Hanya kerana rambut.







    Hari ini pagi-pagi lagi aku dah mandi, make-up2 sikit.... nak keluar lepak ngan kawan. Ada gak member yang sudi nak belanja makan sempena merayakan hari kelahiran ku.... huhuhu...



       Lepak kat port biasa je. Malas nak gi jauh-jauh. Hari ini dia belanja makan kat McD. Sambil makan kitorang pon bersembang panjang, maklumlah bukan hari-hari jumpa. Tapi yang buat tak syok tu... bila dia cakap pasal rambut. asyik-asyik rambut. rambut.... rambut.... rambut..... Macam takde benda lain kat dunia ni nak di sebut selain rambut aku yang gojes nih. huhuhu...


           
          Tapi sebenarnya apa yang dicakapkannya semuanya betul. Tu yang buat aku fed-up tu. huhuhu.... berambut panjang nih mengundang tanggapan buruk sahaja. Aku tak boleh menidakkan benda nih sebab ianya dah pernah terjadi kat aku.



         Sebagai contoh bila aku masuk bank, nak cucuk perut ATM tu.... selalu je sekuriti tu jeling kat aku. Tensen aku... dia ingat aku ni penyamun ke hapa. Tapi tak boleh salahkan dia.... sbb memang dah tugas dia. Lagipun sapa suruh dressing simple-simple macam penyamun.



         Dulu aku pernah temankan mak aku gi pasar minggu. Aku dok ikut mak aku gi ke hulur ke hilir.... jadi tukang pegang barang. huhuhuhu... Tapi ada gak makcik-makcik yang dok tengok semacam je.... Tenung aku dari atas ke bawah.  Aku buat muka seposen je... lantak ah diorang tu.






           Tapi tak elok bertanggapan buruk kat orang lain kan. Jadi aku yakin .... 100 peratus yakin..... makcik tu tenung aku sebab teringin jadikan aku sebagai menantu dia. huhuhuhu....



            Tapi ada satu peristiwa yang membuatkan aku jadi fobia nak lepaskan rambut aku. Aku mesti ikat biar nampak kemas sikit. Aku pernah kena tahan polis kat kawasan pekan yang nasib baiklah tak ramai sangat orang masa tu.





            Polis tu tengok i/c aku, siap suruh keluarkan barang-barang dalam poket. Yang aku tak tahan tu siap tengok lengan aku kot-kot ada kesan cucuk jarum. Huhuhuhu.... Taulah badan ku kurus.... tapi bukan sebab kurang makan....


            Aku malas nak layan polis tu terus aku cakap .... nak senang buat urine test... takyah tuduh sebarangan je.  Tapi tu lah benda tu perkara biasa. Bukan aku sorang yang kena... kawan aku pun ada gak.... Sapa suruh berjaga malam tengok bola. Pastu tak reti nak tido. Siap ajak aku jalan-jalan lagi. huhuhuhu.... Memang cari pasal la.





 Tapi walau macam mana sekali pun.... Nak harap aku potong rambut aku yang bercabang di hujung ni... mungkin tahun depan kot. Buat masa ini aku lebih selesa begini huhuhu....




 p/s : Bonekadalamchermin gak best.... polis tak saman dia walau tak pakai seatbelt... cuma minta no fon dia... huhuhu... penangan ayat manis dari cik Boneka.

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

35 comments:

  1. potong la rambut tu abg jonni..baru kemas sket...

    eh...macam lah aku pernah tgk...kekeke

    ReplyDelete
  2. hahaa...tula abg joni.mak ak pn sllu duk membebel kat abg ak duk wat rmbut pnjg.padahal abg ak steady je.tp sekarang.haihhh..botak teruss...sbb dh jadi askr.kalau tak.xdenya nk potong rmbut.hehehe.

    hah!sorang lagi pak sedara ak.rmbut pnjng kemain.sebab kalau dia potong demam weh.penah arwah nenek ak paksa dia potong smpai demam2 panas.skrg dh pnjg balik.hehe.

    ReplyDelete
  3. Masalah lah dengan stigma masyarakat sekeliling ni. selalu nak jump into conclusion je kan. orang kata 'dont jump' jalan je sudah.

    tapi itu realitinya..suka nak menilai sesorang dari physical appearance. kadang-kadang masayarakt tak sedar yang pakai hensem-hensem smart smart berkot serta berneck-tie tulah penyangak pemutar alam.

    aish. eh,panjang pulak membebel kat abang jonni ni.

    ReplyDelete
  4. ahahaha. rambut tu mahkota~ ecewah. berambut panjang kalo kena gaya nampak cool juga. hehehe

    ReplyDelete
  5. lenkali jawab kat pakcik polis tu...."rambut itu satu mahkota"..hahaha

    ReplyDelete
  6. aku rasa la..polis tu diorang sume kompius ko dengan zamani slam la abang jonni...tu yang pakat2 jeling ko semacam tu..sampai polis pun tahan ko tengok ic cek tangan sume...mana tau betul..boleh mintak otograf..

    Gorengbaek - Pengaruh sekolah yang tak patut dibawak pegi rumah...

    Hangit habis dah - Lu kan..perangai macam p*** la bangang...

    ReplyDelete
  7. kau mekap jugak ? pakai blusher? haha

    ReplyDelete
  8. hahaha..potong2 la encik gorie rambut tu..;P

    ReplyDelete
  9. MaWaDDaH... tanak ah..... rambut aku mcm Maya Karin laaa..... sayang woooooo....


    tu la pasal...



    echah.... huhuhu... jadi soljer mmglah kena butaks.. mesti abg mu gagah perkasa ye tak...


    huh... ada plak kes camtu.... huhuhu...



    Si gadis bunga.... Biasalah tu... tak bley salahkan diorang gak... kadang-kadang aku pun bersangka buruk kat org gak... huhuhu....

    ReplyDelete
  10. chacha.... rambut aku macam rambut maya karin tau.... huhuhu...

    takde ah... rambut serabai je...


    My~zone.... takde ah dia jeles ngan rambutku yg gojes nih... huhuhu...



    Along Tapa.... harharhar.... jgn dia ingat aku ni pompuan udah....

    ReplyDelete
  11. Zabedah Wahab... blusher tak pakai.... mascara ada pakai.... gincu sikit2... harharhar...


    ingat aku ni gadis ke hapa...




    Cik Olive... huhuhu... mesin basuh aku mana... kata nak hadiahkan mesin basuh... huhuhu...

    ReplyDelete
  12. tanak sudah!!!


    :p


    simpanlah jadi macam rapunzel versi lelaki....haha

    ReplyDelete
  13. hahahah..depa jeles kat rambut abg jonni tu..guna jari pun boleyyy..xmau dah yg lain. ahaxx!!

    ReplyDelete
  14. kalu bukan krn profesion aku, aku tentu je simpan rambut panjang.. ntah le.. aku suka je tengok.. cuma jgn selekeh sgt.. kene selalu cuci.. nanti aku akan tulis ttg yg berkaitan rambut dan persepsi masyarakat..

    ReplyDelete
  15. ala...abg jonni buat sanggul jelah rambut tu..keh keh keh.... :P

    ReplyDelete
  16. best kan rambot pnjang. harharhar jelesh la gua beb.

    oky, owner contest tu p tuka link dia la. aku pun dah malas nak betulkan entry tu. harharharr

    ReplyDelete
  17. MaWaDDaH... huhuhu... aku nak biar panjang sampai ponggong... huhuhu...


    tapi bila aku jd rapunzel... ko dtg selamatkan aku tau...


    DyaMohd... takdenye jeles kalu rambut mcm semak samun dya wei.... huhuhu...



    a.samadjaafar... alah bela rambut ni sesaje je... lambat laun akan hilang la minat tu...

    huhuhu...

    ReplyDelete
  18. Cik Olive...takpela Cik Olive... skrg ni aku dok basuh baju kat sungai nuuuu... huhuhu..



    s.y.a.r.q.... sanggul?... bagus gak cadangan tu... huhuhu...


    Markonah... mu ok ape rambut pendek.... kiut.... mcm amoi pun ada....


    huhuhu... lariiiiiiiii....

    ReplyDelete
  19. basuh kat sungai? keciannya !!!!! sabar2 t cik olive usahakan untuk encik gorie !!!

    ReplyDelete
  20. kawan aku sorang tu memang gila kat laki rambut panjang

    ReplyDelete
  21. ehem
    ehem

    suka ja lelaki rambut panjang
    dengan syarat kena wangiiiiii
    dan kemas

    barula style~

    pastu nanti blehla pi salon sama2

    barula geng~

    hahahaha

    p/s: jeles ke polis mintak no telipon? huhuhu... nanti kita jalan sama-sama eh. barula polis x berani nak suh benti! yesss! :D

    ReplyDelete
  22. weyyy
    cepatla approve komen aku!

    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

    :P

    ReplyDelete
  23. hah aku pun mau try simpan rambut ni!

    ReplyDelete
  24. CikOlive... ye ke... nak bagi mesin basuh....huhu...

    alang2 bagi periuk nasi sekali tau. blender..... pastu... pastu.... peti sejuk....

    aaaa.... besen ngan baldi sekali... pastu kuali. kuali aku telinga sebelah dah patah la.... huhuhu...



    six september... huhuhu... rekomen l kat aku.... ckp dia rambut ku panjang tidak berkutu..... huhuhuhu

    ReplyDelete
  25. BonekadalamChermin.... setakat kemas dan wangi... itu biasa. aku pakai sokubutze tau....

    polis tak pernah mintak no fon aku... nak tembak adalah... huhuhu

    tapi... tapi...


    aku kalu jln ngan gadis mesti pegang tangan... amacam ... ada berani.... huhuhuhuhu..



    ~Qovez~... cantik ah... bolehlah kita buat kumpulan.... geng rambut mengerbang.... huhuhuhu....

    pasyu kita buat album... mana tau jd kegilaan gadis2...

    ReplyDelete
  26. Emsem apa kalau lelaki berambut panjang..syaratnya kena jaga la...ikat kemas2..sekali sekala tu buat la rebonding..baru la cantik..nak lepaskn je pun x pe..x de la cabang2 tu gori, keh kh kh

    ReplyDelete
  27. DiyanaDaniel... bukan bercabang lagi neh... dah berdahan kak... huhuhu..



    BonekadalanChermin... ko tanak la ni.... Cisss... melepas aku.... huh... (sambil tumbuk dinding)


    harhaerhar

    ReplyDelete
  28. potongla rambut abg jonni. kacak sikit. bukan skg ta kacak. kurang je. da potong msti hott au ;D

    ReplyDelete
  29. Salam Abg Jonni,

    takpe rambut panjang, jgn ade kutu udah la, hehehe..

    sori ye abg jonni, dah lame tak singgah sini, dah tak bz dah, hehehe...

    ReplyDelete
  30. jonni.
    Smlm aku follow tuan aku g jalan jalan kat satu shopping komplex nie..kat2 sini la. Masa aku intai ke luar dari handbag tuan aku, tetiba aku tergerak nak menoleh ke satu sudut kedai tuh...ada la mamat rambut panjang, dan tetiba ada satu aura mcm aku rasa kan mamat tuh adalah ko. Aku tenung dia, tapi dia tak tenung aku la...kang terkejut plak.Tapi aku rasa bukan ko la...sebab muka dia macam Edika Yusof.Muahahahahha..Gurau jek.

    ReplyDelete
  31. rambut panjang buat tocang,
    baru la polis tengok tak rasa nak lempang..

    hehe
    hepi belated besday!
    salam singgah dari blog bonekadalamchermin ittew

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger