Bila kucing tiada, tikus pun menari-nari.

        Pada suatu waktu tidak lama dahulu, lebih kurang hujung bulan lepas, aku dan kawanku, Butaks sedang asyik mencuri tulang dengan lepak sembang-sembang sambil menghisap rokok di tempat kerja kami. Masa itu lebih kurang pukul 10 pagi. Maklumlah masa tu kerja pun tengah tak ada, jadi melepak sajalah.


         Sedang asyik bersembang, tiba-tiba kami telah disapa oleh seseorang.....













sipolan : err... tumpang tanya... Saya nak jumpa Encik M... Mana dia?



Kami tersentak sejenak, kemudian Butaks pun menjawab pertanyaan sipolan yang aku sendiri pon tak kenal siapa. Dari gaya dan penampilan beliau yang kemas dan memegang sebuah fail, yakinlah kami bahawa beliau ingin memohon kerja.




Butaks : Sayalah Encik M... Mmmmmm... Nak minta kerja eh? Jawatan apa tu?

Sipolan : Despatch......












Butaks : Mmmmm... Tau bawak lori tak?

Sipolan : Tak tau bang.... tapi saya mintak kerja despatch bang...


Butaks : Ya saya tau... tapi kat sini kadang-kadang surat dan dokumen tu banyak gila... despatch terpaksa hantar naik lori... Tu yang aku tanya ko tau bawak lori ke tak?


Tiba-tiba..... kami di tegur oleh satu suara yang biasa kami dengar...













Abang M : Ai Butak... Aku pergi tandas tak sampai 10 minit, ko dah rampas kuasa eh? Ko pulak jadi bos ya?


Butaks : hehehehe... mana ada bang... gurau2 je .... hehehehe.

Abang M : Dah.. ko melepak sini dari tadi... takde keje?

Kemudian Abang M memandang kepada sipolan seraya bertanya....


Abang M : Hah.. Ko ni nak mintak kerja ke? Dah... masuk dalam ofis tu... kejap lagi aku sampai....


        

     Lalu sipolan pun melangkah masuk ke dalam ofis Abang M dengan wajah kebingungan... Abang M pulak dia pergi bercakap ngan sorang lagi kawan sekerja aku. Entah apa di umpatnya aku pun tak tau....


        


         Kemudian Butaks pun memandang kearah aku... Aku pun memandang ke arah Butaks.... Lalu Butaks pun berkata...











Butaks : Ko nampak tak muka mamat tu bila aku cakap despatch kena hantar surat naik lori?


A J : Nampak......



kemudian.......











Butaks : Harharharharharharharhar.....


Panjang : Huahuahuahuahuahuahua...



Kami gelak sampai senak-senak perut. huhuhu. Tapi bila di fikirkan balik.... tak kelakar manapun situasi tu... kehkehkehkeh....

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

20 comments:

  1. hahahahaha.. semua terigin nak jadi bos...

    ReplyDelete
  2. hehe nasib baik lesen lori,kalau kapal laut dah tentu sipolan tu takde..pandai majal orang haha Ahaks!

    ReplyDelete
  3. hahahah..bengong la. Siot jek. btw, budak baru..encem tak? ;b

    ReplyDelete
  4. kureng asam sungguh kamu berdua!

    ReplyDelete
  5. hahaha cam doh!

    bang space bawah lengan & antara kaki tak hollow la, nampak macam drawing tak siap

    ReplyDelete
  6. haha..jaat buli budak intebiu..

    lukisan x manahan! gelak tgok lukisan dulu br baca..ekeke

    ReplyDelete
  7. nakal jgk kenakan orang...despatch nek lori...lawak..lawak...=)

    ReplyDelete
  8. hahahaha gila seram despatch hanta surat naik lori...kalau aniz terus balik dah tak pikir panjang..wakakakaka

    ReplyDelete
  9. sah tak bleh masuk maharajalawak.hahahah

    ReplyDelete
  10. heheheh..gelak2 smpai berguling2

    ReplyDelete
  11. Tak kelakar tapi agak biadap la cara Butaks tu... ;DD

    Bikin mamat tu down sahaja! hahha

    ReplyDelete
  12. kelakarnya... memang kesianler mamattu...

    ReplyDelete
  13. aku rasa sikit hari lagi blog kau ni penuh dgn cerita si botak




    aku seriyes beb

    ReplyDelete
  14. salam

    haha...terhibur sat ..

    hati tgh risau ni anak
    tak sihat :)

    ReplyDelete
  15. surat itu nipis.

    bila dah tahap bawak lori..

    memang boleh koma jugak sebenarnya pikir brape juta pulak kena hantar.

    ReplyDelete
  16. Siti Mashitah Saidin....

    aku pon teringin nak jadi bos... harharhar..



    MehMed...

    Aku tukang gelak je... harharharhar...





    Liza Abd Rahim...

    harharhar... keje 2 hari dah berenti... huhuhuuu..




    MasZuber...

    harharhar... aku tukang gelak je.... aku xde kena mengena...




    jurnal murahan....

    ak ah... aku kaler bantai je tang bawah ketiak ke.... ruang yg x bley fill terus... gila malas aku... harharhar



    chirpy chummy...

    harharharhar... bukan aku eh... aku gelak je...



    cik gege...

    harharhar... bukan aku eh? aku gelak je...



    aniz...

    harharharhar.... saja kenakan budak masuk interbiu... harharhar



    little teddy...


    aku teringin nak masuk AF... harharhar..


    cplud miera...

    harharhar... jgn ah guling2...





    YouSof...

    harharhar... bukan takat down... gila konpius budak tu...
    harharhar..



    cho_zilla...

    harharharhar... dulu aku mula2 keje kena buli.... butaks pun sama... gurau2 rakan sekerja... mmg best..




    Boneka dalam chermin....


    kena tukar tajuklah ni...

    Catatan Abang Butaks...

    harharhar..



    Ati Maseif...


    anak dah sihat blom...



    ZiZie ZiZot...

    bang bang boom? aku lagi suka tgk wanita hari ini...

    harharhar



    Ungu...

    huhuhuhu... koma 5 tahun namanya...

    ReplyDelete
  17. tapi kalau sendiri kena pun 'syiok' jugak kan.. hahahah

    ReplyDelete
  18. hahahaha..memang abg jonni nakal arr..kelakar x hengat...:)

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger