SELAMAT DATANG KE BLOG CATATAN ANKEL JONNI BLOG YANG RILEK DAN SANTAI JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI. LIKE KAMI DI MEDIA SOSIAL. SELAMAT MEMBACA, MOGA ANDA AKAN TERHIBUR

ORANG BANDAR VS ORANG KAMPUNG





































moral of the story : tiada apa-apa sebenarnya, sekadar rakaman perbualan kosong bersama jiran.

Masa ada kenduri kecil kat rumah ankel, adik ipar beliau yang memang orang bandar tu ada datang membantu rewang gitu. Dia duduk tolong ankel basuh ayam. Dia tengok ankel pastu senyum... ankel tengok muka dia pastu senyum.... kami saling berbalas senyuman..  bukan diskriminasi atau apa, cuma... 

arghh !! tak tau nak sembang hapa ngan mamat tu. Dah asyik-asyik dia senyum je...









***** the end *****





































moral of the story : tiada apa-apa sebenarnya, sekadar rakaman perbualan kosong bersama jiran.

Masa ada kenduri kecil kat rumah ankel, adik ipar beliau yang memang orang bandar tu ada datang membantu rewang gitu. Dia duduk tolong ankel basuh ayam. Dia tengok ankel pastu senyum... ankel tengok muka dia pastu senyum.... kami saling berbalas senyuman..  bukan diskriminasi atau apa, cuma... 

arghh !! tak tau nak sembang hapa ngan mamat tu. Dah asyik-asyik dia senyum je...









***** the end *****

BACA

BERCAKAP PERIHAL TEMUDUGA



Baru-baru ini ankel ada bersembang dengan rakan blogger yang kira dah agak lama jugaklah dah kenal.








Beliau sedang sedikit neves sebenarnya, kerana beliau akan menghadiri satu sesi temuduga di ibu kota keesokan harinya.







Ya, jujur ankel faham perasaannya ketika itu, tak kisahlah siapa kita sama ada kita ini seorang lelaki gagah atau sasa, kita akan tetap rasa sedikit neves.

Jadi sebagai seorang rakan, apa yang ankel mampu buat adalah dengan memberi sedikit galakan, kata-kata semangat dan juga sedikit tips untuk menghadiri temuduga.

Ankel ni bukanlah sekolah tinggi pun, tapi kalau setakat temuduga tu, taulah juga serba sedikit tentang etika atau benda-benda yang patut kita prepare sebelum menghadiri temuduga tersebut.

Jadi hari ini saja je ankel post entri ini, ye lah sesekali ingin juga berkongsi tips-tips yang mungkin akan memberi sedikit manfaat atau mungkin dapat membantu kalian yang akan menghadiri sesi temuduga. Bak kata pepatah internet, sharing is caring. 














Moral of the story : Jangan kenyit-kenyit mata masa intebiu, bahaya. Ankel berseloroh je. huhuhu






***** the end *****


Baru-baru ini ankel ada bersembang dengan rakan blogger yang kira dah agak lama jugaklah dah kenal.








Beliau sedang sedikit neves sebenarnya, kerana beliau akan menghadiri satu sesi temuduga di ibu kota keesokan harinya.







Ya, jujur ankel faham perasaannya ketika itu, tak kisahlah siapa kita sama ada kita ini seorang lelaki gagah atau sasa, kita akan tetap rasa sedikit neves.

Jadi sebagai seorang rakan, apa yang ankel mampu buat adalah dengan memberi sedikit galakan, kata-kata semangat dan juga sedikit tips untuk menghadiri temuduga.

Ankel ni bukanlah sekolah tinggi pun, tapi kalau setakat temuduga tu, taulah juga serba sedikit tentang etika atau benda-benda yang patut kita prepare sebelum menghadiri temuduga tersebut.

Jadi hari ini saja je ankel post entri ini, ye lah sesekali ingin juga berkongsi tips-tips yang mungkin akan memberi sedikit manfaat atau mungkin dapat membantu kalian yang akan menghadiri sesi temuduga. Bak kata pepatah internet, sharing is caring. 














Moral of the story : Jangan kenyit-kenyit mata masa intebiu, bahaya. Ankel berseloroh je. huhuhu






***** the end *****
BACA

HMMMM.....
























***** the end *****
























***** the end *****

BACA

DIANTARA CEKUR DAN KUNYIT


Ibu ankel memang suka membuat pecal. Dan ankel sendiri adalah peminat nombor satu pecal buatan ibu ku itu. Maklumlah ankel ni sebenarnya suka sangat makan sayur dan ulam-ulaman. Jadi macam biasalah tugas membeli bahan-bahan semua memang dapat kat ankel.













tidak lama lepas itu...















Inilah kali pertama ankel tersilap beli cekur, nak cekur terbeli kunyit. Salah ambik sebenarnya. Main ambik dengan penuh konfiden tanpa usul periksa. Padahal sebenarnya tak susah pun nak bezakan cekur dan kunyit...








***** the end *****



Ibu ankel memang suka membuat pecal. Dan ankel sendiri adalah peminat nombor satu pecal buatan ibu ku itu. Maklumlah ankel ni sebenarnya suka sangat makan sayur dan ulam-ulaman. Jadi macam biasalah tugas membeli bahan-bahan semua memang dapat kat ankel.













tidak lama lepas itu...















Inilah kali pertama ankel tersilap beli cekur, nak cekur terbeli kunyit. Salah ambik sebenarnya. Main ambik dengan penuh konfiden tanpa usul periksa. Padahal sebenarnya tak susah pun nak bezakan cekur dan kunyit...








***** the end *****


BACA

CERITA 15 TAHUN YANG AKAN DATANG



15 tahun akan datang... entah ankel masih berblogging entah tidak. Jadi entri kali ini ankel akan cuba menyingkap apa yang mungkin berlaku 15 tahun akan datang. hmmm...

15 tahun akan datang... sudah tentu ankel akan bertambah veteran. Rambut sudah banyak beruban, garis-garis kedut berlumba-lumba meninggal jejak di kulit muka ku yang mulus ini.






Namun walaupun sudah agak veteran, namun ankel tetap akan meneruskan jiwa rock sejati tanpa ada unsur-unsur meminati cerita runningman.(?) Tapi ankel sudah memakai cermin mata. Ya, sebab sekarang pun ankel dapat rasakan yang ankel sudah sampai masanya kena check mata. Ankel dapat rasakan penglihatan ankel sudah tidak setajam penglihatan seekor helang yang ingin menyambar mangsanya seperti dahulu.

Tapi bukan sahaja ankel, tapi anda semua juga akan mengalami situasi yang sama bukan? 15 tahun akan datang anda semua juga sudah tua. kekekekekeke. 

Pada masa tu anak-anak akak SudipvsSenduk semua dah bujang-bujang. Yang dah kawen pun ada. Siap ada anak pulak tu. Jadi akak sudipvssenduk pun sudah menimang cucu, jadi kenalah memanggil beliau dengan panggilan nenek pula. Sama juga pada semua rakan-rakan blogger yang ada anak dah bersekolah sekarang, mesti semua dapat title datuk dan nenek pada 15 tahun akan datang. Betul tak nenek aleasara. Owh lagi satu, akak Mak Dara kena tukar jadi nenek dara. Kuikuikui... 

Tapi pada masa tu walau ankel dah tua, ankel tetap hepi. Hepi gila-gila you know... sebabnya mudah sahaja, iaitu....









Ankel dah berumahtangga ketika itu. Dan isteri ankel pula tersangatlah comel. Berkulit putih melepak, berlesung pipit, dan badan macam botol koka-kola. Owh sudah tentunya beliau masih muda, baru berumur awal 20 an gitu. 

Begitu juga dengan rakan-rakan yang masih bujang sekarang, ketika itu kalian semua mesti dah kawen semuanya. Macam si eita dengan si rietta. Begitu jugak dengan si Aira dengan stickynote tu. Bila kawen langsung tak tengok cerita runningman lagi dah. Makan kfc ayam sambal korea tu pun tidak lagi.

Lepas tu bagi adik-adik yang masih bersekolah pulak, macam si cik pensil dengan si nadhirah tu, masing-masing dah abis belajar dah ada kerjaya masing-masing. Dah ada kehidupan sebagai seorang dewasa. Owh sudah tentu sudah mempunyai kereta sendiri.








Tapi kereta 15 tahun akan datang amat berbeza dengan kereta zaman sekarang, bentuk kereta semua kembali ke arah klasik. Bermakna semua bentuk kereta masa tu berbentuk retro. Tetapi disebabkan kos bahan api teramat mahal masa tu, semua kereta telah menggunakan tenaga solar. Tu sebab semua kereta masa tu ada panel-panel solar kat bumbung. 

Dalam bab motor pulak, dah teramat berubah. Motor masa tu dah tak ada 2 roda lagi dah, takde langsung. Maklumlah masa tu semua motor dah boleh terbang walau cuma pakai kuasa bateri ja pun.








Dalam bab gajet-gajet pulak, semuanya dah bertambah maju. Dah tak pakai dah pc-pc ke, laptop-laptop semua dah tak wujud. Semuanya guna teknologi bersepadu. Monitor dah dicipta menjadi spek mata. Bermakna bila kita pakai spek tu kita bukan sahaja boleh nampak hensem, tapi boleh nampak skrin komputer kita tu. Keyboard pc plak jenis pakai kat lengan je. Lepas tu dekat spek mata tu ada antenna, bila kita tarik naik antenna tu kita boleh layan astro. Haaa... kira macam ni lah bentuknya...







Disebabkan masa itu segalanya bergerak pantas, hidup manusia jadi semakin sibuk. Dah tak sempat nak buat apa dah. Kemas rumah pun tak sempat asyik dok kerja je, jadi disitulah robot memainkan peranan. Robot-robot akan membuat segala kerja-kerja rumah dari mengemas, membasuh baju, siram pokok bunga malah memasak. Owh, ankel yakin teknologi inilah yang amat di nanti-nantikan oleh semua suri-suri rumah ye dak?






Mesti best kan kalau ada robot-robot yang buat semua kerja rumah, kita dok tengok je dorang mengemas rumah, basuh baju semua. kehkehkehkehkeh.








** entri main-main je. Harap tiada yang akan tersinggung... huhuhu. Kalau ada yang terguris, kemaafan dipinta. Peace bebeh...






***** the end *****



15 tahun akan datang... entah ankel masih berblogging entah tidak. Jadi entri kali ini ankel akan cuba menyingkap apa yang mungkin berlaku 15 tahun akan datang. hmmm...

15 tahun akan datang... sudah tentu ankel akan bertambah veteran. Rambut sudah banyak beruban, garis-garis kedut berlumba-lumba meninggal jejak di kulit muka ku yang mulus ini.






Namun walaupun sudah agak veteran, namun ankel tetap akan meneruskan jiwa rock sejati tanpa ada unsur-unsur meminati cerita runningman.(?) Tapi ankel sudah memakai cermin mata. Ya, sebab sekarang pun ankel dapat rasakan yang ankel sudah sampai masanya kena check mata. Ankel dapat rasakan penglihatan ankel sudah tidak setajam penglihatan seekor helang yang ingin menyambar mangsanya seperti dahulu.

Tapi bukan sahaja ankel, tapi anda semua juga akan mengalami situasi yang sama bukan? 15 tahun akan datang anda semua juga sudah tua. kekekekekeke. 

Pada masa tu anak-anak akak SudipvsSenduk semua dah bujang-bujang. Yang dah kawen pun ada. Siap ada anak pulak tu. Jadi akak sudipvssenduk pun sudah menimang cucu, jadi kenalah memanggil beliau dengan panggilan nenek pula. Sama juga pada semua rakan-rakan blogger yang ada anak dah bersekolah sekarang, mesti semua dapat title datuk dan nenek pada 15 tahun akan datang. Betul tak nenek aleasara. Owh lagi satu, akak Mak Dara kena tukar jadi nenek dara. Kuikuikui... 

Tapi pada masa tu walau ankel dah tua, ankel tetap hepi. Hepi gila-gila you know... sebabnya mudah sahaja, iaitu....









Ankel dah berumahtangga ketika itu. Dan isteri ankel pula tersangatlah comel. Berkulit putih melepak, berlesung pipit, dan badan macam botol koka-kola. Owh sudah tentunya beliau masih muda, baru berumur awal 20 an gitu. 

Begitu juga dengan rakan-rakan yang masih bujang sekarang, ketika itu kalian semua mesti dah kawen semuanya. Macam si eita dengan si rietta. Begitu jugak dengan si Aira dengan stickynote tu. Bila kawen langsung tak tengok cerita runningman lagi dah. Makan kfc ayam sambal korea tu pun tidak lagi.

Lepas tu bagi adik-adik yang masih bersekolah pulak, macam si cik pensil dengan si nadhirah tu, masing-masing dah abis belajar dah ada kerjaya masing-masing. Dah ada kehidupan sebagai seorang dewasa. Owh sudah tentu sudah mempunyai kereta sendiri.








Tapi kereta 15 tahun akan datang amat berbeza dengan kereta zaman sekarang, bentuk kereta semua kembali ke arah klasik. Bermakna semua bentuk kereta masa tu berbentuk retro. Tetapi disebabkan kos bahan api teramat mahal masa tu, semua kereta telah menggunakan tenaga solar. Tu sebab semua kereta masa tu ada panel-panel solar kat bumbung. 

Dalam bab motor pulak, dah teramat berubah. Motor masa tu dah tak ada 2 roda lagi dah, takde langsung. Maklumlah masa tu semua motor dah boleh terbang walau cuma pakai kuasa bateri ja pun.








Dalam bab gajet-gajet pulak, semuanya dah bertambah maju. Dah tak pakai dah pc-pc ke, laptop-laptop semua dah tak wujud. Semuanya guna teknologi bersepadu. Monitor dah dicipta menjadi spek mata. Bermakna bila kita pakai spek tu kita bukan sahaja boleh nampak hensem, tapi boleh nampak skrin komputer kita tu. Keyboard pc plak jenis pakai kat lengan je. Lepas tu dekat spek mata tu ada antenna, bila kita tarik naik antenna tu kita boleh layan astro. Haaa... kira macam ni lah bentuknya...







Disebabkan masa itu segalanya bergerak pantas, hidup manusia jadi semakin sibuk. Dah tak sempat nak buat apa dah. Kemas rumah pun tak sempat asyik dok kerja je, jadi disitulah robot memainkan peranan. Robot-robot akan membuat segala kerja-kerja rumah dari mengemas, membasuh baju, siram pokok bunga malah memasak. Owh, ankel yakin teknologi inilah yang amat di nanti-nantikan oleh semua suri-suri rumah ye dak?






Mesti best kan kalau ada robot-robot yang buat semua kerja rumah, kita dok tengok je dorang mengemas rumah, basuh baju semua. kehkehkehkehkeh.








** entri main-main je. Harap tiada yang akan tersinggung... huhuhu. Kalau ada yang terguris, kemaafan dipinta. Peace bebeh...






***** the end *****

BACA

AKU, AH SENG DAN PILIHANRAYA

Kedai Ah Seng ni betul-betul sebelah sekolah rendah tempat kami mengundi. Jadi masa tengah tunggu akak ipar ankel yang belum siap mengundi, ankel pergilah ke kedai Ah Seng ni untuk membeli cigarette atau dalam bahasa sepanyolnya cigarillo.



















** undi itu rahsia **



** Soalan cepu takde makna...

Agak-agaknyalah, ini kali keberapa ankel mengundi?

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7





***** the end *****


Kedai Ah Seng ni betul-betul sebelah sekolah rendah tempat kami mengundi. Jadi masa tengah tunggu akak ipar ankel yang belum siap mengundi, ankel pergilah ke kedai Ah Seng ni untuk membeli cigarette atau dalam bahasa sepanyolnya cigarillo.



















** undi itu rahsia **



** Soalan cepu takde makna...

Agak-agaknyalah, ini kali keberapa ankel mengundi?

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7





***** the end *****


BACA

KANTOI SUDAH






Apa yang kantoi sebenarnya ? 
haaaa... benda ini lerrrr....






















* Tak sangka cik Norazlin Nordin boleh perasan ya. kuikuikui

** Ni mesti cik nota melekat dok gelak besar. Maklumlah dah banyak kali dia komen yang ankel ni dah terjebak ngan running man. Tapi ankel sentiasa membuat penafian dengan mengatakan ankel ini seorang yang rock n roll.






***** the end *****





Apa yang kantoi sebenarnya ? 
haaaa... benda ini lerrrr....






















* Tak sangka cik Norazlin Nordin boleh perasan ya. kuikuikui

** Ni mesti cik nota melekat dok gelak besar. Maklumlah dah banyak kali dia komen yang ankel ni dah terjebak ngan running man. Tapi ankel sentiasa membuat penafian dengan mengatakan ankel ini seorang yang rock n roll.






***** the end *****
BACA

MENGAPA AKU TIDAK SUKA MEMAKAI SPEK MATA HITAM















sila pasang muzik runut ini kuat-kuat...










*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*









Di tepi pantai yang indah
Aku duduk seorang diri
Suasana sepi

Teringat engkau di waktu malam
Wajahmu selalu ku terbayang
Padamu wahai sayang







Aku meratap merayu
Pada dewi puspita hatiku
Aku tidak lupa akan janjimu
Di waktu pertemuan
Kita dahulu
Hidup bersama disampingku













Aku meratap merayu
Pada dewi puspita hatiku
Aku tidak lupa akan janjimu
Di waktu pertemuan
Kita dahulu
Hidup bersama disampingku
















Aku meratap merayu
Pada dewi puspita hatiku
Aku tidak lupa akan janjimu
Di waktu pertemuan
Kita dahulu
Hidup bersama disampingku















*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*












***** the end *****
















sila pasang muzik runut ini kuat-kuat...










*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*









Di tepi pantai yang indah
Aku duduk seorang diri
Suasana sepi

Teringat engkau di waktu malam
Wajahmu selalu ku terbayang
Padamu wahai sayang







Aku meratap merayu
Pada dewi puspita hatiku
Aku tidak lupa akan janjimu
Di waktu pertemuan
Kita dahulu
Hidup bersama disampingku













Aku meratap merayu
Pada dewi puspita hatiku
Aku tidak lupa akan janjimu
Di waktu pertemuan
Kita dahulu
Hidup bersama disampingku
















Aku meratap merayu
Pada dewi puspita hatiku
Aku tidak lupa akan janjimu
Di waktu pertemuan
Kita dahulu
Hidup bersama disampingku















*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*












***** the end *****


BACA
 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger