Sambutan syawal Abg Jonni (episod 1)

(episod 2)


            Hmmm.. dah lama gila aku tak mengemaskini blog dan beraya ke blog kawan-kawan. Walaupun raya dah habis aku tetap nak cerita tentang sambutan raya aku. Lagipun takde benda lain nak cerita sebenarnya. Harharhar.... layan je lah ye.




Ok. ceritanya berbunyi begini... ehem... ehem...






Sehari sebelum hari raya....








kak long : Hah!! Ni la kerja engko... main game... main game...Pergilah turun bawah tolong-tolong sapu sampah tu. Bersihkanlah keliling rumah tu.... esok kan dah raya.


Abg Jonni : Nantiler jap... abg long ngan abg ngah kan ada... suruhlah diorang buat....


kak long : Ak ah... abg ngah ko tu pegi beli barang-barang nak masak nanti. Abg long ko tu balik dah dekat subuh tadi, tengah tido.....


Abg Jonni : Apalah laki kak long tu... tido... tido... tido je taunya..


kak long : wah wah wah budak nih, mulut tak reti nak jaga. Jom la gotong royong sama-sama.... tak kesian ke kat mak tu, sakit, nak berjalan pun sakit. 




Abg Jonni : Ye laaaaaaa... orang pergi buatlah ni.... potong stim ah akak nih.


kak long : Bersihkan bawah pokok rambutan tu, pastu nanti tolong kat dapur masak ketupat.








Abg Jonni : Ye ler... ye ler... nak pergi la nih. kecohlah kak long nih.


Kak long : Dah.. dah.. kalau tak ikhlas tak payah buat, duduk je main game tu.


Abg Jonni : Kak long gila!!


Kak Long : Woi!!


Abg Jonni : kahkahkah... takpe.. esok kan raya nanti kita bermaaf maafan eh? eh? eh?


Kak Long : Banyak cantik ko punya eh? eh? eh? Kalo tak bersih bawah pokok rambutan tu... jaga ko!!


Abg Jonni : Yes pempuan garang!!












Abg Jonni : Asal keruk sampah je aku... asal aku je keruk sampah. Memang muka aku je yang kena buat benda nih. Hmmmmm... nak harapkan diorang? harammmmmmm....


        Begitulah ceritanya tuan-tuan dan puan-puan, tender projek keruk mengeruk daun-daun kering ni memang sudah sinonim dengan diriku. Pendek kata memang aku yang membuatnya selalu.. Tapi sebenarnya aku membuat tugasan itu dengan rela dan ikhlas, sebab kami adik beradik bersekongkol nak menyiapkan segala persiapan raya bersama. Ini kerana ibu kami tak berapa sihat ketika itu.










Abg Jonni : Ah!! bosan plak buat benda nih, haaaa... baik aku mengeruk sambil layan lagu, baru best.... tapi nak layan lagu apa eh? hmmm...
haaaaaaa... baik layan lagu nih...


 Lalu aku pun memasang mp3 di telefon bimbit buruk ku. Dalam banyak-banyak lagu aku telah memilih lagu yang cukup di minati salah seorang rakan aku nih. Aku pun tak paham mengapa dia menyukai lagu ini.... tak paham aku... layan je lah...


























mmmm... mmmmm....
mmmm... mmmmm....






aaaaa... aaaaaa.....
aaaaa... aaaaaa.....








By the rivers of Babylon
Where we sat down
There we wept
When we remembered Zion (2x)

For the wicked
Carried us away captivity
Requiring from us a song
How can we sing a song of joy in a
strange land (2x)





So let the
Words of our mouths
and the meditations of our hearts
be acceptable in Thy sight
here tonight (2x)

By the rivers of Babylon
Where we sat down
There we wept
When we remembered Zion (2x.)







               Sedang asyik mengeruk dedaun kering, tanpa ku sedari kakak iparku mendatangi aku dari belakang. Lalu......














Kak Long : Wah wah wah... dari tadi asyik menyanyi nyanyi, satu benda pun tak siap. Dah.. dah... jom pergi belakang tolong akak masak.


Abg Jonni : Adeih......






......To be continued.....








            





Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

12 comments:

  1. aku rasa kakak ipar ko garang macam aku lah!

    ReplyDelete
  2. berangan wat konsert le tu ekeke

    ReplyDelete
  3. haha comel. abg jonni ank bongsu pe

    ReplyDelete
  4. Kahkahkah! Keruk sampah? Pun boleyy.

    ReplyDelete
  5. Hahaha. Best best! Selamat Hari Raya abg Jonni :)

    ReplyDelete
  6. hahaha...
    welcome back abg jonni..
    over ahh nyanyi cam tuh...nak duit raya abg jonni!!!

    ReplyDelete
  7. tak nak cakp kaka ipar tu garang.. sebab yang sebanrnya abang jonni yang malas... tak boleh tahan tengok perangai tu. hihi.. lagu babylon tu bestla

    ReplyDelete
  8. peh, kalau aku la jadi kak long kau
    maunya aku side kick sedas!!


    apa pun tak bleh.





    selamat hari rayalah.

    ReplyDelete
  9. Kehkehkeh.. Aku pun selalu dapat tender keruk-mengeruk sampah kat laman rumah sama macam kau Bang Jon..


    Tapi aku tak ada akak segarang Kak Long kau la.. ;D

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger