Sebab-sebab aku tak suka main bola.

        Aku memang peminat sukan bola sepak. Dan kelab feveret aku adalah Manchester United. Namun aku bukanlah tergolong dalam kumpulan yang fanatik sangat. Iaitu sampai kutuk-kutuk bebudak yang minat pasukan lain. Aku steady je. huhuhu.


         Adakah aku seorang yang kaki bangku? Jawapannya adalah ya dan tidak. Ya... sebab aku dah lama tak main bola. Tidak.... sebab aku pernah mewakili sekolah aku dulu... dulu... dulu.... dulu kala. Selepas sekolah aku sudah jarang main bola, dan sekarang.... langsung.



        Aku tak suka main bola ini... aku maksudkan main bola petang-petang. Main kat padang depan balai raya ramai-ramai dengan remaja-remaja kampung yang aku sendiri pun tak tau anak sapa. Sebab ada muka-muka yang aku langsung tak pernah nampak. huhuhu... sesat kot.


    
        Salah satu sebabnya, main kat kampung ni merapu, ada yang pakai but, kasut biasa... kaki ayam pon ada. Aku kalu nak pakai kasut kang... takut terpijak kaki anak orang, berlobang plak kaki. Nak kaki ayam... grip tadak. Konfom tergelincir selalu. Boleh menyebabkan kecederaan.



       Pastu dah nama main-main. Main bola dah takde peraturan. Pengadil memang ada... tapi serupa takde... bebal. Tu yang main siap tarik-tarik seluar, baju, tolak-tolak sesuka hati. Kadang-kadang... entahlah dah macam gusti pun ada.







        Lepas tu yang main punyalah ramai, dekat 40 orang kat tengah padang. huhuhu... gila sesak. Yang tak bestnya bila bahagi-bahagi pemain. Pastu kena undi.... satu team pakai baju... satu team lagi bukak baju. Kalu kena team tak pakai baju..... memang musnahlah harapan. Nak tau sebab apa....












             Teruk jadi bahan... abis kena gelak. Badan kurus kering, memang sah-sah jadi lawak jenaka. Apatah lagi bagi mereka-mereka yang badan ditumbuhi panau atau kurap.... tahi lalat ke.... memang tekanan perasaanlah jawabnya. Tu yang pernah tengok sampai bertumbuk pun ada.




             Tapi benda yang buat aku betul-betul takut nak turun padang, bila pasukan anda kalah. Pada orang-orang yang biasa..... bila tau dah kalah pastu dah nak agak maghrib.... cepat-cepat dia larikan diri. Melarikan diri sekuat hati.... ibarat seorang suami yang lari bila di kejar isteri yang memegang parang. Sapa yang tak sempat lari..... maka.....













            Kena bogel. Nasib baik aku tak pernah kena. harharhar... 
 

nota kaki ayam: Ritual ini sudah lama tak di praktikkan di  kampung aku. huhuhu... Sekarang aku tengok macam best je budak2 main petang2. Tapi aku dah tak mampu nak join. huhuhu...

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

15 comments:

  1. hahahaha cam pnh ade pengalaman je..btw..mmg best la tgok bdax2 maen bola bile ptg2..tapi x ade la smpai bukak bju tu..steady je owg tgok dowunk main..heee

    ReplyDelete
  2. ade tak main bola pakai kain pelikat?? keh keh keh

    ReplyDelete
  3. ala..sebab tu je ke xnak main bola?eleh.cakap je kaki bangkuu..ahhaa...mesti abg joni jenis tolong pungut bola je kan.hua.hua.;p

    ReplyDelete
  4. aku syak kau penah dibogelkan. tu pasal cam fobia semacam jer...baik kau ngaku..wakakak

    ReplyDelete
  5. Cik Rabbit... entahlah... napa aku suka lukis gambo org pakai spendel.... hmmm... konpius... konpius.... (sambil garu2 kepala)



    sweet sour... oooo... suka tgk org laki main bola ptg2 ye.... huhuhu.. ada yg berkenan ke...


    s.y.a.r.q.... time mandi sungai je pakai kain pelikat.... huhuhu...




    Echah.... weiiiiii.... tgk kaki laaaa... mana ada kaki bangku.... kaki botol pon idak.... inikan lagi kaki pompuan....

    aku kaki ayam.... huhuhu...




    Dark Half.... hampir... aku sempat lagi tak cukup tanah....
    harharharhar...

    ReplyDelete
  6. kalu ko nak main, aku nak join tengok gak...bukan ape...sebab nak tengok ko dibogelkan...

    hahahaha...jangan pakai spender kartun okeh..kehkehkeh...

    eh lupa..ingat xmo komen dah pasnih...adehhh....

    ReplyDelete
  7. permainan ni time tu da nmpak sgt dasyat lak..buka sana sini, bsr mata mak cik tau..wakaka

    nota siku : alahai apa lak x mampu..try la join dorang, comfirm dapat kasut emas..hehehe

    ReplyDelete
  8. MaWaDDaH.... cissss... tak lalu ah nak tgk aku di bogelkan.... huhuhu...

    jgn la camtu.... komen selalu ya....




    aniz... waaaaaaaaaa..... konfom kene ketumbik pasnih.... huhuhuhu...


    nota betis: zaman aku dah berlalu.... skrg lepak dangdut je.... huhuhu...

    ReplyDelete
  9. aku rasa
    kau tak jujur dalam penceritaan semula ni

    ce cite
    apa sebenarnya yg berlaku?





    KAU MEMANG KENA BOGEL KAN??


    kahkahkah


    tak perlu nak jadi striker ke mid fielder ke ape dah skrg

    jadi goal keeper sudah!
    konfem glemer. konfem.

    :D

    ReplyDelete
  10. ZiZieZiZot... ritual budak2 sewel namanya.... huhuhu...

    biasak ah tu.... masa muda2 tau seronok je...



    Bonekadalamchermin.... ceh.... blom pernah lagi ah kene bogel tgh padang.... huhuhu....


    aku cadand nak jadi penjaga garisan je..... huhuhu

    ReplyDelete
  11. err..ngape spender tu mcm xde isik d dalamnya hah.. ilang ke.. ???

    ReplyDelete
  12. hehehe... gelak sensorang ....mesti jiran2 heran saper yg dok gelak sensorang tu... adoiii...

    ReplyDelete
  13. knpe ankel tarik seluar dia. wakaka =3

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger