Tragedi sebuah conversation.

Tarikh : 17 April 2011.
Masa   : 9 : 15 malam.
Lokasi : Di rumah.



         Sekejap sahaja masa berlalu, cuti sabtu dan ahad tak terasa pun. Tau-tau dah hari ahad. Mmmmm.... bosan... memang bosan. Jadi aku pun melakukan aktiviti rutin aku ketika bosan, iaitu melayari internet. Lalu aku pon menghidupkan komputer kesayangan aku.... dan mula melayari laman-laman web kegemaranku.  Namun aku masih tetap merasakan kebosanan. 



huh!!!






       

         Nak buat apa eh? bisik hati kecilku. Nak main game, takde mood. Lagipun dah bosan asyik main game yang sama saja. Nak update blog, tak tau plak nak tulis apa. Huhuhhuhu. Nak jalan-jalan? Apekejadah nak keluar jalan malam-malam buta ni.... Lalu aku terus berfikir... berfikir... dan berfikir....






Tiba-tiba......





                                Plingggggg !!!!....

   

        Aku telah mendapat satu idea yang bernas. Bukan selalu aku dapat memikirkan sesuatu yang cukup bagus dan mempunyai nilai estetika yang tinggi. Aku nak telepon sembang-sembang dengan awek. Atau istilah yang digunakan oleh muda-mudi zaman sekarang... bergayut. Jadi bolehlah aku menghilangkan kebosanan aku ni. huhuhu.



         Lalu aku mencapai telefon bimbit ku, dan mencari nombor telefon seorang gadis di phonebook ku. Bila ku jumpa nama gadis tersebut, aku pun tekan butang call. Kedengaran telefon si dia berdering... 


trut.... trut....

trut.... trut....

trut.... trut....

Hello.......



        Panggilanku telah di sambut oleh satu suara yang cukup lunak dan manja. Ah!! sedapnya suara dia... bisik hati kecil ku ini. Lalu aku pun memulakan bicara dengan bertanyakan khabarnya. Dengan mesra si dia pun menjawab semua pertanyaanku, tetapi.....


        Si dia menyatakan yang beliau sedang sibuk menghabiskan tugasan beliau. Jadi dia tidak dapat bercakap lama-lama. Namun... si dia telah berjanji akan meluangkan masanya menjawab panggilanku tepat jam 12 malam. Dan dengan keberatan aku pun bersetuju dan berjanji akan menelefon dia kembali tepat jam 12 malam.




        Aku pun menamatkan panggilan itu, dan meletakkan telefon bimbitku di sebelah papan kekunci komputer. Aku memandang tepat monitor komputer....... dan aku menggaru-garu kepala aku.... Hmmmmm..... Aku menarik nafas panjang. Dan aku pun kembali membuat apa yang ku buat 3 menit yang lalu.... iaitu....










       Duduk kebosanan di meja komputerku sambil menongkat dagu. Adeih... lambatnya pukul 12 ni. Bisik hati kecilku. Baik aku layari blog kawan-kawan yang lain, mana tau dapat membaca cerita-cerita yang menarik. huhuhuhu...






Jam 12 tengah malam.....





        Yes!! masanya telah tiba, jam sudah pukul 12, baik aku kol dia sekarang. Sebab si dia ni seorang yang sangat-sangat cerewet. Lagi-lagi soal masa, tapi walau bagaimanapun dia selalu gak terlajak masa dan datang lambat dalam hal seharian dia. harharharhar. Dengan rasa yang gembira aku pun mendail nombor telefon beliau....






 Tetapi.....







Alangkah terkejutnya aku...










       Kenapa tak dapat telefon dia? Kenapa asyik keluar suara pompuan cakap ... nombor tak dapat dihubungi? Takpelah... aku dail lagi... pun sama juga hasilnya. Lalu aku pun menulis bingkisan sms yang ringkas, dan ku hantar padanya. Cis!! tak boleh juga...







Aku kehairanan...




Aku bingung.....


      




         Kenapa tak boleh? sedangkan kredit masih ada 2 juta lagi, line pun ada 4 takuk plak tu? Ish....


        Takpelah, mungkin ada gangguan talian agaknya. Kata hati kecilku untuk menenangkan perasan. Nanti-nantilah aku cuba telefon dia lagi....











Jam 12:55 minit malam.....






        Aku cuba menelefon si dia kembali, namun hasilnya tetap sama. Aku jadi bingung, kenapa telefon aku jadi sebegini. Dah rosak gamaknya. Tiba-tiba, aku teringat aku ada telefon talian tetap. Baik aku telefon dia guna menatang itu. Kenapalah aku tak terfikir tadi.



trut... trut....

trut... trut...


Hello...



        Panggilanku telah di jawab, tenang hatiku dapat mendengar suara lembut beliau. Gadis itu bertanyakan kenapa bila dia telefon, asyik tak dapat sahaja. Seolah-olah aku off kan telefon bimbit ku. Jadi dengan penuh keghairahan aku menceritakan perihal yang sebenar... apa yang berlaku...



         Gadis tersebut pun menyatakan yang beliau sendiri pun heran dengan apa yang berlaku. Kemudian gadis itu memberitahu bahawa agak mahal kalau menelefon dari telefon talian tetap ke telefon bimbit, jadi si dia mecadangkan agar menelefon beliau di hari lain. Tetapi....



          Sebelum beliau menamatkan panggilan tersebut, belaiu telah mencadangkan agar aku off kan telefon..... kemudian on kan kembali. Mana tau telefon itu akan berfungsi semula.



          Selepas aku meletakkan gagang telefon, aku pon off kan telefon bimbit aku, dan on kan kembali. Manalah tau akan berhasil. Setelah telefon aku hidup semula... trut... trut... berebut masuk beberapa sms ke dalam inbox aku.



          Harharharhar, telefon ku kembali sihat. Kata hati kecilku keriangan. Lalu aku pun duduk di atas sofa berwarna hijau, berbaring...... mencari kedudukan yang selesa. Maklumlah, nak bergayut kenalah baring-baring dengan penuh keselesaan, barulah ada feeling nak bersembang. Dan idea-idea berbicara akan datang dengan banyaknya. Huhuhuhu...












         Setelah mendapat kedudukan yang selesa, empuk di atas sofa... aku pon menelefon si dia.. Tidak lama lepas itu, panggilan aku pun dijawab oleh beliau. Lalu dengan selamba, tanpa rasa segan silu, aku pun memulakan bicara ku...


AJ : Harharharhar... ye lah. Sekali betullah cakap ko, kena off kan dulu lah. Harharharhar.  Nasib baik aku tak campak ke lantai henpon aku tadi... Ingatkan dah rosak tadi. Harharharhar...


Gadis : Mmmmm... benda camtu pun nak kena ajar, teruklah awak niiiii.....


AJ : Harharhar... manalah aku tau... baru first time jadi ni... sebelum ni elok je...



Gadis: Ah!!! Ini yang malas kawan ngan orang tua niiiii... harharharhar.








AJ : Cis!!!!



....the end......











  

       
                  

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

30 comments:

  1. hahaha.. x pasal kena panggil org tua.. ekekeke

    ReplyDelete
  2. lorh...apa nasib ko dengan awek ni abang jonni...adoyai...

    ko kena khatamkan ilmu mengayat peringkat ke13 ni...

    Gorengbaek - Pesanan untuk sahabat....

    Hangit Habis dah - Misi menukor header dan design....

    Kerat Senget - Kaa Dabri

    ReplyDelete
  3. thehee... abg Jonni org tua.. =b

    ReplyDelete
  4. isk! cian dia..takpe abg jonni..p buka yellow pages..byk lagi nombor awek yg suka kwn org tua..har har har..
    *zaman skrang awek mmg cari org tua rasanya..sure awek tu buta hurup..:)))

    ReplyDelete
  5. alamak jonnn....tersentap ke?adehh jangan la sedih..aku pun tua dah.Huhuhu.Terukla GADIS tuh.

    psstt...arituh mlm bila tah aku dapat misscall..ko ke tuh?ko miss aku ke jon.?

    ReplyDelete
  6. harharhar hampis belaka


    anda dirasuk rindu.... sweet


    .

    ReplyDelete
  7. hi bro Jonni,
    harharharhar.... sekali dia ckp 'tua' daaaa....

    ReplyDelete
  8. o lo lo lo..jonni terasa ati ni...he he he...ko yang tua ke..dia yang budak2 lg ni...

    ReplyDelete
  9. harharhar
    gilak sadiss...
    pastu wat pe??
    tid0q ka...hahaha

    ReplyDelete
  10. HAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHA
    aku ingat aku dh yg tua.
    tapi aku tau pasal on/off enset tu...
    AJ ni musti la lagi tua dari aku...
    HAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHAA

    ReplyDelete
  11. hahhahahhahahhaha

    abg jonni, ko nie tua sangat ka?

    aku rasa anda ini muda lagi.

    ReplyDelete
  12. keh..keh..keh...sedeyh and sgt syahdu..sabo je la..

    ReplyDelete
  13. talipon ko sebenarnya jeles dengan ko dan awek ko bang joni.. aku cadangkan ko beli sebuah lagi talipon berkaler pink untuk dikapelkan dengan beliau. barulah beliau tak sunyi sangat..

    kikiki!

    ReplyDelete
  14. alahaii jgn la sedih abg joni..xtua lagi ..masih muda..mudi gitu.. teruskn usaha .. nk cube ngayatt erk

    ReplyDelete
  15. xlama dah la tu nak jumpa awek...

    moga bahagia...:)

    ReplyDelete
  16. tak patut sungguh die kate lu tua bro..kalo panggil pokcik ok tak ?? hahaha..

    ReplyDelete
  17. fiezh91....
    harhrhar... tu la pasal... mana ada tua pun, baru setengah abad.. huhuhhu...

    eh? dah nak masuk setengah kurun....



    Along Tapa....
    huh... aku setuju.. kena belajar balik ni.. ilmu menganyat aku dah tumpul..

    harharhar....




    Ishiko.....
    Haip!! mana ada tua.... warga emas laaaaa....
    harharharhar...





    Liza Abd Rahim.....
    Harharhar.... aku mana ada yellow pages tu.. nampak gaya aku kena byk lepak kat stesen bas ngan soping kompleksla ni...
    huhuhu....





    Little teddy....
    harharhar... aku dapat rasakan aku lagi tua dari ko... huhuhuu..
    alaa... dia gurau2 je tu...






    Jurnal murahan....
    harharhar... dirasuk rindu takpe... jgn di rasuk buang tebiat udah.... huhuhu..

    sweet? kena kurangkan manis bro... nanti kena sakit kencing malam....





    AbgJas....
    Aiyoooooo... mana ilang broooo... aduyai...

    Tu la pasal... jgnla ckp tua... ckplah berpengalaman luas... bley? harharhar...





    Diyana Daniel....
    harharhar... mana ada terasa hati... dia gurau2 tu... huhuhu..
    biasak ah...




    cik jelly chan...
    harharhar... tidoq la... buat pa lagi.... huhuhuhu...






    tupai merah....
    Hampeh... seronok ko gelakkan aku eh? takpe... takpe... harhrharhar...
    mana la aku tau henset pon bley hang... kehkehkehkeh..




    MasZuber...
    aaaaa... ni lagi sorang... gelak2 plak... tapi apa ko ckp tu mmg betul..
    aku masih muda remaja ... hahaha... tolonglah percaya..




    moon...
    harharhar...haah... syahdu syahdan namanya...




    melody mocker...
    aku x mampu beli henpon lain... henpon aku buatan finland... agak2 kalu aku bagi henpon buatan china dia nak tak?
    harharhar...
    \


    Suriati...
    harharhar... bukan setakat muda... kuat dan gagah perkasa lagi.. huhuhu...





    MaWaDDaH...
    huhuhuhu... entah ah... tapi aku masih lgi na kat emma watson... huhu..




    a.samad jaafar..
    harharhar... pokcik? adeih... pokcik pon pokciklah... harharharhar..

    ReplyDelete
  18. huhuhu xpe la klu tua pn yg pnting hati baek kn...

    ReplyDelete
  19. salam abang jonni,

    ke...

    memang ...

    betui-betui...

    TUA.... hehe


    ^______________~

    ReplyDelete
  20. hahaha!!! utk budak umur 12 mmg la ko dah tua. hahaha!!!

    ReplyDelete
  21. ain nia....
    huhuhuhu... betul... betul... betul..

    ReplyDelete
  22. Ati Masrif...
    cis!! mana ada tua....
    warga emas aje...
    huhuhuhu...



    gadisBunga...
    hahahaha... mana ada 12 tahun....
    apa arrrrrrrrrrr....
    10 taun je..
    harharhar..

    ReplyDelete
  23. tua tu cuma umur je.. jiwa tetap muda kan? chill.. jom cari perempuan muda.. :P

    ReplyDelete
  24. peh

    boleh tahan jugak awek kau
    aku syak dia mesti ala ala brutal

    baguslah

    kau kan ala ala ayu?


    KAHKAHKAH

    ReplyDelete
  25. pernah gk tpn jd g2.ble off n on blk berssn msg msk.

    ReplyDelete
  26. Siti Mashitah Saidin...

    kehkehkeh.. x kelakarlah... ko ni ah... kehkehkeh.




    Heidi Shafiq...

    harharhar... jommmmm.... aku suka gadis jepun.... huhuhu..





    Boneka dalam chermin...


    woi... bila masa plak aku ayu...

    ganas tau.. ganas aku nih. garang tahap singa di rimba. tau?


    kahkahkah..



    CikNgah..

    hahahaha... aku punya telefon butang huruf pun ada yg hilang. gila lama...
    kehkehkeh

    ReplyDelete
  27. Ending yang agak sadis.... Takpe Bang Jon kami yang agak tua jugak ni paham perasaan begitu..


    Cekalkan hati, tingkatkan ilmu, teruskan mencari awek yang paling sesuai ok!! ;D

    ReplyDelete
  28. umur dah 'warge emas' (konon) . cepatla kawen weiii . tak elok dok calling calling anak dare orang time dah larot malam . kurang manis maa . kihhh3

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger