DIUSIK NOSTALGIA SEMALAM


Baru-baru ini aku ada bersembang dengan rakan sekerja aku yang berasal dari pantai timur. Beliau menceritakan tentang hidup beliau yang tinggal bersama kakak beliau sekarang ini. Dan jika abang ipar beliau marahkan beliau, beliau akan pindah ke rumah kakak beliau yang lagi satu. Beliau begitu bangga bercerita tentang betapa sayangnya kakak-kakak beliau pada dirinya.

Ini membuatkan aku teringat tentang hidup aku pula. Hidup yang sangat jauh berbeza dari beliau.





Adik beradik aku ada 4 orang, dan semuanya lelaki. Dan aku adalah yang bongsu sekali. Jika menyebut tentang bongsu semua orang memikirkan hidup yang penuh kasih sayang, di tatang seperti minyak gaharu yang penuh. Dan bagi kes aku pula, tidak. Aku adalah mangsa buli. Ya. Mangsa buli..

Aku menjadi mangsa suruhan mereka. Asal ada benda nak buat akulah yang jadi mangsa. Jika tidak maka akan berlakulah aksi-aksi gusti. Ya. Macam biasa aku yang tewas. Tapi bukanlah gaduh betul, sekadar adegan pergelutan sesama adik beradik lelaki. Itu biasa...

Apa sahaja kerja yang hendak dibuat, memang akulah yang terpaksa membuatnya. Dari kerja di luar rumah, dalam rumah sampailah ke dapur. Sehinggakan pada satu tahap, aku mampu memasak bergedil sendiri tanpa perlu bertanya pada ibuku.


















Itu cerita dahulu. Kini semenjak abang-abang aku kahwin, barulah aku tau bagaimana rasanya mempunyai kakak. Ya. Memang jauh sekali keadaannya. Walaupun aku hanya seorang adik ipar, mereka melayan aku dengan begitu baik sekali sehingga aku merasakan mereka seperti kakak kandung aku sendiri. Ya. Aku bahagia.

Sebenarnya rumah Kak Ngah aku hanya 5 minit dari tempat kerja aku. Dan rumah beliau betul-betul dalam laluan aku balik rumah. Jadi memang terlalu keraplah aku singgah ke sana. Walaupun mereka tiada di rumah, itu tidak menjadi masalah kerana akak aku telah memberi kunci rumah mereka padaku. Jadi tiada masalah bagi aku untuk menunggang-langgangkan ruang tamu rumah mereka. Dan diantara ke tiga-tiga kakak ipar aku, dengan beliaulah aku paling rapat sekali.













Moral of the story : Aku mempunyai 3 orang kakak ipar, dan bilangan itu takkan bertambah melainkan ada abang aku yang berpoligami.





***** the end *****


**** SHARING IS CARING ****

127 Pelakon tambahan:

  1. Owwww... ni tengah tunggu turn pakcik la pulak nii.. nak makan nasik minyakkkkkkkkkk.... hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... turn pakcik lambat lagik.. buat masa ni nasik lemak je... kehkehkehkeh

      Delete
  2. Macam suke jerrr abg2 tambh binik.... ushhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak.... mana ada... harapnya takdelah yg nak berpoligami... sian kat akak2 aku tu... kehkehkehkeh

      Delete
  3. baca entri uncle sambil mengelap air hidung...hehe perghhh sedihnya kisah hidup uncle hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih kan? sedih kan? uncle pon sedih ketika menulisnya.... kehkehkehkeh

      Delete
  4. bunyik cambest jek..hehe..
    sy anak sulong..tatau ape rasa ada abg or kakak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... part asyik2 kena buli tu mmg tak best... huhuhuhu

      oooo... anak sulung ya.. takpe ah nanti kawen jgn dgn yg sulung gak.. dapat ah kakak dan abg. kehkehkehkehkeh

      Delete
  5. "Sehinggakan pada satu tahap, aku mampu memasak bergedil sendiri tanpa perlu bertanya pada ibuku".
    ohhh macam ni ea kata-kata orang yang selalu memasak kat dapur . ohhhhhhhhhhh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ... sbnrnya itu kata2 dari seorg yg tgn bangku dlm memasak... mesti ah bangga bila masak bergedil rasa bergedil... bukan masak bergedil rasa sukun goreng... bangga tu menjadik..kehkehkehkeh

      Delete
    2. tangan pon kire tangan bangku jugak . tapi kalau masak bergedil rasa pisang goreng , macam oke je . unik . bwahahahaha! jadah

      Delete
    3. ye ler... takkan nak ckp kaki bangku... dah tentu masak guna tgn bukan kaki... kehkehkehkehkeh

      ceh !! itu magik tu... dah tentu kentang kacukan pisang tu... kehkehkehkeh

      Delete
    4. orang tak geti main bola , duduk atas bangku tepi padang digelar kaki bangku . orang tak geti masak berdiri tepi dapur digelar tangan bangku jugak? mane bangkunye? haaa haa haa (saje)

      hoh . jom try buat nak? wakakakakaka!!

      Delete
    5. hakhakhak... ye lerrrr... org x reti masak dok atas kusi meja mkn... kupas2 bwg je... potong2 sayur... kan? kan? kan? kehkehkehkeh

      hakhakhak.. alamat ada yg sakit perut kang.... huhuhuhu

      Delete
    6. duduk atas lantai kupas bawang pon boleh .

      yang sakit perut tu pakcik la . dah pakcik yang masak . sendiri masak sendiri makan la . klu pakcik yang sakit perut , takde hal la . normal la tu . kehkehkeh

      lekas lekas dirikan rumah tangga ye pakcik , baru seimbang 4laki 4 perempuan . kehkehkeh :P

      Delete
    7. mana boleh !! kang dah duduk mulalah baring2... pastu tido.. bawang tu sapa nak kupas? kehkehkehkeh

      hakhakhakhak... hampeh!! normal ye pakcik yg sakit perut,... cis !! huhuhu

      huhuhu.. boley... boley... cepat2 ah Aira pinang uncle ya? wink.... wink... (sambil kenyit2 mata)

      wakakkakakakakka

      Delete
  6. aku paham perasaan asyik kena buli dgn abang.. n ada kakak memang seronok. sebab kita buleh buli mereka pulak. hewhew.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... betullll... kini giliran kita sakat mereka plak sampai merah padam muka... heuheuheuehue

      Delete
  7. tang ayat ni aku tak tahan nk ngekekek ni..

    'mampu memasak bergedil sendiri tanpa perlu bertanya pada ibuku'..

    bila baca, dapat rasakan feel bangga dgn kebolehan diri sendiri...cayalah p.cik!
    *ingat senang ke nk buar begedil??? kannnn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... bangga beb .. bangga... kembang hidung.. ye ah.. aku ni dah ah tak tau masak... bila cuba menjadik plak tu... bangga tuuuuu... kakakkakakakakka

      Delete
  8. nanti tolong cukupkan kuota menantu mak ko jadi 4 ek...

    ko lak bila??

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... itu sudah tentu...

      bila? sudah bila ada gadis dtg meminang... harap2nya anak ketua kampung aku... wakakakkakakakaka

      Delete
  9. huhahuha. sy anak sulung dr 7 beradik.. alangkah indahnya hidup bila ada butler, suruh je itu ini... kaka die besaukan badan..hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... aku memahami perasaan mereka... kami senasib... wakakakkakaka

      elehhhhhhh.. last2 ko gak kene buli diorang kanb? kan? kan?

      kehkehkehkeh

      Delete
  10. Replies
    1. owh... memang... bergedil aku buat tu mmg yg terbaik... wakakkakaka

      Delete
  11. sama la dgn TH. ada kak ipar je sume.tp yang sulung pling rapat.


    TH ms kecik dlu pun bgusti gak dgn abg2.tp selalu TH la menang sbb adik pmpn kn.hakhakhak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... best kan... mesti meriah keluarga anda....

      hmmmm... kalu pompuan mesti dpt layanan bagus... aku... uih.. teruk kene gusti... kakakakkaka

      Delete
  12. aha, aku pun ank bongsu sering dibuli dgn kakak dgn abg2 aku,sampai sekarang. tp yg untungnya mereka semua dh kerja,so aku salu pau dorang,hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... kita geng... kita geng...

      akau kalu pau abg2 atau kakak aku.. mmgnya x dpt duit... dapat penampau ada... kakakkakaka

      Delete
    2. geng anak bongsu,wakaka.
      kesian kau dpt penampo ye,ishish :p

      Delete
    3. yep... kita boleh buat persatuan... persatuan anak2 bongsu 1 malaysia... kehkehkehkeh

      ye lerrrrrrrr... dah tua2 nak mintak duit... mmg dpt penampo la ... kehkehkehkeh

      Delete
  13. Replies
    1. huhuhuhu.. dah tak terlayan blog ni sbnrnya.... hari2 obertaim... penat keje... huhuhuhu

      Delete
  14. kah3... ayat las tuh mcm haremmm....

    btw, aku masih belum ada kakak ipar, tgah mnuggu ujung tahun ni nk dpt kakak ipar...wah *terkinja2 eksaited..keh3....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak.... ayat mintak penampo namanya tu... huhuhu

      hakhakhak... tahniah bro... sila buli kakak ipar anda ... macam aku... kehkehkehkehkeh

      Delete
    2. erk... x reti la nk buli2.. aku ni pemalu orgnya...kah3...

      Delete
    3. kahkahkah... elehhhhhhh... pemalu kunun... kunun laaaaaaaaaa... kunun la tu pemalu... kehkehkehkeh

      Delete
  15. mmg kasih kakak itu sangat besar....hehehe.....

    PSSS....wahai adik adik....hargailah kakak anda...hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep ... betul... sayangilah keluarga anda.. huhuhuhu..

      juga sayangilah kakak atau abg2 ipar anda.. layanlah mcm keluarga sendiri.. kan? kan? kan? huhuhuhuhu

      Delete
    2. Hehehe...btl btl....pndai la abg nie....

      Delete
    3. pandai kan? biasak ah... minum milo... huehuehuehuehuehue

      Delete
    4. dah lamer xmnum milo....org buat citer sal milo...terus rietta jd xnak mnum dah....

      Delete
    5. hakhakhak.. ye ke... sedap ah milo tu.... huhuhuuhu

      citer psl apa rietta... huhuhuhu

      Delete
    6. Tu la...milo mmg sedap....skank mnum susu coklat jew la....

      Psss....dorg citer kunun kunun, xtaw lew btl ke idak....tapi rietta geli.....dorg kata, dlm milo tu ada cacing....maw xgeli....

      Delete
    7. hakhakhakhak... susu? bagus...bagus tu... boleh elakkan osterioporosis.... kehkhekhekehkeh

      hakhakhakhak..... entah ah..... kalu bab camni mmg byk kan? x tau apa motip kuar citer2 camni... jgn betul udah.... huehueheuheuheu

      Delete
  16. kak ngah tak izin bermadu....heheheehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sudah tentu... mmg pinggan mangkuk melayang jika perkataan poligami itu terpacul dari bibir abg aku tu... kehkehkehkehkeh

      Delete
  17. moral of the story

    lain kali cakap kat mak, x nak jadi yg bongsu,, haha

    btw, ade kakak jugak..kakak kandung lagi best.. ihhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ye... kalau nak rasa kene rotan... cakap ah camtu... kehkehkehkeh

      yep... ada kakak kandung yg best.. mesti seronok kan? huhuhuhu

      Delete
  18. hahah.. untungla dia.. ade kakak ipar. cam cci ade sorang jerk.. ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg penting kualiti... bukan kuantiti... kan?

      baik ada sorang ipar yg best dari 7 atau 8 tapi x best... tak bley masyukkkk.. kan? huehuehuehuehue

      Delete
  19. jadik adik mmg selalu kena suruh itu ini punyalah kuikui..bahagia la kan disayangi kak ipar..dah tu bila nk bagi adik ipar kat abg2 pulak nyer??ekekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal.. asyik2 kene suruh.. fedap tul... huhuhuhu

      owh sudah tentu bahagia... maklumlah tak pernah ada kakak.. kakakkaka

      owh... nanti ah... belum ada gadis yg dtg meminang lah... kehkehkehkeh

      Delete
  20. wow...bestnye uncle pndai masak...
    hahahha

    pasni nk buli uncle gak la....lalalalala...

    ehh....uncle cpt2 kawen nt kite nk g umh uncle....hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow !! lagi sekali... wow!! hebat kan? uncle mmg pandai masak... sapa2 mkn tentu sakit perut dan ceri beri... wakakkakakaka

      bulilah kalu berani... (sambil lipat lengan baju)
      kehkehkehkehkeh

      hmmmm... takde sapa yg dtg meminang ah... maklumlah x hensem... kehkehkehkehkeh

      Delete
    2. hahahaha.....alaaa saje je nk letak ubat bg sakit perut..ishk3...

      elehh..tak takot laaa...buliiiiiiiiiiiiiii dieee...wakakkaka

      kehkehkeh...nt suruh mak jemah g pinang....

      Delete
    3. hakhakhak... mana ada... mmg uncle tak reti masakkkkkkkkkkkkkkk...
      kehkehkeh

      ooooooooo... eksen.. takpe... takpe... huhuhuhu

      mak jemah? yeahoooooo... errr.. tapi... tapi... kalu mak jemah original... uncle tak mahu... kalu mak jemah yg pakai selipar polka dot... nak... nak... nak... uncle nak... wakakakakkakakka

      Delete
    4. kehkehkeh...elehhh pura2 la tu.....

      eh mane ada kite eksennn...kite baik nehh..cer tengok bebaik..wakakakkaka

      mak jemah original la bagusssss...kehkehkeh..awat tak maw plakk....

      mak jemah selipar polka dot ade ke??sape..sapee..sapee??
      ahahahaha....

      Delete
    5. woiiii... ingat uncle ni kura-kura nak pura-pura.... x tau masak laaaaaaaaaaaa.... kehkehkehkeh

      owh... misai dan jangguntnyaaaaaaaaa... mmmm... muntah i... kakakakaka

      adaaaaaaaaa... x tau ah dapat jumpa ke tak... sbb susah nak cam... maklumlah selipar polka dot dia hilang kene curi... tah pakai apa dia skrg... kakakkakakaka

      Delete
    6. ehehehe..woooo kura2 kiut hapeee....cam ninja turtle tu..perghhh badan ketak2 muke kiut miut..wakakakka

      misaii ngan janggut kelaaassssssssss la uuuuuu olsss..wakakakka

      alaaa....pegi cari nt jumpe laa.....slipa polka dot dia ilang nak buek camno dah nasib dio tu...hahahha..uiii dengar2 dio pakai selipa jepun burok je aaa..kehkehkeh

      Delete
    7. perghhhh... bdn ketak2... mmglkaaaa ketak2.... sbb bdn dia ada cengkerang.... aiyooooooo.... huhu

      kelas pemende... pakai tudung.. ada misai ngan janggut... woww!! mengerikan.... huehuehuehuehue..

      mmm.. malu ah... uncle x ensem... selipar jepun? wahhh... ok ah tu.... uncle selalu pakai selipar jamban jenama tat sing tu.... tahan lama... huhuhuhu..

      aik? mana tau ni psl mak jemah slipa polka dot ni? heran.... heran,,... huehuehuehuehue

      Delete
    8. kehkehkeh...memang aaaa....ingat uncle tak taw tadi...

      hahahha...uihhhh tu namanya kiut kennnn...

      eh uncle pemalu ke?hahahah....okey la tu slipar tat sing tu adik bradik ngan slipar jepun ja....kennnn..gagagga

      ntah r kite dengor gosip2 je....curlassss ko nyah..kahkahkah

      Delete
    9. tau... dulu2 uncle ambik subjek alam dan manusia masa skola rendah... wakakakakakakaka

      ceh !! kiut lagi kepala lutut aku....

      mana ada adik beradik... jiran sekampung je laaaaaa... huehuehueheu..

      woiiiiii... ingat aku ni nyah kaaaaaaaa... hampeh ah... kehkehkehkeh

      Delete
    10. wakakakka...huiii time skolah rendah...lame dah tu...

      kpala lutut tu gunanye untok menumbuk perut org...hahahaha...style dalam cite thailand tu...pe tajuknye....ermmm...ombak eh....

      aaahhhhh jiran sekampung tu adik bradik la jugekkk kennn....

      hahahhaha..ingat kan nyah u olsss...wahahahha

      Delete
    11. biasak ah,,.. uncle kan org lama... kehkehkehkeh

      ooooooo... lutut boleh menumbuk ya? hmmm... menumbuk? hmmmm... lutut? menumbuk? hmmmm.... byk ah ko... mana ada lutut menumbuk.... kakakkakakkaka

      tidak juga... kennnnnnnnnnnnnnn,,...

      owh... sadap yu!!
      kehkehkehkeh

      Delete
    12. kehkehkeh...org2 lame ehhh...bape lame???cer cite cer cite...kehkehekhe

      menumbuk laa....takkan den nak sebut melutut plakkk...kahkahakaha

      elehhhh....kennnnn juga ke..wakakkaka

      sadap u tuuu...kahkahkah

      Delete
    13. lamaaa... sgt lah lamaaaaa... terlampau lamaaaa.... sdah tahap antik dah... wakakakakkakakaka

      ahhhh... mana boleh lutut menumbuk? x boleh... x relevan gitu...
      ckp ah me... me... melututkan... haaaaaa.... melututkan... baru betul... kahkahkahkahkah

      ye la... ye laaaaa... kunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.. dah !! puas hati? kehkehkehkeh

      uik? aku pulak kena sadap? main kasar budak nih.... kehkehehkeh

      Delete
    14. fuyoooooooooooooooooo......antik tu bukan tua eh?kehkehkeh...
      tahun bape uncle lahir aaa?

      kahkahkahakah...aaa guna menumbuk jugak.....tak pon melutut tak pon mengombak sebab dia ala-ala cite ombak kennn....kehkehkeh...adoiiyaa

      wakakakka...aaa tak puas ati lg..sila buat balik...kahkahkah

      hihihihi..yela i sadap u pon sadap la...wahahahhaha....kasar pebenda ni lemah gemalai dah ni...see..see...??(sambil jalan cam mak jemah)wakakkaa

      Delete
    15. bukan...tak sama.. tua tu kerepot... antik tu rare... paham?
      uncle lahir tahun kuda.... haaaaaa... tahun kuda... kahkahkahkhkahkah

      fulamakkkkkkk... weeewittttttt... leggang lenggok ah jalannn...
      weeewitttt... sorang je ke mak jemah? nak pi pasar kewwwwwwww...
      kakkkakakkakaka

      Delete
    16. aaahhhh tanak pahammm..same je tu..kahkahkah

      ooooo tahun kuda...patut ahhh...kah3....kuda jalan bunyi cam mane?wakakakakaka

      kakakaka....eh ta nampak ke ni sebelah mak jemah ni ade payung...wakakkakaka.....pasar pekebenda ni nk p piaaapppp org tua antik ni...lalalala

      Delete
    17. tanak paham ye? rotan nak? kehkehkehkehkeh

      ahhhh.... mana uncale tau, tak pernahnya uncle nak tgk kuda berjln.. kalau gadis2 berjln... suka ah uncle... wakakkakakaka

      oooooooo... payunggg... ingatkan tongkattttt... huehuehuehuehuehue
      uiiiiiiiiii... jahatnyeeeeeeeee... mencederakan warga tuaaa... jahatnyeeeeeee.... kakakakkaka

      Delete
    18. rotan tu pebenda?kehkehkeh...

      wakakakaka..wat2 tak taw eh..bunyik dia ..kedekut2...lalalalla

      ehhhh ingat nyanyi lagu stacy tadi..jahattttnye kamooo..wakakakakaka

      Delete
    19. rotan tu buah mengkudu.. org nepal x sebut mengkudu... dia sebut rotan.. paham? kehkehkehkleh

      tu kuda darat... kalau kuda laut bunyiknya... baik.. baik.. baik... kehkehkehkehkehkeh

      maaf... uncle x layan stacy... uncle layan najwa latip sahaja... kuatkan radio.. kuatkan radiooooooo... kehkehkehkeh

      Delete
    20. kehkehkeh...ooo buah mengkudu eh....hahahahaha

      hahaha.....kuda laut dia bisu la mana ada bunyi...lalallala

      perghhhh najwa latippp tu.....kosonggg...kosongggg...kahakha

      Delete
    21. iyeeeeeeeee.. pastu kat nepal mengkudu boleh tumbuh kat lutut... pelik kan? kehkehkehkeh

      dia guna bahasa isyarat laaaaaaaa... huhuhuhu

      tu lagu lama dia... lagu baru dia... penuh... penuhhhhhhhhh...
      kekekekekeke

      Delete
    22. oooooo ye ke.....ta penah dengar pon...mengkudu ade eh kat nepal?wakakakka

      dia tadak tangan camne nk guna bahasa isyarat?lalallalaa

      kekekkekeke.....tak penah dengar pon...

      Delete
    23. iyeeeeeeee... tak caya pegilah gugel... mengkudu lutut di nepal... mesti ada... kehkehkehkeh

      bahasa isyarat guna kening... ni pon uncle tgh ckp sesuatu ngan hang guna kening,... nampak x? ... nampak x?
      (sambil angkat2 kening)... wakakakkakakkaka

      tudung hang tebai sgtttttttttttt... mana nak dengaqqqqqq....
      kehkehkehkeh

      Delete
    24. malas ahhh nak gugelll..buang karen..kehkehkeh

      fuyoooo....den tutup mato tak nmpak ah uncle angkat kening...kahkahkah....

      apaaaaaaaaaaa????? tak dengaqqq nihhhh...uncle nk jumpa pak lebai ka???kahkahkah

      Delete
    25. elehhhhhhhh... karen bos ko yg bayo... lantok lerrrr... kehkehkeh

      ooooooooo... tutup mato yo... hiyarkh!! cucuk mato dio.... cucuk... kehkehkehkehkehkeh

      owh... kesian... muda2 dah kurang pendengaran...
      ish.. ish.. ish... (sambil geleng2 kepala)
      wakakakakkakaka

      Delete
    26. kehkehkeh....ehhh....yeke bos yg pegi bayo?ye ke...

      kehkehkeh...den da pakai gugel daaa...cucuk pon kene kat cormin gugel je...kahkahkah...

      ishk3....sape yg macam tu uncle..ishk3...
      wakakakka

      Delete
    27. ye lah.. dah dia tuan tanah... dialah pegi bayo... kehkehkeh

      fulamak... pakai gugel ah...warna krom lagi... kehkehkehkeh

      hang laaaaaaaaaaa... wekkkk !! kakakkaka

      Delete
    28. kehkehkeh...kalo dia tuan tanah kedaun camno plak....

      stail sket mak jemah ngan gugel nih kennnnn...wakkakakaka

      hang tuah ke, hang jebat?wakakakkaka

      Delete
    29. tgk plak daunnya camne? daun lebar ke daun tirus? daun pelepah ke daun seketul-seketul... kahkahkahkah

      ak ahhhhh... teringat gambo yg ada batu jatuh atas kepala tu.. kan sebelahnya gambo pakai gugel.... kehkehkehkehkeh

      hang isaac ...... wooooooooooo sexayyyy gugellll... wooppa uncle style !! (sambil menari atas sampan) kahkahkahkahkah

      Delete
    30. wahahahhaha...daun tembakau uncle....

      woiiitttt....wuwuwuuwu...tahu saje eh....adehhhh....den dah lupa uncle plak yg ingat ehhhh...wakakkakaka

      wuwuwuuwuwu...dia nyanyiii lagiiiiiiiiiii...adehhhhh...sudahhhhhhh...kehkehkeh

      oiiitttt karang jatuh lam sungai nih...adehhh la...

      Delete
    31. ooooooooo... daun tembakau ya? .. kalau daun tembakau uncle tak tau... uncle tak kaji lagi daun itu.... kahkahkahkah

      haaa... itu membuktikan yg indeks mengingat uncle masih di tahap yg optimum.... kahkahkahkahkah

      elehhh... biar ah... suara uncle sedap... jeles kewwwwww... kakkakaka

      hakhakhak... hokeyyy... hokeyyyy... nak duduk ah niiii... kehkehkehkeh

      Delete
    32. kahkahkah...abes isap rokok pandai..daun tembakau tak kaji lg...ape nihhhh?kehkehkeh

      hahahahha.....takyah ingat aahhhhh.....woooo maluuuuu ohhh nengok gambar tu...wakakakkaka

      takkkk sedapppppppp....tak jelessss.....kakakakkaka
      uncle nyanyi lagu isabella lahh...tak pon lagu zapin?bole tak..kikiki

      Delete
    33. uncle isap rokok tembakau pucuk daun ubi... lalalalalalla.... kehkehkeh

      comel apa? lalalalalala.....

      mmg ah x sedap... sbb suara x bley mkn... kakakakkaka tapi suara uncle mmg lunak... mcm buluh betong.,... huehuehuehuehuehue

      Delete
    34. dan2 laaa daun ubi....ehhhh nak nipu ehhh...aaaa yopppp tipu dosa weh...kehkehkeh

      comel pebenda tu.....takkkk langsunggg lah kennn....
      sadis ade r..wakakka

      fuhhhh...buluh betong boleh wat meriam tak?wakakkaka

      Delete
    35. kehkehkehkeh... ehhhhhhhh... ini bukan tipuuuu... tapi memesong fakta... lain tu... lain... kehkehkehkehkeh

      kehkehkehkeh... sadis apa plak... kiut apa... suka uncle tgk... wakakakkakakkaka

      tak... buat lemang boleh... kehkehkehkeh

      Delete
    36. ahahahhaa..memesong fakta tipu la tu...elehhh....kekekeke

      wekkkk....tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.....sadis la uncle..sadiss...
      adoiiiii tulunggggg nak demam...wakkakakakka

      ooooo...sedap tuuu....okeh uncle wat lemang k...kakakkakaka

      Delete
    37. ehhhhhhhhhh... lain ahhhh... tipu tu berbohong atas niat yg tertentu... memesong fakta plak.... pesong2 fakta laaaa... paham? kakakkakakakka

      mmmmmm... nak tgk lagi ah gambo tu... nak sekodeng blog hang jap... tata... kehkehkehkehkehkeh

      boleyyyyyyyy... bak sini beras pulut ngan santan... bak sini... huhuhuhu

      Delete
    38. ahhhh...tidakkk..tidakkk
      memesong fakta tu namanya fitnah...ehhh
      wakakakkaka....

      woiiiii...mana aci....skodeng yee...nak cucuk mata uncle...kekkekeke

      tanak ahh lemang..den nak makan pulut durian ah....wuwuuwuwu....demam ni blnja ahh pulut ngan durian...boleh..wakakkaka

      Delete
    39. arghhhhhhhhh... makin konpius aku... ko la ni... huhuhuhu

      hakhakhak.... bio lerrr... kene ketumbit pon uncle skodeng lagik.... kakakkakakaka

      pulut ngan durian takde... tapi pulut panggang ada... nak? kakakakka

      Delete
    40. kakakkakaka...den pon kompius...
      ahhh biar kan jeee...

      ekkk elehhhh nanti nak sembur serbuk lada..wahahahhaha(gelak jahat)

      adehhhh...takmo ahhh pulut panggang...pulut duriannnn...puluttttt duriannnnn...wakkakaka

      Delete
    41. haaaaa.. tu laaaaaaaaa.... dah kompius... peden muke.. wekekekkekeke..

      oooo... serbuk lada ye... boleh gak... boleh buat masak daging black peper... kehkehkhekehkehkeh

      takdeeeee... durian takdeeeee.. tapai pulut nak? cendol pulut ke... kehkehkehkeh

      Delete
    42. muka den memang dah padan ni....kakakkakka

      fuhhhh pandainye uncle masak..kehkehkeh....

      cendol pulut durian ke?hehhehe...
      duriaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

      Delete
    43. hmmmmm... (sambil garu2 kepala)... huhuhuhuhuhuhu

      pandaiiiiii.. nak rasa?

      dah berapa kali cakapppppp... durian takdeeeeee... dah takde tu takde laaaaaaaaaa.... aiyooooo... kelapa sawit adalah... nak? pulut kelapa sawit.... sedap tau... kehkehkhkehkehkeh

      Delete
    44. kehkehkeh.....lalallala....

      tanak ahhh...cam tak kompiden je den nk rasa..wakakkaka

      duriaaaaannnnnnnnnnnnnn...duriiiaaaaaaaaaaaannnnnnnnnn...duriaaaaaannnnnnnnn...kekkekekeke...kelapa sawit tak sedap....duriaaannnnnnn
      wakakkaka

      Delete
    45. wekkkk !!!

      ehhhhhhh... rugi tau... uncle masak ngan penuh kasih syg tau... sodappppppp... kakakkakakka

      el elehhhhhhhhhh budak nih... ngalahkan org ngidam plakkkkk... aiyoooooo.... kakakkakakkaka

      Delete
    46. ahahhahha....

      kakakka..ye ke sodapppp....hummmm..kehkehkeh
      (sambil pikir)

      duriaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...dah lame tak mkn durian freshh...wuwuuwuwuuwu.....

      Delete
    47. hikhikhik...

      sodappppppp.... sedap sehingga memerut serta merta... kakakkakaka

      durian takdelaaaaaaaaaaaaa.... paham tak... takdeeeeeee...
      aiyooooooooo... (sambil hantuk2 kepala kat dinding)

      kahkahkahkahkahkah

      Delete
  21. barang antik memang kena habuk kena sekalu bersihkan..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak.. tapi lagi antik lagilah mahal regenya... huehuehuehuehue

      Delete
  22. Replies
    1. hmmm... ya. aku pon sbnrnya sedang berkira-kira utk berpoligami... wakakakkakakakka... mcm haremmm plak jawapan kan?

      Delete
  23. adik beradik ipar memang perghh!! terbaik!! *wink*

    yup! siapa kata anak bungsu itu ank yang di tatang bagai minyak masak yang penuh.. kita senasib, sobs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... yep... kalau dpt ipar2 yg best... mmg terbak.. huhuhu

      alaaaaaaaa... tapi mu pompuan mesti tetap di layan manja... gua adik beradik sume laki... gaduh2 je hari2... wakakakakkaka

      Delete
  24. baru dapat aku komen...bahagia rasa hidup..
    hahahah...boleh pedajal kau....
    jangan marah aaaaa...

    normal lah tu...kau kan adik..jadi kena ikut arahan orang atasan..
    hahahhahaha...

    aku ada 5 orang abang tapi 8 kakak ipar.....huuuuhuuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmmm... kau mmg... syik pedajal aku je... hampesss... huhuhu

      tapi mana boley.. aku yg paling tinggi dlm ketinggian...yg lain sume bantut2... kehkehkehkeh

      huiyyyyyyyyyooooooooooooooooooo... ada yg berpoligami kah? beliau patut jadi sifu aku... aku pon ingin belajar gak.... kehkehkehkeh

      Delete
    2. hahahaha...alaaaa..bukan selalu pun aku pedajal kau lah...
      kau pun jarang update kan..kan..kan....

      walaupun kau tinggi tapi tetap kena ikut arahn bos...kahkahkah..

      abng sulung aku kawen 3....huhuhuhu...anak 17....
      kalau nak belajar pengeras dia honda city satu..pengeras tu bagi kat aku ye..
      hahahahhha

      Delete
    3. hakhakhak... ye lerrrrr... takpe lahhhhhh... redha je lah.. huehuehuehuehue

      hakhakhak... ceh !! mana boleh... tak aci woooo... huhuhu

      wow !! hebatnya beliau... aku teringin belajar darinya... kehkehkehkeh

      alamak? honda city? aku.. aku... cuma ada honda ex5... honda gak kan? boleh kan? huehuehuehuehuehuehue

      Delete
    4. hahahhaha...
      menang jugak aku ni...
      hahahahahhahahahahahah....betapa senang beta punyer hati...

      alaaaaaa....honda city lah atuk jonni...

      Delete
    5. kahkahkahkah... hampeh !! mana ada menag? takde pengadil yg ckp eita dah menang... ceh !! wakakakkakakaka

      owh... takpe ah... nanti atuk bagi kereta sorong ya... mcm 4wd tu... boley jln atas highway.... masuk kebun pon boley.... wakakkakaka

      Delete
    6. kudukut lah atuk ni..
      benci tau....

      Delete
    7. hakhakhak... mana ada kudukut.... jimat cermat.... wakakakkakaka

      aik? tanak keta sorong tu? tanak sudah.... atuk bley pakai sendiri petik sawit.... kakakkakaka

      Delete
  25. baju tak boleh belah...tulis baby konon...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... biasak ah... i ni kan masih muda... baby laaaaaa.. wakakkakakkakakaka

      Delete
  26. uncle.. epal ada baaaanyak kakak ipar. kakak kandung laaagi banyak. yang single pun ada.

    uncle nak? hehehehehe ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak... nak... nak... nanti epal boley jadik adik ipar uncle.... kehkehkehkeh

      waaaaaa... untung ah adik epal ada kakak ipar dan kandung ramai... best tu dikkkkkk.... kehkehkehkehkeh

      Delete
  27. hakhakhak...ingat ditatang bagai minyak wangi tadik....heheheh...best btol bro hade kakak ipar...bro bile lagik??mesti best dapat makan air tangan bini...keh...keh..keh...sorry...lame x on9...baru selesai uruskan kenduri arwah bapak sy...hehehe...alhamduliLLah semuanya lancar...huhuhuhh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wooooooo... bro... lama x singgah.. huhuhu. sori. aku pon lama x singgah blog hang... tak sempat ah. sori..

      hakhakhak.. tu ah.. harap2 bulan depan ada yg pinang aku... kahkahkahkah

      hmmmm... ye ke bro? patut lama bro senyap...

      Delete
  28. Syukur kau dapat merasa kasih sayang akak walaupun hanya akak ipar. Tak banyak beza, dua-dua pun suka membebel.. heheheh

    Untunglah dapat lepak² selalu dekat rumah akak ipar, mesti kaurang rapat dan saling menyayangi kan..

    Saje nak bagitau aku ada 5 orang abang, 4 orang akak dan sorang adik perempuan. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukur Alhamdulillah... seronok ada kakak nih... yep... mereka mmg suka membebel... kakakkakaka

      hakhakhak... dah lalu depan umah diorg hari2... singgahler hari2... kakakkakakakka

      wow!! meriahnya... ramai tu... mesti gamat bila berkumpul semuanya... huhuhuhuhuu

      Delete
  29. dan bila pulak kakak ipar nak ada biras?:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhhh... ada... diorg mmg ada beras... selalu beli kat econsave.... kakakkakakaka

      Delete
  30. mungkin pas ni bertambah bile kau yg kawen jon...

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...