Sabtu yang melankolia.

            Hari sabtu lepas aku tak pergi kemana-mana, sebab rumah sepupu aku buat kenduri sikit, anaknya yang nombor 3 sunat. Jadi keluarga aku ada dijemput datang, termasuk aku. Tapi macam aku dia cakap datang je, lepak-lepak minum kopi tak payah buat apa-apa. Hahahaha. Tu yang best tu.


         Aku datang lambat sikit dalam pukul 10 kot dengan anak buah aku. Takkan nak biar budak tu dok sorang kat rumah tengok tv. Jadi aku ugut la dia sampai dia nak ikut. Rumah sepupu aku tu taklah jauh mana pun, sebelah rumah je. huhuhu. Jadi setelah siap bermekap dan berdandan aku dan anak buah aku pun berjalan dengan penuh keriangan dan semangat yang berkobar-kobar menuju rumah sepupu aku tu.










          Sampai je kat situ tengok sedara mara aku tengah dok memasak dan kebanyakannya dok melepak. Jadi aku pun bantai lepak makan, sebab lapo bebeno belum sarapan. 


          Bercakap pasal sunat ni aku teringat masa aku sunat dulu. Masa tu aku bebudak lagi lah, aku di daftarkan untuk bersunat pada sebelah petang di klinik Dr Sallehudin kat pekan Banting. huhuhuhu. Ingat sangat peristiwa itu sebenarnya. Jadi sebelah paginya aku dok lari-lari main sana sini. Pastu sepupu aku ni datang jumpa aku, sepupu yang sama ye anak-anak. 


          Dipendekkan cerita dia panggil aku, pastu mulalah dia bukak cerita secara panjang lebar tentang bersunat ni lah.





        Dia boleh cerita pasal paranglah apa lah takut-takutkan aku. Bagus betul perangai sepupu aku tu, boleh buat contoh dan tauladan. Masa tu terus terang aku cakap aku jadi takut gila. huhuhuhu. Sudah cukup.... malas nak cerita lagi. hahahaha.


        Sebenarnya semasa peristiwa itu berlaku beliau masih bujang lagi ketika itu. Dan zaman bujangnya diwarnai dengan muzik rock, rambut kerinting yang panjang, berseluar ketat dan gaya berjalan yang cukup kewl. Memang rock gila mamat tu, tapi dia kalah dengan abang long aku, tahap metal kepala beruk, rambut panjang sampai ke punggung.








        Tapi macam sepupu aku ni dia ada geng dia sendiri. Diorang ni band kugiran kenduri kawen kat kampung aku. Dan sepupu aku ni pandai main gitar tapi selalunya bertindak sebagai penyanyi utama band tersebut. Aku ada ingat masa dia menyanyi kat rumah jiran aku tu, memang best siap joget gitu. Sebab tu lah dia boleh di kata sebagai lelaki terhangat kat kampung aku pada zaman 80 an. Serius.


        Tapi itu dulu, kini umurnya hampir mencecah angka 50 an. Tak banyak sangat perubahan dari segi paras rupa sebenarnya, pada aku lah, beliau masih kekalkan rambut panjang kerinting dia tu sampailah sekarang. Cuma rambutnya tak pernah lepas paras bahu. Wajahnya cukup tenang, sudah berkedut sana sini, lagaknya sentiasa tenang. Memang tipikal perwatakan seorang lelaki dewasa, namun siapa sangka wajah tersebut menyembunyikan sejarah hidup yang gemilang, sebagai seorang lelaki pujaan di kampung.


       Tapi itu dulu, sekarang dia lebih banyak melaksanakan aktiviti surau kariah aku. Maklumlah beliau kini orang kuat surau. huhuhuhu. Selalu jugak dia mengajak aku pergi ke surau, dan aku paling suka cara dia mengajak aku tu, memang sempoi....








        Huhuhuhu. Camtu lah citernya. Kalau dulu bila ada kenduri ke apa, aku mesti lihat sedara mara aku yang otai menjadi tulang belakang atau ketua operasi. Kini aku tengok yang jadi otai adalah sepupu aku dan yang seangkatan beliau. Mereka yang ambil peranan sekarang.... 


        Ya. Zaman dah berubah. Berlalu dengan pantas sekali. Sedar tak sedar aku pun sudah di ambang zaman gemilang itu. Zaman orang-orang tua. Harharharhar.

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

20 comments:

  1. kugiran..lama dah aku tak dengar word tu...

    ReplyDelete
  2. dlm pjg2 citer ko ni.. perenggan lasstt tu yg paling menarik aku baca... sedor diri gak rupenye ye ko.. dh nak veteren rupenye kekekkeke...

    ReplyDelete
  3. wak, knp ko tak abiskan citer sejarah sunat ko dulu???

    Aku dpt agak... mesti ko terkencing2 masa kat klinik Dr Sallehuddin tu kan???

    kehkehkehkeh...

    ReplyDelete
  4. wahhh wah wah wahhh...ewahhh.Otai tuh.Kagum. Ehem...sabtu yang melankolia??Bukan ko ada peneman br8fast pagi sabtu ker??hahaha.

    Ko jd la otai skrang ni memandang usia sudah tiba..Huhuhu..

    ReplyDelete
  5. Haha. Entry ni ada lawaknya. Then bila masuk part bawah tu, rasa sedih pun ada :'D

    ReplyDelete
  6. tulah, tua dah kite ni, haiissshhh [insaf kejap]

    jom rempit

    kahkahkahkah

    ReplyDelete
  7. wakakaka... part kartun yang nak tumbuk kalau tak jumpa kat surau tu yang sangat mantop.. bak kata makcik spupu ipar aku yang omputih, keep it up.. thumbs up!..

    ReplyDelete
  8. oii...oi..oiiittt.. komen pon hilangg...

    ReplyDelete
  9. huhuhuh...abg joni da terasa tua ke?muda ag laaa...;P

    ReplyDelete
  10. zaman 80-an ? mak aihh . lahir pun belum . mak dila baru 10 tahun time tu . hahaha *jadah ni -_-'

    ReplyDelete
  11. Zaman Gemilang = Zaman Orang-orang Tua .

    ohh , baru ku tahu . bwahahahahaha !

    ReplyDelete
  12. eita lagi jahat...
    masa adik eita kecil dulu...nak bersunat eita cakap orang bersunat pakai chainsaw....
    hahahaha..menjerit2 histeria adik lari...

    ReplyDelete
  13. cimOt:
    hahahaha... bahasa org tua je pakai... huhuhuhuhu.
    kumpulan gitar rancak....


    POHPALEH BURGER:
    Ceh!! siot je... wakakakakaka... yep!! masuk alam veteran dah.... kakakakaka.


    AzaLea:
    harharharhar... haish mana ada jadi insiden apa2 laaa... aku berani... tabah dan konfiden masa bersunat...

    tolong percaya eh? eh? eh?



    little_teddy:
    harharhar... walau umur dah tua, tapi jiwa muda lagi.... jiwa masih lg 18 tahun... kakakakaka.

    takde org ajak aku bekfes ah sabtu lepas... mmmm... bila kita nak bekfes sama? eh? eh? eh?


    Ariena Hisham:
    huhuhuhuhu.... yep!! terkenang kat sedara yg selalu memeriahkan suasana... tapi skrg dah terlantar uzur... huhuhuhu


    Jurnal Murahan:
    Ak ah... pi rempit sorang2... aku tanak... harharharhar

    pernah ko tgk kat tv warga emas kena tangkap polis pasal merempit? takde kan? haaaa... kang tak pasal aku jd yg pertama....
    wakakakakaka


    nana shiro:
    huhuhuhuhu... thanks... wah!! makcik sepupu ipar ko omputih... wow!! maveles!! i like that... huhuhuhuhuhu


    Aishah Zain:
    echah...umur je tua... tapi jiwa ku masih lagi remaja.... Auwwww!!
    wakakakakaka


    Saddila:
    harharharhar... yes!! anda tepat sekali... yes!! betul tu sbnrnya.... hahahahaha

    fikir-fikirkannnnnnnn.... huhu


    Minda Menarik (MM):
    wohooooooooo.... mentang2 ah ko muda remaja lagi... seronok ko gelak eh? wakakakakaka...

    yes... zaman org tua adalah zaman yg gemilang.... baik ko angguk... huhuhuhu



    eita:
    harharharhar... jahat ah ko ni...
    sian tau... mesti budak tu jadi takut... gementar... tak konfiden... sedih... konfius...

    hmmmm... aku pernah mengalaminyaaaaa.... wakakakakakaka

    ReplyDelete
  14. Gelak awet muda la Pakcik ! hoho . wakakaka !
    bila dah jadi nenek nanti , baru kepala ni angguk tanda setuju . kihkihkih :DD

    ReplyDelete
  15. Minda Menarik (MM):
    kehkehkeh... yep!! yg penting hati mau hepi ye dak? huhuhuhu

    Ok. Nanti bila dah jadi nenek jgn lupa angguk eh? huhuhu...

    ReplyDelete
  16. As-Salam..berhikmahnya dia ajak ko ke surau..tak dtg aku tumbuk ko..lebam tak ..hihi

    ReplyDelete
  17. wsalam... huhuhu... biasa ah... bergurau jesbnrnya... huhuhu. dah nama spupu gurau dia lain pesen... hahahahaha

    ReplyDelete
  18. hahah..tajuk dah sangat gempak..

    ermm sume org msti merasa stage veteren tu..kecuali yang tak sempat la..hehh~

    ReplyDelete
  19. manusia berubah.. kita pn camtu. harap2 berubah ke arah yg lebih baik. (:

    ReplyDelete
  20. Finaz Jaafar:
    Biasalah... tajuk je gempak... citer hampeh..
    wakakakaka...



    chirpy chummy:
    InsyaAllah.....

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger