SELAMAT DATANG KE BLOG CATATAN ANKEL JONNI BLOG YANG RILEK DAN SANTAI JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI. LIKE KAMI DI MEDIA SOSIAL. SELAMAT MEMBACA, MOGA ANDA AKAN TERHIBUR

NAMA YANG SANGAT MENJENGKELKAN
















Memang menyeronokkan kalau ada nama samaran yang mabeles kat alam maya ini. Tapi memang tak seronok kalau family tau nama itu. Lalu mereka gunakannya untuk membahan anda. serius tak seronok. Membosankan !!

Moral of the story : Memang seronok membahan orang, tapi bila dah jadi bahan ni... sendiri mau ingatlah. stress !! kekekekeke


















Memang menyeronokkan kalau ada nama samaran yang mabeles kat alam maya ini. Tapi memang tak seronok kalau family tau nama itu. Lalu mereka gunakannya untuk membahan anda. serius tak seronok. Membosankan !!

Moral of the story : Memang seronok membahan orang, tapi bila dah jadi bahan ni... sendiri mau ingatlah. stress !! kekekekeke



BACA

TELATAH PAKCIK BELIAU


Ankel ada 6 orang anak buah, 4 laki dan 2 pompuan. Yang pompuan sorang tu tadika dan yang lagi sorang 4 tahun. Masa raya tu diorang bertudung, memang comel-comel.



















Ankel ada 6 orang anak buah, 4 laki dan 2 pompuan. Yang pompuan sorang tu tadika dan yang lagi sorang 4 tahun. Masa raya tu diorang bertudung, memang comel-comel.


















BACA

TELATAH ANAK BUAH.



Malam-malam macam biasalah, dok duduk layan televisyen..















Baguskan anak buah ankel...






Malam-malam macam biasalah, dok duduk layan televisyen..















Baguskan anak buah ankel...




BACA

ADA APA PADA NAMA















Ada apa pada nama. Ankel boh ja nama ankel joni. Lantaklah. Habis kena gelak ngan abang dan kakak aku. huhuuhuhu. Hampeh tol !!


















Ada apa pada nama. Ankel boh ja nama ankel joni. Lantaklah. Habis kena gelak ngan abang dan kakak aku. huhuuhuhu. Hampeh tol !!




BACA

KEMBARA USTAZ ISU 10 (BUMPER RAYA)







Bila ankel baca ja komik kembara ustaz bumper raya, ankel ada sedikit rasa sayu, maklumlah buat pertama kalinya melihat kartun ankel dalam majalah. Terima kasih buat visi kreatif sebab terima beberapa kartun ankel.







Ni antara kartun yang ankel email kepada mereka. Ankel hantar hitam putih je, tapi bila tengok kat majalah dah siap kaler-kaler lagi. huhuhuhuhu.


















Bila ankel baca ja komik kembara ustaz bumper raya, ankel ada sedikit rasa sayu, maklumlah buat pertama kalinya melihat kartun ankel dalam majalah. Terima kasih buat visi kreatif sebab terima beberapa kartun ankel.







Ni antara kartun yang ankel email kepada mereka. Ankel hantar hitam putih je, tapi bila tengok kat majalah dah siap kaler-kaler lagi. huhuhuhuhu.












BACA

STAIL RAMBUT RAYA 2013














Anak buah ankel baru tingkatan 2. Tapi rambut memang pesen dah macam artis. Kiri kanan kepala memang licin, tapi tengah elok tegak sebaris. Dah macam Mohawk pon ada.






















Anak buah ankel baru tingkatan 2. Tapi rambut memang pesen dah macam artis. Kiri kanan kepala memang licin, tapi tengah elok tegak sebaris. Dah macam Mohawk pon ada.









BACA

INTENSIF BERKERJA BILA DAPAT INSENTIF































BACA

KELEBIHAN TAHU MENGANYAM KETUPAT



Ankel ada mempelawa untuk menurunkan ilmu menganyam ketupat kepada anak-anak buah ankel, namun mereka semua telah menolaknya mentah-mentah. Mungkin kerana ilmu ini tidak begitu menarik perhatian bagi generasi muda.

Pada ankel banyak kelebihan jika kita tahu menganyam sarung ketupat kita sendiri. Dan secara peribadi walaupun proses membuatnya agak lambat dan agak leceh, namun hasilnya begitu memuaskan. Pada ankel rasa ketupat original jauh lebih sedap berbanding yang segera.

Berbalik pada kelebihan-kelebihan bagi mereka yang tahu menganyam ketupat, sebenarnya ada banyak, namun ankel catatkan 3 sahaja. Namun 3 kelebihan inilah yang paling penting dan paling dominan. Jadi jom kita lihat apakah kelebihan-kelebihan tersebut...



1) Kita boleh menjadikan kebolehan kita itu sebagai punca pendapatan. Yang bermaksud kita boleh buka perniagaan makanan berasaskan ketupat di tempat-tempat yang tidak pernah ada ketupat. Sebagai contoh kita buka perniagaan di Afghanistan, Belarus, Swaziland dan sudah tentu Republik Congo.







2) Kita boleh gunakan kebolehan kita disaat kita nak masak nasi tetapi periuk tak ada.







3) Dan yang terakhir ini pada ankel adalah perkara yang paling penting sekali. Iaitu kita boleh gunakan kebolehan buat sarung ketupat ini untuk dijadikan modal untuk mengorat.






Sekian terima kasih..






Ankel ada mempelawa untuk menurunkan ilmu menganyam ketupat kepada anak-anak buah ankel, namun mereka semua telah menolaknya mentah-mentah. Mungkin kerana ilmu ini tidak begitu menarik perhatian bagi generasi muda.

Pada ankel banyak kelebihan jika kita tahu menganyam sarung ketupat kita sendiri. Dan secara peribadi walaupun proses membuatnya agak lambat dan agak leceh, namun hasilnya begitu memuaskan. Pada ankel rasa ketupat original jauh lebih sedap berbanding yang segera.

Berbalik pada kelebihan-kelebihan bagi mereka yang tahu menganyam ketupat, sebenarnya ada banyak, namun ankel catatkan 3 sahaja. Namun 3 kelebihan inilah yang paling penting dan paling dominan. Jadi jom kita lihat apakah kelebihan-kelebihan tersebut...



1) Kita boleh menjadikan kebolehan kita itu sebagai punca pendapatan. Yang bermaksud kita boleh buka perniagaan makanan berasaskan ketupat di tempat-tempat yang tidak pernah ada ketupat. Sebagai contoh kita buka perniagaan di Afghanistan, Belarus, Swaziland dan sudah tentu Republik Congo.







2) Kita boleh gunakan kebolehan kita disaat kita nak masak nasi tetapi periuk tak ada.







3) Dan yang terakhir ini pada ankel adalah perkara yang paling penting sekali. Iaitu kita boleh gunakan kebolehan buat sarung ketupat ini untuk dijadikan modal untuk mengorat.






Sekian terima kasih..




BACA

BELAJAR BUAT KETUPAT










Akhirnya macam tahun-tahun sudah, ankel dok buat ketupat sorang-sorang. Maklumlah yang lain dok sibuk buat mende lain.














Akhirnya macam tahun-tahun sudah, ankel dok buat ketupat sorang-sorang. Maklumlah yang lain dok sibuk buat mende lain.





BACA

KISAH DI PAGI RAYA























BACA

AKTIVITI TERBAIK KETIKA CUTI HARI RAYA






*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Tentulah yang ini...











*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Tentulah yang ini...






BACA

SELAMAT HARI RAYA









SELAMAT HARI RAYA.
MAAF ZAHIR DAN BATIN










SELAMAT HARI RAYA.
MAAF ZAHIR DAN BATIN


BACA

RAYA DATANG LAGI


Pejam celik pejam celik dah raya. Kejap je habis sebulan puasa tu. Tapi tu ler kalau dah nama raya memang orang kata minggu yang sangat sibuk. Banyak benda remeh temeh kena buat.




















Memang ada je keje yang nak dibuat. Bersihkan itu, bersihkan ini. Tapi bila mula cuti sekolah, anak-anak buah semua datang. Jadi ianya bertambahlah best.









Jadi ankel ada pembantu-pembantu kecil untuk membantu dalam urusan kemas mengemas ini. Dan ankel ada lebih banyak masa untuk melakukan aktiviti peberet ankel...




*
*
*
*
*











Pejam celik pejam celik dah raya. Kejap je habis sebulan puasa tu. Tapi tu ler kalau dah nama raya memang orang kata minggu yang sangat sibuk. Banyak benda remeh temeh kena buat.




















Memang ada je keje yang nak dibuat. Bersihkan itu, bersihkan ini. Tapi bila mula cuti sekolah, anak-anak buah semua datang. Jadi ianya bertambahlah best.









Jadi ankel ada pembantu-pembantu kecil untuk membantu dalam urusan kemas mengemas ini. Dan ankel ada lebih banyak masa untuk melakukan aktiviti peberet ankel...




*
*
*
*
*










BACA

SIGNIFIKAN DIBOTAKKAN KEPALA KETIKA DULU-DULU



Dahulu masa kecik-kecik, bila ada kawan kena botakkan kepala mesti kitorang terkejut.









Ada 2 sebab je mengapa seorang budak itu dibotakkan kepalanya. iaitu :

1) Ada kutu
2) Kencing malam








Owh ankel dulu bukan tergolong dalam kategori kedua, ada kutu. Tapi ankel tengok anak-anak buah ankel takde seorang pun yang pernah kena jangkitan kutu nih. Zaman dah berubah...





Dahulu masa kecik-kecik, bila ada kawan kena botakkan kepala mesti kitorang terkejut.









Ada 2 sebab je mengapa seorang budak itu dibotakkan kepalanya. iaitu :

1) Ada kutu
2) Kencing malam








Owh ankel dulu bukan tergolong dalam kategori kedua, ada kutu. Tapi ankel tengok anak-anak buah ankel takde seorang pun yang pernah kena jangkitan kutu nih. Zaman dah berubah...



BACA

AKTIVITI AWAL PAGI MASA KECIK-KECIK DULU



Masa kecik-kecik dahulu, pada awal pagi mesti kitorang ada aktiviti khas saban tahun. Aktiviti yang dilakukan oleh kami adik beradik..







Aktiviti ini kita lakukan pada awal pagi, sekitar jam 7pagi. Nak tau apa aktiviti itu? Haaaa... inilah dia aktiviti tersebut..








Cuci tangga sebab ada banyak tapak kaki ayam dan sudah tentu ada taik ayam. Kena basuh sebelum pegi surau, kalu lambat basuh nanti orang datang raya tangga masih lencun lagi.

Yelah, zaman dulu semua orang bela ayam, ankel pun bela banyak ayam gak. Pastu lama-lama makin susut, sekarang dah tak ada langsung. Sekor pun tadak...








Bebudak sekarang lebih suka bela sugar glider, iguana, hamsterlah, takde ke yang berminat bela ayam? Best tau, dapat kutip telur selalu dan kalu teringin nak makan ayam, langsung sembelih ja seekor. Best kan? 

Moral of the story : Belalah ayam, harga ayam dah naik sekarang.







Masa kecik-kecik dahulu, pada awal pagi mesti kitorang ada aktiviti khas saban tahun. Aktiviti yang dilakukan oleh kami adik beradik..







Aktiviti ini kita lakukan pada awal pagi, sekitar jam 7pagi. Nak tau apa aktiviti itu? Haaaa... inilah dia aktiviti tersebut..








Cuci tangga sebab ada banyak tapak kaki ayam dan sudah tentu ada taik ayam. Kena basuh sebelum pegi surau, kalu lambat basuh nanti orang datang raya tangga masih lencun lagi.

Yelah, zaman dulu semua orang bela ayam, ankel pun bela banyak ayam gak. Pastu lama-lama makin susut, sekarang dah tak ada langsung. Sekor pun tadak...








Bebudak sekarang lebih suka bela sugar glider, iguana, hamsterlah, takde ke yang berminat bela ayam? Best tau, dapat kutip telur selalu dan kalu teringin nak makan ayam, langsung sembelih ja seekor. Best kan? 

Moral of the story : Belalah ayam, harga ayam dah naik sekarang.





BACA

BOLEH MACAM INI?





Dengan anak buah...












Dengan kakak ipar...
















Dengan anak buah...












Dengan kakak ipar...












BACA
 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger