terkenang semasa dulu.




             Sedang aku asyik mengelamun memandang jutaan bintang di angkasa, tiba-tiba kedengaran dentuman kuat tak berapa jauh dari rumahku. mmmm... ini mesti kerja bebudak lepak kat simpang empat tu.... hmmmm... meriam buluh....


         Meriam buluh kot... takkanlah plak? Mana nak cari buluh sekarang ni? Mungkin bunyi mercun "thunder king" kot... huhuhuhu.. Entahlah.. Tapi keadaan sekarang tak semeriah dulu, dahulu kala ramadhan dan syawal amatlah dinantikan. Awal-awal lagi dah buat rancangan dan persediaan nak memeriahkan suasana malam. Sanggup meredah semak samun tepi sungai nak cari buluh... harharhar... gila.. gila...






           Lepas sahaja waktu berbuka, akan kedengaran beberapa das dentuman meriam. Kemudian sepi kembali sehinggalah habis solat terawikh, memang akan ada seumpama pertandingan bunyi meriam siapa paling kuat. Harharharhar. Selalunya main agak-agak sahaja kalau bunyi dari belah sana mesti sipolan-sipolan.... kalau belah sinun plak... sipolan-sipolan....


       Dan bagi aku pulak.....






            Layan meriam tanah je la.... Ada yang panggil meriam tin susu tak pun tin milo. Harharhar. memang BEST!!! kalau letak air terlebih... bukan meletup tapi terus menyala macam pelita. huhuhu.. Tapi itu meriam di waktu siang la.... sekadar suka-suka.


        Meriam sebenar akan hanya muncul di sebelah malam, meriam tersebut disorokkan dengan penuh misteri agar tidak dijumpai oleh mak aku yang cukup pantang dalam bab meriam buluh ini. Tapi dalam kumpulan kami orang yang bertanggungjawab menyimpan meriam tersebut, pendek kata ketua operasi dalam pembinaan dan perlaksanaan projek meriam ini adalah abang long aku......










          Abang long aku adalah perancang segalanya. Dialah yang bertanggungjawab melakukan research and design meriam tersebut. Kalau dia tak puas hati maka ke semak belukar lagilah jawabnya... mencari buluh terhebat.


      Abang long aku memang agak otai masa muda dulu... dengan rambut yang benar-benar panjang, pernah membela rambut hingga mencecah pinggang. Harharhar... Kalau dia datang naik motor ambik aku kat sekolah rendah, memang semua orang tengok dia dengan muka kehairanan... Malahan dengan situasi rambut beliau telah membuatkan beliau di pulau di rumah oleh adik beradik dan ahli keluarga termasuklah aku sendiri. Maklumlah.... gila banyak kutu....



        Namun itu dahulu... kini setelah berkahwin, beranak pinak dan umur yang telah lanjut... beliau menjadi steady je. Dah tak main meriam dah. Namun pernah juga aku melihat beliau meredah semak belukar mencari buluh.....






















untuk buat lemang jerrrrrrr........



moral of the story: Janganlah main meriam... berbahaya....

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

19 comments:

  1. tempat aku, meriam tanah tu dipanggil meriam katak.. best jugak tu.. dulu meriam buluh aku kandar keliling kampung hahaha.. best kalau ingat balik..

    kat sg besar/sabak bernam.. dorang pakai batang kelapa utk buat meriam.. gile kuat bunyinye bro !

    ReplyDelete
  2. ahahha abang long enkau buat aku teringat tentang perangai diri sendiri

    akupun anak sulung jugak, jadi kepala jenayah adik beradik harharhar

    ReplyDelete
  3. mmg meriam batang kelapa power.dulu arwah atok yg buatkn.tp skrg atok dh xde.... Huhuhuhu. Al-fatihah utk atok,nenek dn arwah angah.

    ReplyDelete
  4. Best arr.....terkenang zaman kanak-kanak masa tengah menakal dulu....sekarang dh besor baru la sedar kenapa orang larang main meriam!!

    ReplyDelete
  5. HAHAHA. lawak lah. :)

    meriam buluh bahayalah :(

    ReplyDelete
  6. CR tak pernah wat meriam.tp pernah wat mercun kecik2 je.amik smua belerang dlm bunga api pastu kasi sumbat dlm batang area tv(yg cerucuk2 tu) yg kitorang kasi potong pendek2 dah.pastu letak sumbu tanam dalam tanah.nnt dia meletup gile kaw bunyi plus tanah smua tersembul keluar.hahahahaha..

    ReplyDelete
  7. huhu. tak sempat la dgn zaman meriah buluh...

    ReplyDelete
  8. hahahaha abang long cari buluh buat lemang la pulak...

    pssstttt..meriam tin horlicks ada tak?? haha

    ReplyDelete
  9. ganas ar abg long ko dulu2..ingtkan ko lg dasat...hihi

    ReplyDelete
  10. bila dah kene cari buluh lemang ni, pendek la pulak rambutnye. har har har. eh?

    ReplyDelete
  11. ak pernah cuba main meriam, tapi tak berhasil setelah member ak yang ditugaskan bawak kabait pegi bawak lada sulah..

    kami semua pulang kehampaan..

    ReplyDelete
  12. Hehehehe... Aku panggil meriam tin tu meriam katak sebab ianya akan melompat seperti binantang tu..


    Sekarang tak main lagi dah, main baca² pasal meriam dekat blog orang sudah.. lagi selamat.

    Cool la abang long kau Bang Jon.. Aku pun ada sorang abang bela rambut panjang dulu.. beghatos kali suruh potong pendek, tetap degil.. last² dah ada kesedaran potong jugak akhirnya..

    ReplyDelete
  13. Dah boleh hantar pergi Iraq dah nih :D

    ReplyDelete
  14. tak meriah raya kalo takde meriam buluh....tak penah tgk sendiri, selalu dgr bunyi hujung kampung je...kalo dpt tgk sendiri mesti gempakkk kan Abg Jonni...

    ReplyDelete
  15. belogkiter...

    huhuhuhu... nasib baik gak lah. Takde bebudak kampung yg masuk spital dulu...
    huhuhuhu...



    a.samad Jaafar...

    huhuhu... ak ah. dulu jangankan pokok kelapa... pokok pinang pun jadi meriam... harharhar.




    jurnal murahan....

    cis!! apa punya abang long la ko ni... harharharhar...



    Anonymus....

    ceh!! register nama la bro, jgn pakai anonymus pak lang oiiiii....

    pak lang... bukan ko lagi suka layan meriam palong ... harharhar..


    Al-Fatihah utk mereka...





    Abang Ijal...

    eleh sudah la lu... masa dulu masa reti baik buruk ni... yg penting seronok... kan?

    samalah cam aku.... harharhar...




    semut merah...


    harharhar... mana tau bahaya zaman dulu... tau nak seronok je... huhu..




    Cik Rangers...

    Aiyooooo.... dasat jugak ko ni eh? huhuhu... aku tak opernah main camtu dulu.... huhu...




    tupai merah...

    ye ke? mesti ko sibuk merempit kan? kan? kan?

    harharharhar...




    Aniz...

    Cis!! Tin horlicks? horlicks bukan pakai botol ke? huhuhu..

    belasah apa sume tin pun boleh... nak cuba la tu... huhuhu..



    MaWaDDaH...

    harharhar... Aku sekolah rendah lagi masa tu.. huhu... jenis ikut-ikut je abang long aku tu...



    gadis Bunga...

    biasak ah... insaffffffff.... harharharhar


    Saya...

    Ak ah... penternak kutu yg berjaya... kahkahkahkah..




    melody mocker...


    harharharhar... takpe... lada sulah tu bolehlah buat main masak-masak.. harharharhar..



    YOUsof...

    harharhar... org berambut panjang ni... bila disuruh potong takdenya nak potong,.. tapi nanti dia mesti potong gak dgn sendirinya... insaf kot..

    harharharhar



    ZiZiE ZiZoT...

    wah!! tak sampai 2 hari dah mampus kena bom kat iraq nanti... huhuhuhu..




    eMMe...

    huhuhu... kalu aku memang seronok ah eMMe.. best woooo... harharharhar

    ReplyDelete
  16. Hahaha harap² Bang Jon botak la tuk raya ni.. ;D

    ReplyDelete
  17. hahaha.....terbaeekkk ahhhhhh abang long lu.,.

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger