Terkenang Semasa Dulu



                  

                         Sebenarnya aku tak tau nak update apa dalam blog tahyul aku nih, tapi memandangkan dah lama tak update... aku update je lah tentang citer aku masa bebudak dulu..... jadi di harap korang membacanya dengan penuh kesabaran ye. Sebab bosan gile ah citernya.


             


                  Dalam beberapa minggu lepas aku ngan member dok jalan-jalan, sampai je kat traffic light kat Jenjarom Banting, lampu merah. Kitorang pon berhenti..... lepas tu kenderaan dari belah kanan kitorang pon jalan. Dalam banyak-banyak kenderaan tu.... ada plak budak naik beskal dok jalan sambil wheelie tayar depan beskal dia. Aku dok gelak tengok budak tu. Memang berbakat besar untuk menjadi mat rempit handalan suatu hari nanti.



           Pada korang yang tak tau wheelie tu pemende.... takpe... aku dah minta Fauziah tunjukkan. Jadi.... Fauziah.... tunggu apa lagi.... jalankan tugas anda....



                 


                        Terima kasih Fauziah.... nanti lepas gaji aku belanja ko makan kat kedai mamak ye....


                   
               Jadi hari ni aku nak citer pasal saat-saat aku belajar naik beskal dulu. Sebenarnya antara konco-konco aku dulu.... aku paling lewat berbasikal. Sebabnya rumah aku takde beskal kecik, yang ada sume beskal besar. Tapi memandangkan malu kena kutuk bebudak lain.... aku bantai belajar naik beskal ngan abang long aku.



                     Yang tak bestnya, beskal yang aku naik tu beskal jantan. Beskal yang ada palang kat tengah tu. Jadi disebabkan badan yang bantut aku terpaksa tenggek kat tepi. Sebelah tangan pegang handle beskal.... sebelah tangan pegang palang sambil gayut....







                        Aku dah mintak beskal ngan mak aku, tapi mak aku buat derk je. Jadi aku layan je lah beskal tu. Dengan beskal tu lah aku gi sekolah rendah.... dengan beskal tu lah aku jalan-jalan ngan sahabat handai ku. Tapi akhirnya mak aku pun belikan aku beskal kecik, yang sesuai ngan badan aku. Tu pon lepas beberapa kali tergolek jatuh beskal. Mana taknya kaki tak sampai nak cecah tanah.


                  Aku tau sebab utama mak aku tak bagi beskal dulu, pasal masa bebudak dulu aku kuat merayau. Keluar pagi.... maghrib baru balik. huhuhu.... tu sebab utamanya.



                 Masa sekolah menengah plak aku gi sekolah naik bas. Maklumlah sekolah tu jauh...... kalu naik beskal mau 4 jam baru sampai. Tapi disebabkan leceh naik bas nih, terpaksa keluar awal.... pastu kena tukar bas plak. Sebab kena naik 2 bas. Aku nekad naik moto gi sekolah masa tingkatan 2. Naik moto buruk Yamaha autolobe lampu petak. Moto untuk pakai gi kebun aku belasah.


                
               Di sebabkan takde road tax.... moto pon tahap tinggal rangka je. Aku dok lalu jalan jauh, lalu jalan belakang. Takut jumpa polis. Huhuhu.... Mak aku dok bebel pasal nih. Tapi lama-lama dia buat derk je.




                Tapi masa abang long aku gi keje naik ngan member dia, itulah masa paling best dalam hidup aku. maklumlah dia tinggal moto dia kat umah. Jadi aku gasaklah moto dia tu hari-hari. Aku gi sekolah naik motor Yamah rx-s. Huhuhu.... terasa macam Faizal Hussein dalam citer gila-gila remaja plak.






                   Member aku plak pakai Suzuki Jipang abang dia yang tahap rangka. Huhuhu.... Memang berlagak kitorang gi sekolah. Budak-budak lain pakai moto kapcai macam honda bulat.... Yamaha 88.... 100 sport. Moto parking kat umah cina depan sekolah. Habis sekolah bukan terus balik umah.... dok tenggek atas moto lepak ramai-ramai sambil dok kembang-kembang hidung. Saja tayang moto. Biasalah gadis-gadis kat sekolah dok tunggu bas kat pondok bas depan sekolah. Huhuhu.....



                Camtulah kira-kiranya citer aku zaman memuda dulu. Huhuhu... Apapun selamat bercuti kepada anda semua dan berhati-hati di jalanraya. Ingatlah orang yang tersayang. Anda mampu mengubahnya.





..........................................TaMaT....................................

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

24 comments:

  1. hahaa..tingat lak penah eksiden kan moto arwah abah yg baru je dia beli 2 ari.hahahaha...hampir hancur moto tu.slamat sy tade pape..huhuhu..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. hahaha,..
    best gak kalau mengimbau knagan lalau ni,.. hahaha

    ReplyDelete
  3. gile ah
    konfem ala-ala azroy niiii!

    time kasehla updet yer
    suka!

    hahaha

    ReplyDelete
  4. macy lahir je da reti naek beskal. ape la abg jonni ni. keke

    ReplyDelete
  5. DyaMohd... Huiyyooooooo..... nasib baiklah tak apa2 ye tak.... tu la..... merempit lag...


    Princess Nasuha.... best... mengimbau zakan2 sengal dulu.... huhuhuhuhu....


    Yunie Ayunie.... huhuhu.... zaman tu ko blom lahir lagi....

    ReplyDelete
  6. BonekaDalamChermin.... harharhar.... haah.... nama watak Faizal Hussein tu Azroy kan....
    dah lupa aku....



    maCy.... Uiiii... dahsyat tu.... harharhar.

    ReplyDelete
  7. ahahhaha..perghhh..mase ak skolah dlu kalau pkwe pakai rxz xtgk sgt.tapi kalau naik mrcedez mata belalang,perghhhhh..

    ReplyDelete
  8. eh.lupa nak cakap.hensem jgk ko zaman muda dlu ye bro.!;p

    ReplyDelete
  9. mmg r blom lhir agy...tpy gmpak 2....hahahha

    ReplyDelete
  10. echah... mak oii... melepaslah harapan mat2 rempit nak mendampingi mu.... huhuhuhu...


    echah... tu gambo pelakon undangan je lah....


    Siti Mashitah... biasak ar.... minah skuter.... wikang pon pandai...



    Yunie Ayunie.... harharhar... best tau zaman2 bengong dulu... sakit kepala org tua aku nak melayan...

    ReplyDelete
  11. habes pakcik joo. eh abang jonni sekarang pakai ape pulak? duccati pulak ? :D

    ReplyDelete
  12. setahu aku zack azroy. perghhh...Tapi aku rasa muka ko macam Edika Yusof la.Hehehehe

    ReplyDelete
  13. hahhhhahhaha...
    mne ta sket kpale...
    tgk ank dorg mcm2 ragam..

    ReplyDelete
  14. kenangan yang hampir sama dgn aku.. nanti ade mase ku tulih pengalaman aku pulak hihihi..t kasih bagi idea..

    ReplyDelete
  15. aku dulu masa mula2 belajar naik beskal, kena naik beskal besar gak..tapi xde palang...sib baik la...jatuh bangun dah memang biasa sebagai budak yg comey dan bersemangat..xpenah kenal erti berputus asa...kekekeke

    akhirnya berjaya naik beskal walaupun xduk atas seat...hehehehe...

    ReplyDelete
  16. syok bc kisah zaman kecik dan remaja abg jonni..kuikuikui

    ReplyDelete
  17. little teddy... hampeh mu...tu aku main lukis je lah.... tapi mmg best jadi azroy dulu2.... harharhar...


    Yunie Ayunie... biasak ar bebudak... tau nak seronot je... huhuhu.. ko skola baik2... jgn nkal2 tau...


    a.samad jaafar.... harharhar... zaman jadi hantu kampung la bro...semua org pernah alami ye tak.... budak2 bando lain kot.

    ReplyDelete
  18. Mawaddah... tempat aku yg takde palang panggil beskal pompuan... huhuhu... best ye tak naik beskal beso... masuk parit usah citerlah...



    Cplud... alah zaman bebudak dulu ah.....yeayyyy.... m'sia menang.

    ReplyDelete
  19. ehehe ! bes ahh cite nih ! ;pp aku tak reti bawak moto. harhar beskal nan selipa buruk je aku reti bawak. hahakk

    ReplyDelete
  20. markonah.... tak bley jadi minh rempit la mu nih.... huhuhu...



    Along Tapa... kadang2 nampak gak rx-s dok jln atas jalan... masih ada peminat dia skrg nih...

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger