Dahulu dan sekarang.

        Huarghhhhhh!! mmmm.... sedapnya tidur malam tadi. Nyenyak, tiada gangguan langsung. 







        Nikmat. Itulah saja yang dapat aku ungkapkan pada hujung-hujung minggu begini semenjak minggu persekolahan bermula. Sebenarnya bukan apa, asal cuti sekolah habis semua anak buah aku kena hantar balik sini. hmmmm... memang jadi riuh dan kacau bilau jadinya. Nak relak-relak pun tak boleh.


        Manakan tidak pagi-pagi dah ketung-ketang tah hapa-hapa di mainnya. Belum kira yang kecik-kecik nangis. Yang besar sikit dok 24 jam main game kat komputer aku. Pastu yang lain dok gaduh berebut nak main gak. Fuh!! memang takde istilah "ketenangan" selalunya. huhuhuhu.


        Tu yang buat aku terfikir, budak-budak sekarang dari kecik lagi dah terdedah dengan teknologi, internet semua nih. Ya. Semua ini ada baik dan buruknya. huhuhu. Tak macam aku masa kecik-kecik dulu. Takde benda lain keluar masuk kebun, merayap sampai maghrib. huhuhuhu. Banyak bendalah yang jadi rutin aku dulu, dan yang pasti ada.....




         Memancing. Kalau dulu sapa yang kepala botak mesti kena ejek... budak kencing malam. Ye lah, selalunya budak-budak yang dok terkencing masa tido, tak tau kontrol, memang kena botak kepala. Tapi itu zaman dulu-dululah. huhuhuhu.


        Banyak ah aktiviti kitorang dulu, memancing, buat perangkap tangkap burung, mandi parit sudah tentu. Balik rumah je kena hambat mak aku, benda lain takpe jangan mandi parit, mak aku fobia. hahahaha. 


       Masa tu macam ikan puyu ke, haruan  ada orang beli. Tapi murah gilalah. Biawak pun ada orang beli. Tapi sanggup tak sanggup je lah nak menangkap. Dulu kitorang memang suka lepak tengok bebudak lain tangkap biawak. Gila kelakar. harharhar.


      Kitorang dulu keluar pagi petang baru balik. hahaha. Lapar, bersepah pokok buah-buahan, tinggal meredah kebun je lah. Dahaga, kelapa muda ada. Abang nombor 3 aku memang champion panjat pokok kelapa, dia yang selalu jadi tukang petik. Sekarang beli kelapa muda tepi jalan rm 3 ke rm 4. Dulu main panjat-panjat je pokok sesapa, main balun je. Biasak ah, masa dulu banyak kebun yang terbiar tak berjaga. Memang heaven bagi bebudak macam kitorang. huhuhu.


         Tapi tu lah memang beza tengok anak-anak buah aku dengan kehidupan aku masa dulu-dulu. Pada aku zaman kecik-kecik aku tu memang priceless. Seronok. Kaki memang calar-balar, kudis sudah tentulah. huhuhu. Masuk semak samun jumpa ular, kena kejar lotong. huhuhuhu. Serius. Dok baling-baling lotong ingatkan menatang tu lari, sekali dia bantai kejar. Haram jadah tul. huhuhu.


        Lagi satu yang aku tak boleh lupa, masa kitorang tengah memancing dalam estet kelapa sawit. Geng kitorang ni 6 orang je, semua rumah sebelah-sebelah je. Tiba-tiba jiran aku ni datang gelak-gelak sambil bawak buah yang besar dan berbau sangat harum. Buah apa.......






        
          Buah nangka. Pastu dia belah buah tu dan kitorang pun melantaklah buah tu. Masa tu mana ada fikir apa-apa pun, janji boleh makan, kita makan. Tapi aku tau dari mana dia dapat buah tu, dari mana dia balun. huhuhuhuhu. Hmmmmm... Bila difikirkan balik....










          Kesian pulak kat pakcik tu, buah nangka kat kebun dia kena curi. huhuhuhu. Tapi tulah, perangai masa kecik-kecik memang nakal gila. huhuhuhu. Hmmmmmmm....






**** the end****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

20 comments:

  1. hehe. imbas kembali jamang kanak2 la pulak ase. hehe :)

    ReplyDelete
  2. life budak sekarang tak fun laaaa..tak berapa nak explore outside world..asyik terperap ngadap pc, psp, ipad or wateva..serius tak best!

    ReplyDelete
  3. aa'ah nakal dulu n nakal skarang tak sama kan uncle, dulu mane de komputer/laptop/tablet/ ipad ni...boleh je buat aktiviti lain, lagi happening, kita sama la uncle, heeeee~

    ReplyDelete
  4. citer bab zaman bdk2 dulu mmg best kn wak? mmg nakal tul time tu...

    Teringat aku masuk kebun tebu org.. main nyorok2... main besbol.. kuar pagi, blk maghrib... time malam nk ngaji, mate dh ngantuk... then ape lg... batang pancing melekat kat badan lh...

    Wpun time tu sedih, tp bile ingat blk, pengalaman tu cukup berharga dan tak dpt di jual beli kat mane2 kn...

    ReplyDelete
  5. owoh!!!...kau kecik2 lagi dah makan makanan haram....
    teruk nye kau ni...bawak2 lah bertaubat.......
    kih3....

    ReplyDelete
  6. sedara ni kartunis atau penulis novel grafik ya?

    ReplyDelete
  7. ey, makan benda curi tak berkat hidup tau! haha owh, zaman dulu2 kalau botak maknenye kencing malam, zaman skang, kalau botak maknenye skinhead. haha

    ReplyDelete
  8. 30 tahun lagi budak2 tu akan citer la, "zaman abam dulu beskal mana ada brek. jatuh patah lengan tu bese la kalau naik beskal fixie...bla bla bla".

    ReplyDelete
  9. over la ko menguap bila bangun tido..
    Dah mintak halal belum nangka yg ko mengkedarah tu? hehehe

    ReplyDelete
  10. Uisk, nakan jugak Abang Jonni. Tapikan memang betul masa kita bebudak dulu lagi seronok dari zaman bebudak sekarang. Boleh main sungai, panjat pokok, main polis sentri, etc. Seronoknya bila mengimbau nostagia zaman bebudak...

    ReplyDelete
  11. saya tak dapat pun rasa pengalaman macam ni..sangat best bila baca pengalaman macam ni..rugi kot tak dapat merasa

    ReplyDelete
  12. ahakss! cite abg jonni nie nmpk mcm abg nie dah tue benar jehh.. :p
    nampaknye bukan uncle jonni lg nie..
    tp atokk jonni! xD

    ReplyDelete
  13. semutmerah:
    hahahaha. tu la pasal, dah tua-tua neh, mengimbau kenangan lalu je lah... huhuhu


    cimOt:
    huhuhu. Kalu terperap kat umah je mmg x best... huhuhu. tapi bg mak bapak mmg seronok. sbb tau anaknya dia depan mata je, xde hilang2 selalu... hahahaha


    eMMe:
    hahahaha. Ak ah, zaman dolu2 mmg best... budak2 skrg terlampau advance, gerun kdg2 memikirkannya. huhuhuhu.


    AzaLea:
    Wakakaka... tu la... memang sama le kita, dok merayap kat kebun je.Balik2 kena marah. huhuhuhu.


    eita:
    Wakakakaka. dulu kecik2 apa tau... tau nak seronok je... huhuhuu. Dah tua2 baru menyesal. kehkehkeh.


    Asrul "Ilham" Sany:
    kartunis bukan... penulis novel grafik pun bukan....
    aku hanya seorg buruh kasar.... huhuhuhuhu.


    najwa Aminah Abas:
    Hahahahaha.Dulu masa kecik2 mmg tak pikir mende, nak seronok je. huhuhu. Ak ah. Malang sesapa berkepala botak, mmg jd bahan. hahaha


    Hidemichi:
    hahahaha. betul... betul...
    tapi bab patah2 tulang.. mmm... x best arrr... kwn aku jatuh moto kona baring punya psl... skrg kaki pendek sblh. Jln hencut2....

    tanak ah pikir patah2 tulang ni... huhuhu.


    sudipVSsenduk:
    huhuhu.. nguapan harimau namanya tu...
    mmm.. pakcik tu pun dah meninggal... ):


    Syue Mustafa:
    huhuhuhu; Best kan? tmpt aku sg ada... tp gila besar.. bahaya mandi. huhuhu.

    jd mandi parit je lah. harharharhar


    Finaz Jaafar:
    harharharhar. Tak ah. tak rugi pun... tak seronok kena kene kejar lotong tau... jatuh pokok.. x best...
    ko merasa pengalaman yg berlainan, tp tetap best gak... kan? kan? kan?


    alis:
    hahahaha... biasak ah,.. masa bebudak.. perangai mmg cam nih.. hahahaha


    Nadhirah:
    hahahahaha; betul... dah tua benar dah neh... huhuhuhu.

    ReplyDelete
  14. kehidupan budak2 skrg tak mcm zaman aku dulu2.. kami lebih suka main di kebun getah, buat kereta sendiri guna tin dan kayu, main serembat dan mcm2 lg... And yes ofcoz mandi parit bila pulang kekampung. itu wajib sampai mak aku naik lebam jerit suruh naik.. har3

    memang seronokkan zaman kanak2 dulu

    ReplyDelete
  15. huuuu...arererer....why!! why!!...nape ditukar kepada uncle??...hoho...masih muda remaja la abg john...hehe....

    ReplyDelete
  16. Rasanya car hidup budak budak zaman dulu lagi best. Rasa macam slow je waktu berjalan and boleh buat macam macam. Skrg? Rasa macam skejap sgt. Tengok tengok je dh malam. Isk :D

    ReplyDelete
  17. Nu Misnan:
    hahahaha... yeay ada geng... geng mandi parit. huhuhuhu. Ak ah, dulu semua benda buat sendir ye tak? huhuhu.. mmg best.



    Monster kekhai:
    hahahaha... arererere... sudah tua la bro... tuaaaaaaaaaaaaaaa.... huhuhuhuhu.



    Ariena Hisham:
    hahahah. mmg ler... dulu komputer ke apa ke mana ada.. aktiviti pun xde... main je apa yg ada, tu yg rasa slow masa tu...

    skrg mcm2 ada... tu yg rasa laju tu... hahaha..

    ReplyDelete
  18. ada satu enkau terlupe bro

    tangkap & bela ikan semilai dalam botol, tanam dalam tanah ahahaha

    ReplyDelete
  19. Jurnal Murahan:
    Wahahahaha... itu aku tak buat bro...
    kalau bela ikan laga dalam botol...
    Ak ah... dulu suka buat...
    huhuhuhu...

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger