Cara aku lukis kartun

    

     Hari ini aku tak nak merepek, sekadar nak kongsi macammana cara aku lukis kartun yang ada kat blog ini.


    Aku tergerak nak tulis pasal nih selepas baca komen dari Cik Echah Mashuri, peminat tegar kerepek pisang lemak masin. Dia sendiri yang tulis ye pasal minat-minat kerepek ni ye.... aku tulis balik je. Dia dah beberapa kali tanya aku soalan yang sama.....






           Macam dah takde benda lain nak tanya... tanyalah.... dah makan ke belum ke... dah mandi ke belum ke.... takpun lagi best kalu dia tanya... Abg Jonni nak tak kawen ngan saya?. harharharhar.... Jangan marah Echah, gurau je.



       Sukacita dimaklumkan aku bukan kartunis dan tak kerja ngan kerja yang sangkut paut ngan lukis-lukis nih. Aku lukis suka-suka je, bila aku bosan tak reti nak buat apa. Huhu...



           Lepas tu ada gak kawan-kawan blogger yang tanya, aku lukis pakai software apa? Kaler pakai software apa? Jadi terus terang aku cakap aku tak pandai nak guna-guna software nih. Jadi sebab mood aku baik hari nih.... aku tunjuk terus camna aku buat ye. Mana tau ada sapa-sapa yang nak tau kan.



        Mula-mula aku lukis kartun tu, secara manual lah, guna pen ke.. pensel ke... kat kertas. Ok... hari ini aku lukis gambar Abg Jonni angkat berat. Malas nak lukis gambar berkemban ke... pakai spender je ke.... huhuhu.







             Haaaa.... camtu ah kan. Tengok siap ada screwdriver atas meja, nak buat apa pon aku tak tau. Pastu dah siap aku terus scan je. Nasib baik dah kira ok scanner aku. huhuhuhu.... Abang aku yang dok godek-godek. Pastu dia cakap.... "ko reti guna tak benda ni?" Pastu entah apa dia bebel aku pon tak tau.... aku buat derk je.



        Lepas scan aku bukak gambar tu, tgk ok ke tak. Sebab aku set guna photoscape bila buka fail gambar2, jadi aku terus edit  guna photoscape.








       Biasanya aku cuma crop gambar tu je, ambil mana yang aku nak. Pastu aku ejas-ejas kasi terang sikit pastu tukar size dia kasi kecil sikit. Pastu save. Habis.





       Kalu nak kaler-kaler aku guna smoothdraw 3 . Software ni jela yang aku tau guna pun. Itupun tak pandai sangat malas nak explore-explore benda nih. huhuhu.








           Kadang-kadang aku dok suka main kaler-kaler ni. Saje tukar-tukar cara kaler, sebab dia ada pilihan ... nak kaler guna cat air ke, crayon ke, spray ke, conteng-conteng pakai pensel ke.
Dah siap kaler-kaler pastu save terus.








            Jadi inilah hasilnya...... Camnilah cara aku lukis-lukis kartun kat blog nih. Sebab cara ini je yang aku tau pun. huhuhuhu.


        Ok... terima kasih kerana sudi membaca.......

**** SHARING IS CARING ****

47 Pelakon tambahan:

  1. abg jonni!bila u nak pinang aii?ghahah...tula ak rase mcm penah tgk kt mjlah.sbb kartunis yg pro je boleh lukis cm ko bro.tabik ah!

    ghupanya software tuh x bnyk membantu punnn...kelebihan ko sendiri nih bro.ehhe.

    baik ko apply jadi kartunis..nanti buat la komik ade nama ak ke.;p

    ReplyDelete
  2. brader, lukis gambar akema boleh tak??huhu..;p

    ReplyDelete
  3. alamak, kalau takde scanner takleh ah lukis2 kat belog?

    btw, abang jonni kerja ape senanye?

    ReplyDelete
  4. ooo..aku lukis pakai pensel lepas tu simpan..lepas tu mana ntah aku bubuh aku tak ingat..haha.

    Gorengbaek - Cinta itu....

    Hangit Habis dah - Ke mana aje baran ko tu boleh pegi...

    ReplyDelete
  5. kartun abg jonni best dgn cara penyampaiannye.. tabik utk abg jonni !

    ReplyDelete
  6. okey...persoalan terungkai..mematikan tanggapan saya bahawa kamu seorang kartunis rasmi..thank u...=))

    nota siku: an ordinary guy with an extraordinary gifted talent..its u...[terpikat 8 minit] ahaks!

    ReplyDelete
  7. Nurul Ariena... huhu.. tak kreatif mana pon...



    echah... hahaha... minggu depan dtg bawak rombongan meminang ... tak yah tabik2 la echah...


    echah... sbnrnya aku teringin sgt jadi penyanyi.... huhuhuhu...





    akema yazid... aiyakkkk.... tak mampu la aku... huhuhu..




    si gadis bunga... nasib baiklah scanner aku ni ok dah.... huhuhu..

    aku keje main-main.... huhuhu..




    Along... mestilah lupa.... lepa lukis ada endut tepon2 ye tak.... tu yg lupa... huhuhu...




    Hamzah Ian... huhuhuhu... kacang rebus je... aiyakkkk...





    a.samad jaafar.... bro ... takde bende nak di tabik2.... huhuhu...




    aniz.... Alaaaaaaa.... takkan terpikat 8 menit je... up la sikit.... punah harapan... huhuhuhu...

    ReplyDelete
  8. laaaaaaaaa...cenggini rupernye...

    hahaha...

    tabik..tabik...tabik spring kete...

    ReplyDelete
  9. tepuk 3x..suka2. Siap ada shadow tu..jd follower pun sbb kartun2 itu..
    betul kata echa..software tu bukan berseni..kartun tu yg BEST!!

    Maju lah abg jonni utk blog..:))

    ReplyDelete
  10. MaWaDDaH... yahoooooo.... adah komen lagi... risau aku dia tanak komen dah... huhuhu...


    spring kete pon spring ketelah... janji ko yg komen.... huhuhu

    ReplyDelete
  11. Liza Abd Rahim.... thanks.... tu namanya shadow yg tak menjadi... huhuhu...



    yup majulah sukan untuk negara.

    ReplyDelete
  12. thanks for the tutorial, abg jonni. aku nak try pakai smoothdraw la pasni. aku x penah lg kaler artwork aku yg langsung x pro tu

    kalau ko rasa nak buat extra side income yg lebih cepat dr nuffnang, antar kat harian metro. dulu aku dpt RM10 per comic strip. tp kartun aku langsung x pro

    ReplyDelete
  13. Dark Half... Acecece... aku dah godek2 blog ko lah... uhuhu...

    terus terang aku ckp....


    aku respek keje ko... mmg cantik... kemas.... mcm ko punyer header mmg dasat. Aku jeles bro. huhuhu...


    mana ada pro aku nih.... prompak bley la kot.... huhuhu

    ReplyDelete
  14. beb

    apa kaitan antara

    skru driver
    dan
    panadol 2 bijik??


    kehkeh



    ...

    apa apa hal pun
    stroke yg penting beb


    kaler, software kejadah
    tu suma sapa sapa pun bleh buat
    lukis manual, sendiri kasik line

    itu talent

    sila panjatkan rasa syukur
    kebolehan ni bukan suma org ada

    ok dah


    tepuk tangan suma


    BERSURAI.


    .

    ReplyDelete
  15. BonekadalamChermin.... Hahahaha...
    Aku standby screwdriver ngan panadol tu untuk jwb komen hang...

    berdenyut pala nak menjwb... lalu aku mkn panadol... bila tak ok gak aku ketuk2 pala ngan screwdriver.... huhuhu...



    huhuhu... yup... sentiasa bersyukur...


    huhuhu... nak bersurai gi mana plak ni... guru disiplin plak nak berucaplaaa.... huhuhu

    ReplyDelete
  16. owh , camtu ke ? dah lama nk tanye tp tak trklua pulak soklan tu . hehee..




    *abg jonni + lukis2 = terbaek wok !:D

    ReplyDelete
  17. hihhi..ye2..saye pun lukis cara manual gak.conteng2 kat kertas,trus masuk scanner.hihihih...

    ReplyDelete
  18. omg, ingatkan cut and paste dari majalah je. rupa nye lukis sendiri, pheewiit mmg berbakat. nak saiinnn.

    ReplyDelete
  19. aku chokot.... huhuhu... chokot tu gigit kan... kot la...
    haah... camtu la gamaknya aku conteng2... huhuhu...





    DyaMohd... huhuhu.... haah camtulah... sama lah kita...

    aku nak edit2 ke cantum2 gambar pon tak reti.... huhuhu...




    ZiZie ZiZot... Hampesss mu.... nak sain2 2 ringgit....

    hari sabtu separuh harga,... singgit..... huhu

    ReplyDelete
  20. wah...dah ada org tanye soalan ni la..mmg pernah tergerak hati nk tanye kat abg jonni..hehehe...sudah terjawab pon :)

    syarq memang out melukis2 ni..

    rajin abg jonni.dh ler nak kene lukis dulu gambar2, scan dulu,pastu colour,pastu edit lagi, pastu baru upload dlm blog..byk tol procedure nk kene buat.

    Syarq yg nak upload gmbr yg di tangkap pon malas kadang2... :)

    good job!! :D

    ReplyDelete
  21. memanglah caranya senang je.just perlukan pensel&kertas je.Tp mcmne ngan orang yang tangan kayu macam sy ni?jgnkan nk melukis,menekap pun tergagap2.

    ReplyDelete
  22. s.y.a.r.q.... dah tu je cara yg tau pun.... huhuhu...

    tu laaaa.... blom ada sorang pon yg tanya....


    abg jonni dah mandi blom?.... huhuhu...

    ReplyDelete
  23. Cik Ngah... Setiap org ada bakat ke kelebihan ke .... masing2....


    cam Cik Ngah ada kelebihan tersendiri...


    cam aku.... bab mengira mmg bebal.... sifir 7 pon tak lepas....

    ReplyDelete
  24. mau bljr melukis.tp klu g kelas lukisan mst kene duk kls last skali..huhuhu

    ReplyDelete
  25. eh, yeke chokot tu gigit ? x penah tau pulak . haha !
    tu nama glamer time kecik2 dulu laa..tp xtau pulak ape mksud die.. :p

    ReplyDelete
  26. Bang Jon!! Lu punya cara pun sempoi + simple habis la..

    tu yang kami ngan boss suka kot layan blog ni.. ;DD

    ReplyDelete
  27. Cik Ngah... lama2 duk depan la nanti.... huhuhu...


    Zabedah Wahab,.... aku suka minum superpowerrrrrrrrr..... serius nih.... bukan nak buat lawak...



    aku chokot... huhuhu.... ye la agaknya... cuba tanya kwn2 anda yg tau bahasa jawa.... agak2nya lah...

    huiyyoooo.... nama manja la ni.... huhu...


    YOUsof... baiknye mu ngan bos mu.... huhuhu.... jeles i....

    ReplyDelete
  28. wahhh..abg jonni tolong lukiskan utk bis..ehehe...blh eh blh eh?

    ReplyDelete
  29. CXik Biru.... huhu.. tak bley... tak bley... (geleng2 kepala)


    tak pandai la... lukis ngarut2 je tau... huhu... serius nih...

    ReplyDelete
  30. inila rahsia lukisan kartun blog en joni kte..boleh prektiss yea..hhee

    ReplyDelete
  31. cantiknya.. bestnye kalau pandai lukis camni..

    ReplyDelete
  32. erkk... bukan kartunis kat mana2 majalah lawak eah???... sesuai sangat dah jadik kartunis lawak.. baca blog ni pun blh msuk wad sejahtera kot..

    ReplyDelete
  33. tabik seperingggg lah bro,gua penah jugak cuba2 melukih hari tuh,tp lps 1st lukisan tuh,gua dah tak melukis dah...sbb ramai giler yg puji gua nih,dorang cakap,gua pandai lukih gambar setan! padahal yg gua lukih tuh gambar kambing...adehhh!

    ReplyDelete
  34. lukis gbr r machomil la plak.. HEHEHE

    ReplyDelete
  35. mmg cantik ar lukisan pok cik neh... mmg sempoi.. ^_^ suke..suke... ^_^

    ReplyDelete
  36. wah pandainye lukis...cantik pulak tu. org ada bakat tak payah pki software ape pun cantik..

    ReplyDelete
  37. bro ko telah menjadi inspirasi aku...software ko guna sama macam aku...photoscape and Smoothdraw3...ko telah membuka mata aku bahawasanya di situ ada kemahuan disitu ada jalan...haha

    ReplyDelete
  38. pandai la kan lukis...cantik & nice. :)

    ReplyDelete
  39. best baca blog uncle jonni, rasa lebih feel dengan gambar-gambar yang ader.. setiap kali baca je mesti gelak-gelak.. tampor menampor..adehhhh... cian org sebelah..

    ReplyDelete
  40. Agak2..berapa jam Abg Jonni abiskan masa mengedit2 gambar2 tu? Rasanya melukis lagi cepat dari edit mengedit kan..kan..klau takde scanner nak wat cam ne nnt?

    ReplyDelete
  41. uncleeeee???hehehe sy tgh sibuk google search..'.blogger lukis kartun' trs kuar blog ni tahniah tahniah!

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...