BULU TANGKIS DAN GINCU


Pada petang ahad semalam, aku menghabiskan masa membersihkan kawasan belakang rumah. Aku tidak bersendirian, aku paksa anak-anak buah aku membantu. Maklumlah sekarang kan cuti sekolah, jadi berkampunglah mereka semua di sini sampai bila pun aku tak tahu.

Setelah mandi, aku baring di depan tv sambil menonton perlawanan badminton di antara Koo Kien Kiat, Tan Boon Heong melawan Cai Yun, fu Hai Feng.

Kemudian aku didatangi oleh anak buah aku yang paling kecil sekali. Beliau bermain-main dengan rambut aku. kemudian dia tanya aku samaada aku nak disikatkan rambut atau tidak. Disebabkan budak itu teramatlah comel, aku tak pernah membantah apa saja permintaannya. Aku benarkan sahaja dia nak buat apa pun.








Kemudian dia bedakkan muka aku...








Kemudian....









Kemudian aku pun bangun nak pergi tengok kat cermin muka aku diselepas di mekap anak buah kesayangan aku tu. Namun pada masa tu jugaklah kak ipar aku masuk....










moral of the story : Inilah pertama kali uncle memakai gincu bibir. Serius tak sedap. Tapi bagi gadis-gadis uncle tengok suka sangat gincu-gincu nih. kejap-kejap tacap bibir... kejap-kejap tacap bibir. kehkehkehkeh.





***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

93 comments:

  1. wakakakkaka....adehhhh amik lah gambar uncle make up tu buleh la mak jemah nengok.....wahahhaha

    anak sedara uncle tu pandai btol...macam tahu2 je mak jemah suruh make up kn uncle..kekekke

    ReplyDelete
    Replies
    1. arghhhh !! mana boleyyyyyyyyy... wekkkkk !! kakakkakakka

      hakhakhak... budak tu pantang sikit... mak dia selalu tensen abis brg2 mekap di buat main.... kakakakkakaka

      Delete
    2. wakakakkakaka....boleyyyyyyy....

      eh..biasa ah bebudak......jalan penyelesaian belilah make up utk dia main2...wahhahahha....buleh dia make up uncle lagi skali..keh3

      Delete
    3. ye la.. ye la... boley laaa... boleh blah !! kahkahkahkahkah

      ehhhh... lelaki sejati mcm uncle mana mekap2... muka ganas hitam berkerak je... kakakkakakka

      Delete
    4. ekk elehhhh dengki wohhhh..kahkahkah

      kakakkaka...ehhh takpe2 dengan makeup segalanya pasti berubah...hahahha

      Delete
    5. arghhhhhhhh... mmg aku dengki... tapi bukan kedekut... kakakakkaka

      ye ke? uncle dah mekap tebal2 pon x hensem2jugak... apa cer? kakakkakaka

      Delete
    6. kakakakkaka....ngaku pon dengki...wahahhahaha
      kedekut?kedekut? jeng jeng jeng

      alaaa hokey dah tu make up tebal2 bukan suruh ensem nak suruh muke jadi cam nyahh je u olss...wahahhahaha

      Delete
    7. elehhhhhhhhh... dengki ah tu ... jeles ah tu aku ni pendengki... kakakkaka.. jeng jeng jeng tu apa?... huuhuhu

      wahahhahhahaha.... x lawakkkkkkkkkkkkkkk... wekkkkkkkkk !!! kakakakka

      Delete
    8. wakakakkakaka...hehhh takde maknenye pon....

      jeng..jeng..jeng tu momok...wakakka
      tak lawak tapi gelak..lalallala...

      hahahha

      Delete
    9. hehh... kenapa xde makna plak... hehh....

      ooooooooo... momok jeng.. jeng.. jeng ye....
      ooooooooo... momok yg pakai selipar polka dot ya...
      kakakkakakaka

      aku mmg suka gelak.... kehkehkeh

      Delete
    10. yelah xde makna laa....wakakkaka...den pon tak reti nk jawab daaa..

      ek eleeehhhh.....momok takde kaki lah mana bleh pakai selipar..wakakkakakka

      kekekkekee..sile2 gelak tapi berpada2 laa..wahahha

      Delete
    11. tu laaaa... asyik tdo je... suruh stadi malas... kan dah x bley jwb.... kakkakakakkaka

      ye ke? abis camne dia jln? haaaaaaaaa... kakakkakaka

      oooo... tidak mahu... uncle gelak main lepas je.. sebijik mcm gelak si kiah propa tu... kehkehkehkehkehkeh

      Delete
  2. takde la selalu tacap. pakai sekali je. malas nak tacap2. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... yep.... kebiasaannya camtu.. kan? tapi ada gak yg tacap kerap kali.... ada... huhuhuhuh

      Delete
  3. Replies
    1. gelak... gelak... harap2 satu hari nanti ko kene gak... kakakkakaka

      Delete
  4. kahkahkah..

    aku baru mimpi mlm td pakai gincu yg cntik..tak pernah2 aku rs bibir aku cntik bergincu..

    bibir x seksi..! -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhuhu.... kalau pakai gincu yg terang benderang... hmmmm... uncle x berkenan tgk... kalau pakai biasa2 je lagi lawa... kan?

      bibir seksi? apa garis panduan utk mengkategorikan bibir itu seksi? mcm Angelina Jolie ka? huehuehuehuehuehuehue

      Delete
  5. tu baru kartun dh mcm hantu mak limah. kalau muka uncle betol2, mcm hantu ape la gamaknye eyh kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakahkah.... siyut ah....bila tgk cermin... gila ah... dah mcm opera cina pon ada.... kakakkakakkaka

      Delete
  6. haaahaahaaa...hantu kak limah,sib baik tak pengsan org yg tgk ye..heehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... kalau ada yg pengsan... uncle pon pengsan sama kang... ye la.. terkejut.... x tau nak buat apa.. kakakkakaka

      Delete
  7. rela ja pacek ni di'hantu-mak-limah'kan oleh anak buah..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rela... serius seronok layan budak2 sbnrnya... kelakar on ada... huhuhuhu

      Delete
  8. uncle tak biasa, memang la cakap tak best...cuba biasakan...HAHAHAA!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auwwww... owh tidakkkkkkkkk... biar bibir kering merekah.... x rela i nak gincu2 neh... kehkehkehkehkeh

      Delete
  9. pergh..! sayang betul kau dengan anak buah kau tu. bagus2.. bertuah ada pakcik macam kau.

    * nasib baik dia tak mintak nak letak mekap bagai.. mau jadi badut aku rasa muka kau pastu. hahaha. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... seronok gak layan bebudak nih... huhuhuhu..

      budak suka main mekap... tapi biasanya bedak ngan gincu je .... huhuhuhu... tanak try pakai gincu ka bro? kakakakkakaka

      Delete
  10. hehehe tak dpt bayangkan camner rupa uncle yg serupa cam hantu mak limah tu ihih...

    ReplyDelete
  11. uncle dah boleh register kat loronghajitaib.com dah uncle:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkahkah... siyut ah...tapi malangnya di sana hanya untuk remaja2... uncle dah terlebih umur.. x layak.... kakakkakakkaa

      Delete
  12. ekekeke....maman kiut pkai gincu....ekekeke.....xbleh nak bayangkan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak.. yg tak bley bla tu siap suruh rapatkan bibir lepas letak gincu... layan je la... rapatkan bibir... tu yg termasuk dlm mulut sikit tu... kakakkakaka

      Delete
    2. mak aii....siap soh rapatkan bibir.....nie gara gara negok mak dia make up larr nie....

      Delete
    3. ak ah... abis mekap mak dia buat main... tensen mak dia... kakakkakakka

      Delete
    4. hehehe....mmg lew abg...barang make up...bleh thn harga dia...

      Delete
    5. huhuhuhu... mana ler abg tau... abg x pakai mekap... huehueheuheuheu... tp budak tu suka pakai gincu.... kakkakakkaka

      Delete
  13. masa kekecik pun pernah gak pakai lipstick sebab nak rasa apa yang bestnya..

    memang tak best pon.. berminyak.. phuiiii... koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakakakakkakakaka... mesti bibir anda jadi sedikit gojes.. kehkehkeh

      Delete
  14. hok ohh , ingatkan pakcik sendiri yg main badminton .

    pakcik jadi model sambilan ye . bagosla tu . bagos bagos bagos

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakcik tgn bangku....

      kakakakka... eh... pakcik rasa sedikit gojes sbnrnya... bibir pon nampak seksi gitu... kakakkakakaka

      Delete
    2. hmmm nampaknye pakcik sudah terpegun dengan bibir pakcik yg 'gojes' tu . ouuwwww . kahkahkahkah

      Delete
    3. hakhakhakahk... ye ahhhh... bibir pakcik nampak merah dan begitu seksi sekali... wakakakkakakka

      Delete
  15. kahkah cam doh. tu la jadi puppet budak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... alaaa... layan bebudak sekali sekala... rasa mcm puteri raja pon ada... siap kena sikatkan rambut.. kakakkakakkaa

      Delete
  16. hehe..biasa ler perempuan..mmg suka pakai gincu... kalo x,,nampak pucat je bibir tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhhuhuhu... yep... betul.. tapi jgn pakai yg kaler terang benderang sudah.... yg pakai kaler htam legam pon ada... kehklehkehkeh

      Delete
  17. hahaha...hye kak jonni..yela dah pakai gincu kena panggil kak lah...wakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. ek ehhhhhhhhhhh... budak nih...kacau akak jew.. cubit kang !!

      wakakkakakakkaka

      Delete
  18. mesti pakai gincu perisa belacan...tu yg x sedap..cerr pakai gincu perisa durian ke..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... perisa durian ? sedap tu... suka akak.. kakkakakakka

      Delete
  19. boleh masuk opera dah tu..
    cayalah uncle..hahaha~~~^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ooooooo.... sudah tentu boleyyyyy... kakakkakaka

      Delete
  20. Replies
    1. time kasih puji akakkkkkkkk... ye.. akak rasa sedikit gojes di situ... kakakkakakakka

      Delete
  21. baiknya uncle tadah muka kat anak buah tp malangnya jadik hantu mak limah hahahaa..err tak amek gambar ke???:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhaklhak... alaaaa... layan bebudak kecik... seronok sbnrnya... huhuhuhuhu

      gambo ? ceh !! kalu boley nak padam memori pakai gincu dari otak nih... akkakakkakaka

      Delete
  22. kali ni aku setuju dengan kau....

    aku pun tak faham ..nape lah orang puan suka pakai lincu....
    tak sedap pun rasa dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... kalu tak bangkang je keje kau.. kekkekeke

      hakhakhak... biar nampak bibir x pucat kot... tapi yg aku betul2 x paham kalu pakai gincu yg terang benderang... hitam legam pon ada... x paham aku... kakakkakaka

      Delete
    2. takde makna nyer..
      aku tak pakai lincu takde pucat pun...
      hihihiih.....

      aku ada jupe sorang yg pakai lincu wana koko gelap....
      takut aku tengok...
      tak cantik pun

      Delete
    3. sikit pon xde? sikittttttttttt sgt pon xde ke?
      wow... huhuhu... kan? semulajadi dah sememangnya cantik... kan? huhuhuhuhu

      owh... aku pernah jumpe kaler itam... mcm zombie pon ada.. huehueheuheueheheuehu

      Delete
    4. hahahhaha....
      aku setuju sangat2 tu...


      macam zombie...sah2 dia peminat plant vs zombie..
      hahahha

      Delete
    5. haaaa.. setuju je? bagilah duit... kehkehkehkeh'

      owh takdelah... dia dok kg pisang laaaaaaaa.. sbb tu camtu... kehkehkehkehkeh

      Delete
  23. hahahahahaha..gambar yg last tu x bleh tahan OOo....weih uncle..aku cuma nak ckp "feeeeeeeeeeeewwiiiiiittt!!"

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn ah feeewit2.... malu akak.... kakakkakakakka

      Delete
  24. kahkah.. tak sedap sungguh... nanti try pakai bulu mata palsu, blusher n yg bg warna warni kt klopak mata tu.. konfem mengancam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap anda jgn terpikat plak nanti... wakakakkakakaka

      Delete
  25. bhahahahha

    *banyak nk komen sbnarnya, tapi xde masa...*huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak.... ni kan dah komen.... huhuhuhuhu

      Delete
    2. ahahaha... komen atas tuh bru teaser je :p...

      oh ya, aku sebenarnya x suka bebudak kecik buli aku.. tpi aku suka buli budak kecik...kah3...

      Delete
    3. kahkahkah... komen pon ada teaser2 ye bro... kehkehkeh

      oooooo... pembuli... pembuli.... tak baik ah buli budak2... tgk uncle.... uncle suruh anak buah pijak2 belakang bdn je... huhuhuhu

      Delete
  26. hehehehe...uncle make-up tu nanti letaklah gmbar ori..baru blh tengok..

    irg prempuan tak rasa gincu tu..cuma tacap di bibir je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhhhh.. tanak ah letak muka... malu... .. kakakkaka

      ooooooooo... ingatkan gincu boleh mkn... kakakkakaka

      Delete
  27. Hahaha mesti cun giler muka ko kan, tgk sket!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya... begitu cun sekali... dan aku pasti jika org lain nampak mesti mereka akan lari bertempiaran... kahkahkahkah

      Delete
  28. amboii maman pakai lipstik pulak dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... napa? x percaya? kakakkakakaka

      Delete
  29. x sedapla x dek perasa.. cuba pakai yg ade rasa stoberi ke.. kiwi ker.. heh..heh..heh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooooo... x boleh... nanti bukan di pakai gincu tu... uncle mkn terus... kakakakkakaka

      Delete
  30. ko digincukan tu,ada bibir ke?ye la,kan ko slalu nampak gigi jer...kua,kua,kuaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhhhhhh... mestilah nampakkkkk... walaupun gigi nampak 24 jam... tidur pon nampak gigi... tetap nampak bila pakai lipstick... kakakkaka

      Delete
  31. jon...apsal tebal nau gincu nye?? hahahahaha.. baru aku tau ade bibir jon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh.. mestilah ada bibir... bibir uncle mcm bibir negro... tebal dan berkaliber.... kahkahkahkahkahkah

      Delete
    2. owh... itu sudah pasti... kahkahkahkahkah

      Delete
  32. pakcik x amik gambo bwat kenangan ker??sory lame sket menyepi...wakakakakaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... nak dilupakan ada.. nak dikenang2 buat pe plak... huhhuhuhu..

      huhuhuhu... sibuk ya?

      Delete
  33. Perghhhh!! Lawa gilerrrr uncle! Macam ni pekerja lorong haji taib memang terpaksa letak jawatan arr cani! Hihihiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. woi.. woi... woi...
      rotan kang !! haaaaaaaaaaaaa....
      kehkehkehkehkeh

      Delete
  34. Replies
    1. hakhakhak... ada iras2 laaaaaaaaa.... sesikit ... huhuhuhuhu

      Delete
  35. haha,uncle pakai lipstik, haha.
    sedap x? hehe. *mcm laa ade perisa.kehkeh

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger