SELAMAT DATANG KE BLOG CATATAN ANKEL JONNI BLOG YANG RILEK DAN SANTAI JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI. LIKE KAMI DI MEDIA SOSIAL. SELAMAT MEMBACA, MOGA ANDA AKAN TERHIBUR

ENTRY KE 200 - YIEHAAAAAAA......




Sebenarnya aku takde apa pun nak di ceritakan, sekadar nak luahkan perasaan kegembiraan aku terhadap diri sendiri kerana telah berjaya merekodkan entri yang ke -200. huahuahuahua. Ye ler.. tau ler... baru 200 entri nak kecoh.  Biar le.. haha. Dan jika diimbas kembali,  entri pertama aku lahir pada 29/5/10. hmmmm... jika dihitung-hitung sudah 2 tahun juga aku berblogging. Tak sangka begitu cepat masa berlalu. Aku rasa macam baru semalam je aku bukak blog ini. hahaha.

Tapi orang lain dalam 2 tahun mampu buat beribu entri, dan aku hanya mampu 200 entri sahaja. Nampak sangat aku ni seorang blogger yang malas. Maklumlah aku ni kira macam blogger separuh masa sahaja. huhuhu. Tapi bagus jugak aku jarang update blog ni, sebabnya....






Ya. Jika dibandingkan entri-entri  aku dengan orang lain, memang jauh panggang dari mikrowave. Orang lain membuat entri-entri yang berilmiah, berilmu dan bermanfaat. Entri yang sarat dengan nasihat  yang boleh dijadikan panduan buat orang lain.

Sedangkan aku hanya mampu membuat entri-entri merepek meraban yang tah hapa-hapa tah. Sebagai contoh, berikut adalah antara contoh-contoh entri aku yang terdahulu...




cerita aku ngan bebudak kat tempat kerja....




Berangan nak pergi rumah urut... 


dan yang terbaru...




Tengok spender orang....

Haiyoooo... memang menyedihkan. Sadis sekali... Semua entri aku tah hapa-hapa tah. Hakhakhak. Ini kalau mak aku baca blog aku, komfom beliau  boleh pengsan. Nasib baik tak seorang dari keluarga mahupun saudara mara aku membaca blog aku ini... 

 Tapi walau macam manapun aku tetap gembira aku telah berjaya membuat 200 entri. kehkehkeh.. Serius aku berasa gembira dan begitu teruja sekali . Sebab dulu masa mula-mula aku buat blog ini, aku jangkakan aku cuma mampu bertahan blogging selama beberapa bulan sahaja. Kira macam hangat-hangat taik hidung la.... 

Tapi tanpa dijangka sudah 2 tahun aku blogging. Jadi tak salah rasanya untuk aku bergembira sakan sambil melompat-lompat kegembiraan bukan? Yiehaaaaaaaaaaaaaa....








 ek ah ek ahhhhhhh... yiehaaaaa...



Nota kaki gelek : Ada sesiapa sudi bergelek bersama aku? Kalau lelaki baik tak payah, aku lebih rela gelek sorang2. Lagi-lagi kalau bro Aujinz. Tak hingin aku... kehkehkehkehkeh






***** the end*****






Sebenarnya aku takde apa pun nak di ceritakan, sekadar nak luahkan perasaan kegembiraan aku terhadap diri sendiri kerana telah berjaya merekodkan entri yang ke -200. huahuahuahua. Ye ler.. tau ler... baru 200 entri nak kecoh.  Biar le.. haha. Dan jika diimbas kembali,  entri pertama aku lahir pada 29/5/10. hmmmm... jika dihitung-hitung sudah 2 tahun juga aku berblogging. Tak sangka begitu cepat masa berlalu. Aku rasa macam baru semalam je aku bukak blog ini. hahaha.

Tapi orang lain dalam 2 tahun mampu buat beribu entri, dan aku hanya mampu 200 entri sahaja. Nampak sangat aku ni seorang blogger yang malas. Maklumlah aku ni kira macam blogger separuh masa sahaja. huhuhu. Tapi bagus jugak aku jarang update blog ni, sebabnya....






Ya. Jika dibandingkan entri-entri  aku dengan orang lain, memang jauh panggang dari mikrowave. Orang lain membuat entri-entri yang berilmiah, berilmu dan bermanfaat. Entri yang sarat dengan nasihat  yang boleh dijadikan panduan buat orang lain.

Sedangkan aku hanya mampu membuat entri-entri merepek meraban yang tah hapa-hapa tah. Sebagai contoh, berikut adalah antara contoh-contoh entri aku yang terdahulu...




cerita aku ngan bebudak kat tempat kerja....




Berangan nak pergi rumah urut... 


dan yang terbaru...




Tengok spender orang....

Haiyoooo... memang menyedihkan. Sadis sekali... Semua entri aku tah hapa-hapa tah. Hakhakhak. Ini kalau mak aku baca blog aku, komfom beliau  boleh pengsan. Nasib baik tak seorang dari keluarga mahupun saudara mara aku membaca blog aku ini... 

 Tapi walau macam manapun aku tetap gembira aku telah berjaya membuat 200 entri. kehkehkeh.. Serius aku berasa gembira dan begitu teruja sekali . Sebab dulu masa mula-mula aku buat blog ini, aku jangkakan aku cuma mampu bertahan blogging selama beberapa bulan sahaja. Kira macam hangat-hangat taik hidung la.... 

Tapi tanpa dijangka sudah 2 tahun aku blogging. Jadi tak salah rasanya untuk aku bergembira sakan sambil melompat-lompat kegembiraan bukan? Yiehaaaaaaaaaaaaaa....








 ek ah ek ahhhhhhh... yiehaaaaa...



Nota kaki gelek : Ada sesiapa sudi bergelek bersama aku? Kalau lelaki baik tak payah, aku lebih rela gelek sorang2. Lagi-lagi kalau bro Aujinz. Tak hingin aku... kehkehkehkehkeh






***** the end*****



BACA

TIADA LAGI CUTI BUAT KU


Hari ini hari pertama aku bekerja selepas seminggu cuti raya. Dan  perasaan aku ketika ini...
















































Serius gua takde mood nak keje hari nih....






***** the end *****



Hari ini hari pertama aku bekerja selepas seminggu cuti raya. Dan  perasaan aku ketika ini...
















































Serius gua takde mood nak keje hari nih....






***** the end *****


BACA

AKTIVITI SELEPAS RAYA

Hari raya bagiku, memang cukup indah. Dapat meluangkan masa bersama keluarga tercinta, aku senang melihat gelagat anak-anak buahku. Merekalah yang paling gembira di waktu itu.

Aku senang melihat saudara maraku datang berkunjung. Bukan selalu kita dapat berjumpa mereka. Maklumlah masing-masing sibuk dengan kehidupan sendiri. Di waktu inilah kita dapat bermesra dengan mereka. Dapat menyelami dan mendekati kehidupan mereka yang dah lama tidak kita peduli.




Seperkara lagi yang seronok tentang raya adalah makanan. Ketika inilah kita dapat makan bermacam juadah yang enak, dari ketupat, lemang, kuah kacang dan bermacam kuih-muih. Aku senang berkunjung kerumah saudara maraku. Sudah tentu aku dapat merasa juadah enak dari mereka.





Namun disebalik semua ini, timbul sesuatu yang kurang menyenangkan. Sesuatu yang menghantuiku saban tahun. Sudah menjadi seakan rutin atau aktiviti buatku....






perutku asyik meragam....




***** the end *****

Hari raya bagiku, memang cukup indah. Dapat meluangkan masa bersama keluarga tercinta, aku senang melihat gelagat anak-anak buahku. Merekalah yang paling gembira di waktu itu.

Aku senang melihat saudara maraku datang berkunjung. Bukan selalu kita dapat berjumpa mereka. Maklumlah masing-masing sibuk dengan kehidupan sendiri. Di waktu inilah kita dapat bermesra dengan mereka. Dapat menyelami dan mendekati kehidupan mereka yang dah lama tidak kita peduli.




Seperkara lagi yang seronok tentang raya adalah makanan. Ketika inilah kita dapat makan bermacam juadah yang enak, dari ketupat, lemang, kuah kacang dan bermacam kuih-muih. Aku senang berkunjung kerumah saudara maraku. Sudah tentu aku dapat merasa juadah enak dari mereka.





Namun disebalik semua ini, timbul sesuatu yang kurang menyenangkan. Sesuatu yang menghantuiku saban tahun. Sudah menjadi seakan rutin atau aktiviti buatku....






perutku asyik meragam....




***** the end *****

BACA

SIMFONI HIDUP SEORANG KAKI MC












Fakta : Rakan aku memang kuat mengambil cuti sakit. Dan dah bermacam jenis sakit yang tertera di slip cuti sakit beliau. Kali ini dia cakap dia kena denggi plak dah... kali kedua dalam tahun ini. kehkehkeh. 




****** Bahagian dua ******


Bahagian ini aku tujukan khas buat 2 gadis comel. Semoga mereka membacanya. Maaf aku lambat memberi respons disebabkan kekurangan waktu untuk bersuka ria di alam maya...

Jadi pada si gadis-gadis comel tersebut, silalah klik pada nama anda yang tertera di bawah ini untuk membacanya:

1) HeNRieTTa JoSe
2) gugu suseno

Diharapkan kedua gadis comel tersebut membacanya. Maaf, aku lambat jawab... maklumlah sedang sibuk buat kuih raya. kahkahkahkah. Banyaklah aku punya kuih raya, masak megi pon tawar... ada hati nak buat kuih raya. Maklumlah tangan bangku.. huhuhu. Akhir kata...





Selamat hari raya kawan-kawan...
Mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kasut...
Maaf atas segala keterlanjuran dan kesilapan aku sepanjang 
aku menulis di blog ini... 




***** the end *****











Fakta : Rakan aku memang kuat mengambil cuti sakit. Dan dah bermacam jenis sakit yang tertera di slip cuti sakit beliau. Kali ini dia cakap dia kena denggi plak dah... kali kedua dalam tahun ini. kehkehkeh. 




****** Bahagian dua ******


Bahagian ini aku tujukan khas buat 2 gadis comel. Semoga mereka membacanya. Maaf aku lambat memberi respons disebabkan kekurangan waktu untuk bersuka ria di alam maya...

Jadi pada si gadis-gadis comel tersebut, silalah klik pada nama anda yang tertera di bawah ini untuk membacanya:

1) HeNRieTTa JoSe
2) gugu suseno

Diharapkan kedua gadis comel tersebut membacanya. Maaf, aku lambat jawab... maklumlah sedang sibuk buat kuih raya. kahkahkahkah. Banyaklah aku punya kuih raya, masak megi pon tawar... ada hati nak buat kuih raya. Maklumlah tangan bangku.. huhuhu. Akhir kata...





Selamat hari raya kawan-kawan...
Mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kasut...
Maaf atas segala keterlanjuran dan kesilapan aku sepanjang 
aku menulis di blog ini... 




***** the end *****
BACA

ADEGAN YANG MENJOLOK MATA








Lalu beliau pun bersetuju untuk melihatnya...









Fakta : Rakan aku amat gemar memakai seluar jeans longgar dan londeh. Dan bila beliau tunduk atau duduk, ia membuatkan kami semua rasa mata kami bagai di jolok-jolok. Amat menyeksakan.


Moral of the story : Hmmmmm... rasanya ini adalah entri yang tidak bermoral. huhuhuhu.





***** the end *****







Lalu beliau pun bersetuju untuk melihatnya...









Fakta : Rakan aku amat gemar memakai seluar jeans longgar dan londeh. Dan bila beliau tunduk atau duduk, ia membuatkan kami semua rasa mata kami bagai di jolok-jolok. Amat menyeksakan.


Moral of the story : Hmmmmm... rasanya ini adalah entri yang tidak bermoral. huhuhuhu.





***** the end *****
BACA

TIADA LAGI CUTI BAGIMU











Orang seperti aku sudah pasti tidak memahami perasaan beliau, kerana aku tiap-tiap hari balik kampung. Tidak seperti beliau yang teramat jarang pulang ke kampung, hanya pada masa-masa tertentu sahaja. Bukanlah beliau seorang yang Tanggang... tapi tidak mampu kerap pulang di sebabkan banyak kekangan dan tanggungjawab.



Sila putarkan muzik runut ini...





Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapat melihat bulan dan matahari
Ahai…

Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapat melihat bulan dan matahari
Ahai…





Yang dikurniakan dari iIlahi
Ahai…
Ayah dan ibu
Ayah dan ibulah mesti dihormati


Yang dikurniakan dari iIlahi
Ahai…
Ayah dan ibu
Ayah dan ibulah mesti dihormati





Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Wali-wali keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai…



Pakailah tunjuk ajar dan nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat



Selamat balik kampung kawan-kawan...




***** the end *****










Orang seperti aku sudah pasti tidak memahami perasaan beliau, kerana aku tiap-tiap hari balik kampung. Tidak seperti beliau yang teramat jarang pulang ke kampung, hanya pada masa-masa tertentu sahaja. Bukanlah beliau seorang yang Tanggang... tapi tidak mampu kerap pulang di sebabkan banyak kekangan dan tanggungjawab.



Sila putarkan muzik runut ini...





Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapat melihat bulan dan matahari
Ahai…

Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapat melihat bulan dan matahari
Ahai…





Yang dikurniakan dari iIlahi
Ahai…
Ayah dan ibu
Ayah dan ibulah mesti dihormati


Yang dikurniakan dari iIlahi
Ahai…
Ayah dan ibu
Ayah dan ibulah mesti dihormati





Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Wali-wali keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai…



Pakailah tunjuk ajar dan nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat



Selamat balik kampung kawan-kawan...




***** the end *****
BACA

KELEBIHAN JADI ORANG TUA
















Kemudian baru aku tersedar...





Moral of the story : Sesuatu benda yang kita fikirkan kelakar, tidak semestinya kelakar juga pada pandangan orang lain.






***** the end *****















Kemudian baru aku tersedar...





Moral of the story : Sesuatu benda yang kita fikirkan kelakar, tidak semestinya kelakar juga pada pandangan orang lain.






***** the end *****
BACA
 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger