.. bla.. bla..


         Dan aku hanya mampu menjawab.. ok kak long.. ok.. beres.... ok kalong... iyeeee.... ok kak long... iyeeeeeeeeeee...... ok... faham kak long.... beres nanti semua.... ok kak long....




        Lepas semua balik, tinggallah aku berdua sahaja bersama ibu. Maka bermulalah sesi kemas mengemas dan menyiapkan juadah semua. Lebih kurang pukul 11 lebih 2 kereta masuk ke laman rumah aku. Dah sampai tetamu yang di tunggu-tunggu....








        Kawan aku datang bersama kedua ayah ibunya, adik lelaki bujangnya, adik pompuan dan suaminya serta 2 anak mereka yang comel-comel. Kebetulan tahun ini mereka beraya di klang, jadi mereka meluangkan masa datang beraya disini. huhuhu.


        Maka bermulalah sesi kelam kabut, stress dan jantung berdegup dup dap dup dap kencang. Maklumlah banyak benda yang dibuat tak siap lagi. Inilah jadinya bila anak teruna buat kerja di dapur.... jadi tunggang langgang. Harharharharhar. 


        Nasib baiklah masa tu kawan aku tu sudi membantu aku di dapur, buat air semua... lega aku. huhuhu. Mak aku pulak dok kat atas tengah melayan jiran aku yang datang beraya. Keluarga kawan aku tu dok kat ruang bawah je. huhuhuhu.




Kawan : Gula kat mana? Macam mana nak buat air gula pun takde?


Abg Jonni: Tuuuu.. yg dalam botol tu gulalah. Kak long dah rebus gula tu cukup-cukup, tambah daun pandan pastu boh dalam botol, senang nak buat air katanya...


Kawan : Ni eh? Napa tengok sekarang dah malas nak update blog? Dah tak rajin macam dulu...


Abg Jonni: Dah malaslah.... takde mood... 


Kawan : Bagus!! Tak yah update terus pun takpe.... entri tah hapa-hapa....


Abg Jonni: makcik oiiiii.... blog tu memang sengal... tapi penuh dengan nasihat dan tauladan...


Kawan : Ah! sudahlah lu... blog tah hapa-hapa tah...


Abg Jonni: well... nak buat macam mana... citarasa kita berbeza la makcik... berbeza....
























Kau bilang cinta padaku
Aku bilang pikir dulu
Selera kita
Terlalu jauh berbeda

Parfum mu dari Paris
Sepatu mu dari Italy
Kau bilang demi gengsi
Semua serba luar negeri

Manakah mungkin mengikuti caramu
Yang penuh hura-hura


( korus )
Aku suka jaipong kau suka disko
Oh oh oh oh
Aku suka singkong kau suka keju
Oh oh oh oh
Aku dambakan seorang gadis yang sederhana
Aku ini hanya anak singkong
Aku hanya anak singkong

         



Parfum mu dari Paris
Sepatu mu dari Italy
Kau bilang demi gengsi
Semua serba luar negeri

Manakah mungkin mengikuti caramu
Yang penuh hura-hura







( korus )
Aku suka jaipong kau suka disko
Oh oh oh oh
Aku suka singkong kau suka keju
Oh oh oh oh
Aku dambakan seorang gadis yang sederhana
Aku ini hanya anak singkong
Aku hanya anak singkong







Kawan: Ah!! malas nak layan jawa totok neh.....


Abg Jonni: kehkehkeh. weiii... walau jawa tapi rock beb... rock...


Kawan: shadaplah!!


Abg Jonni: harharharhar... elehhhh.. gurau-gurau sikit pun nak marah.... huhuhu.




Kesimpulannya: Hari raya tahun ini pada aku cukup menyeronokkan dan cukup bermakna. Macam biasalah penuh dengan drama dan tah hapa hapa tah. huhuhuhu. Terima kasih pada kawan aku sekeluarga yang sudi bertandang ke rumah aku pada hari raya ke 2 dulu. Terima kasih.


Dan beliau juga adalah rakan blogger blog ini yang selalu bertanyakan soalan.....


1) Napa tak update blog?
2) Bila nak update blog?
3) omg... entri cam harem!!


Dan bila aku tanya dia... "Makcik... Bila nak update blog?" dia jawab.. "Ah shadaplah" 


Harharharhar.




.....TaMaT.....














             Semalam bila aku buka saja blog sengal aku nih, terpampang komen yang amat comel dari bro jurnal murahan. huhuhu. Terima kasih bro sebab sudi komen. Aku ingat lagi andalah orang yang pertama sekali follow blog ini. Dan anda masih sudi komen kat sini, terima kasih.


             Terima kasih gak pada anda-anda yang telah beri komen kat sini, tapi aku tak jawab pun komen tu. Mintak maaf bebanyak. Sekarang ni kepala otak aku tengah bizi fikir macam-macam. Sampai blog tak terurus dan tak terjenguk.


             Sebenarnya aku pun dah lupa nak tulis apa, maklumlah raya dah lama habis, huhuhu. Takpe ah aku tulis gak kasi habis. Ibarat kata Abang Din, kawan kat tempat kerja aku... "Buat kerja bior bagi habis, takdelah nyusahkan kawan-kawan" huhuhu.










            Ok. Di hari pertama hari raya aku habiskan masa kat rumah je, bantu ibu aku. Tolong buat air, isi-isi kuih dalam bekas biskut, kemas-kemas rumah siki-sikit, tolong-tolong camtu je ah. Bila takde benda nak buat, aku pun dok mengayam ketupat sambil duduk kat depan tv, Maklumlah esoknya  iaitu pada hari raya kedua kawan aku akan datang beraya bersama keluarga dia. huhuhu. Tetamu dari jauh nak datang jadi buatlah sedikit jamuan ringkas untuk mereka.




       Pendek kata aku menjadi seorang anak dara terjun hari itu, bukan bidan terjun ye... aku tak reti nak bidankan orang. Manakan tidak sepanjang hari aku habiskan masa di dapur. Tapi bila ada sedara mara yang aku kenal rapat datang, takdelah aku dok dapur je, aku pegilah layan-layan sembang dan bergurau senda ngan diorang. 








Abg Jonni: Eh! dah besar dah epul ni eh, tahun lepas masih kecikkkkkkkkkk lagi... besar ni je....


Epul : ..........


Abg Jonni: Meh sini acik dukung... meh sini....






Abg Jonni: Herkkk!! Aiyooooo... tak larat acik nak dukung dah ni... Aiyoooo... epul makan apa nih....


Epul: .........


        Begitulah ceritanya di hari raya pertama aku, pendek kata penat jugak ah aku hari itu. Pada malamnya pulak, aku dok rebus ketupat yang aku anyam tadi. Sambil-sambil tu aku dok kacau kak ngah aku yang tengah memasak kat dapur. huhuhuhuhu.






Kak Ngah: Jadi ke kawan ko nak datang esok?


Abg Jonni: Jadi la kak, kalu tak takdenya nak rebus-rebus ketupat kat luar tu.


Kak Ngah: Kalau camtu takpe ah, esok pagi-pagi akak ngan kak long masak siap-siap untuk diorang. Tapi nanti ko setelkan semua ye, kitorang masak je. Esok siap masak je kitorang balik kampung.


Abg Jonni: iyeeeee... tauuuu... akak nak masak apa esok?


Kak Ngah: Tu kena tanya kak long, akak nak buat roti jala....






Abg Jonni: Roti jala? sedap tuuuu... tapi kan kak, apasal orang asyik buat roti jala kaler kuning, napa tak kaler biru? kan lagi cantik...


Kak Ngah: Ah! tak pernah dibuat orang roti jala kaler biru... buruk la kalernya....


Abg Jonni: harharhar. Kan sekarang ni hari merdeka, buatlah kaler macam bendera Malaysia... barulah best, patriotik gitu...


Kak Ngah: Sudahlah, pegi tengok ketupat ko tu... jangan kacau kakak...


Abg Jonni: kahkahkah. Akak memang... tak berani nak buat yang pelik-pelik sikit, asyik-asyik sama ajeeee... apa lah..


Kak Ngah: Sudahhhhhhhh.... pegilah!! kang akak tanak masak esok baru tau...


Abg Jonni: ok.. ok... pegilah ni... eleh!! ajak bergurau pun tak boleh.... huhuhu.




         Begitulah yang berlaku, aku telah mencabar akak aku untuk  membuat roti jala warna warni. huhuhuhu. Aku tau akak aku takkan berani buat punyerrrr.....




keesokan harinya.....






       Bangun je tido, aku pun pergilah mandi. Masa aku lalu kat dapur aku tengok 2 orang akak ipar aku tengah sibuk ketang ketung ketang ketung masak kat dapur. Aku buat derk je pegi bilik air, malas nak tegur diorang.


       Lepas aku siap-siap pakai baju semua, aku pegilah dapur . Pastu aku tegurlah akak-akak aku tu..




Abg Jonni: Sibuk masak nampak? macamlah tau masak.... harharharhar...


Kak Long: Kalau datang setakat nak mengacau... tak payah... pegi dok luar. 


Abg Jonni: Elehhhhhhhhh... gurau sikit pun nak stressssss.. rileks ah kak long... rileksssssss....


Kak Long: Mana boleh rileks, kena siapkan semua ni cepat-cepat, kitorang nak balik kampung jap lagi.


Abg Jonni: Kahkahkah. balik kampung pemende... jalan kaki pun sampai. (sebenarnya kak long aku sekampung, rumah mak dia bukan jauh mana pun, jalan kaki pun sampai. harharhar)


Kak Long: Bukan kak longlaaa.... kak ngah tuuuu... dia nak balik Tanjung Karang jap lagiiiiii.... eeeiiii budak nih. Haaaa... tengok... roti jala ko tu dah siap!! cantik tak? cantik tak?






Abg Jonni: Herkkkkkk!!!! itu... itu... itu...


         Ya tuan-tuan dan puan-puan, sebenarnya pada hari itu aku amatlah terkejut. Terkejut melihat roti  jala yang dimasak oleh 2 orang kakak ipar ku itu. Satu keajaiban telah berlaku.... ya!! satu keajaiban....


Kak Long: Haaaaa... suka tak? suka tak? Ko jugakkan yang mintak macam ini, kitorang ikut cakap ko je....






Kak Long: Tadaaaaaaa...... cantik kan? cantik kan?


         Sekali betul kak ngah aku buat roti jala warna warni. Aku terdiam tengok roti jala tu, gila warna warni. Pelik siot!! Gila betul!! Nak keluarkan jamu kawan aku pun segan. huhuhuhu. Tu lah nak buat macam mana.... Bak kata orang-orang tua, "terlajak perahu boleh di undur, bujang terlajak....... ek eh!!" terlajak cakap plak. huhuhu... menyesal aku cakap suruh buat roti jala warna warni semalam.


         Lepas dah masak semua diorang semua pun berkemas nak balik kampung. Dan kak long aku pulak sempat beri sepatah dua kata kat aku.......






Kak Long: Roti jala tu.. bla.. bla.. bla... karinya ada kat... bla.. bla.. bla..  jap lagi tutup api kuah kacang tu.. bla.. bla.. bla.. kemas-kemas rumah sikit... bla.. bla.. bla.. sapu laman .. bla.. bla.. bla.. bla.. tolong mak buat air... bla.. bla.. bla.. Jangan lupa bagi ayam makan... bla.. bla.. bla.. siapkan biskut-biskut.. bla.. bla.. bla..


         Dan aku hanya mampu menjawab.. ok kak long.. ok.. beres.... ok kalong... iyeeee.... ok kak long... iyeeeeeeeeeee...... ok... faham kak long.... beres nanti semua.... ok kak long....




        Lepas semua balik, tinggallah aku berdua sahaja bersama ibu. Maka bermulalah sesi kemas mengemas dan menyiapkan juadah semua. Lebih kurang pukul 11 lebih 2 kereta masuk ke laman rumah aku. Dah sampai tetamu yang di tunggu-tunggu....








        Kawan aku datang bersama kedua ayah ibunya, adik lelaki bujangnya, adik pompuan dan suaminya serta 2 anak mereka yang comel-comel. Kebetulan tahun ini mereka beraya di klang, jadi mereka meluangkan masa datang beraya disini. huhuhu.


        Maka bermulalah sesi kelam kabut, stress dan jantung berdegup dup dap dup dap kencang. Maklumlah banyak benda yang dibuat tak siap lagi. Inilah jadinya bila anak teruna buat kerja di dapur.... jadi tunggang langgang. Harharharharhar. 


        Nasib baiklah masa tu kawan aku tu sudi membantu aku di dapur, buat air semua... lega aku. huhuhu. Mak aku pulak dok kat atas tengah melayan jiran aku yang datang beraya. Keluarga kawan aku tu dok kat ruang bawah je. huhuhuhu.




Kawan : Gula kat mana? Macam mana nak buat air gula pun takde?


Abg Jonni: Tuuuu.. yg dalam botol tu gulalah. Kak long dah rebus gula tu cukup-cukup, tambah daun pandan pastu boh dalam botol, senang nak buat air katanya...


Kawan : Ni eh? Napa tengok sekarang dah malas nak update blog? Dah tak rajin macam dulu...


Abg Jonni: Dah malaslah.... takde mood... 


Kawan : Bagus!! Tak yah update terus pun takpe.... entri tah hapa-hapa....


Abg Jonni: makcik oiiiii.... blog tu memang sengal... tapi penuh dengan nasihat dan tauladan...


Kawan : Ah! sudahlah lu... blog tah hapa-hapa tah...


Abg Jonni: well... nak buat macam mana... citarasa kita berbeza la makcik... berbeza....
























Kau bilang cinta padaku
Aku bilang pikir dulu
Selera kita
Terlalu jauh berbeda

Parfum mu dari Paris
Sepatu mu dari Italy
Kau bilang demi gengsi
Semua serba luar negeri

Manakah mungkin mengikuti caramu
Yang penuh hura-hura


( korus )
Aku suka jaipong kau suka disko
Oh oh oh oh
Aku suka singkong kau suka keju
Oh oh oh oh
Aku dambakan seorang gadis yang sederhana
Aku ini hanya anak singkong
Aku hanya anak singkong

         



Parfum mu dari Paris
Sepatu mu dari Italy
Kau bilang demi gengsi
Semua serba luar negeri

Manakah mungkin mengikuti caramu
Yang penuh hura-hura







( korus )
Aku suka jaipong kau suka disko
Oh oh oh oh
Aku suka singkong kau suka keju
Oh oh oh oh
Aku dambakan seorang gadis yang sederhana
Aku ini hanya anak singkong
Aku hanya anak singkong







Kawan: Ah!! malas nak layan jawa totok neh.....


Abg Jonni: kehkehkeh. weiii... walau jawa tapi rock beb... rock...


Kawan: shadaplah!!


Abg Jonni: harharharhar... elehhhh.. gurau-gurau sikit pun nak marah.... huhuhu.




Kesimpulannya: Hari raya tahun ini pada aku cukup menyeronokkan dan cukup bermakna. Macam biasalah penuh dengan drama dan tah hapa hapa tah. huhuhuhu. Terima kasih pada kawan aku sekeluarga yang sudi bertandang ke rumah aku pada hari raya ke 2 dulu. Terima kasih.


Dan beliau juga adalah rakan blogger blog ini yang selalu bertanyakan soalan.....


1) Napa tak update blog?
2) Bila nak update blog?
3) omg... entri cam harem!!


Dan bila aku tanya dia... "Makcik... Bila nak update blog?" dia jawab.. "Ah shadaplah" 


Harharharhar.




.....TaMaT.....













BACA
 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger