AKU, MEREKA DAN TOMATO


Beberapa hari lepas ankel ada pergi ke sebuah pasaraya kat tempat ankel. Ada nak beli barang dapur sikit. Tapi disebabkan ada beberapa benda yang tak dijual kat kedai runcit, maka terpaksalah ankel merelakan diri berbelanja di pasaraya tersebut yang memang akan ada ramai orang setiap masa.







Masa dekat kawasan bahan-bahan basah, memang agak ramailah orang kat situ, itu biasalah. Jadi ankel pun berjalanlah untuk mencari sedikit barang dapur. Ada kelihatan makcik sedang memilih peria, ada yang sedang memilih ikan dan ada juga yang sedang memilih kobis.

Tapi pandangan ankel tertumpu pada satu pasangan muda ini, mereka sedang memilih buah tomato dengan riang gembira. Si gadis galak bersembang dengan si teruna sambil tangan memilih tomato. Si teruna pula petah melayan si gadis sambil memegang kamera mahal yang tahap ribu riban yang tergantung di leher. Tiba-tiba...








Si teruna terus menangkap gambar si gadis, dan si gadis pula terus berposing penuh fotogenik disamping buah tomato tersebut. Dan kelihatan makcik bersebelahan terpinga-pinga melihat gelagat mereka. Terbantut sejenak makcik tu dalam memilih sayur petola.

Pada ankel itu situasi yang dah berkali-kali ankel lihat, orang berposing ketika membeli barang atau di pasaraya. Tapi mungkin keadaan tempat itu yang agak sesak dengan makcik-makcik sedang memilih ikan membuatkan mereka sedikit kebingungan.

Ankel dapat rasakan ini mesti mereka nak update gambar tersebut di fesbuk dengan meletakkan sedikit ayat seperti..

" kami beli tomato hari ini"

atau mungkin...

"Tomato kat sini segar-segar.. jeles tak? jeles tak?"



Hmmm.. ini yang ankel kurang faham dengan bebudak sekarang nih, semua benda waima membeli tomato pun kena snap gambar dan masuk fesbuk. Pendek kata apa saja benda kena upload kat fesbuk. Itulah bebudak sekarang nih. Serius ankel cakap, nasib baik ankel tak kenal diorang tu. Kalau ankel kenal, memang.....







Ankel join sekali ler.. kuikuikui







***** the end*****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

47 comments:

  1. wahahah... inagtkan nak lempang ke apa tadi.. rupanyaaa.. ceis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... alaaa... kasi ah can ankel nak jadik model tomato sat... akekekekeke..

      anak org mana bley lempang2... aiyoooo... huhuhuhu

      Delete
  2. Amboi ankel..sempat lagi dok pi join sekaki. Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik Ten10 tennnn.... haish.. tak mau ah join sekaki... ankel nak join 2 kaki lerrr... baru senang nak gedik2 posing... akekekekekke

      Delete
  3. hahahhaha ankel pun nak glemer jugak masuk fesbuk...status ankel "saya suka tomato.hari2 saya makan tomato.lihat kulit saya ...gebu dan licin,kan.comel tak saya...."

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... mesti... mesti laaaa... aish... ankel mmg x minat tomato... masam.. kalau sikit2 boleh la mkn... kalu sos tomato? hmmm... mmg x suka... kuikuikui

      Delete
  4. hahaha..ala ankel selit2 jelah diri kat tepi tue...diaorg konfem xprasan punyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekekke... selit2 kat tepi tu... tapi siap buat tanda peace lagi... mesti gempak kan? akekekekeke

      Delete
    2. Konfem gempak pnyerlah ankel...pemes nnti...hahah

      Delete
  5. hahahahaah!! nak tersembur air kotak coklat saya ..
    buat naya lah ankel ni.. hahahahahahaha
    sampai bebila saya akan ingat entry ni....hahahaha
    unexpected ending!!
    cis!!!^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekkeke... apalah ko ni gee.. minum pun nak tersembur. tu la len kali minum air soya ya... akekkekekeke..

      kekekekke...alaaaa... kasi ah can ankel nak enterframe kat fesbuk... kuikuikuikui

      Delete
  6. Replies
    1. kekekkeke... biasa... biasa... ankel mmg jenis yg suka jaga tepi kain org tau... kuikuikuikui..

      takdelah... entri memain je lah... huhuhu

      Delete
  7. Replies
    1. kalu bulih nak berkali-kali... akekekekke

      Delete
  8. depa nak buat kerja khusus pasal pasar tani kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... mungkin juga... mungkin diorg buat research ttg penggunaan tomato di peringkat global... mungkin... akekkekeke

      Delete
  9. ankel sibuk beli ap benda?sayur petola ke?
    harap akan sampai satu tahap dimana bila tengah sepit kuku pun manusia akan update..amin;-P

    ankel, aku ada buat GA ni :
    http://kartunster.blogspot.com/2013/07/give-away-bagi-belah-kartunster-2.html

    kalau rajin joinlah ok:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takkk... beli udang kering je... nak buat rempeyek... akekekkeke..

      uish.. kalu sepit kuku pun nak snap gila ah... huhuhuhu..

      wokeh... nanti ah itew join..

      Delete
  10. uih aku pun teringin nk join la klu gitu buleh masuk fesbuk jugak wakakakakakaka..so far tak pernah lagi jumpa org amek gambar dengan tomato dekat supermaket..dekat ladang tomato cameron pernah ler kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekeke... join jgn x join.. nanti bley femes tau.. akekekke..

      haaaa.. takpa.. lambat laun hang akan jumpa gak.. bukan setakat tomato... org beli sengkuang pun masuk fesbuk nanti.... kuikuikui

      Delete
  11. tudiah! generasi wawasan 2020.. akan datang nanti pasaraya tak wujud dah.. nak beli tomato pun kena beli on9 ankel. tupasal dorg snap awal2. kih3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo... ye ke? nampaknya ankel pun kenalah ambik gamab kat semua pasaraya dang kedai runcit pasni.. nak buat kenangan... akekekekekke

      Delete
  12. Ekekeke...btul tu..kdg kdg xlogik pown benda tu nak upload....benda yg buat hr hr....menu berbuka lg larr xpernah miss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... biasalah... semua benda bley jadik status kat fesbuk... nak tido pon bley jadik status... akekekkekeke

      Delete
    2. Haah kan...kdg kdg dah mcm xde privasi dah...semua pown citer kt org...

      Delete
  13. oooo... kalau setakat makanan dah banyak dah... kali nie diorang try tomato plak ker?.. baiklah... nanti saya try posing kat bahagian ikan ikan, ambik gambo dan kabo, "Hari nie saya beli Ikan Kembong jer" sambil pegang ikan siakap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekkeke... alamat status hang akan di like 1000 kali.. dan mesti ada yg percaya ianya mmg ikan kembung... naya anak org bro.. kuikuikui

      Delete
  14. tak logik langsung tulis status macam tu...hahahha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... alaaa.. kalu status2 nih... mmg mcm2 eita.. jgn heran plak na... kuikuikui

      Delete
  15. hahahaha.. dah jd benda biasa skrg nie .kat mana2 pon nak amik gambar.nasib baik ika tak sampai tahap tu lg sampai dlm pasaraya pon nk amik gambar -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekeke... ak ah.. dah biasa kan? dah selalu nampak.. ankel pon dah byk kali nengok org dok amik gambo kat pasaraya... hang bila lagi? akekekkekeke

      Delete
  16. kahkahkah.. Aku beli ikan keli kat pasar banting pun aku snap gambar dgn tauke ikan sekali wak.. jgn jeles.. kehkehkeh..

    **Wak, ko mesti g beli barang kat Econsave kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... mesti apek tu terasa mcm retis plak kan kak? akekekeke..

      ak ah... kat econsave kak.. akak tau kan dah lah econsave banting hari2 ramai org,.. selamba jek posing2... tu yg terasa nak join tu... akekekekkeke

      Delete
  17. Ankel pun serupa jugak ka. Tunggu peluang nak tumpang semangkok.Ingatkan nak marah..he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akekekeke... mesti ah... mesti ah nak tumpang enterframe.. mana tau nanti ada yg berkenan bila nampak gambo ankel.. akekekkke

      Delete
  18. habis tak cantik gambao tu kalau pakcik join sekali. muehehhee (gurauu je)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehkeh... alaaaa... biar lerrrr... paling2 pun pakcik tutup muka ngan patung doraemon... wekkkkkk !!!! wakakakkaka

      Delete
    2. wekkkk kunun. hahaha tu maksudnya sedar muka tak berapa nak cantik untuk ditayang. kot. pakcik apa tahu. kihhhh3

      Delete
    3. mmg ler pakcik tak tahu... sbb pakcik tak pernah nampak. Cer tunjuk muka sat barulah pakcik tahu. kuikuikui elehhhhh... malu kennnn.. takut ada org dok ngayat nanti kan? kan? kan? kan? huhuhuhu

      Delete
  19. :-/ laaahh , ankel cite pasal sayur2 nih tetibe teringat terung . . ngidam makan terung lah ankel . masak kan lahh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh... terung? woooo... goreng terung... pastu boh sambal... hmmmm... meletop!! kekekekeke

      owh... tapi kat belakang umah ankel ada bendi ja... terung x tanam... akekekekeke

      Delete
  20. haha. pensil pun pernah. nak tangkap gambar dgn bear2 comel yg beratus2 harganya,. tapi kena marah dengan kawan. dia tak bagi. katanya buat malu saja. padahal tak da orang pun. he hehh *kepunan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekkekeke... ak ah... ye lah kalu ramai org segan ah sikit kan.. tapi kalu tadak org... ambik ja gambo... huhuhuhu

      Delete
  21. terasa gembira bila dapat amik gambar bersama tomato segar....then update kat FB...lucunya...

    ReplyDelete
  22. huhu kalo setakat nak beli tomato pon siap amek gambar, update dalam fb.. tu dah overr lerr tu..huhuhu~ apakejadahnyerrr.. hehehe

    ReplyDelete
  23. Uncle j,
    Nak header camtu tp nak yg berenang.

    Tqqqqqqqqq!

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger