Satu hari di kedai mamak.

 
Tempat: Kedai mamak.
Tarikh : Selasa 01/03/11.
Masa   : Tengahari.


        Macam biasa, setiap kali waktu rehat tengahari, aku keluar makan bersama rakan sekerja aku. Kali ini kami memilih untuk makan di kedai mamak. Hari ini aku tak berapa selera nak makan, jadi aku order mee goreng je. Sekadar mengalas perut... kalu tak makan kang, menggigil kelaparan plak. huhu...



       Seperti biasa, dalam masa menunggu order kami siap, kami dok bersembang dan bersembang... di ketuai oleh Butaks. huhu. Sebab dia nih kaki sembang... takde dia, memang sunyi rasa.







        Sedang tengah hangat menyembang.... secara tiba-tiba butaks berkata "kan best kalau tiba-tiba ada orang bagi duit 5 juta. Takyahla kita buat kerja nih hari-hari. Dok rumah je goyang kaki"



           Harharhar. Buang tebiat plak orang tua neh tiba-tiba cakap camtu. Tapi memang dah biasa pun, sebab topik perbualan dia memang tak pernahnya waras maupun normal. Pastu dia boleh tanya aku "Panjang... kalau ko dapat 5 juta ko nak buat apa?"


           Aku sebenarnya kalau ikutkan hati kecil ku ini memang malas nak layan soalan merepek dia tu, takde mood... tapi memandangkan dia dah tanya.... layan jelah.



  Dengan bersahaja aku pun menjawab "aku nak kawen..."


Lalu dibalas dengan hilai ketawa si Butaks. Seraya dia pun berkata... "tu je lah ko nak buat ngan rm5 juta, hakhakhak... kawen?"


"Aku nak pinang Lisa Surihani laaa..." Jawabku sambil mencucuh api rokok. 


Selepas itu, si kecik (bukan nama sebenar) pula menyampuk.....
"Kalau aku, aku nak beli kereta sport sebijik..... pastu rumah.... pot pet... pot pet... pot pet....."




Lalu di balas oleh Butaks.... "Takkan tu je.... "


"Mmmmm... buatlah bisnes sendiri.. kan rm 5 juta... banyak tu..." Jawab Kecik dengan nada mendatar.


Di balas lagi si Butaks... " Lagi... ko ada benda lupa nih... cuba ko ingat betul-betul"


"Hakhakhak... entahlah tu je yang mampu aku fikirkan..."
kata Kecik dengan penuh bergaya.





Jelas terpampar di wajah Butaks sinar ketidakpuasan hati ketika mendengar jawapan dari Kecik. Kemudian Butaks pun berkata dengan nada yang serius "Sebenarnya ko lupa 1 benda.... ko nak tau apa?"



"Apa dia?" Tanya si kecik dengan muka yang cukup eksaited.

















"Habis.... hutang aku kau tak nak bayar?... "  kata Butaks dengan muka serius.


        Maka bermulalah sesi ungkit mengungkit aku pernah tolong kau.... aku pernah bagi engkau.... pot pet... pot pet.... Pastu gelak-gelak. Pastu sambung balik.... kecik plak kata dia itu... ini... bla... bla.. bla...


        Rupanya memang sengaja Butaks buka cerita tu, sebab nak masuk bab bayar hutang. harharharhar. Memang cara bercakap macam nak bergaduh.... tapi sebenarnya tidak. Kalau dah kawan baik... camtulah... aku yang dok tengok pon pening.




       Ah!!!.... malas aku nak layan. walaupun aku tau diorang ni kawan rapat, memang sembang diorang ni agak ganas. Malas aku nak layan...... baik aku layan....












        Makan mee goreng aku. Rugi tak makan.... mee goreng dah rm3... teh ais rm 1.50. Hmmmm.... lantak ah korang nak bertumbuk ke ... apa ke.... Ikut suka koranglah. huhuhu...



" Pinjam duit memang senang, tapi nak membayar.... hmmm"





Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

20 comments:

  1. waaa, idea baru kutip hutang ni, huhuhu.

    ReplyDelete
  2. orang memang selalu liat nak bayar hutang..time mintak tolong, lajuuuu jer. tapi member kau butak agak kreatif la dlm acara nak membukak topik...bukan senang tu..haha

    ReplyDelete
  3. betui2..nak pinjam senang..nak bagi balik tu..mmg nazak !!

    ReplyDelete
  4. aduhhh slalu baca dua baris da tau ending..hehehe

    mmg cara minta hutang yang sungguh stylo..cayalah botak..hehehe

    ReplyDelete
  5. bile abg jon nk pakai t-shirt paddle pop? nmpak colourful sket kartun..

    keh keh keh!

    ReplyDelete
  6. memang pon.

    jgn selamat, jgn sesekali pinjam duit orang!

    ReplyDelete
  7. suspenn je... rupenye berhutang.huhuhu... utang tetp utang kn..kan

    ReplyDelete
  8. huhuh...ak klau mminjm pun ssh gk nk byr.sygg je duit tuh,huhuh.tp last2 byr gak.;p

    klau bg pnjm duit pn snyp je.xmintak dh.wlupun ade yg wt2 lupa.huhuhu

    echah mshuri

    ReplyDelete
  9. ZiZie ZiZoT... tak pun cuba ko try cat rumah org tu.... huhuhu




    Dark half... tu la pasal... paling sakit hati bila dia buat derk je..... walau dah gaji.... mcm takde benda pun.... huhuhu...




    Cik Rabbit.... tu la pasal... asyik2 ada benda nak pakai duit.... huhuhu... tangguh2 la jawabnya...





    Aniz... cara stylo yg menyakitkan hati namanya.... huhuhu...





    Pistachio.... mmmmm.... aku lagi suka t shirt mat kool... harharhar...




    MasZuber... haah.... betul tu.... aku setuju seratus persen...






    Suriati..... harharhar... betul tu... aku pun ada hutang ngan ko kan... aku tak lupa laaaa....


    hutang satu tag kan... nanti ye saya buat... huhu... mintak tangguh dulu.






    echah mashuri... aklu org pinjam... pastu buat derk tak mau bayar.... buat2 lupa...tu yg fed up tu... huhhuhu..

    ReplyDelete
  10. cik jelly paling tak suka orang yang suka pinjam duit...hohohoho

    ReplyDelete
  11. hahahaha...

    baik makan mee goreng...sodap pun sodap dari layang diorang cakap...hehehe..


    p/s: panjang tu abg jonni ker?? panjang ker abang jonni?? hehe

    ReplyDelete
  12. cik jelly... huhuhu... pinjam duit takpe... tapi pandai2lah bayar balik,.. bukan buat derk je.. huhu..

    kalu ikut kpala otak aku la...




    MaWaDDaH...haah... makang lagi sedak.. huhuhu...


    haah... nama glamer aku tu... huhuhu

    ReplyDelete
  13. patutnya ko jawab jek...aku nak pegi haji...

    kalo dia ungkit hutang, ko cakap la..aku bawak ko sekali la butaks...pakej..ko pun macam orang habis tahalul dah..

    Gorengbaek - Kemahiran berfikir

    Hangit Habis dah - Aktviti waktu aku bosan...

    Kerat Senget - fyezrahman.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. bagus tol la butaks tu...la ni aku dah ada idea camna nak korek utang aku...hehehehe

    ReplyDelete
  15. " Pinjam duit memang senang, tapi nak membayar.... hmmm" lagi susah tuk mengutip semula hutang tersebut...

    agak bagus gak cari Butaks ni!! ;D

    ReplyDelete
  16. Along tapa... Adeih .. ko ni ah.. harharhar... mmg mcm dah abis tahallul ye tak...



    syah... ko cat je umah dia... mudah.. jimat dan berkesan...




    YOUsof... bukan apa... serba salah... nak mintak2 balik utang nih. huhu..

    ReplyDelete
  17. bonekadalamchermin.... masin...

    ReplyDelete
  18. mule-mule kate xselera , tapi bile dah depan mate , kena jugak makan . rm3 , berkire sangat . hahahaha

    ReplyDelete
  19. waaaaaa awat akak google image 'lepak kedai mamak'....jump kat blog uncle ni cer citer cer citer he3...

    wah uncle ada widget barulah kat sebelah tu....cayalah!!!

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger