cara saya lukis kartun di blog ini.

        Hellu everibadi, how do u do today? fine? good... good.. Selamat hari raya semua... huhuhu.


         Hari ni aku nak buat entri yang dah tertangguh lama. huhuhuhu. Hari ini aku sekadar nak kongsi bagaimana aku lukis kartun dalam blog ini. Aku buat entri ini atas mesej yang ditinggalkan oleh cik Aira kat shoutbox aku. 






        Ok. Sebenarnya aku tak pandai nak lukis guna software-software nih. Maklumlah aku ni sebenarnya buta IT, huhuhuhu. Tak tahu menahu sangat bab-bab software-software nih.


         Selalunya aku melukis secara manual sahaja. Guna pensel dan kertas sahaja. Seperti yang aku tunjuk dalam gambar di bawah ini.








        Aku lukis secara manual menggunakan pensel sahaja. Benda-benda lain yang patut ada mestilah pemadam. Putik kapas tu berguna gak bila aku dah start boring aku main game sambil mencuci telinga. Kehkehkehkeh. 


        Bila siap lukis aku scan pulak menggunakan printer , pastu uploadlah dalam pc. Pastu aku edit-edit gambar itu guna photoscape. Biasa aku cuma edit bagi lukisan tu terang sikit, sebab aku lukis pakai pensel je, tak pakai pen. Jadi gambar dia tak terang, kabur je.






      Beginilah gambar yang telah aku crop, edit dia punya brightness bagai dan sudah tentu saiz dia. huhhuhu. Lepas puashati aku save lah gambar tersebut.


       Pastu aku kaler-kaler pulak gambar itu. Aku kaler guna software smoothdraw 3. Sebab bagi aku software ini  senang je nak pakai, tak rumit sangat. huhuhu.






         Macam ni lah rupa lukisan tadi yang tengah di kaler-kaler. Aku sebenarnya tak pandai nak mengaler, main belasah je. huhuhuhu. Beginilah gambar tadi setelah siap di kaler.










       Huhuhuhu. Dah siap. Macam tu lah cara aku lukis semua gambar-gambar dalam blog ini. Aku tak reti nak guna software-software yang canggih-canggih ni, aku pakai yang mana senang dan sesuai untuk aku. Moga cik Aira membaca entri ni eh. Sebab bila cari link blog anda dah tak jumpa. huhuhu. 


      Owh.. sebelum aku lupa, aku ada gak lukis satu lagi gambar, yang dengan tanpa segan silu aku tujukan khas untuk blogger-blogger wanita. 
















        Kehkehkehkeh. seksi kan? seksi kan? Gudbai. Selamat hari raya semua. huhuhuhu.

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

18 comments:

  1. Apsal ekspresi muka katun-katun lu ni tegang je bang jonni? Ke terlebih suntik botox?hahaha.

    Wei, tak malu ke tayang pusat? Aura tu.

    ReplyDelete
  2. Pheewittt..seksi woo gambar last tu hak hak hak..
    Suka baca & tertunggu n3 terbaru dr awak ~layan katun awak lukis tu. Ada join mana-mana publisher komik ke? Kalau ada, nak beli wat koleksi

    ReplyDelete
  3. cun la kartun nie...untung pandai melukis, ini melukis pun tatau cmno...

    ReplyDelete
  4. wei! nak raya ni, jgn buat heiii. hahah~

    *kalau ko nak tau, aku punnnn tak penah guna software yg ko sebut tuh. ko lagi celit IT la cenggitu!

    ReplyDelete
  5. haha seksi ke? Selamat hari raya abg johnn.

    ReplyDelete
  6. hahah...abg john...u are the best!!.....

    ReplyDelete
  7. phewwiiittt....
    seksi giler tu...kah3....
    jadi memang pandai melukis lah ni....nape lah tak mintak keje kat majalah Apo.....leh jugak baca....

    ReplyDelete
  8. wow!!! seksi nye (konon2lah).. hehe..abg jonni, pleasa lukiskn gmbar cik biru 1..heee blh ?

    ReplyDelete
  9. terrornya. memang ada bakat seni

    ReplyDelete
  10. Hidemichi...

    Aku tak pakai botox la, sapu minyak bijan je ok... huhuhu.

    biasak ah org tegap dan sasa... tayang pusatlah bro...




    eszek...

    itu bukan seksi.. tapi seksa... hahahaha. Tak aku melukis suka-suka je lah. Tak pandai nak lukis ikut2 panel. huhuhu.


    Cik Kamoo..

    sikit2 tu bolehler... huhuhu.. tapi kamu pandai masak kan? kan? kan?



    gadisBunga...

    harharhar. buat hal la bagus... ceh!! kalu setakat software2 nih bebudak sekolah tadika pun tau ... serius. hahahaha.




    Alis...

    alaaa... cakaplah seksi... cakaplaaa... harharhar..



    Monster kekhai...

    ko ni bro... luku kang... huhuhuhu..



    eita...

    seksi ke seksa.. kehkehkehkeh. Payah tu nak cuba kat majalah apo... majalah tu power gila ah. huhuhuu..




    CIK BIRU...

    kehkehkehkeh... seksi laaaa... Mmmmm.. tak pandai nak lukis muka org real... jgnkan iras bentuk pun dah lari... huhuhuu..



    belogkiter...

    sebenarnya bakat aku lebih kepada nyanyian... hahahaha..

    ReplyDelete
  11. wah...memang terer ar.....;d...

    ReplyDelete
  12. Tq atas ilmu yg diberi & akan cuba walaupun hanya pandai lukis org lidi je..

    p/s: bak sini marker, saya tolong lukiskan 6 pack di dada tu...

    ReplyDelete
  13. encik gorie ; lukis la saya pulak ;)

    ReplyDelete
  14. ni bkn seksi, tp dh tahap seksa mate memandang wak jonni oii....

    ReplyDelete
  15. suka tengok kartun yang abang jonni lukis ni..serius smart..wee~

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger