Nak tidur susah, tak tidur lagi susah.

            Aku memang ada satu penyakit iaitu penyakit susah nak tidur. Selalunya pukul 2 3 pagi baru lelap. Memang masalah sebenarnya, badan tak segar, ngantuk dan jadi sedikit malas.


        Bukan aku tak mencuba nak tidur awal, tapi memang susah. Baring kat tilam pukul 10 ke pukul 11... pastu terkebil-kebil. Tak boleh tidur.








        Masa baring tu mulalah terfikir itulah... inilah. Fikiran melayang tah kemana. Pejam mata... tanak fikir apa-apa, fikir nak tidur saja.... pun tak boleh. huhuhuhu.








         Pastu golek belah kiri plak. Pejam mata.... dengar pulak bunyi cicak. Lari-lari kat zink. Buka mata pulak. Terfikir pulak benda lain. Adusssss... Akhirnya terkebil-kebillah jugak sampai 2 3 pagi. Hahahahahaha. 


         Teringat pulak kalau tengok citer kartun, petua nak lelapkan mata, kira kambing biri-biri lompat pagar. Korang mesti tau jugak pasal ni kan? Benda yang biasa keluar kat kartun-kartun barat. Aku pun mencubanya.....








         Jadi bermulalah proses mengira kambing. Membohong betul, lagilah tak boleh tidur. huhuhu. Terasa kurang bijak pulak kira-kira kambing nih. Terpedaya dengan pemikiran dan dakyah orang-orang barat. Kita sepatutnya lebih bijak dari itu, dari mempercayai benda-benda selekeh tu. Kan lebih baik jika kita.....










          Kira gadis-gadis cantik yang lompat pagar. Ini tak... kira kambing. Bayangkan je gadis-gadis tersebut cukuplah cantik dan seksi. Kahkahkah. Gila betul. Kalaulah aku buat camtukan... kira-kira gadis seksi lompat pagar.... aku jamin sampai ke subuh aku tak tidur. Kehkehkehkeh. 


       Pastu teringat pulak dulu-dulu ada kawan-kawan bagi tunjuk ajar, apa yang nak dibuat, ayat-ayat apa yang patut dibaca sebelum tidur. huhuhuhu. Ya. Inilah yang terbaik. Tapi maklumlah aku ni manusia biasa, selalu lupa. huhuhu. Benda-benda yang baik dan elok tak diamalkan, walaupun sebenarnya tak lah sesusah mana pun. 








        Ya. Selalu aku lupa nak besyukur. Tidur sebenarnya cukup nikmat. Kalau cukup tidur aku rasa cukup segar dan bersemangat keesokan harinya. Segala penat lelah hari sebelumnya macam hilang terus. huhuhuhu.


        Korang takde ke nak kongsi apa-apa kat aku, maybe boleh membantu aku supaya senang tidur. Takdelah terkebil-kebil, guling kiri, guling kanan, tengok cicak bagai.... huhuhuhuhu.




**** the end ***


Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

74 comments:

  1. HAHA, baca tajuk pun da lawak. HAHA. :)

    pi la jog petang2 encik gorie. baru letih di malam hari. badan segar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. joging?.... aku?... hmmmm....
      bdn dahla kurus kering....
      kalau jogingggggggg... entahlah tinggal apa...
      kahkahkahkah

      Delete
    2. jangan la gelak. jog tak semestinya jadi kurus . .
      tambah stamina ja . . :)

      # makan makanan berkhasiat ka??

      Delete
    3. hahahahaha... yep...
      dah x larat nak jog la... adalah masa memuda dulu... dulu... dulu... dulu...
      huhuhuhu...

      Delete
  2. kahkahkah..dh mcm bce komik niy . like..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.... mengarut-ngarut je sume nih... huhuhuhu

      Delete
  3. aku rasa ko kene minum ubat batuk byk2 dlm lps maghrib... so kompom dlm kul 10 lbh ko dh ngantuk wak... huhuhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke?...
      jangan-jangan... minum ubat batuk lepas maghrib....
      lepas isyak... "jalan" terus.... bahaya tu...
      kehkehkehkeh..

      Delete
    2. kahkahkahkah... tu kalau ko minum over dose wak... mmg "jalan terus" lh jawabnya...

      Delete
    3. dah ko ckp minum byk2...
      haaa.. skrg sapa salah...
      wakakakakakaka...

      Delete
    4. ko dh cube lum?? mujarab tak?? kalo ko tak update entri baru dlm masa 24 jam dr skrg, tu maknanya ko dh "jalan terus" lh tu kan... kehkehkehkehkeh>>.

      Delete
    5. kakakaka... dah update sblm 24 jam... maknanya aku orait lg...
      wakakakakkakakaka..

      Delete
    6. bagus!! Alhamdulillah ko masih hidup...

      Delete
  4. fuh!! sama la gn aku. sukar nak tido. sampai satu tahap siap kaco kucing aku tido sebab menjeles kucing tu senang je tido tapi aku sukar. pastu aku buat2 tido, tutup mata tak pikir pape then sedar2 dah pagi. ops sebelum tuh on kipas full blast. lega...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... kira senang gak nak tido tu....
      aku... guling sana ... guling sini... kipas pasang... sama gak..

      kdg2 rasa mcm burung hantu pun ada...
      kehkehkehkeh

      Delete
  5. bahahaha..membohong kalau nk tidur kira kambing..ibu ckp baca 3 qul..insyaALLAH lepastu boleh tidur..sy malas..XD..baca doa tidur ngucap cukup..XD...tp tidur itu nikmat yg sgt indah sampai mls nk bgnXD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... tu la psl.... gila ke apa nak kira kambing kalau ak tido... huhuhuhu...

      ak ah... tidur tu nikmat sgt rasanya kan? kdg2 kalau tak cukup tidur.... rasa rugiiiiiii.... sgt..
      huhuhuhu

      Delete
    2. cmno nk dpt mimpi??sy susah mimpi

      Delete
    3. hahahaha... entah ah... aku pun mmg susah nak mimpi...
      rasa baru lelap 15 menit... tgk2 dah pagi....
      hahahahahahaha

      Delete
  6. Replies
    1. kehkehkeh... masalah kan? nak pi keje pun x larat...
      kehkehkehkeh

      Delete
  7. Situasi uncle jonni lebih kurang macam saya laa.. saya pun susah nk tido jugak kadang-kadang tuu.. Bila nk tido tu mula la mengelamun esk nak buat apa laa.. saya kalau tak leh tido. saya akan mengucap khalimah syahadah, selawat, baca al-Fatihah and surah Al-Ikhlas.. Baca laa sampai terlelap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... kdg2 tanak nak pikir apa-apa...
      tapi terpikir jugakkkkk...
      kehkehkehkeh...

      thanks. yup... kwn pun ada ckp suruh baca atyat2 tersebut... huhuhu

      Delete
  8. senang je pakcik jonni..petua nak tido ni.tutup mata je.petua ni aku dpt dri nobita.dia kemain sng tido.tutp mata trus tido smbil kuar belon2 dri hidung dia..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceh!! itu nobita... org jepun bolehlah buat camtu...
      aku jawaaaaaaaaaa... mana boleh...
      wakakakakakaka

      Delete
  9. main angry bird sebelum tido...bila kalah tak leh main next level..so geram and tetido lah..hahaha
    samsung corby kan ada angry bird..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. angry bird? x pernah ah main game tu....

      corby? aku cuma guna buat call n sms je...
      lain2 function... haram x pakai...
      kakakakaka

      Delete
  10. Ehem...klau dah kahwin okaylah tak tdur malam hahaha....hurm, cuba jumpa doktor...mana tau ada mslah kesihatan ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehem... hahahaha... dah kawenlah kena tidur awal... ko ni ah... kang kena bgn awal nak keje sara anak bini... huhuhuhu...

      huhuhuhu... harap2 xdelah masalah kesihatan.. huhuhu

      Delete
  11. aku rasa mcm pernah baca dah entry ko ttg tidur ni dulu. hrmm.

    minum susu seblom tdo. try la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... yep.... dah publish dulu...
      lukisan pun yg lama dulu...
      kehkehkehkeh...

      tapi tu lah... masalah sama dari dulu lagi... huhuhuhu...

      minum susu eh? okies....

      Delete
  12. Aku tak pernah cuba cara kira kambing wangi, apatah lagi kira gadis comel sebab aku tak ada masalah susah tidur.. Alhamdulillah.


    Kalau dah cuba banyak cara tak boleh juga, cuba 1 cara ni.







    Cari isteri yang sah sebagai peneman tidur. habis. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... hmmm... cadangan yg baik...
      nampaknya aku kena lebih giat mengorat di shopping2 kompleks...
      kehkehkehkeh

      Delete
    2. Heheheh terima kasih kerana menerima cadangan tersebut.. ;D

      Delete
    3. ya... cadangan ditutup!!
      sudah!! sudah!!
      sila ke jamuan makan...
      sila... sila,....

      kehkehkeh

      Delete
    4. Hmm nak bungkus bawak balik sikit untuk anak buah boleh tak?

      Delete
    5. bolehhhhhhhh.... nak bwk meja2 ngan kusi2 sekali pun takpe...
      tapi lapik meja tinggalkan... aku pinjam ketua kampung punya....

      wakakakkakakaka

      Delete
  13. jangan tido siang banyak2.....
    @ baca buku citer yang memang betol2 bosan....
    cth dia macam...hantu kum2....pontianak mandi manda.....atau pun...langsuir di tepi tingkap...
    hahahha...konpem 5 minit mesti kau terlelap...



    p/s..bacalah al-fatihah... ayat 3 qul..5 ayat surah terakhir al-baqarah,ayat 21-24 surah al-hasyr....ayat kursi...selawat 10 kali...dan bismilah 21 kali....insya allah takde setan kacau tido kau nanti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmmm... aku payah ni bab2 baca buku neh...
      aku lebih suka tgk2 gambo je... kehkehkehkeh...

      p/s : terima kasih.... huhuhuhu



      nota kaki: yes!! yes!! yes!! inilah pertama kali ko komen tanpa mengutuk aku.... bagus... bagus...
      kehkehkehkeh

      Delete
    2. aku sibuk semalam....
      tak sempat nak fikir apa yang aku nak kutuk kau....
      hahahahah....

      Delete
    3. kehkehkeh... siyut je.... nak jugakkkkkk...
      tanak kalah jugak tu... huhuhuhu...

      Delete
    4. memang lah....
      aku kan suka kacau budak sopan macam kau ni...
      hahahahha....
      seyes....kau memang ayu kalau sopan....huawawawawawa

      Delete
    5. siyut... siyut ah...
      mula dahhhhhh nak mengutuk aku....
      hahahahaha....

      ayu pemende? aku ni samseng tau....
      call me saripppp... sarip dol...
      wakakakakakaka.

      Delete
    6. dah..dah....
      rilek2....
      takyahlah nangis2..tutup muka dengan bantal tu....
      gedik je aku tengok....
      hahahahh

      Delete
    7. err... ko.. ko.. ko nampak ke?

      alamak!!!

      wakakakakakaka.

      Delete
    8. hahahaha.....
      aku kan bionic women..setakat ulu selangor tu..celah gigi je...
      dah..dah..kuar dari langsir tu...
      dah naik kepam aku tengok...
      huawawawawawa

      Delete
    9. oit... mana ko tau aku suka nyorok kat langsir kalau malu...
      wakakakakaka...

      siyut je...

      Delete
  14. hurm...uncle jonni ni bujang lagi kan? kalo ade 'org umah' confirm senang tido, leh dia tolong garukan belakang, terus tido, hahahahahahhahah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. garu2 belakang? serius?...
      wahahahaha... best... best...
      ini yg buatkan aku bersemangat nak lepak soping kompleks nih...
      huahuahuahuahua.... (sambil cekak pinggang)

      Delete
  15. cari teman sehidup semati... Insyallah.

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. hahahahaha.... kalau x berangan...
      x bestlah... kehkehkehkeh...

      Delete
  17. heheheh....pe x cuba kira cicak je...ekekek...cebayangkan kalau cicak yg lompat..hihihihihi...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehgkeh... kira cicak?..
      hmmmm.... sampai ke sudah tak boleh tido nanti...
      kehkehkehkeh

      Delete
  18. kawen je la bang jonni oiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha.... iyaaaaaaa.....
      ni tgh bersungguh-sungguh melepak kat soping kompleks la ni...
      huhuhuhu... mana tau kan?

      Delete
  19. entah2 ko dh kene rasuk virus kuman x ngantok kot.cube ko minum air cap tulang dn tengkorat. Mane la tau kot2 kuman 2 mati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dgn aku-aku sekali kojol kang...
      hahahahahahaa

      Delete
  20. gentel...errrr... ko tahu gentel apa kan hahahahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gentel? gentel tepung ke bro?
      hmmmmmm..... aku mana tau masak..... tgn bangku...
      kehkehkehkehkeh

      Delete
  21. fewwiitttt....cuba ko bayang kan aku yg berlari2 melompat tuh sambil memakai spec mata aku yg cute itu.. Sure ko leh tdo.Ahaks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. fewwittt... kakakaka... aik? mcm sampai nak lompat2 pago...
      tak sampai punya....

      kehkehkehkeh..

      Delete
  22. pi main kejar kejar dengan cicak tu ha . wakaka

    betulla semua komen komen kat atas tu . amalkan baca surah Al-Fatihah , surah 3 qul , ayat kursi , mengucap 2 kalimah syahadah n doa tido . tapi jangan lupe untuk memaafkan kesalahan orang lain n halalkan ape ape , insyaAllah hati tenang mudah nak tido :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti sume org panggil aku.... cicakman... malas ah...
      kehkehkehkeh...

      ok... thanks.... huhuhuhu

      Delete
  23. patut susah nk titun..
    tak pakai baju...
    antu geget nanti..baru tau..
    ayokk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.... saja tanak pakai baju...
      aku merasa sedikit seksi di situ...
      wakakakakakaka

      Delete
  24. Samalah kita. Tak boleh nak tidur awal kalau time malam malam tu. Pelik kot. Then esok mesti rasa weak. Lemah semacam. Tapi Mama sy selalu cakap, kalau tak boleh tidur, selalu selawat/zikir :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu... yep... mmg teruk sgt rasa kalau tak cukup tidur...

      thanks....

      Delete
  25. biasanya kira kambing kot.xpun....
    hihi.abaikan la uncle jonni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahaha.... dah habis satu kandang aku kira kambing...
      x menjadik punya...
      kehkehkehkeh

      Delete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger