sambutan syawal Abg Jonni (episod akhir)


             Semalam bila aku buka saja blog sengal aku nih, terpampang komen yang amat comel dari bro jurnal murahan. huhuhu. Terima kasih bro sebab sudi komen. Aku ingat lagi andalah orang yang pertama sekali follow blog ini. Dan anda masih sudi komen kat sini, terima kasih.


             Terima kasih gak pada anda-anda yang telah beri komen kat sini, tapi aku tak jawab pun komen tu. Mintak maaf bebanyak. Sekarang ni kepala otak aku tengah bizi fikir macam-macam. Sampai blog tak terurus dan tak terjenguk.


             Sebenarnya aku pun dah lupa nak tulis apa, maklumlah raya dah lama habis, huhuhu. Takpe ah aku tulis gak kasi habis. Ibarat kata Abang Din, kawan kat tempat kerja aku... "Buat kerja bior bagi habis, takdelah nyusahkan kawan-kawan" huhuhu.










            Ok. Di hari pertama hari raya aku habiskan masa kat rumah je, bantu ibu aku. Tolong buat air, isi-isi kuih dalam bekas biskut, kemas-kemas rumah siki-sikit, tolong-tolong camtu je ah. Bila takde benda nak buat, aku pun dok mengayam ketupat sambil duduk kat depan tv, Maklumlah esoknya  iaitu pada hari raya kedua kawan aku akan datang beraya bersama keluarga dia. huhuhu. Tetamu dari jauh nak datang jadi buatlah sedikit jamuan ringkas untuk mereka.




       Pendek kata aku menjadi seorang anak dara terjun hari itu, bukan bidan terjun ye... aku tak reti nak bidankan orang. Manakan tidak sepanjang hari aku habiskan masa di dapur. Tapi bila ada sedara mara yang aku kenal rapat datang, takdelah aku dok dapur je, aku pegilah layan-layan sembang dan bergurau senda ngan diorang. 








Abg Jonni: Eh! dah besar dah epul ni eh, tahun lepas masih kecikkkkkkkkkk lagi... besar ni je....


Epul : ..........


Abg Jonni: Meh sini acik dukung... meh sini....






Abg Jonni: Herkkk!! Aiyooooo... tak larat acik nak dukung dah ni... Aiyoooo... epul makan apa nih....


Epul: .........


        Begitulah ceritanya di hari raya pertama aku, pendek kata penat jugak ah aku hari itu. Pada malamnya pulak, aku dok rebus ketupat yang aku anyam tadi. Sambil-sambil tu aku dok kacau kak ngah aku yang tengah memasak kat dapur. huhuhuhuhu.






Kak Ngah: Jadi ke kawan ko nak datang esok?


Abg Jonni: Jadi la kak, kalu tak takdenya nak rebus-rebus ketupat kat luar tu.


Kak Ngah: Kalau camtu takpe ah, esok pagi-pagi akak ngan kak long masak siap-siap untuk diorang. Tapi nanti ko setelkan semua ye, kitorang masak je. Esok siap masak je kitorang balik kampung.


Abg Jonni: iyeeeee... tauuuu... akak nak masak apa esok?


Kak Ngah: Tu kena tanya kak long, akak nak buat roti jala....






Abg Jonni: Roti jala? sedap tuuuu... tapi kan kak, apasal orang asyik buat roti jala kaler kuning, napa tak kaler biru? kan lagi cantik...


Kak Ngah: Ah! tak pernah dibuat orang roti jala kaler biru... buruk la kalernya....


Abg Jonni: harharhar. Kan sekarang ni hari merdeka, buatlah kaler macam bendera Malaysia... barulah best, patriotik gitu...


Kak Ngah: Sudahlah, pegi tengok ketupat ko tu... jangan kacau kakak...


Abg Jonni: kahkahkah. Akak memang... tak berani nak buat yang pelik-pelik sikit, asyik-asyik sama ajeeee... apa lah..


Kak Ngah: Sudahhhhhhhh.... pegilah!! kang akak tanak masak esok baru tau...


Abg Jonni: ok.. ok... pegilah ni... eleh!! ajak bergurau pun tak boleh.... huhuhu.




         Begitulah yang berlaku, aku telah mencabar akak aku untuk  membuat roti jala warna warni. huhuhuhu. Aku tau akak aku takkan berani buat punyerrrr.....




keesokan harinya.....






       Bangun je tido, aku pun pergilah mandi. Masa aku lalu kat dapur aku tengok 2 orang akak ipar aku tengah sibuk ketang ketung ketang ketung masak kat dapur. Aku buat derk je pegi bilik air, malas nak tegur diorang.


       Lepas aku siap-siap pakai baju semua, aku pegilah dapur . Pastu aku tegurlah akak-akak aku tu..




Abg Jonni: Sibuk masak nampak? macamlah tau masak.... harharharhar...


Kak Long: Kalau datang setakat nak mengacau... tak payah... pegi dok luar. 


Abg Jonni: Elehhhhhhhhh... gurau sikit pun nak stressssss.. rileks ah kak long... rileksssssss....


Kak Long: Mana boleh rileks, kena siapkan semua ni cepat-cepat, kitorang nak balik kampung jap lagi.


Abg Jonni: Kahkahkah. balik kampung pemende... jalan kaki pun sampai. (sebenarnya kak long aku sekampung, rumah mak dia bukan jauh mana pun, jalan kaki pun sampai. harharhar)


Kak Long: Bukan kak longlaaa.... kak ngah tuuuu... dia nak balik Tanjung Karang jap lagiiiiii.... eeeiiii budak nih. Haaaa... tengok... roti jala ko tu dah siap!! cantik tak? cantik tak?






Abg Jonni: Herkkkkkk!!!! itu... itu... itu...


         Ya tuan-tuan dan puan-puan, sebenarnya pada hari itu aku amatlah terkejut. Terkejut melihat roti  jala yang dimasak oleh 2 orang kakak ipar ku itu. Satu keajaiban telah berlaku.... ya!! satu keajaiban....


Kak Long: Haaaaa... suka tak? suka tak? Ko jugakkan yang mintak macam ini, kitorang ikut cakap ko je....






Kak Long: Tadaaaaaaa...... cantik kan? cantik kan?


         Sekali betul kak ngah aku buat roti jala warna warni. Aku terdiam tengok roti jala tu, gila warna warni. Pelik siot!! Gila betul!! Nak keluarkan jamu kawan aku pun segan. huhuhuhu. Tu lah nak buat macam mana.... Bak kata orang-orang tua, "terlajak perahu boleh di undur, bujang terlajak....... ek eh!!" terlajak cakap plak. huhuhu... menyesal aku cakap suruh buat roti jala warna warni semalam.


         Lepas dah masak semua diorang semua pun berkemas nak balik kampung. Dan kak long aku pulak sempat beri sepatah dua kata kat aku.......






Kak Long: Roti jala tu.. bla.. bla.. bla... karinya ada kat... bla.. bla.. bla..  jap lagi tutup api kuah kacang tu.. bla.. bla.. bla.. kemas-kemas rumah sikit... bla.. bla.. bla.. sapu laman .. bla.. bla.. bla.. bla.. tolong mak buat air... bla.. bla.. bla.. Jangan lupa bagi ayam makan... bla.. bla.. bla.. siapkan biskut-biskut.. bla.. bla.. bla..


         Dan aku hanya mampu menjawab.. ok kak long.. ok.. beres.... ok kalong... iyeeee.... ok kak long... iyeeeeeeeeeee...... ok... faham kak long.... beres nanti semua.... ok kak long....




        Lepas semua balik, tinggallah aku berdua sahaja bersama ibu. Maka bermulalah sesi kemas mengemas dan menyiapkan juadah semua. Lebih kurang pukul 11 lebih 2 kereta masuk ke laman rumah aku. Dah sampai tetamu yang di tunggu-tunggu....








        Kawan aku datang bersama kedua ayah ibunya, adik lelaki bujangnya, adik pompuan dan suaminya serta 2 anak mereka yang comel-comel. Kebetulan tahun ini mereka beraya di klang, jadi mereka meluangkan masa datang beraya disini. huhuhu.


        Maka bermulalah sesi kelam kabut, stress dan jantung berdegup dup dap dup dap kencang. Maklumlah banyak benda yang dibuat tak siap lagi. Inilah jadinya bila anak teruna buat kerja di dapur.... jadi tunggang langgang. Harharharharhar. 


        Nasib baiklah masa tu kawan aku tu sudi membantu aku di dapur, buat air semua... lega aku. huhuhu. Mak aku pulak dok kat atas tengah melayan jiran aku yang datang beraya. Keluarga kawan aku tu dok kat ruang bawah je. huhuhuhu.




Kawan : Gula kat mana? Macam mana nak buat air gula pun takde?


Abg Jonni: Tuuuu.. yg dalam botol tu gulalah. Kak long dah rebus gula tu cukup-cukup, tambah daun pandan pastu boh dalam botol, senang nak buat air katanya...


Kawan : Ni eh? Napa tengok sekarang dah malas nak update blog? Dah tak rajin macam dulu...


Abg Jonni: Dah malaslah.... takde mood... 


Kawan : Bagus!! Tak yah update terus pun takpe.... entri tah hapa-hapa....


Abg Jonni: makcik oiiiii.... blog tu memang sengal... tapi penuh dengan nasihat dan tauladan...


Kawan : Ah! sudahlah lu... blog tah hapa-hapa tah...


Abg Jonni: well... nak buat macam mana... citarasa kita berbeza la makcik... berbeza....
























Kau bilang cinta padaku
Aku bilang pikir dulu
Selera kita
Terlalu jauh berbeda

Parfum mu dari Paris
Sepatu mu dari Italy
Kau bilang demi gengsi
Semua serba luar negeri

Manakah mungkin mengikuti caramu
Yang penuh hura-hura


( korus )
Aku suka jaipong kau suka disko
Oh oh oh oh
Aku suka singkong kau suka keju
Oh oh oh oh
Aku dambakan seorang gadis yang sederhana
Aku ini hanya anak singkong
Aku hanya anak singkong

         



Parfum mu dari Paris
Sepatu mu dari Italy
Kau bilang demi gengsi
Semua serba luar negeri

Manakah mungkin mengikuti caramu
Yang penuh hura-hura







( korus )
Aku suka jaipong kau suka disko
Oh oh oh oh
Aku suka singkong kau suka keju
Oh oh oh oh
Aku dambakan seorang gadis yang sederhana
Aku ini hanya anak singkong
Aku hanya anak singkong







Kawan: Ah!! malas nak layan jawa totok neh.....


Abg Jonni: kehkehkeh. weiii... walau jawa tapi rock beb... rock...


Kawan: shadaplah!!


Abg Jonni: harharharhar... elehhhh.. gurau-gurau sikit pun nak marah.... huhuhu.




Kesimpulannya: Hari raya tahun ini pada aku cukup menyeronokkan dan cukup bermakna. Macam biasalah penuh dengan drama dan tah hapa hapa tah. huhuhuhu. Terima kasih pada kawan aku sekeluarga yang sudi bertandang ke rumah aku pada hari raya ke 2 dulu. Terima kasih.


Dan beliau juga adalah rakan blogger blog ini yang selalu bertanyakan soalan.....


1) Napa tak update blog?
2) Bila nak update blog?
3) omg... entri cam harem!!


Dan bila aku tanya dia... "Makcik... Bila nak update blog?" dia jawab.. "Ah shadaplah" 


Harharharhar.




.....TaMaT.....













Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

26 comments:

  1. perrgghhh...kawan blog dtg..mesti pompuan kan...kan...ehem2...hihi

    ReplyDelete
  2. terkeluar jugak komen aku ye hahahha

    ReplyDelete
  3. cehhhh..rjin ruprnya abg joni neh..ptt gk kwn tnya npe xupdte blog.cite psl raye.tp bln syawal pun dh hbis dh.huhuhuhuh


    ecah mshuri

    ReplyDelete
  4. kelakar sangat dan kelakar gila abang jonni. Best sangat mblog abang jonni lagi2 bila citer pasal kawan abg jonni. tu. best!

    ReplyDelete
  5. hahahahhahahaahah~~!!...

    "kawan"?.....huuermmm.....timbul kemuskilan......

    yeahh!!!...tahun depan abg john kawen!!!!!!!!......arererereer

    ReplyDelete
  6. hahahaa....panjang betul entry abg jonni kali ni...cite raya tak abis lagik nih..tu la, len kali update selalu...heehehehe....kim salam kat 'kawan' abg jonni tu yea...rajin dia tolong wat air, heeee~ boleh wat bini nih....heeee..gurau je bro!kak!

    ReplyDelete
  7. penat tunggu sambungan akhirnya habis pun cerita raya ni.haha

    ReplyDelete
  8. eh!

    ni sape yang pinang sape neh?

    hahahaha

    ReplyDelete
  9. first time dengar ada roti jala warna warni. hihi

    ReplyDelete
  10. hahahah berbeza...memang berbeza...

    best lagu tu..gua senang skali deh! ee ehhh aku plak over...shadap! haha

    ReplyDelete
  11. wahaahhaha.. pendedahan demi pendedahan... bro jonni mendedahkan identiti geprennye... hehehhehe.... dasat luu bro.. bakal suami misali kekekke.....

    ReplyDelete
  12. mmg pngalaman raya yg sgt best nmpknyer..ermm hebat jgk roti jala warna warni..kalau kite, kite suka je

    ReplyDelete
  13. kawan ke??ehem3
    nanti na try la buat roti jala wana wani

    ReplyDelete
  14. Abang joni, bila nak hapdet blog inieww <------ sesuwai ker?

    ReplyDelete
  15. MaWaDDaH...
    huhuhu.. ak ah.. pompuan...


    Jurnal Murahan..
    kehkehkeh.... aku kuarkan gak... walau ko dah cuba selit2 tempat lain... huhuhuhu..



    Saya...
    kawan atau awek?... hmmmmm....
    kawek.... harharharhar


    echah mashuri..
    harharhar... entah2 ini citer raya tahun lepas... baru skrg tulis..
    kehkehkeh..



    HidayahSafiq...
    anggap sbg hiburan je eh? huhuhuhu...



    Monster kekhai...
    kalu boleh aku nak kawen tahun nih... harharhar...



    eMMe...
    kehkehkeh... dah malas nak tulis lah skrg neh... huhuhuhuhu...
    Nanti aku ngorat dia... kot2 dia nak... harharhar



    fiezah91...
    harharhar... aku nih blogger yg malas...



    tupaimerah...
    pinang si buah pinang... aku suka kalau di pinang...
    kehkehkeh...



    gedek...
    hai uncle gedek yg cool....



    POHPALEH BURGER...
    kehkehkheh... saja nak buat drama swasta....



    Finaz Jaafar...
    kehkehkeh... ak ah... kaler je lain.... tapi rasa tetap sama...
    huhuhuhu...



    jelly chan...
    harharhar... segala-galanya bermula ngan berkawan... kan? kan? kan?

    ReplyDelete
  16. belogkiter...
    harharhar... roti jala pelangi namanya... huhu


    Aniz...
    waduh-waduh Aniz... kok tuturannya berbeda kali ini... kamu ni peminat sinetron barangkali...
    harharhar


    hidayah syafiq...
    harharhar... aku update sebulan sekali... huhuhu

    ReplyDelete
  17. hebatlah u en.teruna menganyam ketupat.cikngah pn x reti.malu i

    ReplyDelete
  18. dah tamat...jmpa lagi di tahun hadapan...hek...;d

    ReplyDelete
  19. roti jala warna warni.

    kelainan itu sexy.

    ReplyDelete
  20. dh tau dh sape "kawan tu"... bz wat preparation nk kawin rupenya yer wak jonni..

    Ojo kelalen jemput nyong okey..

    ReplyDelete
  21. ceh ceh ceh abg joinni...
    sapa yg dtg raya tuu...

    *ehehee.. xhbs ag citer raya dyo..
    roti jala kalerfull style lah, mcm macaroons.. nk try buat ah

    ReplyDelete
  22. Kehkeheh.. Akhirnya espisod raya tahun ni berjaya jugak kau siapkan Bang Jon!



    Habis tetamu² kau tu tak terkejut ke tengok rotijalawarna-warni hasil idea hebat kau tu??




    Bang Jon, mana entry terbaharu kau?

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger