SUASANA KEMBALI TENANG....

AHAD
Suasana sangat meriah di rumahku. Semua abang dan kakakku balik. Mereka datang mengambil anak-anak mereka yang telah ditinggalkan di sini ketika cuti sekolah. Hampir 10 hari jugaklah mereka meronggeng di sini.


Masa nak balik masing-masing merajuk tanak balik. Tanak pegi sekolah katanya. Adanya yang sampai menangis-nangis tanak balik. Melihatkan ada yang siap nangis tanak balik, aku pun tampil memberi kata-kata semangat dan galakan kepada mereka...




















Ya. Suasana kembali tenang. Tidaklah komputer aku di lenjan sepanjang hari. Tidaklah barang-barang ku sepah-sepah di buat main. Tidaklah pensil picit aku hilang. Tidaklah kertas kosong aku habis di conteng-conteng dengan gambar orang lidi. Tidaklah aku menganyam karipap sebab anak buah aku sibuk nakkan sarapan karipap.










Comel kan ? Berbakat jugak aku menganyam karipap nih. Kahkahkahkahkah.


Nota kaki bola separa tegar : Tenanglah dalam 5 hari. Sebab sabtu ahad komfom bebudak tu semua datang lagi. huhuhuhu








***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

112 comments:

  1. comel gila anyam karipap..

    anyam ke nama dia..? memandai ko je uncle.. keh3..


    tp tak sangka uncle ade bakat..
    apesal laa abg2 den x mcm tu.. T-T

    kecewa dengan abg sndiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... mana lah tau nak sebut nya... anyam je la... kakakkaka..

      hakhakhak... berbakat ah sgt... biasak ah... adik beradik sume laki... dulu kecik2 mak aku dah paksa tolong2 pintal2 karipap... huhuhu...

      Delete
    2. bukan anyam la.. kelim karipap lorr uncle..huhu

      Delete
    3. ooooooooooooooo... kelim ye ingatkan anyam... manalah aku tau .. kehkehkehkeh

      Delete
  2. sadis betul dpt pokcik cm pokcik ni..errgggghhhh...


    org seni buat apa pon boleh..karipap tu kalau leh buat lukisan dh lama pokcik buat kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... seronok apa nyakat bebudak nih... x melawan.. ye ah.. aku kan pakcik.. huhuhu.... tapi yg da skola menengah melawan gak... hampeh !! huhuhuhu..

      hakahkhakahk... seronok apa pintal2 karipap nih... kadang2 ah... kalu selalu sgt muntah aku... kakakakkakaka

      Delete
  3. haha..tak baik punya bapa sedara ye...tu bukan kata2 semangat..penghancur semangat....saya pun kena gi sekolah ari nih.....uwaaaaaaaaaaaaa.... malas gila nak masuk kelas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak...apa plak... yg dorang asyik pow aku beli eskrem ... aku yg selalu kene buli sbnrnya... huhuhuhuhu..

      hakhakhakahk... kene pegi skola... padan muka... kene skola... wekkk!! (sambil joget2) kakakakkakakaka

      Delete
  4. suka dorang tak de ye, tp dalam hati mesti rasa sepi je kannn, kan?

    siyes ke ko yang ngayam ni? salute lah! tak pakai acuan pulak tu, wooooo~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... seronok ada bebudak nih sbnrnya... tapi kalu semua ada tunggang langgang... haru biru jadiknya.. nak rilek2 kat umah pun x syok... uhuhuhu...

      ak ah... tapi mmg seronok bebudak tu ada... serius seronok... huhuhu

      ak ah... anyam sendiri ler... dah kene paksa buat dari kecik lagi... huhuhuhu... maklumlah adik beradik sume laki... huhuhu

      Delete
  5. amboi pak cik....suka sakan nampak....

    pandai anyam karipap *perkatan gentel tu xsdap disbut...haha!
    bley jadi calon laki tuu...pagi2 makan karipap~ best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... sonok ah... tenang seketika... kalu x asyik dengo bebudak jerit2 gelak2... lari sana lari sini... kakakkkaka...

      huhuhuhu... thanks... ok.... dah tukar dah jadik anyam... sori.. huhu.

      uiiiiii... ye ke... ni yg semangat nak tolong2 buat kuih nih... hari2 [on xpe... kakakakkaka

      Delete
  6. pandai uncle kelim keripap...ke mak yang buat ni?? aku musykil..haha =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... alaaa... tolong kelim je... tu je yg aku tau... huehueheuheuehue... tolong goreng terlebih brown plak... kakakkaka

      Delete
    2. aish... mana ada hangus.... well done.... bukan hangus ye... kakakakaka

      Delete
  7. Replies
    1. hakhakhak.... ak ah... semangat ah tu... huhuhuhuhu..
      saja je gurau2 manja ngan anak buah... huhuhuhuhu

      Delete
  8. hahaha..padan muka ekau brader jonni..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... biasak ah... seronok gak sbnrnya... hampir tiap2 minggu bebudak tu ada... huhuhuhu

      Delete
  9. nakal lew uncle nih...sian dorg....
    nak karipap pusing satu....hehehe...
    aik, tiap minggu blk kg kew? sian uncle...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... alaaa.... gegurau manja je ngan anak2 buah ... huhuhuhu...

      karipap pusing ? malas ah nak pusing2 lama sgt... pening... huhuhu..

      huhuhu... ak ah... hampir tiap2 minggu.. nak buat camne... bebudak tu suka kat sini... huhuhu... tapi meriah sbnrnya kalu ada bebudak tu... huhuhu

      Delete
  10. haha skali budak tu pangggg. terus senyap nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... takkkkkkkkkk... aku kan pakcikkkkkkk..
      huehuehuehuehuehueheu

      Delete
  11. kire kau ni baby sitter bertauliah jugak le yek jon..hebak la kau.. buleh bukak nursery da ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiiiii... bertauliah giler nih... bukan setakat nursery... tadika kemas pun boleh... kakakkakakkaka

      Delete
  12. kau buat karipap tu?...
    aku tak cayer langsung....
    kerat 18 pun aku tak cayer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... aik ?? napa ?? ingat aku tak reti nak pintal2 ke.... baju ni pun aku pintal2 sendiri tau.... kakakakkakka

      setakat pintal je lah taunya pon... suruh tolong goreng terlebih gelap plak kalernya... kakakakkaka.....

      Delete
    2. ermmm....
      masih ada keraguan..
      hahhahahah

      Delete
    3. hakhakhak... ah !! ko semua ragu pasal aku... ciss !! kehkehkehkeh

      Delete
  13. hahhahaha....suka entry ni... tp cuti skola arituh aku x dpt blik kg... rindu ngan anak buah :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak.. yup... kalau lama x jumpa mesti rindu kan ? lagi2 yg kecik2... gila rindu... kakakakkaka

      Delete
  14. kalau pandai kelim tepi karipap, konfirm pandai jahit manik & labuci ni. Hmmmm... i like

    ReplyDelete
    Replies
    1. awwwwwwwww... labucci ?? x kuasa i..........

      Delete
  15. he he he... best lah blog no... slm kenal n dah follow u

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal.... thanks sudi singgah,.... huhuhuhuhu

      Delete
  16. kau yg gentel karipap t pacik ? not bad lahhh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakahk.... tu je yg taunya pon... kena ah tolong mak aku tu... sian buat sorang2... huhuhuhuhu

      Delete
  17. hahak.. mcm tu ke kata semgt. ki7899

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... yep !! tu ah kata2 semangat terbaek.... kakakakakka

      Delete
  18. :) best ape ade ramai org kat rumah..
    rumah sy sunyi jeh bile kakak dgn abang takde..
    harapkan pet jelah jd peneman :)
    btw,, tak sakit keh perot dorang mkn karipap abg wat tuh? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ak ah... sama je sbnrnya... suka gak bila bebudak tu ada....
      seronok usik2 dorang... dah nangis pun tambah usik lagi... kakakkkka..

      hakhakhak... mana ada sakit perut pon... cirit birit je dorang tu... kakakakaka

      Delete
  19. pakcik ni anak bongsu ek? hihihi..

    terror betul nganyam ketupat.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep !! paksu yg penyayang, berbudi bahasa dan penuh dengan kasih sayang...

      hakhakhak... tererrrrrrrrr.... yg 4 segi pun ada... lupa nak snap... kakkakkakaka

      Delete
  20. pergh anyam karipap.hebat la!!mak aku pon main beli ja hahahaha..bdk2 klu ada mmg kecoh hbs tp bila dorang dh balik rmh sendrik rasa sunyi la plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak.... biasak ah... anak buah aku kalu ada mmg mcm2 dimintak ngan neneknya.... sian plak.. tu yg kdg2 tolog2 tu... kdg2 laaaa... kakakkakaa..


      ak ah... mmg sunyi... tapi kalu semua ada mmg mcm nak runtuh umah... rasa mcm hari raya pon ada... kakakakakka

      Delete
  21. huwaaa!!!!
    uncle jahat!! uncle jahat!!!
    >budak pi skola gak<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakahkhakhak... ak ah laaa... ko pun pegi skola gak kan....

      pada muka... kene skola... padan muka.. (sambil joget)
      kakakakkakakka

      Delete
  22. gile kejam ayat dia..sadis betul.haha..nak tiru gak ah ayat tu..kekekee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak.... gegurau je ngan anak buah... alaaa... dorang pon tak kisah kne sakat camtu... paling2 tambah nangis je... hakahkahkahkah

      Delete
  23. Replies
    1. mesti ah suke... huehuehuehuehue...

      ek eh... cuti ko pun dah habs kan ? kehkehkehkehkehkeh

      Delete
  24. Ye la.. Budak2 tu nak huru harakan sape lagi kalau bkn poksu diorg kan.. Keh2.. Xpsal2 kna buat karipap.. Ntah2 poksu yg banyak mencekiknye.. Kah3 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ak ah... mmg huru hara kalau dorang ada,... huhuhuhu..

      biasa ah tu... dorang mmg selalu mintak neneknya buat kuih mcm2... huhuhuhu..

      aku ? kompom la tukang cekik... kakakakkakaka

      Delete
  25. fuiyoo...uncle jonni terrer menganyam ketupat ye.hebattt

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... menganyam tikar mengkuang pun aku tau... kakkakkakakka

      Delete
  26. Kemain kata2 semangat dari seorang pakcik yang tut ni, hahaa, pandai kelim karipap ye, alalalala, comel

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... paksu yg tut ? tut tu apa ye... bantut ? kehkehkehkeh..

      alalalallala... comel kan ? rasa nak frem je... kakakakakkakaka...

      Delete
  27. Alaaaaaaaaa uncle! Belagakkkkkkk ah sukaaaa.. Sekali budak tu takde lama, haaaa merinduuuu jugak nanti..! Hahahaa..

    Apa pun, i hate you! Eh eh silap. I hate besok sekolah Hihiii..

    Emmm emmm.. apa ni?! Takleh terima uncle lagi terer masak dari epal. *tutup muka lari laju-laju*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... biasak ah... mesti ah rindu bebudak tu kalau lama x dtg... gegurau manja je namanya tu,... kakakakaka...

      hakhakhak... ek eh... ko kene keje eh... . kehkehkehkeh

      hahaha.. mana ada aku tau masak... tau kelim2 je pon... huhuhuhuhu

      Delete
  28. uncle aku pn nk karipap...bila maw blnja makan karipap?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... camne nak belanja... ko syik ilang2 je... huehuehuehuheu

      Delete
    2. hehehe..biase r gaban msti r pndai ilang2....kih3

      Delete
    3. hakhakhak... ah !! ko memang... suka menghilang je manjang... huehuehuehue

      Delete
    4. kehkehkehkeh......aku memang pencinta wanita...lalala..sila nyanyi lagu tu...kikikiki.....

      Apa guna jadi gaban kalo xleh ilang2...wuhuhuhu.....wekk =p

      Delete
    5. hakhakhak... maaf... aku hanya tau lagu rock n roll saja... kakakkaka..

      ek eh.. gaban mana tau ilang2... dia cuma tau tukar baju dlm masa 0.003 saat.. kakakakaka

      Delete
    6. Elehhh...uncle bukan ke minat dangdut..wakakakakka...

      Eh gaban versi den buleh r ilang2...gaban kacukan ngan pari2...wakakakka....

      Delete
    7. huhuhu... dangdut ? oooo... peberet tu... peberet.... hhuhuhu..

      hakhakhak... oooo... gaban baru ye... dasat tu ... dasat... huhuhu

      Delete
    8. kehkehkeh.....tu ah aku memang dasat.....uncle pon akui kedasatan aku..wakakaka ;p

      Delete
    9. hakhakhak... tu kenyataan x ikhlas tu sbnrnya... kang kalu aku bangkang ckp ko... ko ilang lagik... kakakakkaka

      Delete
    10. elehhhh....pedehal kalo aku ilang..wuwuwuwuww...

      wakakaka...alaa uncle kena akui aku selalu jek menang...ken..ken..ken....(buat ala2 manja gediks...bluwekkkk)hahahha

      Delete
    11. hakhakhak... mana ada wuwuwuwuwu... wawawawa la... hhuehuehuehue..

      hakhakhak... kasi can je la... maklumlah... ada udag di sebalik bakso... kakkakakkakakaka

      Delete
    12. kehkehkeh....wawawa, tak mo ah, tak kiut...wakakakaka

      eleh ye jek la kasi can, kihkihkih.....

      bakso???sedap tu...huhuhu....jom makan, uncle blnje..wakakaka

      Delete
    13. oooo... kalu camtu kita tukar.... wiwiwiwiwiwiwiwi... boleh ??

      hakhakhak... iye laaaa... biasak ah... aku kan pemurah... kasi can je... kakakkakakakka..

      pakcik belanja tmpt duduk je... boleh ?? huehuehuehuehue

      Delete
    14. wiwiwiwiw...tak moh ahhh....hehehe

      elehhhh....uncle bkn kasi can tapi uncle mmg kalah ngan aku...kihkihkih...

      buleeeehhhhhhh sangat...wuwuwuwuw

      Delete
    15. wiwiwiwiwi pun x mau.... dah mcm2 bunyik aku bagi... semua x mau... aiyooo...

      hakhakhakhak... ye la... ye la... ko menang ah.... huh... tanak mengalah budak nih...

      hakhakhak...ok... pakcik belanja duduk kat kaki 5... boleyyy... wewewewewewewewe...

      Delete
    16. ahahaha.....aku kan juara memang r tak leh kalah...keh3...

      haaaa, kaki 5 jek..wuwuwuwu.....kaki 10 takde ke..keh3

      Delete
    17. hakhakhak... ye la... ye la ko juara... ye laaaaaaaaaaa...

      huhuhuhu... eleh.... kaki 5 ah best... open air.... tenang je... kan ? huehuehuehuehue

      Delete
    18. hahahaha..akhirnya mengaku juga...keh3

      keh3....kaki 10 pon open air gak...tenang gak...lalalala

      Delete
    19. dah... dah... dah.. cukup!! nak harap ko ngalah... sampai taun depan pon belum tentu lagi... huhuhuhu..

      hah ? kaki 10 tu mana nak cari... aiyoooo... huhuhu

      Delete
    20. ekekeke....cukup2 sudahhh...lalala..sila nyanyi lagu tu...

      wakakaka....yeayyyy akulah juara...hik3...alaa rilex r uncle taon depan aku ngalah key....hahahaha


      haaa, ade r kaki 10, best woooo.....rahsiaaa....wakakka

      Delete
  29. Kenapa begitu sekali perilaku seorang pakcik terhadap anak sedara kesayangannya?? Kenapa? heheheh


    Boleh tahan cantik hasil karipap tu uncle, boleh lawan anak dara rumah sebelah! ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... biasak ah... nyakat2 anak buah... camtu ah... kakakakkaka..

      hakhakhak... tu la... mungkin nak masuk pertandingan kelim2 karipap pasnih... kakakkakaka

      Delete
  30. Uncle!
    yg pasti anak2 buah uncle sgt2 sonok dpt Uncle dia yg baik n sporting nih, heeee~ nampak cam nakal, tapi hatinye mulia kan,, tgk tu, siap pintal karipap utk anak buah lagik, mmg cantik n kemas hasil tangan uncle, leh order tak, heeee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... sporting ah sgt kak... biasak ah...gurau2 ngan anak buah aku camtu ah... yg beso2 sume laki... takkan nak sikat2 rambut dorang nak dukung2 pulak kan ? kakakakaka..

      tu pintal2 tu tolong2 je... bukan selalu pon.. huhuhuhu..

      Delete
  31. tu kompem ke karipap buat sendiri? hahaha. hujung minggu nanti habis la anak2 buah pakcik ni balas dendam dengan mengerjakan brg2 pakcik dia.keh3x

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... aku mana tau buat karipap... kelim2 je tau... kakakkaaka..

      biasak ah... kalau ada mmg kena buli ah aku... pegi kedai beli eskrem itu sedah pasti... kakakkaka

      Delete
  32. hahaha jahat arr ko ni.. gurau camtu...

    ngee~ aku pon kekadang suka gak nyakat camtu..

    ehhh ko duk anyam karipap tu??? mcm xcaye jerkkkk...

    sebab cantek dan kemas sgt... tipu erkkk :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... dah bebudak tu dah beso2... camtu ah guraunya... kakakkaka...

      hakhakhak... tak tipu ah.... betul tu... dlm gambo nampak je kemas... real x kemas mana pon... huhuhuhuhu

      Delete
    2. dah agak dah.. yg ko duk kelim.. ko sorokkan..xmoh amek gambar... org lain duk anyam nampak kemas je ko snap pic tu kan.. haha

      Delete
    3. hakhakhak... iye laaaaaa... aku yg dok kelim tu... jari jemari aku persis jemari anak dara tau... kakakkakakaka

      Delete
  33. boleh percaya ke dia yg kelim karipap itu???????????????????????????? (infiniti tanda soal!!) (>.<)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehhhhhhhhhhhhhh.... percayalahhhhhhhhhhhhhhhhhh... huhuhuhu..
      kalau tak caya... pegi tanya... tanya... tanya sama itu hud hud....
      kahkahkahkah

      Delete
  34. arghhhh..xpuas ati beb
    uncle lgi terer anyam karipap

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... jari jemari i mmg persis jemari anak dsara u tau... kehkehkehkeh... sila muntah ye... huhuhuhu

      Delete
  35. mohon tolong ajar anyam karipap tu,

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleyyyyyyyyyyyyyy... kelas hari ahad dari pukul 9 sampai 11...
      yuran rm 500....

      Delete
  36. aku yakin...cuba bebudak tue tak datang sebulan umah tue..mau nyer rindu pakcik kat diaorg kan..hhihihihiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... ak ah... kompom... takde bebudak nak di sakat... kakakaka

      Delete
  37. owhh.. aku panggil kelim atau kelepet karipap.. kah kah kah..
    terer aa abang joni buat karipap... koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooooooo... aku panggil anyam karipap... kakakaka...
      hakhakhak... kelepet2 je tau... nak buat tak tau poon... goreng pon agak hangus... kakakakaka

      Delete
  38. abang jonni, sy pun nak karipap gak.. tolong la buatkan.. hehehe

    ReplyDelete
  39. seronoknya ada anak sedara..karipap 1!! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok ? yg kecik2 ye mmg comel... yg beso2 hmmm.. rasa nak rotan je... huehuehuehue

      Delete
  40. nganyam karipap?!..sembarang je uncle ne..ahahahhaa

    kita sama,suka nyakat bebudak....lagi best suka marah2 dan suka suh2 dorg...hahahaha......kita kan hebat dan sangat grang.sampai adik2 sepupu gelar, "guru disiplin".hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ye lerrrrr... nganyam ler... abis tu apa... huehuehuehue.....

      hakhakhak... ak ah... seronok nyakat anak2 buah... tapi sapa x syg anak buah kan... bukannya kita benci... saja gegurau... huhuhuhu

      Delete
  41. haha, menganyam karipap paling x tahan tu.menganyam pun menganyam jela, asal hati sng.kn kn

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger