ANDAI AKU HIDUP DI ZAMAN SILAM

Beberapa minggu lepas, aku ada menonton filem klasik di tv3. Tanpa aku sedari, aku terpaku dan menontonnya sampai habis. Ya. Aku terpesona. Kemudian aku terfikir, bagaimanakah kehidupan aku jika aku hidup di zaman itu. Setelah puas berangan, ini yang dapat aku rumuskan...


Aku akan hidup sebagai seorang petani. Petani yang mengambil upah mengerjakan tanah orang kaya di kampung aku. Mengapa seorang petani?


Sebab aku bukan di lahirkan dari golongan bangsawan. Jadi tidaklah layak menjadi orang kaya berpangkat maupun pembesar. Tiadalah peluang untuk suwit-suwit para dayang. Hampa...


Aku juga tidak mempunyai ilmu persilatan yang tinggi. Contohnya ilmu silat harimau jadian ataupun cakar pendekar berantai. Jadi tidaklah layak untuk menjadi seorang pendekar mahupun hulubalang. Jadi bermulalah kehidupan sebagai seorang petani.


Kehidupan petani ini simple saja. Pagi mengerjakan kebun dan balik kala matahari tegak atas kepala. Tidaklah rumit. Namun, siapa sangka ianya tidak semudah itu.


Di zaman yang penuh dengan perampok dan lanun, hidup tidaklah semudah di sangka. Kadangkala terpaksa berhadapan dengan perampok jahanam tersebut.










Di waktu petang tiada banyak aktiviti yang dapat dilakukan. Selain bermain sepak raga maupun bersembang bersama jiran-jiran. Namun aku tidak suka berbuat demikian. Aku lebih suka menyendiri. Aku akan bersantai di bawah pokok rendang kegemaran aku. Ya. Tempat itu cukup tenang. Sejuk dan redup.

Aku telah membuat sebuah buaian di pokok ini. Dengan kudrat dan tenaga aku sendiri. Disinilah saban petang aku duduk melepaskan lelah kerja seharian. Aku duduk diatas buaian dan aku menyanyi. Ya. Aku memang pandai menyanyi...







Aku rasa begitu sempurna segalanya. Namun di kala zaman masih bertunjangkan dukun dan bomoh, penyakit sering melanda. Hampir semua menghidapi penyakit ini. Terutamanya untuk para lelaki. Penyakit ketumbit. Ya. Ketumbit. Sudah menjadi kebiasaan melihat mata-mata para lelaki bengkak di jangkiti ketumbit. Manakan tidak jika....








Aku terfikir, mengapa selalu digambarkan gadis-gadis suka berkemban di dalam cerita klasik? Adakah memang begitu keadaan dizaman itu? Jika benarlah suasananya begitu... Dem !!





Nota kaki tengok tv : Aku ada terjumpa gadis berpakaian seksi ketika melepak tanpa hala tujuan di Jusco Bukit Tinggi. Kalau difikirkan balik... hmmmm... kira macam berkemban juga gadis tersebut. Nampaknya fesyen berkemban ini memang tak lapuk dek zaman.

Sila-silalah membaca entri ini dalam bahasa inggeris. Gunakan Google Translate yang telah aku sediakan. Sebab aku memang peminat Google Translate. Maveles !!









***** the end *****



Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

86 comments:

  1. aa'ah..tiada beza nye Uncle, dulu dan sekrang same je... cume dulu tivi color hitam putih, skrg berwarna warni... kalo kite hidup zaman mak ayah kite, dpt lah kite berpakaian seksi2 dulu selamba, okey je nak seksi, skrg ni lain skit kan... kes jenayah dah makin berleluasa..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... yep !! dulu lain skrg lain... x sama... huhuhuhuhu..
      ak ah... zmn skrg dah pelik2 dah... mcm2 hal ado... huhuhuhu

      Delete
  2. kalau tukar dalam bahasa inggeris, xley baca trus...haha!!

    mata ko ketumbit ke tak tu? nampak prmpuan seksi kt jj tu...hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... tu yg seronok... gila tah hapa2 di translatenya... huhuhu..

      hakhakhakhak... uiii... dah baik dahhhh... hueheuheuehue

      Delete
  3. duduk kat boyan tu, bajet tengah tunggu puteri pokok rendang datang dengar suara konon merdu ke tu???? hahahaha!

    *rasa2nya puteri tu tak datang la, sebab hujan. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh !! mana ada... aku tunggu emma watson... kakakakakaka...

      hujan ye... siyut ah... aku gugel ramalan cuaca terang benderang... kehkehkehkeh

      Delete
  4. ala biasa lah tu pokcik... zaman era terkini dah berbalik ke zaman silam.. klu tengok pakaian seksi tu lebih kurang jer... tapi yg membezakannya orang dulu nampak orang berkemban wat bodo jer.. klu org seekarang ni pantang, kejap jer masuk ppaer mangsa rogol dan bunuh.. semakin canggih teknologi, semakin takut dibuatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak...ak ah... zmn skrg mcm2 hal berlaku eh...
      tapi camne plak zmn dulu2 ye... hmmmmm...
      ni yg rasa nak berangan lagi neh... hueheuheueheu

      Delete
    2. zaman dulu mana ada paip air, so aktiviti, membasuh mandi bagai semua kat sungai kan...

      Delete
    3. hakhakhakhak... tu sbb ramai yg kene ketumbit tu... huehuehuehuehue

      Delete
  5. Replies
    1. takpe... aku pakai spek itam... kakakakkaka

      Delete
  6. tpkan..org dulu2 berkemban , masih ade tatasusila nye kot..berkemban kain batik , labuh sampai bawah..pastu bila jalan , tutup ngan kain batik gak..org skrg..hurrmm... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... no komen... no komen... aku tak tau... sbb aku bukan kaki skodeng pompuan berkemban... hueheuheuheue

      Delete
  7. amboiiii...nak kawen ngan emma watson ajerkkk.... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mestilerrrrrrrrrr.... abis tu britney spears dah kawen... hueheuheuehueheu

      Delete
  8. penuh klasik gaya hidup abg joni..kahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh... yep !! klasik itu maveles... huhuhuhu

      Delete
  9. zaman tu susah nak cari tailor buat baju kot..kalau ada mahal..kot la kan..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ah... panas... sbb kipas angin blom wujud lagi... apatah lagi ekon... hueheuheuheue

      Delete
  10. hihi.. jadi kalau saya hidup di zaman itu, sudah pasti lah watak yang berkemban dan basuh baju tepi sungai.. sambil tu nyanyi ramai ramai.. gelak gelak.. hhiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wiwittttttttttttttttttttttttt..... jgn lupa tgk2 tepi hutan...
      mana tau nampak lelaki hidung belang skodeng... huehueheuheuheu

      Delete
  11. hahahaha...bezanya org dulu berkemban pakai kain batik
    skrg berkemban dengan kain mahal2..auww

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... yep... berkemban skrg stylo... festen2 gitu... hueheuehueheu

      Delete
  12. alaa bro, orang dulu dulu tak heran der.. hari hari tengok.. koh koh koh


    p/s: pernah tengok dokumentari tahun 1948, di negara jiran, perempuan mereka berkemban kain paras pinggang jer.. atas open airrr.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ak ah .. dah hari2 tgk kan... huhuhuhu..

      hakhakhakhak... oooooooooooo... ak ah.. bley tgk kat utube... huehuehuehuhuehue

      Delete
  13. hakhakhak....dem...point-point yang perlu hade!!!berkemban???bersari??sume pon seksi dey...pakcik....hakhakhak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak.... janji pompuan... mesti ah seksi deyyy...
      kalu laki berkemban ?? seksi ke ?? huehuehueheuheu

      Delete
    2. kalau laki berkemban seksa...hakhakhak....

      Delete
    3. hakhahakhak... tau xpe... huehuehuehuehue

      Delete
  14. andai aku hidup di zaman silam...
    mesti jadi hamba abdi tak pun jadi pendekar...hahax

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... huiyyooo.. pendekarnita... huehueheuheu...
      ganas tu... huhuhuhu

      Delete
  15. Replies
    1. huhuhuhu... ok... nanti ah aku cekidaut... huhuhuu

      Delete
  16. pesen bekemban tu mmg tak lapok dek zaman nampak gayanya..mcm2 design lak tu tapi tetap asasnya bekemban hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... berkemban skrg tu pesen la beb... stylo... mahal tu... huhuhuuuhu

      Delete
  17. cuba buat kartun zaman dulu cari search google translate
    agak2 jumpa tak?? hik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... hmmm.. nanti gua try... huhuhuhuhu

      Delete
  18. zaman dulu kala? huhuhahahaa.. sejarah? history? huhuuuuuuuuuu.. satu je epal ingat, nama dia parameswara. lain dari tu tak ingat dah.

    tapi tengah imagine ni jadik puteri raja rebutan pahlawan. hahaahahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... ko x minat sejarah la niu... huhuhuhuhu...

      hakhakhak... hmmm... kalau pahlawan tu dr nepal dan bangladesh camne ?? huehuehuehuehueheu

      Delete
    2. Sejarah? Ohmaigod. Jangan. Jangan bagi aku sejarah. Linggggkuppppp!! Hahahaha..

      Nepal? Bangladesh? Kalau nsem macam Akshay Kumar ke, Shah Rukh Khan ke, bedal aje laaaa. Nama pun pahlawan kan?

      Ehem, uncle sila jangan jeles tauuuuuu ;))

      Delete
    3. hakhakhakhak... akshay kumar la pulakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...
      padahal hensem lagik amitabh bathchan.... tau.... huhuhu..

      jeles ?? takpe... nanti aku ngorat yg mcm preity zinta ataupon aishwarya rai... huehuehuehueheu

      Delete
  19. perut tu penting..maju ke depan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... itu pasti... itu yg elegan tu... huhuhuhuhu

      Delete
  20. terbaikla uncle jonnni. saya suka part yg berkemban tu. hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pon... aku pon... aku pon.... huehueheuehueheu

      Delete
  21. tau xpe .gdis zmn skg lagi teruk dr berkembang

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaaaaaaaaaaa... best tu,... best tu... best tu... heuheuehueheuheu

      Delete
    2. hakhakhakhak... alaaaaaaaaa... memain je beb... huhuhuhuuhuhuhu

      Delete
    3. hahahha. kan dh khantoi...ngeh2

      Delete
    4. hakhakhakhak... apanya yg kantoi... x kantoi2 der... huhuhhuhu

      Delete
  22. aku dapat bayangkan. hahahaahahahahahahhahahahhahaahahahahahahahah

    *imagine terlampau

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhakahkahak... imagine... jgn x imagine ya...

      ko tak imaginekan diri ko jd dayang...
      mesti best... huheheuehueheu

      Delete
  23. mujur lah takde puteri raja yang terpikat dengan kau..
    kalau tak habis lah semua dayang2 kena skodeng..
    hahhahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakahkak... nasib baik lah ye... huehueheuehu...

      pehh!! mesti best di kelilingi dayang2 yang cun2... hueheuheuheuheue

      Delete
    2. kau kalau bab skodeng2 tu suke sangat lah....
      terbahak2 suke mengalahkan pakcik aku je latif borgiba..
      hahahhahhaa

      Delete
    3. huehueheuheuheuheu... biasak ah... skodeng2 tu kan hobi aku... huehueheuheuhuehheuehue..

      latiff borgiba ?? amboiiiiiiii ko nih... huhuhuhu

      Delete
    4. memang dah tahu pun hobi terlarang kau tu...
      huhuhuh

      Delete
    5. hakhakhakhak... saja mengisi masa lapang beb... huehuehuehueheuheu

      Delete
    6. berapa kali dah aku pesan..
      cuba cari hobi lain....
      kau ni kan memang nak kena tarik telinga ni..
      tak dengar cakap orang ni...
      hahahah

      Delete
    7. huhuhu.... ye lah... ye lah....
      mmm... nanti aku tukar hobi aku mengumpul setem ya... kehkehkehkeh

      Delete
  24. laaa , ingatkan zaman silam tu zaman batu . aishhh
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhakhak... zaman batu tak daya aku.... nak suwit2 sapa ?? dinaso ?? hueheuheuheuheu

      Delete
  25. ingatkan cite jaman Paleolitik... ;)

    *blog evergreen sekarang. SUKA!! angkat ibu jari. (>.<)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... jaman paleolitik ?? adoiii... lamo sgt ah tu... huehuehueheu...

      x daya aku nak imagine2... huhuhuhuhuhu

      Delete
  26. aku jugak suka part berkemban..rupa2 nya tu la pakaian tradisi ya..mat minah saleh pon tiru tradisi kita la kalu camtu..haha..ce tgok cite omputih lama2..suma pakai gaun macam pokok konifer ja..ohoho~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... ciss !! part berkemban feveret ko ye... aku ponnn... kakakakkaka

      Delete
  27. masa melepak jer byk, mana masa berjemaah di masjid??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... mana ada aku suka melepak je... huhuhu...

      kalau baca2 entri aku... 70 persen pasal... tido... hueheuheuheuheuhue

      Delete
  28. Weewiit.....nek boyan....nk ikut.....uncle nyanyi emma watson..., rietta nyanyi bront palarae....bleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... kantoi... minat bront palare... huehuehuehuehuehue

      Delete
    2. Hehehe.....atoyai....mantoi la plak ngn uncle...tutup muka ngan bantal....maluuuuu...

      Delete
    3. elehhhhhhhhhhh... memalu kunun... udah.. x yah tutup2 muka pakai bantal dah.. satu kg dah tau dah.. ko trgila2 kan bront palare... huehuehueheuheuheu..

      nama dia stylo... bront palare

      Delete
  29. mak aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii,p bukit tinggi tak ajak aku,bagussss!haha.... ala zaman dulu dengan sekarang berbeza sangat wei... aku rasa macam nak duduk zaman dedulu jeeeeeeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak.. tu la psl aku x ajak ko.. bukan ko nak ikut pon... hueheuheuheu..

      hakhakhak... ak ah... mungkin lg best kot zmn dulu.. kot laaaa... huhuhuu

      Delete
    2. huehuehuehue... ok lah... len kali aku ajak ko sekali ye... huehueheu

      Delete
    3. ajak paksa je bunyinya,ahak!

      Delete
    4. hakhakhakhak... mana ada paksa2... kalau aku ada bawak rotan itu ajakan paksa... kehkehkehkehkeh

      Delete
  30. Hahaha...really make my day!!! kelakor!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... alaaa.. memain je entri ni... huhuhuhuhu

      Delete
  31. berkemban tu trend dulu, kini dan selamanya laa kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai bebila sebenarnya... huehuehuehuehue

      Delete
  32. amboi uncle nak kawin dengan emma watson tu...kena terror le speaking english

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... takpe... aku upah translator nanti... kehkehkehkehkeh..

      tak pon google traslate kan ada... kakakkakaka

      Delete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger