KECIK-KECIK DAH PANDAI.

Pada ahad lepas, bukan ahad 2 hari lepas ya, minggu lepasnya lagi, korang paham ke? Tak paham buat-buat paham je lah. Ada berlangsung beberapa majlis oleh saudara terdekat kami. Ada 2 majlis perkahwinan dan satu kenduri doa selamat saudara kami nak menunaikan haji. Jadi kami memilih untuk pergi ke majlis saudara yang palinggggggggg rapat.

Dipendekkan cerita, maka berlakulah kerahan tenaga, yang bermaksud ibu kami telah menggunakan kuasa veto, yang mana setiap ahli keluarga tak kira yang paling kecil hingga yang paling besar dimestikan hadir ke majlis tersebut. Sesiapa yang tidak hadir akan di kenakan tindakan tatatertib. Keputusan beliau adalah muktamad. Segala surat menyurat memang tidak akan di layan. 




Jadi berkumpullah kami semua di sana termasuklah semua anak-anak buah aku tu. Dan kebanyakan masa aku habiskan dengan melihat gelagat manusia yang hadir, dengan ada yang bersembang dan bergelak tawa begitu kuat, dengan lambakan pelbagai fesyen-fesyen pakaian persis artis-artis tempatan. Memang meriah. Ku sempat mencampakkan pandangan pada gadis-gadis yang hadir, ku terpegun dengan kepelbagaian fesyen tudung mereka yang aku memang tak akan faham sampai bila-bila. Ada tudung yang lilit tah berapa kali puluh ratus lilit kat kepala. Owh.. aku memang tak memahami fesyen tudung bebudak sekarang.

Tetiba aku terpandang kepada 2 orang anak buah aku yang bujang. Bujanglah kiranya sebab dah sunat. Yang paling tua sudah tingkatan dua. Dan diikuti oleh adiknya yang darjah enam. Aku melihat gelagat mereka berdua. Asal ada aweks lalu je pandang senyum-senyum... 




Ya, mereka mengurat. Itu memang aku tak heran, sebab aku kenal mereka tu. Yang tingkatan 2 kalau malam dia akan dok baring sorang diri sambil picit-picit henpon dia. Tengah main sms dengan awek sekolah dia. Kecik-kecik lagi dah gatal. Amboi betul diorang itu.

Jadi sebagai seorang pakcik yang sangat baik hati  dan tidak pernah kurang dengan kasih sayang, aku pun pergi menghampiri diorang. Aku sekadar nak menegur mereka...




Ya. Aku suruh diorang basuh pinggan. Itu lebih bagus dari sengih-sengih tengok awek lalu-lalang. Baru lebih produktif dan progresif.

Pada malamnya aku ada sembang-sembang dengan ibu mereka, lalu menceritakan apa yang berlaku di siang hari. Aku bajet akak ipar aku akan terkejut lalu pengsan, namun rupanya beliau tak heran pun. Beliau sudah tau lama dah. Maklumlah mereka kan anak-anak beliau, mestilah beliau lebih memahami mereka.











moral of the story : Istilah standard pasangan suami isteri, jika anak mereka buat perangai ke nakal sikit ke, kadang-kadang akan keluar ayat : "Haaaa... ikut perangai awak la tu...."




***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

161 comments:

  1. hahahahahahahahahaha....sangat best dowh kalau ade kendarat tu... eh fesyen tudung sekarang da macam2 da...kau tak nak try ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep... kenduri sedara terdekat ni mmg best... sesetengahlaaa... tgk faktor lokasi dan persekitaran... sbb kdg2 membosankan... huehueheuheu

      i peminat setia tudung bawal je... kehkehkehehkeh

      Delete
  2. jonni..jonni...kabare lor..kangen sama kamu mas..kamu udah enggak igt sama guerr ya??iyelah..sapaan aku ini kan..huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. waras... waras2 bikkkkkk... sapaan menyapaan apa apaan dong... kahkahkahkah

      Delete
  3. haha sengal. uih omak den pon suka menggunakana kuasa veto memaksa pergi kenduri. huhu tapi takpe dapat makan. ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... yep... niat beiau sbnrnya baik... nak mengajar anda tentang hidup bermasyarakat... huhhuhu

      tapi aku mmg malas bab kenduri2 nih... mmg kaki kena paksa ... kahkahkahkah

      Delete
  4. i like..bebudak zaman skrg mmg advance..dasat

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... betul... aku dulu dulu dulu dulu dulu dulu dulu dulu dulu masa masih dok skola... x pernah pkir awes2... dok pikir mancing je... kakakkakakakakka

      Delete
  5. ikut perangai uncle jonni dia la tu.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. uik ? mana ada... uncle ni tak pernah luak ngan kasih syg...
      x pernahny ngajo yg bukan2... tapi....
      aku gak yg ngajo main meriam .... kahkahkahkahkahkahkahkah

      Delete
  6. betullah tu, kalau tak ikut perangai mak atau ayah mereka, nak ikut perangai siapa lagi, takkan nak ikut perangai jiran sebelah pulak, hhaaaaa...nanti kang tak pasal2 jadi kes lain pulak hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... takde ah nak ikut perangai jiran sebelah... gila ke apa...

      ikutlah perangai uncle jual roti ka... perangai si sarip drebar bas tu ka? tak pon perangai si kamal anak pak udin tu ka.... kahkahkahkahkahkah

      Delete
  7. kehkehkeh sukanya uncle ekk nak dapat kakak ipaq lain hihi...

    agak2nya perangai anak buah tu buakn ikut ayah mereka tapi lebih kepada perangai pak cik mereka kot hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lah... gurau2 ngan kak ipar ja... adalah citer lawak psl tu sbnrnya.... akak aku pon tau aku memain je.... huhuhuhu


      ak ah... perangai pak lang dia... pak su dia baikkkkkkkkkkkkkk...


      kahkahkahkahkahkah

      Delete
  8. ahahahaha... x pasal2... tp bahaya ooo uncle jonni ckp mcm tuh... ahahaha, pompuan ni sensitip skit... maw x tido malam nnt... XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... tak ah... itu gurauan ngan akak aku tu.... adalah citer di sebaliknya,... kehkehkehkehkeh..

      tak ah... dia x perlu risau sbnrnya... sbb akak aku tu xkan bermadu... kehkehkehkeheh

      Delete
  9. haha...selalu mmg gitu laa... kalo ada yg nakal atau perangai tertentu.. mesti akan kata... "ni mesti ikut perangai bapak dia nie.."

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak.... yep... tapi ada juga yg sekadar gurauan manja antara suami isteri kan? sesaja mengusik pasangannya.... huhuhuhuhu

      Delete
  10. kehkehkeh.....ni musti ikut perangai uncle dia jugak ni....wakakaka...

    (mood : nak belit2 tudung sat)ehemmm..ehemmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik? mana ada.... uncle diorg ah yg terbaik... understanding dan x pernah kurang dgn kasih sayang.... wakakakkakakkaka


      hakhakhakhak... belit... jgn x belit... jgn belit sampai susah nak nafas sudah.... kehkehkehkehkeh

      Delete
    2. hahaha...iye ke?cam tak caye jek neh...kehkehkeh

      hahaha....alaaa bukan belit stail ulor sawa pon....

      Delete
    3. caya la... caya laaa... nanti uncle bagi duit raya 2 hengget... kehkehkehkehkeh...

      woah... stail tudung belit ulo sawa pon ada ya... kagum uncle...
      kehkehkehekehkeh

      Delete
    4. elehhhh 2 henget tu uncle nk bayar ansuran...tak mo ahh..kakakaka

      silalah kagum..stail belit ulor sawa bisa mematikan urat sarap leher anda..kakakaka

      Delete
    5. aik? mana tau uncle nak bayar secara ansuran bulanan? ko ada kuasa magik ke? huhuhu

      owh... mmg kagum... mmg kagum... mesti sapa yg pakai stail itu mukanya jadik biru... kagum... kagum.... kakkakakakka

      Delete
    6. yeee memang la ade kuasa magik...kihkihkih...

      yg sebenornye sayelah merlin..wakakaka


      kahkahkah....bukan saje biru malahan buleh naik ambulan free dan bakal ditempeleng oleh doktor sbb prangai x semengah..kikikiki...

      Delete
    7. aik? merlin tu pompuan ya? takkan merlin pakai selipar polka dot?kehkehkhekehkeh

      owh... ye ke? x tau pulak uncle... wah... doktor skrg tempeleng2 org ya? Psl tu lah uncle benci doktor... tapi uncle sukeeeeeeeeeeeeeeeee nurse... wakakkakakakkakakakkakaka

      Delete
    8. hahaha...a''aa la pompuan laa....nama baru dia merlina....lalalala

      pola dot polka dot...sila nyanyi cam cite katon madagascar tu...keh3...

      yela.... x caye sila tanya saye...kih3....elehh kalu doktor tu ala maya karimmm musti uncle suke....saye suke tengok nurse yg tak garang je...hahhaa

      Delete
    9. hakhakhak... oooooooooooo... merlinaaaaaaaaaa... setau uncle tu gama nama glamer dia kan? nama betul dia mariam kan? huehuehuehuehue

      woooooooo... mcm maya karin? alamat masuk bilik doktor tu terus uncle pengsan... kakakakkakaka

      eh.. eh... eh budak... kalu nurse biar uncle je tgk... fiza tgk doktor2 ya.... kehkehkehkeh

      Delete
    10. eh mcm mana tahu nama betol dia nih.....syuffffff...diam2 taw...

      hahahahhaha

      fuyoooo penangan maya karim terus pengsan oooo...keh3....alaaa tengok doktor ensem lah camni...kikiki

      Delete
    11. tauuuuuu... dia kan ahli mytv3... mestilah uncle tau.... sebab uncle pernah tgk dia kat tv... kehkehkehkeh

      tapi kan? sayangnya kebanyakan doktor2 adalah bai yg berjanggut lebat. hmmmmm... silalah tengok mereka ya... kehkehkehkehkeh

      Delete
    12. hahahhaa.....eleh yo ooo jek ahli mytv3....bukan die ajk mesjid kg uncle ke?keh3

      itu doktor bai..ini doktor muda....ensem2 ooo..kehkehkeh

      Delete
    13. iya lah... ahli mytv3.. aiyoooooooooo..

      elehhhhhhhhh... suka ah tu.... nampaknya mmg hari2 ah dtg klinik tu nanti... kan? huehueheuheu

      Delete
    14. aiyooooo....mak jemah tak cayee u olss..kehkehkeh

      suke ahhh....takde masa nk g klinik ari2...mak jemah kan pemalu..wuwuwuwuuw

      Delete
    15. haaa.. nak caya tak? nak caya tak? (sambil pegang rotan)
      kehkehkehkeh

      pemalu ye.... alololololo... pemalu la sangatttttttttttttttttt..
      wakakakkakakakka

      Delete
    16. ta nakkkk....ta nakkk...larikkkkkkkkkk...kehkehkeh

      i pemaluuu la...wakakkaka..wekk

      Delete
    17. lari.. lari laaaaaa... uncle kejar naik moto... (sambil start moto)
      prenggg.... prengggg.... kahkahkahkahkah

      pemalu.... mmm... i... i ni pon pemalu.... wakakakkakakkaa

      Delete
    18. elehhhh...mana aci oiii..kejar pakai moto plak....kehkehkeh...
      lari masuk lam umah laa....hahahhaha....

      kehkehkeh..eh pemalu gak ke...tak sangka uuuuu..wakakkaka

      Delete
    19. haaaaaaaaaaaaaaa.. kita bako umah diaaaa.... bakooooooo.... kakakakka

      uuuuu... tak sangka kennnnnnn... lagi sekali... wuuuuuuuuuuuu... sila kagum...
      tepuk tgn... tepuk tgnnnnnnn.... kehkehkehkehkeh...

      Delete
    20. oiii..oiiii...tu umah ketua kampung...belah kiri tu umah i...hokeyyy...ishk3....mak jemah nk lepas anjing besor depan umah nt uncle lalu je anjing kejor..wakakakkaka

      okey ni nak tepuk tangan ngan tepuk kaki skali uuu..kelasss takkkk i...kelas kennn..kahkahkah

      Delete
    21. oooo... ye ke? salah umah la ni... hmmm.. (sambil garu2 kepala)
      takpelah... lantaklah.. kita bakooooo... bakooooo.... kita bako umah ketua kampung.... huehuehuehuehueheu..

      kahkahkahkahkah... mmg kelas kau jah... kelas fail betullah... kehkehkehkeh

      Delete
    22. kehkehkeh....malu la tuuuuuuuuuuuuu......nah amik paper bag ni sarung kek kepala....hahahhaha

      wekkkkk...kehkehkeh

      Delete
    23. elehhhhhhh... mana ada malunya... steady je ni... steady ja... kehkehkehkeh


      kahkahkahkah... dah malu la tuuuuuuuuuu.... wekkkkkkk....
      nah !! amik baldi ni, sarung kat muka...

      yes !! yes !! yes !! wakakakkakakakka

      Delete
    24. stedi laaa sangat tu hape tu merah muke dahhh...warghkakakka.....nah amik paper beg double...hahhaa

      eh..den stedi je ni.....meh baldi tu wat rendam kasut bgs gak ni...kahkahkah

      ehhh...ingat ni line YES ke..apedaaa..hahahha

      Delete
    25. ehhhhhhhh... mmg ah kulit uncle camni.. dulu kecik2 kulit uncle putih melepak mcm cina... skrg je gelap sikit... kdg2 merah.. kdg2 gelap gelita... kakakkakaka

      mak oiiiiiiii.... kotornya kasutttt... 6 tahun tak basuh la tu.... kakkakakakkaka

      ye laaa... kalu bukan line YES... mesti ini line NO.. kalu bukan keduanya komfom ini line IDONTKNOW.. kahkahkahkahkahkah

      Delete
    26. kehkehkeh...fuyoooo prasaan ah uncle ni....

      ehhh bukan 6 taon up lagi 8 taon...lalalala...
      kehkehekeh

      eh pening ahh...jap2 yes..jap2 no....ape ni..kehkehekhe...idontknowwat2do la..kahkahkah

      Delete
    27. hakhakhak.. apa plak perasaan.. betu apa... dulu kecik2 uncle kiut apa... dah tua2 je ni kurang kiut... wakakkakakakakkaka

      kehkehkehkeh... yekkkkkkkk!! mak kuntum malas nak basuh kasut... wekkkkkk... kakakkakakkaka

      laaaaaa... tido la.... kalu x tau nak buat apa... sila pi tido... kakakkakakakkaka

      Delete
    28. kehkehkeh...yelaa yelaaa kiut.....tua2 memang ahh kurang kiut...wakakakka

      oiiii.....memang ahhh kasut ni takleh basoh...kehkehkeh...kena kiwi je...ape la....

      tido pon best tapi bosan ahhh...cadangan lain...nextttttttt...kahkahakah

      Delete
    29. alaaaaaaaa... ingat rongak x kiut ke..... comel hapa... kehkehkehkehkeh

      ooooooooooooooooo... ye ke.... terompah pon kena kiwi gak ke.... kehkehkehkehkeh

      owhhhh... hmmmmmm... apakata dtg kemas2 umah uncle... amacam? best kan? best kan? wakakakkakakkaka

      Delete
    30. kehkehkeh....tak kiut ahh...wakakkaka

      kehkehkeh...uiiii baru taw ehh...lalalala

      alaaa tak best idea tu...nexttttt...kehkehekeh

      Delete
    31. elehhhhhhhhhh... takpe... takpeeeeee... takpeee... kakakakaka

      waaaaaa... lip lap lip lap ah terompah makcik ye... kehkehkehkeh..

      huiyyyyoooooooo... dah mcm nurse tu... ckp next next... kehkehkehkeh

      Delete
    32. hahahahhaha.....yeaaayyyyy saye lah pemenangnyeeee....wakakakkaa

      lip lap lip lap anak mamiii...wakakakaka..terompah ni cantik kennnn....

      kehkehekeh...dulu cita2 nak jadik nurse tp sebab takot darah maka kanseelllll je laaa..wakakkaka

      Delete
    33. yeayyyy.. tepuk tgn.. tepuk tgnnnnnnn... yeayyyy.... ceh!! main tipu boleh laaaaa... wekkk!!

      cantikkkkkk... cantikkk sgt... dah mcm lesung batu pun ada.... kehkehkeh

      oooooooo...meh la rawat uncle... demam nih... asyik2 kene hujan... demam nih... uhuk uhuk uhuokkkk... ehemmm... uhuk.. uhuk... uhuk... kehkehkehkeh

      Delete
    34. hehehhehehe..jeleessss laaaa tu..kehkehkeh....jom aku blnja minum milo...kahkahkah..tp uncle bayar

      fuyoooo lesung batu tu.....genster sket terompah cam lesung batu..kehkehkeh

      kesiannnn...ok mula2 kita rendam uncle lam air suam pastu angkat dan jemur smpai kering....yeeessss..siappp pasni gerenti tak demam kan...kikikikiki

      Delete
    35. milo utk kanak2 je... mmbesar bagai johan... uncle miunm kopi... x boleyyy... uncle gaji kecik... tapau je air dari rumah... kakakkaka

      senang kan? dah x yah beli blender2 sume... pakai terompah je... kehkehkeh

      baik sumbat dlm mesin basuh terus... keluar2 dah kering.... kehkehkehkeh

      Delete
    36. kakakakaka.....pesal plak milo untuk budak2 plak ni...dalam kamus mana plak ade cakap ni...kehkehkeh......perghhhrajin nye..kikiki

      senang pebenda...buleh dijadikan senjata pembunuhan taw dak...bahaya woooooo...kahkahkah

      mana buleh masok lam mesin basuh nt uncle kedut2...karang org cakap tua marah plak..wakkakakakkakaka

      Delete
    37. ehhhh... dah mmg milo utk budak2... kehkehkeh
      ehhh... fiza ah tapau... uncle kat umah cerek pon takde.... kakkakaka

      ish... ish... ish,... bahaya tu.. bahaya...
      ish... ish... ish.. (sambil geleng2 kepala)
      kehkekehkeh

      kahkahkahkah... hampeh ko fiza...
      TANAK KAWAN !! kehkehkehkehkeh

      Delete
    38. kehkehkeh...minum milo anda jadi sehat dan kuat....hahaha...alaa tapau2 plakk....

      hehehehe....tahu pon bahaya....bagus2....ikut cakap pon...kahkahkah

      hakhakhak......betol la kann....lalalala
      ehhh....marah ke?kakakakka...nak masuk lam mesin basuh lagi?kehkehkeh

      Delete
    39. tapau arrrr... baru jimatttt.. kehkehkehkehgkeh

      kehkehkeh... ak ah... uncle menggigil ketakutan ni... dah mcm gengster ko ni... kehkehkehlkeh

      tak betollllllllll... wekkkkkk !!
      kehkehkehkehkehkeh

      Delete
    40. ehhh nak jimat pegi kat mart lahh...hehehhee

      kehkehkeh..alaaa den mana ade genster den cam yakuza jek...wakakkaka...den lemah lembut nihhh...

      betulll la tu..kehkehkeh..wekkkk

      Delete
    41. tanak... nak pegi kedai 2 ringgit... lagi jimat... kehkehkehkeh

      fulamakkkkkkk... lemah gemalai gitu... jln pun lenggang lenggokkk..
      weeewitttttttt... mak jemah oi... weeewitttttttt.... kehkehkehkeh

      ok lah... 50-50... adil?

      Delete
    42. fuyooooooo....kedai 2 henget tp barang dalam tu lebih dr 2 henget...mahal2...kehkehkeh

      ape weeewiiitttt22 neh.....oooo nak kena piat telinga nih....meh sini nak rotan..kahkahkah

      40-60lah baru adil...nak..wakakkaa

      Delete
    43. uncle tak beli apa pon... uncle tgk2 je... jimat kan? jimat kan? jimat kan? kehkehkehkehkeh

      mintak2 ah mak jemah x nampok... (sambil nyorok belakang semak) kahkahkahkahkah

      nak... tu baru betul.. 40 - 60... mak jemah 40... uncle 60... kehkehkehkeh

      Delete
    44. jimattttttttttttttt lahhhh sangattt...kehkehkeh

      hahahahhaa...mak jemah ade kat blakang uncle nihh...mana maw nyorokkk aaa....wahahhaha

      ehhhh...yelahh uncle 60lah tua...kakkakakaka..mak jemah 40 tolak 20 mude sket....wakakakkakaka...

      wekkkkkkkkkkk

      Delete
    45. jimat lerrrr... sesen pon x keluar... kehkehkehkeh

      herrrkkkkk !!! GEDEBUK !!(sambil jatuh terlentang).... kehkehkehkeh

      kahkahkahkah... bijak... bijak.... kahkahkah.. ok lah statement yg bijak mak jemah oi... kakkakakkaka.. elehhhhh.... ngaku muda 20 taon.... wekkkkk !!!

      Delete
    46. elehhh tu bukan jimat..tu kedekut..wuwuwuuwuwuwu

      ehhh pehal nihhh..pehallllll.....terkejut sampai jatuhhh eh...olololo kesian......
      wakakakka

      ahahhahaha....alaa jangan marah taw kite gurau2 je.....
      hakhakhak...alaaa nak la ngaku muda sket tak bleh ke?wowoowowo

      Delete
    47. hakhakhak... laaaa... yg ada jual pun sudu plastik... gelas plastik.... nak beli buat hapa? kehkehkehkeh

      tgk tu... uncle dah pengsan pon bley dia buat derk je... hampeh... herkk !! GEDEBUK !! (sambil pura2 pengsan) kahkahkahkah

      TAK NAK !! i merajuk nih !! PUJUK CEPAT !! (sambil muncungkan bibir) wakakakkakakakkakakakkakakkakakaka

      Delete
    48. eh beli ahhh nanti bleh bawak g piknik...kehkehkeh

      kahkahkah...malasss ahhh nanti den pangil org kampung tolong....hahahhaha....tulunnnnn...tulunggggg ade org pengsannn...

      oittt..ape majok2 nihhh....lempang karang..kekekkeke....
      bibir itik ke nak muncung2...wakakkakaka

      Delete
    49. uncle suka mkn pakai tgn je.... huehuehueheuheuheu

      oooo... ye ke? mana? mana org pengsan tu... tulungggg... tulunggg... ada org pengsan... tulungggg... kakkakakkakaka

      kahkahkahkah... bibir angsa lerrrrrr...

      Delete
    50. cehhhhh....takkan nak minum kena tadah pakai tangan...wuwuwuuwu...g beli...gelas plastik nunnn

      ekelehhhh loyar buruk lak dia..wakakkaka..

      fuyoooo....bibir angsa tu..wakkakaka

      Delete
    51. alaaaa... minum ah pakai pinggan... tanak !! lom gaji... kakakakaaka

      ekelehhhhhh.. mana ada.... serius nih... tulunnn.. tulunnn.. ada org pengsan.. tulunnnn... kakakkakkaka

      ehhhhh... kaloh bibir angelina tu... kakkakakkaa

      Delete
    52. hahahhaha....alaaa pakai tangan karang sejukkkk...tak pon melecur..wuwuwuuwuw....

      eh bukan da gaji ke bulan lepas tu...wakakkakakka

      eeekkk eleeeeehhhhhhh.....meh nak tulung...tulung tengok jeee...hahahhahaha

      perghhhhh bibir enjelina tu camno den tak taw plok..wakkakaka

      Delete
    53. ooooo... ye ke... ek ehhhh... teringat plak gambo gadis main puzzle buku pink... huiyyyooooo... cantik ah tgnnya.... kehkehkehkehkehkehkeh

      komfomla dah abis... kakakkakakakka

      ehhhhhhh... budak nih... kehkehkehkehkehkeh

      hmmmm... entah... kakakkakakkaka

      Delete
    54. ayarkkkkkk.....ehh sape tuhhh....??cer bgtaw...

      wuwuwuuwuwu...nape dah abisss aaaa?hahahhahaha

      kehkehkeh....bagus hape den tulung gak tu....

      wakkakaka....

      Delete
    55. elehhhhhhhh...buat2 hilang ingatan plak dahhhhhhh,,.... kakakkakaka

      alaaaaaaaaaa.. dah habis lerrrrrr... gaji ciput je dik.... wuwuwuwuwuuwuwu... sedihsssssss...

      owh... takpe ah... takyah tulung ye... huhuhuhuhu...

      gelak... gelak,... sekeh kang... huhuhuhuhu

      Delete
    56. ehhh kan dah kata tu tektik....wakakkakka...lex ahhhh

      wuwuwuuwuwu.....ciput tu sejenis siput kaa?napa amik gaji dia..kesian diaa..hahhaa

      ok kite takyah tulung kite g makan2 dulu lah....tinggal uncle kesorangan..wakakkaka

      wakakkakakakkaa(nak gelak lagi)

      Delete
    57. ceh !! tektik kunun... wekkkkkkkk !!

      tak laaaaaaa... ciput tu sejenis kenderaan...

      elehhhh.. tak heran... uncle boleh dok sini sorang2 sambil mkn angin... kehkehkeh

      tak dsengar... tak dengar... tak dengar... (sambil tutup telinga) kakakakkaka

      Delete
  11. hehehe.. mmg x dinafikan.. ngeee... ikut pangai uncle jonni tu.. hahah.. *larikkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuang asam.... haaa... nasib baik dah larik... baru nak bagi flying kick...

      kahkahahkahakhakahkah...

      Delete
  12. Replies
    1. hakhakhakhak... gelak napa suraya.... huhuhuhuhu

      Delete
  13. normal . like father , like son . hahahha . son saje , no daughter .

    anak pakcik plak macam mane la agaknye nanti . hmm hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... mana adil... balik2 laki gak yg di persalahkan... kehkehkehkeh

      anak mesti perangai dia sebijik mcm uncle... baik, penyayang, sopan santun, berdedikasi, lemah lembut..... apalagi... apalagi... hmmmm...

      suka tolong org, ringan tulang, suka curi tulang..... eh ?

      kehkehkehkehkeh

      Delete
    2. sebab lelaki je yg terserlah sikap macam tu . hahahaha

      mesti nye ikot perangai pakcik yg sume sume tu lahh . suka tolong orang , ringan tulang , curi tulang nasib tak gonggong tulang betul . haaa . naya . and and , pandai buat bergedil . kononnye~

      :P

      Delete
    3. hakhakhakhak... mmg x adil... balik2 laki2 je yg salah,... ini x adil... engakau tipu !! kehkehkehkehkeh

      hakhakhakhak... apa kononye... mmg pandailaaaaaa... bukan susah pon... cuma... cuma... sedap dan tak sedap tu je... kahkahkahkahakah

      Delete
  14. tu la bd2 skrg skolah rndah da ada awek.. ish222 tu pasal bnyak tol gejala soosial

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... entahlah... tapi tang anak buah aku yg darjah 6 tu dia terikut-ikut abg dia.... sbb diorg mmg x leh dipisahkan.... dari kecik lagi semua sama2... main sama2 ..sunat sama2... sampai skrg... berjln pon sama2.... huhuhuhuhuhu

      Delete
  15. takkan nak ikot perangai abg jonni
    kekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehkeh.... mesti ah... ok apa ikut perangai uncle dia...

      kot laaaaaaaaaaa.... kahkahkahakhakahakhakah

      Delete
  16. Replies
    1. hakhakhakhak... napa plak? cuba cer.... cuba cer.... huhuhuhu

      Delete
  17. anak ibarat kain putih tugas ibu bapa utk mencorakkan nyer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dan tugas pakcik dia... bawak naik moto pusing2... pastu singgah kedai beli eskrem.... kehkehkehkehkeh

      Delete
  18. Replies
    1. wahamboi... hamboi.... wah ... bahasa hapa tu..... kakakkakaka

      Delete
  19. Btul gak. Pengajarannya disini, tak payah laa nak salahkan satu sama lain. Kalau anak buat hal, cakap jer "haa, tu anak tapir lah tu..." eh? lalalalala~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak.... pastu kalu anak tapir buat hal.... ibu tapir salahkan manusia plak ye.... kehkehkehekhekeh

      Delete
  20. budak2 sekarang ni makin maju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jugak... aku pon semakin maju.... tang perut sebenarnya.... kahkahkahkahkah

      Delete
    2. jom gi jogging naik bukit ....

      Delete
    3. jommmmmmmmmmm.....

      bukit mana? bukit jalil? bukit kepong?

      elehhhh... nanti ko semputlah ... x larat ah... kehkehekhekehkeh

      Delete
    4. bukit bukau....
      hahahahhahah....

      Delete
    5. elehhhhh.... tak kelakau....

      kehkehkehkehkehkehkehkeh

      Delete
  21. kan budak2 sekarang hp tu mmg pantang tak pegang..duk memicit aja sms..sama laki or pempuan..amboi ada hati nk akak ipar sorang lagi tu hahhhha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... betul.... kejap2 henset bunyi.... pastu baca... sengih2... kehkehkehkeh...

      anak buah aku kalu mintak masukkan game dlm henpon dia... habis aku baca mesej2 dia ngan awek dia... gila lawak... kahkahkahkah

      ak ah... best apa ada akak ipar nih.... kalu yg boleh bwk gurau ler.... mmg best utk di sakat.... huehueheuehue

      Delete
  22. Replies
    1. hakhakahkahk... yep... tapi kdg2 ianya sekadar gurauan manja sesama mereka.... kan? huehuehuehuehueheu

      Delete
  23. Hahaha..akak bukan marah.tapi risauuu kena layu ditasik madu.:P

    hai abang joni..ehhhh uncle joni..

    tk biasa la pggl uncle.sllu pngl abang je.:PP

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... tapi akak aku tu tak perlu risau... sbb takkan dia dimadu.... kehkehkehkehkeh

      haaaaaaaaa... panggil ah abg.... lagi romantik.... kehkehkehekhekehkeh

      Delete
  24. salah....itu sume ikot perangai pak cik dia....hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oit !! takde... takde.... pak cik bagus.... understanding.... mmg patut di contohi.... kahkahkahakhakahakhakah

      Delete
  25. Alaaa....asal lak abg xjoin sama....bru best....

    Selalu dgr cmtu, klu anak tu kurang baik, mak akan kata anak ayah, ayah plak kata anak mak...ekekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceh!! join apa? join ngorat budak form 1 ? adeih.... x kuasa i... kakkakaka

      biasak ah tu... drama rumahtanggan namanya ... huhuhuhuhu

      Delete
    2. lahai....baru form 1 kew....adeh....abang kasi yang form 1 kat dorg...maksu yang form 1 tu la abang ngorat....hehehe....

      Delete
    3. hakhakhak... maksu budak tu dah anak 3....kehkehkehkeh

      Delete
    4. Alamak....not available sudah....xpe xpe...jgn ngorat yg anak tiga....cr yg lain....

      Delete
    5. ak ah... tak bagus ngorat yg dah ada anak 3... seeloknya ngorat yg anak 7 atau 8... yg sume anak2nya dah keje... nanti abg tak yahlah kejhe.. maklumlah anak2 bagi duit.... wakakakkakakakaka

      Delete
    6. Hamboi hamboi planning....errt camtu, dia byk umo sket lew...nk yg ank dh besau.....hehehe...

      Delete
    7. hakhakhakha... biasak ah... planning utk masa depan... wakakakkakakka

      Delete
    8. Btl btl....plannning utk masa dpn adalah perlu.....

      Delete
    9. yep..mana tau semua anaknya keje gaji beso2... senang idup abg... wakakakkakakakaka

      tak lah... memain je.... huhuhuhuhu

      Delete
  26. bapak borek anak rintik, mak pun mesti tak kurang gediknya dulu2. kahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... kalau mak gedik takpe... jgn bapak yg gedik.... owh tidak.... kehkehkehkehkeh

      Delete
  27. mohon bakal anak brader jonni tak ikut perangai brader jonni:D hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ... abis siapa nak buat aku jadi role model? anyone?... anyone please?... kehkehkehkehkeh

      Delete
  28. aku rasa, depa ikut perangai pakcik depa laa... wakakakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak.... mana ada... kau salah rasa tu...
      pakcik depa baguih na... kakakkakakaka

      Delete
  29. tak patot betol cubit pipi nephew.

    lain kali rotan terus jek.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... alamat aku kena rotan plak ngan bapak diorang....
      kami ni dah lah musuh ketat... kakakkakakaka

      Delete
  30. Amboi betul budak² sekarang ni kan!!

    Ikut perangai awak la ni! *menuding jari ke arah Uncle Jon*

    ReplyDelete
    Replies
    1. oi... oi... oi... tunjuk org lain lah.. jgn tunjuk aku...

      sambil nyorok belakang semak...

      kahkahkahkahkah

      Delete
  31. mujur saya bukan dari golongan yg masuk dalam belitan tudung yang pelbagai itu....tak suka ok?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mujur... huhuhuhu.. walau dah mcm2 jenis dan style, tapi stail standard apa namanya tu... bawal eh? tetap cantik... kan?

      kehkehkehekehkeh

      Delete
  32. ehmm.. ni bukan like father like son ni.. ini like uncle like nephewwwwww.. kekekeke ;P

    nanti kalo epal kenduri, uncle dijemput datang. ehhhh bukan untuk mengurat okay! untuk cuci periuk belanga hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh no.... ingat fesbuk apa nak like2... takde like2 uncle dia neh.... huehuehueheuheu

      owh... epal nak kawen ya... ok. dengan berbesar hati uncle menerima jawatan sebagai pencuci periuk belanga itu... kehkehkehkehkehkeh

      Delete
  33. halaaaaaaa.... AtieAbid kat atas tuh on behalf epalejau tau. menyampah betul kalau kakak aku ni pakai laptop aku tak reti logouttttttt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeyeah... epal nak kawen... yeyeah... tahinah..

      ok. nanti uncle sudi membasuhkan semua pinggan dan mangkuk ya....
      sejam 50 hengget.... kehkehkehkehkehkeh

      Delete
  34. owalah.. bocah sak iki koyo ngono~ hahahahaha.. bajet nak cakap jawa dengan pakcik ler.. kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak.... orait ah tu... hmmmm... tapi uncle tak pandai ah ckp jawa, uncle cuma pandai ckp perancis ngan switzerland.... kehkehkehkehkehkeh

      Delete
  35. biasalah tu, ayat common yang selalu gua dengar, ikut perangai awak lah tu,kehkeh. mak gua salu bilang :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehkhekeh.. kan? satu ayat yg common....

      wah... pandai ibu anda membilang.... huhuhuhuhu

      Delete
  36. kau ni tido ke?


    800 kali aku singgah sini tapi asik sama je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lah.... pc aku masuk spital.... tenat.... kehkehkehkehkeh

      Delete
    2. jawapan kau ni agak meragukan lah...
      errrmmm....

      Delete
    3. owh... tiada yg ragu selain sahih semata....

      masuk spital kerajaan... kehkehkehkehkeh

      Delete
  37. memang ye pun. Sbb tu ada peribahasa bapak borek anak rintik

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? mana ada peribahasa pasal pakcik borek2 anak sedara rintik... kan?

      kehkehkehkehkehkeh

      Delete
  38. uittt... berhabuk laa blog nie... hehehehe

    sunyi sepi laa blog nie.. rindu nak tgk kartunnya.. muahahaha~

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu.... x dapek nak online lah.... pc nya meragam.... kehkehkehkehkeh

      Delete
  39. Mesti ikut perangai pak cik dia ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... aik? mana ada....pakcik dia baguih apa... kehkehkehkehkeh

      Delete
  40. Abangggggg.....nape sepi tnpa berita....tiap hari jengah cni....namun tiada perkabaran....huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lamernye abang menghilang...wsau plak....harapnya abg sihat lah yea....jaga diri taw....

      Delete
    2. huhuhuhu... abg sihat2 je riettaaaaaaaaa... pc nya yg tak sihat...
      dah rosak... kehkehkehkehkeh...

      thanks rietta...

      Delete
  41. kena dera basuh pinggan.. kesian.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... tak ah... kalu kenduri biasanya mmg anak2 muda yg kena basuh pinggan... termasuklah uncle...

      kesimpulannya... uncle masih muda... kahkahkahkahkahkah

      Delete
  42. budak2 zmn skang mmg dh pandai bab2 mengurat tuh...habis sillibus dah depa blajar...hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak.. mmg advance kan bebudak skrg...

      uncle gak tak pandai nak mengurat... kehkehkehekhekhekeh

      Delete
  43. ikut perangai pakcik dia lah tu...;d

    ReplyDelete
    Replies
    1. oi.. oi.. oi... mana ada... mana ada,...

      kehkehkehkehkehkeh

      Delete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger