SURATAN ATAU KEBETULAN



DI SUATU WAKTU DAHULU....
LAGI TEPAT BULAN LEPAS....





Walaupun cerita ini berlaku sudah agak lama, namun ia sentiasa terpahat dan ku ingat hingga ke saat ini.

Malam itu aku tidur agak awal. Badan aku letih dan aku rasa agak tidak sedap badan. Aku melabuhkan tubuh kurusku di atas tilam dan terus hanyut ke alam yang gelap... cukup gelap.

Senang benar aku tertidur, kepenatan barangkali. Dalam sedang nyenyak tidur tiba-tiba aku terjaga. Aku bangun seraya beristighfar. Ya. Aku bermimpi tadi. Mimpi yang terus menyedarkan aku dari alam tidur. Bukannya mimpi ngeri apatah lagi mimpi indah. Cuma sekadar mimpi. Mimpi bertemukan seorang gadis.

Aku lihat jam di telefon bimbit ku, baru 12:15 tengah malam. Aku pun bangun menuju ke meja komputer ku. Aku duduk dan aku tekan punat on komputer itu. Kemudian aku mula terfikir....




Kenapa pula aku termimpikan dia? Sedangkan sudah terlalu lama aku tidak bertemu atau bercakap dengan dia. Tidak pula aku selalu memikirkan dia hingga terbawa-bawa ke dalam mimpi. Itu lagilah tidak. Hmmmm... lupakan saja, hanyalah mainan tidur semata-mata. Lalu aku terus log in ke blog aku. Ya. Aku ingin berblogwalking, aku tidak sentuh lagi blog aku malam itu.

Tiba-tiba telefon bimbit ku berbunyi, ada sms masuk. Aku pun bangun dan terus pergi ke katil. Aku duduk dan terus mencapai telefon ku lalu membaca sms tersebut. Alangkah terkejutnya aku...




Aku terkejut. Rupanya sms itu dari gadis yang ku mimpikan tadi. Hmmm... Aku pun membalas sms tersebut. Maka bermulalah sesi bersms yang agak singkat. Rupanya beliau sekadar ingin bertanyakan khabar berita sahaja. Maklumlah sudah terlalu lama tidak dengar khabar berita.

Ya. Itulah sahaja cerita aku sebenarnya. Bagaimana aku telah mimpikan seorang kawan lama lepas itu tak sampai 5 minit aku mendapat sms dari beliau. Ironi bukan?

Setelah aku fikirkan dalam-dalam, aku yakin segalanya yang berlaku bukanlah secara kebetulan. Ianya bukan sekadar satu kebarangkalian. Ianya satu kepastian. Kepastian yang aku berkebolehan untuk melihat masa depan. Kepastian yang aku mampu menukar profesen ku menjadi seorang tok dukun berkaliber.







Nota dari tok dukun : Korang lihat header kat atas. Haaaa.. header baru. Seorang rakan blogger hadiahkan kepada aku. Jadi jika korang inginkan header yang cantik, sila-silalah request dekat dia. Nak tau siapa dia, sila tekan punat ini.

Hmmm.. kalau ada sesapa nak hadiahkan apa-apa, silakan ye. Kecik tapak tangan... tapak pembinaan rumah teres kos sederhana Taman Pelangi aku tadahkan. Huehuehuehuehuehuehue.






***** THE END *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

126 comments:

  1. pehhhhhhhhhhhhhh! memang suratan dan kebetulan la wei ! kekasih lama ke wei?ekekekeke.....morning :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. morning mokcik onie... hakhakhakahk... kwn lama ah beb.. saja je buat entri mcm drama... kakakakakaka

      Delete
    2. okay,kawan pon kawan tapi takkan seteruk dan sejiwang tu mimpi kau?haha

      Delete
    3. hakhakhak... biasak ah... aku kan buat drama... kehkehkehkehkeh

      Delete
    4. hakhakhak... biasak ah... drama je lebih.. citer sbnr biasa je... huehuehuehuehue

      Delete
  2. huwwaaa jeles tgk header blog bertukar2 sempoiiiii ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu... aku nak buat header x pandai... nasib baik ada org bagi... huehuehuehuehue

      Delete
    2. terharu! uncle dah pasang header tu! mekasih.. yg lain pun nak header? sesape yg bertuah tu nnt saya buatkan lg header sponser ye..

      Delete
    3. hakhakhak... thanks ya... huhuhuhuhu

      Delete
  3. hehe terasa macam sedang baca komik ujang plak. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ujang? owh... feveret tu... aku selalu gak baca... huhuhuhuhu

      Delete
  4. nnti gua hadiah kan ssuatu ye ngeeeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesin basuh ye bro... kalu nak bagi peti ais pon xpe... huehuehuehuehuehuheu

      Delete
    2. amboi demand tu... korek idung bagi taik idung baru tau. huk huk...

      Delete
    3. cet!! budak neh... hampeh tul... hakahakhakhakahka

      Delete
  5. Uncle, dok Taman Pelangi Sentul ke?
    hehehee... ni kisah benar ke uncle?
    sape kah gadis misteri tu?
    hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tmn pelangi kat sentul eh? aku main bantai je tadi... huehuehuehuehuehue....

      ak ah .. kisah benar..alaaa... kwn lama je. saja citer gedebang gedebung mcm drama... kakakakkakakaka

      Delete
  6. seb baek la tapak perumahan kos rendah jer....kalau sebesar negeri, waaahhh~ memang berbesar hati la yerp...

    suratan atau kebetulan....ke andai itu jodoh? eh....*peace!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... besau sgt tu beb... x daya aku nak menanggung nanti... huehuehuehuehue...

      hakahkahkahk... dok eh... kwn2 je... huhuhuhu

      Delete
  7. untung uncle dpt header percuma..jelesnyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... org bagi.... aku ambik... hueuehuehuehue

      Delete
  8. Wah...dh bleh jdik tokmoh nie...ekeke...

    Pss...chantek header..yg smlm pown chantek jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakahkahkahak... tu ah.. nak jd bomoh sepenuh masa lah... kehkehkehkeh..
      huhuhu.... tu ar... suka header2 nih... aku tukar2 pasang nanti... huhuhuhuhu

      Delete
  9. Aku lagi pelik..Mimpi orang yang tak pernah aku jumpe,,,cume bace blog dye je hari-hari. nasib baik blogger tu perempuan. Kalau laki..... Bleyh gak dijadikan calon :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... lagi pelik tu.. huhuhu..
      pompuan eh? hmmmm... kan best kalu aku yg mimpi beliau... huehuehuehuehuehue

      Delete
  10. dalam hati ada taman sudah...hehe..tahniah bro ! =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh... bukan setakat taman.. hari2 ada hutan belukar dlm hati... huehuehuehuehue

      Delete
    2. hahaha..belukar jangan semak sangat bro..kasi kemas laa..baru jadi taman harapan markonah =))

      btw , lawa header :p

      Delete
    3. hakhakhak... mesin rumput dah rosak der... huhuhuhu..
      taman harapan markonah? hmmm... kat manakah taman perumahan tersebut? pertama kali mendengarnya... huehuehuehuehuehue

      Delete
  11. perghh!! paksu jonni dapat hadiah dari peminat la.

    gadis tu rindu kat uncle jonni la tu. jodoh kot. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk ah ko punya peminat bro... huhuhuhu..

      rindu? hakahkahkahakhak... tak lah... tanya khabar saja... huhuhuhu

      Delete
  12. tolong tgk agak2 bila aku nk kaya buleh???hahhhaaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo... ok.. jap aku tgk...

      fuh.. fuh... fuh... prung preng... prungg.. preng...
      fuh.... alamak... line x clear ar... hari ni offline..
      x bley tgk nasib... lain kali aku tgk ye... kakakakakakakka

      Delete
  13. Replies
    1. hakhakhakhak... mungkin tidak... kwn lama ah beb... huhuhuhu

      Delete
  14. sama sebijik tak muka dia dalam mimpi dengan real ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sebijik lagi... 2 bijik.. 3 bijik.. 4 bijik.. mmg serupa... huehuehuehuehuehue

      Delete
  15. Replies
    1. aura? huhuhuhu... wah dasat tu... huhuhuhu

      Delete
  16. Replies
    1. hakhakhak..... xdenya ecececececece yerrrrrr... huhuhuhu

      Delete
  17. first time sini terus suka tulisan tgn uncle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakahkahkhak... jgn muntah ye... dah ada yg termuntah sbnrnya.. huhuhu anyway thanks beb... huhuhu

      Delete
  18. kannn.. adakah itu menandakan si dia pun rindukan uncle jonni? katakan lah 'ye'.. katakan lah 'ye'.. sebab epal pun penah jadi cenggitu gakk heheheheheheheheh ;))


    p/s: masa mula2 bukak tadi, memang terpiki ape? ehhhhh tukar lagi header? bukan aritu macam baaaaaaaru je ke tukar? heehhe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... ye lah... lama sgt x berhubung.. tah lama gila dah... huhuhuu....

      hakhakhak... dah ada org bg header... bleylah tukar2 header pasni... huhuhuhu

      Delete
  19. wiwit mcmc telepathy gitu kan

    jodoh kot..ehem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... telepathy? apa tu? telepon tak berbateri ker ?
      huhuehuehuehuehue...

      jodoh? mungkin tidak... huhuhuhuhuhu

      Delete
  20. Wah... Uncle jonni... ade special ehhhh.....untong r....
    FYI... santekkk header br....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak.. mesti ar ada... semua org spesel.... kan? huhuhuuhu...
      hakhakhak... ada org sponsor header... huhuhuhu

      Delete
  21. haha... aku tau.... maknanya..dia mmg duk teringat kat kau.. bila ko mimpikan dia..

    aku pon camtu gak... penah mimpi 3 ari bturut2 pasal ex bf aku tu.. last2..tepat sangkaan aku...keh keh..


    amboiii.... ni tok dukun dah xguna limau2..asap kemenyan semua dah nie.. haha.. pakai laptop jerkkk.. keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ye ke? aku heran bab aku mimpi pastu sms plak masuk... tetiba je.. huhuhuhhu...

      huhuhuhu.. ye.. ada baca kat blog ko masa tu... huhuhuhu..

      mestilaaaaaaaaaaaa..... dukun gugel namanya.... hakhakhak

      Delete
  22. cute ahhh header tuh



    tu la dinamakan gelombang rindu gadis tu smpai kt uncle..lau xcaye cer cari buku..alah,lupa tjuk pe..kuikuikui.

    tp betui tu xmain2.gelombang rindu org tu smpai kt uncle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak.. org yg buat header tu... huhuhuhhu..

      hakhakhak... wah.. mcm ombak rindu tu... huehuehuehuehue..
      eh? huhuhuhuhu... rindu tu x kot... mebi lama sgt x bertegur sapa... huhuhuhuhuu

      Delete
    2. lau xrindu teringat kt uncle le tuh
      eekekeke

      Delete
    3. hakhakhakhak... ye la tu kot... kalu tak.. takkan dia sms ye dak... huhuhuhuhu

      Delete
    4. tau punnn
      ehem...hari ni mesti die msg la kan kan kan

      Delete
    5. hakhakhakhak ... tak de ponnnnnnnnnnn... hakhakhakhak

      Delete
  23. adakah itu jodoh pakcik ??
    Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... owh semestinya tidak... old fren2 gitu...
      very2 the long time no talk2... thats why... huehuehehuehuehue

      Delete
    2. kenapa semestinye tidak ?? aaaaaa O.o
      siapakah dia ?

      Delete
    3. siapa dia? siapa dia itu berbaju kebaya...
      katakan pada aku oh siapa namanya...

      wakakakkakakkakakakka

      Delete
    4. ehh pakcik ni . boleh menyanyi plak dia ni . aishh

      Delete
    5. hakhakhak... biasak ah... cita2 nak jd penyanyi x keesampaian... huhuhuhu

      Delete
    6. laa , yeke ? tak kesampaian sebab ape ? wajah ? atau suare ? hee

      ex pakcik ea?

      Delete
    7. 2 2 nya sekali... huehuehuehuehue..

      hakhakhakhak.. ex ? ceh !! mcm bebudak skola je nak ex.. ex... huhuhu.. ol pren2... very2 old gitu.... huehuehuehuehue

      Delete
    8. hahaha , jujur sangat pakcik ni . kihhh3

      ececeh , ingat orang muda macam kami ni je ke yg ade ex , orang tua macam pakcik ni tak ada . impossible la pakcik . cewahhh!

      Delete
    9. huhuhu... ya .. pakcik mmg jujur... baik... penyayang... bertanggungjawab... sukakan bebudak... toleransi ... and of kos... pandai buat bergedil... huehuehuehuehue...

      oit !! sesuka ko je bagi statement aku ni tua... matured ok... matured... not tua ok... understanding ?
      kakakakakkakakkaka...

      Delete
    10. yela yela . bergedil bergedil ....

      cehh , dulu bukan main lagi kate dah tua la , warge emas la , veteran la . haaa! sekarang kate tak tua plak . apa ni ?! aiyaaa . K to the E to the L to the I to the N to the G ! hehehehehehe

      Delete
    11. hakhakhakhak... peberet tu beb... bergedil... hueheuheuehueheu..

      hakhakhakahak.. oi... apa ni jadik cheerleader... wekkk !!

      apa tu ? ke.. ke.... oooooo... kewl ye.... mmg... mmgler aku kewl... kakkakakakkakakkaka

      Delete
    12. yela sangat peberet . peberet sampai lupe kan . :P

      kewl jadahnye . bwahahaha . tapi kewl tu ape pakcik ??

      Delete
    13. hakhakhakhak... lama x buat... lupa der.. huhuhuhu..

      kewl tu maksudnya.... muda dan bergetah... kehkehekhekhekhekhe

      Delete
    14. aahhhh ! itu semua alasan ! wakaka . cewahh

      kewl = muda dan bergetah ?????????? macam pelik je .

      Delete
    15. hakhakhak... dah mcm drama yusop haslam lak ko ni... huhuhu...

      apa yg pelik... betul ah tu... muda dan bergetah... kakakkaka

      Delete
  24. amboi..tapak rumah teres tuu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... lenkali tadah tapak padang fdutsal plak ah... huehuehuehuehue

      Delete
  25. wahh untunglah uncle jonni ada orang bagi header free.cantik pulak tu.haa...gadis tu mesti jodoh uncle.jangan tunggu lama lama.hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... hish... mana ada.. kengkawan je... x lebih dr tu.. huehuehuehuehue..

      Delete
  26. mimpi bertukar ke realiti,ehem ehem :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ak ah... ye x ye jugak ye... bagus la ko ni...
      boh tajuk ni pon bagus kan?

      mimpi bertukar realiti... wah... elegan gitu... kekekekekkeke

      Delete
  27. wahh memang handal lah ko pak jonn. em em

    ReplyDelete
    Replies
    1. handalllllll... meh aku tilik nasib ko.. meh..
      bagi tgn... bagi tgn aku tgk...

      kahkahkahkahkahkahkah

      Delete
  28. tolong ramal mimpi aku pulak! HAHAHA hebad ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... boleyyyy... boleyyyyy... ramalan kaji cuaca pon boleyyy... huhuhuhu

      Delete
  29. tok dukun ? ohsem nye . hihi :D

    ReplyDelete
  30. pernah mimpi sorang ckgu cermin mata masuk sekolah..esoknya, cikgu baru datang & pakai cermin mata..
    **apakah?? kebetulan atau suratan? jeng2```

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... hmmm.... nanti aku tgk bola kristal dulu... huehuehuehuehuehue

      Delete
  31. kahkahkah, awal2 serius dan matang

    last2 cam gampang ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... alaaaaaaa... mcm kau x biasa bro... aku kan suka mengarut je... huehuehuehuehuehue

      Delete
  32. Sabariah...kekasih lama...ahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. oit... sabariah da kawen la ngan zamri askar anak ketua kg tu laaaa... anak pon da masuk 4... huehuehuehuehuehuehue

      Delete
    2. Haha yoko? xtau plak ha..kiki

      Delete
    3. tu laaaaaaa... balik kg kg 6 taun sekali... tu yg x tau tu... huehuehuehuehuehue

      Delete
  33. Kebetulan malam tadi aku tidur awal. pukul 9 ok.. tak tau baring² mata tiba² berat tapi tak ada la kebetulan yang manis macam dalan entri ni.. hehe



    Header gambar rumah sebelum ni pun boleh tahan cantik, comel dan kacak..

    Header baru ni pun kacak cuma.... muka uncle jon nampak makin tua je. serius, gambar tak boleh menipu. hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... hmmm... x berbakat jd dukun ah ko camni... heuheuheuhue..

      hakhakhakhak... ye la... ye la... huehuehue... siyut je... telus benar komen ko hari nih... hueheuheuehue

      Delete
    2. *tiada respon*

      huehuehuehuehuehue

      Delete
  34. untunglaa uncle jonni.
    ada bkat jdi tok dukun dengan dapat header free bru.
    hahaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... nak jd penyanyi x kesampaian.. jd tok dukun je ah... huhuhuhu...

      huhuhu... org bg header.. aku ambik... huhuhuhu

      Delete
  35. wahh header baru.....naak mimpi uncle jonni boleh?hahaha...mimpi uncle jon bagi hadiah...besday kami dah dekat nih..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhhu... boleyyyy... boley je mimpi uncle.... tapi kene bayar kos kopirait... 20 hengget.. kehkehkeheh...

      oooo... besday dah dekat ye cjc... huhuhhuhu

      Delete
  36. Bang, tolong tilikkan.. samada jodoh aku dengan Emma Watson menjadi ke tidak??..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oi... oi... oi... emma watson tu aku punya... hueheuhuehuehuehue

      Delete
    2. alaa bangg... kita kongsi kongsi lerr.. koh koh koh

      Delete
    3. hakhakhak... mana boleh... ko amik erma fatima....

      Delete
  37. Saya penah gak kena macam ni. Tapi bukan mimpi la. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu... camne tu ye... yg mcm bila kita buat sesuatu pastu tetiba kita terfikir... mcm dah pernah buat benda ni dulu.. huhuhu

      Delete
  38. baru 3 hari aku di baham kilat...
    kau dah tukar header baru..dasat betol lah..
    dah semakin maju kau sekarang ni ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maju... mmg maju... lagi2 tang perut,... huehuehuehue

      Delete
    2. aiseymen....
      perut kau lagi maju...
      berat ni...

      Delete
    3. mana ada berat... 70 kg je pun...
      huehuehuehuehue

      Delete
  39. ada tak kau mimpi nak bagi hadiah kat aku..
    bday aku dah dekat ni..
    ahhahahah
    :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooooooooo... bday ko dah dekat eh... palagi.. belanja ah aku mkn...

      Delete
    2. apa plok aku belanja kau...
      kau lah belanja aku..
      ermmm..
      rasa nak makan pizza...spageti....kfc...
      beger prosperity....rojak ayam...
      abc....mi bandung....mi sup...

      Delete
    3. weyh.....
      wakeup..wakeup...
      aduhhhh....asal suh belanja mesti pengsan...

      Delete
    4. hakhakhakhakahak... ko oder byk sgt... mana ada duit nak bayo... adoyai... huhuhuhuhu

      Delete
  40. hmmmmm..boleh laa jadi dukun marang merapu kan..agak2 bile saye akan jadi jutawan? keh keh keh

    hadiahkan uncle? er dop reti laaaa nak lukih cam uncle..

    aku lama tunggu uncle yg lukihkan untuk aku satu..hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... alamak.. tenet aku tgh lembab ah skrg neh... x dapek nak tilik2.... hueheuehueheuheu,...

      huhuhuhu... lukih? aiyoooo... huhuhuuhu... aku lukih katun pun dok tiru majalah katun der... huhuhuhu

      Delete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger