TIADA LAGI CUTI BAGIMU











Orang seperti aku sudah pasti tidak memahami perasaan beliau, kerana aku tiap-tiap hari balik kampung. Tidak seperti beliau yang teramat jarang pulang ke kampung, hanya pada masa-masa tertentu sahaja. Bukanlah beliau seorang yang Tanggang... tapi tidak mampu kerap pulang di sebabkan banyak kekangan dan tanggungjawab.



Sila putarkan muzik runut ini...





Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapat melihat bulan dan matahari
Ahai…

Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapat melihat bulan dan matahari
Ahai…





Yang dikurniakan dari iIlahi
Ahai…
Ayah dan ibu
Ayah dan ibulah mesti dihormati


Yang dikurniakan dari iIlahi
Ahai…
Ayah dan ibu
Ayah dan ibulah mesti dihormati





Ayah dan ibu
Ayah dan ibu
Wali-wali keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai…



Pakailah tunjuk ajar dan nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat



Selamat balik kampung kawan-kawan...




***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

119 comments:

  1. Replies
    1. encek nazha... aku pon sedey gakkkkk.... heuhueehuehue

      Delete
  2. huahua brader..saja le tu bikin org sedih putar lagu sudirman ...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... aku sesaja nak marakkan semangat kawan2 utk balik kg... hueheuheehuehue

      Delete
  3. serupa la kita uncle...eyza pun tiap2 hari balik kg jumpa mak ayah sebab eyza memang tinggal ngan mak ayah hehe...

    selamat balik kampung pada yang ada kampung huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakahkhak... ada geng... geng hari2 balik kg... huhuhuhu..

      yep... berhati2 ketika memandu... huhuhuhu

      Delete
  4. sebak2! malam nanti la menghayati. tgok ghope kartun pun dah rasa sebak ni, nak2 lagi tgok si character 'panjang' yg tak ade perasaan tu. (cis. hari2, itu bkn balik kg namenye, itu balik rumah xD)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ceh !! xde perasaan ? akulah org yg paling prihatin dan penyayang... silalah percaya... tolong laaaa... kakakkakakaka

      Delete
  5. alamak...sedih plak entri ni...tapi mujur la perancangan awal moy menjadi kenyataan..

    hahaha yes yes yes..tahun ni leh cuti lelame..tapi rse nye tiap2 tahun cuti raye lelame..kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... biasak ah .. entri nak raya,.. huhuhu..

      waaaaaa... suka la tu cuti lelame.... jeles ah... huhuhuhuhu

      Delete
  6. Ala.. pkcik ni, buat perasaan orang sayu jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... alaaa... barulah feel nak balik kg kan? kan? kan?
      hueheuheuehehuehue

      Delete
  7. sedih nyer dia..kesian...sepatutnya, pak cik kena berkorban tuk dia..huhuhuhu....mcm sy..tak der cuti pun tuk raya, pasal mmg tak rasa nak balik kg ker aper ker, umah mak semua dekat..hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. berkorban? hmmm... aku lagilah... memang muka fail dapat cuti... maklumlah kaki mc... kakkakakakaka...

      ceh !! dekat2 ye... ok ah tu... xde ah nak pening2 balik mana kan? dekat semuanya... huhuhuhu

      Delete
  8. hahaaha awal post pasal balik kampung nampak???

    tu salah satu sbb kenapa aku sabar tahan ngn keja sekarang ni..asalkan duduk kg sendirik huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasak ah... semangat... semangat.... kata raya... huehuehuehuehue..
      hakhakhak... cewah... syok ah tu dok kg sendiri.... tapi best kan? huhuhuhuhu

      Delete
  9. oi sedih pulak aku baca entry ni. sob sob sob
    nasib aku cuti seminggu! yes!! haha tiba2 =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... elehhhhhhhhh... seminggu tu pejam celik... pejam celik dah abis... tetap nanti rasa x puas... kan? huhuhuuhu

      Delete
  10. wowowowo..psiko2


    nak balik!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... tak sabo ye nak balik kg... huhuhuhu

      Delete
  11. sob sob sob
    nak balik



    *amsu-ipgkpm tu blog akdemik TH.abaikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhuhu.... mmg hari raya kita semua x sabar nak balik kan? kumpul2 satu kuarga... mmg best... priceless... huhuhuhuhu..

      wooooooooo.... byk tu blog ko.... huhuhuhuhu

      Delete
  12. Yeahhh.. Mmg perasaan excited nak balik kg tu tak terkata2..tak dpt digambarkan betapa gumbiranyaaaa!!! Balik kampung... Oo oo oo oo balik kampung!... Hati girang~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ye... selamat pulang ke tanah air ya cik ten10...
      mesti ko dah x sabar sgt nak balik... huhuhuhuhu

      Delete
  13. dulu merasala balik kampung..
    skang dah duk terus kat kampung, dah xder feel dah..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu,... yep... kurang perasaan tu kan?

      tapi camna pun... dok sendiri kg tetap best... kan?

      Delete
  14. sy kg kt kl je..selamat..alhamdulilah..tp cuti lama..alhamdulilah lagi..ahahah..XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceh !! itu bukan balik kg... itu balik bando... huhuhuhuhu... org town la ni... hueheuheuheue...

      eleeeeeehhhhhh... lama mana la sgt mij oi... pejam celik... pejam celik... abis dah cuti tu... kan? huhuhuuhu

      Delete
  15. oii... sedihlah Bro.. Insya Allah aku balik kampung tahun nie.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuuhu... aku... aku pon sedih... huhuhuhuhu...

      yep... slmt balik kg bro... berhati2 di jln raya... huhuhuhuhu

      Delete
  16. sedihhhh!!! cuti ryeku tak panjang so blik kg kejap je

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe ah... gunakan masa yg ada tu sebaiknya... huhuhuhu....

      slmt balik kg ya...

      Delete
  17. Salam ramadhan..

    Ko pose cukup tak wak?? ngeh3x...

    aku pun lbh kurang ko... aku blk kg tiap2 minggu... huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan...

      Kalu aku pose cukup... akak bagi hadiah ye.... mesin basuh tosiba cukuplah... kakakkakakaka...

      elehhhhhhhh.... umah ngan kg tak sampai stgh jam je... hari2 balik pon boleh tu kak.... heuheuehueheuheueheu

      Delete
  18. kesiannya beliau.. sape yg tak sebak kalo tak dpt cuti raya n lepak lama2 kat kg.. bkn slalu pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhuhuhu... ak ah... hari raya lah masa kita nak luangkan masa ngan femili kan? huhuhuhuhu

      Delete
  19. erk..kalo mcm tuh ankel jonni kene gantikan lah tempat beliau..kata kawan..eh? ahahahahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleyyyyyyyyy... tapi beliau kena belanja aku gi dangdut.... kakkakaka

      Delete
    2. x berbaloi nyer... atleast blanja 3 hari 2 malam percutian ke gold coast ke...ok la jugak...kah3....

      Delete
    3. hakhakhakhak... wah... gold coast? aku rasa dia lagi sanggup keje masa raya pertama dari belanja aku gi gold coast... huhuhuhu

      Delete
  20. alooo....sedih je member tu -_-"
    soh bos bg cuti sminggu ke,,, heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... kalu aku jadi bos... bukan setakat seminggu... atau sebulan cuti aku bagi... aku berentikan keje terus.... haaa... raya ah puas2... kahkahkahkahkahkakahkah..

      Delete
  21. sedih plak rasanya... x pe.. amik cuti panjang2 sikit ek.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... tak tau ah... harap2 bos berubah hati nanti... huhuhuhu..
      kalu tak... mc le jawabnya.. huhuhuhu

      Delete
  22. ambik la MC ke... EL ke... baru panjang sikit cuti

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakahk... itu sudah pasti kak.. memang itu yg selalu trjadi... sapa suruh rejek2 cuti... kan? huhhuhuhu

      Delete
  23. syahdu ar entri ni uncle, hukhukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. raya bro... raya.... mesti ah kena syahdu2 sikit... huhuhuhu

      Delete
  24. huwargghhhhhhh!!!! orang tahun ni masuk dah 5x raya Algeria ni angkel jonni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaaaaaaaa... lama tu... huhuhuhu... mesti rindu gila... kan? huhuhuhu

      Delete
  25. Sedey,....nak blikkkkkkk.....nak blikkkkk.....esok ptg...teratak bonda....

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhuhu... xpe... xpe... nanti raya amik cuti lama2 ye.. huhuhuhu

      Delete
    2. Xbleh cuti lamer lamer....huhuhu....

      Psssl..uncle camne nk letak gmbar kat tepi nama blog kita dalam bloglist org? Errr pham kew sok lan ritta?

      Delete
    3. uik? x bley plak ye... huhuhuhuhu...

      huhuhu... hmmm... rasanya paham kot... nanti ah.. minggu depan aku citer ya.... selit kat entri... huhuhuhu

      Delete
    4. Ok...nnti uncle citer yea....yeyyyyyy.....

      Delete
    5. ok.... dah citer dah... huhuhhuhu

      Delete
    6. Haah...dh citer...tp xbwk lappy blk kg....bwk tabby jew...xsabar nk ltak picta....hehehe....

      Delete
    7. wah... tabby? huhhuhuhu..

      aku cuma ada desktoppy je... mmg dok kat bilik je... x bley dibawak kemana langsung.... kehkehkehkeh

      Delete
    8. Alaa abg, desktoppy lew yg terbaik....sng nk wt kje....tabby setakat on da way bleh la....lappy pown xkuat sgt untk simple editting bleh...klu video making yg haevy, cr desktoppy jugak...

      Delete
    9. hakhakhak... tapi desktoppy aku zaman jepun punya... da tahap tukun tiruan dah... nak start pun lembab dah,,.. kehkehkehkehkeh

      Delete
    10. Xpe, klu ada rezki, abg bli jew yg bru....tp klu xde yg bru pown, yg ada skank masih bleh guna....entry masih menjadi pujaan hati rietta....tp desktoppy lamer nie, kenangan terindah dia byk....hehehe...sentimentel value kata org....

      Delete
    11. hakhakhak... mmg... syg giler desktop nih... walau dah tahap uzur tapi lama dah berjasa... huhuhhu..

      ceh !! mana ada duit nak beli pc baru... pakai je yg ni sampai reput... kehkehkehkehkeh

      Delete
    12. xpe.....xyah beli baru pown....dia masih bleh gunakan....

      Delete
    13. hakhakhak... ak ah... mmg pon tanak beli baru...

      tapi kalu rietta bagi yg baru.... komfom ambikkkkkkkkkk.... kehkehkehkehkeh

      Delete
    14. Hehehe...tunggu rietta ksik erk! Hmmm, klu pmpn bleh jugak wt hntaran....klu abg cmne yea....hehehe....

      Delete
    15. alaaaa... kira hantaran jugak lah... kira rietta pinang abg ler ni... kehkehekhekehekhe

      Delete
    16. Rietta pinang abang! Errrr....bkn xnk pinang...tapi abg letak hntar tinggi sangat...ekekeke....

      Delete
    17. mana ada tinggi... da bagi diskaun 80 persen tu.... siap ada free gift lagi... pakej melancong ke kampung abg selama 3 hari 2 mlm...

      wakakkakakakakka

      Delete
    18. Ooo da diskaun erk?free gift melancong kg abg 3 hr 2 mlm...mmg xpernah dbuat org lagi nie....hehehe....

      Delete
    19. hakhakhakhak... ak ah... diskaun hujung tahun....

      yep.... pakej melancong paling hebat...siap pakej mkn di warung wak kentu lagi... blom sesapa pernah buat lagi... kehkehkehkehkeh

      Delete
    20. Oooo...diskaun hjg thn.....haah la...dh nk penghujung thn....kejap jew...wah, siap pakej mkn kt warung....best best.....kira pling best la....

      Delete
    21. hakhakhak... kan? siap boleh main karom lagik... kehehkehkehkeh

      Delete
    22. Siap men karom? Dh lamer xmen....ntah pndai lg ke x....hehehe....

      Delete
    23. hakhakhakhak... sila prektis jentik2 ye... kakakkaka

      Delete
    24. Errr pektis jntik jntik? Alahai....hehehe....akan dipertimbangkan...

      Delete
  26. :) tahon nie kte tak sure lg balik johor ke kedah..
    excited nak balik johor sbb ramai saudare.. mercon pon bnyk ;)
    tp best lagi balik kedah.. nak raye dgn padi! haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... uiiii... satu negeri paling bawah.... satu negeri dok atas... hmmmm... apakata ko raya kat tgh2 je nad... huehueheuehue...

      Delete
  27. pergh!! lagu tak menahan. pasang lagu dendang perantau sekali. haha.. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... sudirman... peberet tu.... lagi2 lagu.. chow kit road.. chow kit roaddddddddd... heuheuehueheue

      Delete
  28. member kemain berjela duk luah perasaan . yg sorang lagi mcm tade prasaan sb hari2 balik kmpung . haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu... bukan xde perasaan laaa... adaaa... cuma perasaan tu simpan kat poket... kena ah kontrol... segan ah kalu org lain nampok mata aku merah... kakkakakakaka

      Delete
  29. 1st time keje jauh....cuti raya sehari je pun. Sbb baru msk keje. Sgt la berdedikasi dan komited pada keje *sebetulnyerasankberentikejejek* hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuuuhu... takpe ah... sabo ye... huhuhuhuhu...

      Delete
  30. huhuhu...sob..sob..sob...

    termenung dpn pc bla bca entry neh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takyah wat muke sedeh...huhuhu

      Delete
    2. @(*__*)@
      ye lah.. aku x buat muka sedih... huhuhu

      Delete
    3. huhuhuhu

      ---> wat muke camni ^_^ huhuhu

      Delete

    4. @(^_^)@

      camni ya? huhuhuhuhuhu

      Delete
    5. wohaaa...kiut la tu..kikikiki

      Delete
    6. hakhakhak... ak ah la...mmg la kiut... org laki ni... makin tua makin kiut... walau gigi dah rongak... kan? huhuhuhuh

      Delete
    7. hahahaha..yela kiut sangat kan....kah3....

      gigi rongak p bubuh gigi palsu..keh3

      Delete
    8. hakhakhakhakhakhak.... iye laaaaaaaaa... cuba tgk betul2.. org tua ni walau rongak... comel gitu... kehkehkehkeh...

      hakhakhakhak... nak pi kinik swata... mahal.. xde duit...
      nak pi spital kerajaan... ramai gila manusia...

      kesimpulan... bia je rongak... cumil... kakakakkakakaka

      Delete
  31. kesian kwn kau jon... uhuhuhuhuhuhuhu..yg kau ltk lagu ni buat hape?? ltk lagu balek kg la.. baru semangat!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... lagu balik kg lagu hepi.... aku nak lagu sedih2.. bau stahdu nak balik raya,... huhuhuhuhu

      Delete
  32. kalau gua tak dpt balik sedih weh. Ni nasib gua dpt tiket balik,kalau takkk,gua bunuh diri nnt,hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... yep... tiket selalu kehabisan kan? kene tempah awal2... huhuhuhuhu

      Delete
  33. Sayu pulak baca entri ni.. Ingatkan lawak kosong semata-mata huhu



    Aku sangat paham perasaan dia sebab dulu aku pun kerja jauh di bandar meninggalkan keluarga di kampung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhuhu... sesekali menyayukan diri bro... huhuhuhuu...

      huhuhu... yep... aku pon... pernah dok ngan kwn2 nyewa umah dulu... tapi lagi baik dan terurus dok kg... huhuhuhuhu

      Delete
  34. siannye tengok gambar dia dok sandar kat dinding. memang muka pasrahhh giler T_T kan uncle. kann.. epal pun hari-hari balik kampung ni haaaa. sekarang pun duk guling-guling kat kampung.

    tapi paham kot. terbayang masa belajo kat semenanjung haaa. 5 tahun tak sambut raya kat kampung. ahhhh emo. emo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... waaaa... seronok ah tu dok kg... siap guling2 lagi.... kat dlm kelas pun guling2 ye sampai tertido... kakakkakakaka...


      wah... 5 taun? lama tu beb... huhuhuhuhu..
      mesti sayu masa tu kan?

      Delete
  35. Replies
    1. huhhuhuhu... lagu best beb... huhuhuhu

      Delete
  36. Replies
    1. huhuhu... standby beb... saja citer psl balik kg awal2.... nak raya katakan... huhuhuhu

      Delete
    2. kau ada kampung ke?....
      yang sibuk sangat tu nak balik kampung...
      kihkihkih

      Delete
    3. oooooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... sapa kata aku xde kg ? hah? adaaaaaaaaaaaaaaaa laaaaaaaaaaaaaa..... aku ada kg laaa..

      hari2 aku balik kg apa.... kakakakkakakkaka

      Delete
  37. kita sedih..
    sebab dah hujung Ramadan ni. cepatnya masa berlalu. tapi sangat bersyukur dimudahkan balik kampung. kalau tak, mesti mak bapak yg nanges sebab anak kesayangannya aka 'neng berkaliber' ni takde nak tolong depa. huhu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... suka ah tu dapat cuti panjang ye neng berkaliber... hueheuheuehehue... mestilah... masa raya ni lah femili nak kumpul2 sama2... kan? huhuhuhu

      Delete
  38. tahun rasa lega sebab dapat berpuasa sepanjang hari di kg..x macam tahun lepas dok kat sarawak..eh, eh, mcm x der kena mengena plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu.... mesti best kan pose... buka kat kg... kan? huhuhu..
      wah.... kena mengajar kat sarawak ya? huhuhu

      Delete
  39. sedih wehhh..
    kurang2nya mmber ko tuh luahkan perasaan kat ko, tak le pendam je dlm hati..

    ntah2 aku pon sama tak de perasaan, sebab aku pon hari2 balik bandar(kampung aku kat bandar).. =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu... biasak ah... raya2 ni mmg agak syahdu sikit.... huhuhu...

      hakhakhak.... ooooo.... org town la ni... huhuhuuhhu

      Delete
  40. adus sedih pulak aku hahaha

    setakat ni aku tak jadi si tanggang lagi, alhamduliillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhuu... biasak ah... rindu kg halaman... camtu ah... huhuhuhu

      Alhamdulillah....

      Delete
  41. Aku pun xpenah rasa mcm mn la perasaan xcited atau sedih bila bab blk kg ni... Sbb kg aku dekat je.. Tiap2 mggu balik..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak.... satu geng.... huhuhuhuhu

      Delete
  42. sedehnya..
    sy sgt memahami kerana sy juga seorang perantau sob3

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu.... takpe... nanti raya balik kg ya.... huhuhhhu

      Delete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger