PERSOALAN YANG PERLUKAN JAWAPAN


 Jam menunjukkan pukul 6:15 petang, dan aku dalam perjalanan pulang dari kerja. Aku singgah di stesen minyak Petronas untuk mengisi minyak motor ku yang hampir kekeringan. Sampainya di sana kulihat agak penuh stesen minyak tersebut. Nasib baiklah stesen itu mempunyai tempat khas mengisi minyak bagi motorsikal. Setelah ku berhentikan motor aku bersebelahan pam tersebut, aku pun berjalan menuju ke kaunter untuk membayar petrol.






Setelah selesai membayar petrol, aku pun berjalan kembali ke motorsikal aku. Tapi seorang penunggang motorsikal dengan perlahan mendekati aku, lalu beliau menyapa aku...





Sipolan : Kenal aku lagi tak wak? Macam tak kenal je... haha
Pakcik : hahaha.. kenal laaaa.. balik keje ke?
Sipolan : Ak ah.. ingat ko tak kenal aku lagi. Datanglah jalan rumah aku sekali sekala, raya pun tak pernah datang, aku je yang datang raya rumah engkau selalu.
Pakcik : hahahahaha.. bukan tak nak datang... segannnn..
Sipolan : hahaha... nak malu apanya lah... lama tak jumpa ko. Sama je ko ni dari dulu sampai sekarang, tak berubah langsung. eh! dah nak hujan nih, gerak dulu lah..
Pakcik : ye lah.. baik-baik merempit..
Sipolan : hahaha.. kirim salam kat semua ye.. kirim salam kat abang RELA tu. Dulu selalu jumpa dia, sekarang dah lama tak jumpa.
Pakcik : InsyaAllah...
Sipolan : Jalan dulu wak... Assalamualaikum...
Pakcik : Waalaikumsalam...



Kemudian sipolan pun berlalu dikala langit kian menggelap. Sedikit masa lagi, hujan akan turun. Kemudian aku terfikir sesuatu...







Apakah kesimpulan dari kisah di atas?

a) Uncle memang seorang yang awet muda. Tidak banyak perubahan dari dulu sampailah beliau remaja sekarang.

b)Semakin ramai pengusaha stesen minyak yang mempertaruhkan brader Bangladesh di kaunter pembayaran berbanding meletakkan gadis-gadis tempatan yang comel-comel.

c) Indeks kebolehan mengingat uncle sudah mengalami penurunan. Mungkin disebabkan oleh faktor usia.

d) Datuk uncle mempunyai 3 orang isteri. Menyebabkan uncle mempunyai ramai saudara-saudara tiri. Yang mana mereka amat jarang sekali berjumpa kecuali ketika Hari Raya Aidilfitri ataupun ketika ada kenduri atau majlis-majlis tertentu saudara terdekat.

e) Semua diatas.






***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

85 comments:

  1. Replies
    1. owh tidakkk.. ni soalan spvm yg bocor... harap maklum...
      kehkehkehkeh

      Delete
  2. Replies
    1. ak ah kot... peberet tu biskut sarang semut....
      kehkehkehkehkeh

      Delete
  3. Replies
    1. kehkehkeh... nak buat camne.. mmg dah x ingat... konsentret habis-habisan pon masih x ingat...
      kehkehkehkeh

      Delete
  4. Replies
    1. hakhakhakhak... maknanya uncle ni awet muda lah... yeahhhoooooooo...
      kehkehkehkehkeh

      Delete
  5. jawapannya e :)

    betoi la pakcik joni,kadang2 bila ada yg tegur sy boleh tak ingat sapa dia.muka kenal tp nama tak tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... kan? biasak ah kalu dah jarang2 jumpa.. camtu lah...
      huhuhuhuhu

      Delete
  6. Replies
    1. hakhakhakhak... indeks menurun tu ye... hmmmm...
      nampaknya uncle kena mkn lebih kismis nih... huehueheuheuheuheu

      Delete
  7. jawapannya C & A.. XDD.. siannya uncle.

    eh pernah juga terjadi seperti diatas, tiba2 je orang sapa..lps flashback sminggu baru ingt rupanya member sekolah yang sejak dari darjah 6 tuh.. fiuh.. terharu org ingt kita. kita ?? dimamah usia. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan yg awet muda .. ya... yg indeks menurun... tanak ah...
      kehkehkehkeh

      hakhakhakhak... kan? tu laaaa.... aku layan je... nak ckp tak ingat segan plak... padahal mmg x ingat... kehkehkehkeh

      Delete
  8. aku pon kompius neh....ermmm...ahhh kompius kompiusss....aku pilih (e) lah...seme diatas

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ko mmg hari2 kompius mak jemah oi... kehkehkehkeh

      pilih sume ye?.. hmmmm.. time kasihlahk kata uncle awet muda... buat susah2 je... huehuehueheuheuheu

      Delete
    2. hakhakhak...saje ahhh bg can kat uncle..mak jemah kennnn baikkk...kikikikiki


      yup aku ari2 kompius...ntahhh nape ntah..wuwuuwuww

      Delete
    3. hakhakhakhak... wah!! ajaib nih... mak jemah bagi can... hmmmm... alang2 bagilah duit sekali.... mak jemah ken baikkk... kehkehkehkehkeh

      ooooo... tu laaaaa... byk sgt mkn cili yg tumbuh dari lutut tu hah... kan dah kompius... kehkehkehkeh

      Delete
    4. kehkehkeh....ajaib ka?saje ahhh bg can kat org demam....hehehe...

      koh..koh..koh....
      duit tadak....lalala

      kehkehkeh...meh nak sepak lutut sket....oooooo

      Delete
    5. amak jemah... mak jemah.. tak patut betul ah hang ni... org demam bagilah bubur ka? soto ka? picit2 kepala uncle ka... ni bg can... can? boleh mkn ke can tu.... kahkahkahkahkah

      duit tadak? sampul kosong pon jadilah... bagi cepat !! kakakakaka

      ooooo..... ooooppa uncle style !! woooooooooo sexayyy makcikkkk... (sambil menari atas meja mkn)... kakakakkakakaka

      Delete
    6. huhuhuhu....mak jemah demam pon uncle tak bg bubur pon....hahaha jadi mak jemah bg can jelah yg mampu..wakakkakaka

      sampul pon da abis wohhh..camne nih?kakakakkakaka

      ada gak orang kena piaaapppp piapppp nih...wakakkakaa

      Delete
    7. hakhakhak... bukan tanak bagi.. tak sempat nak bg... uncle habis mkn sumenya... adeihhhh... can pon can lah... kehkehkeh

      adeih !! nak mintak apa plak nih? (sambil garu2 kepala) kehkehkehkeh

      elehhhhhhh... x takut... x takut... x takut... kakakkakaa

      Delete
    8. kekekekke....elehhh dan2 la abis..wuwuwuwu..kedekut ahh...

      can malican ohoiii...can malican ketipong payong...wakakakka

      takyah mintak ahh...jom nyanyi..jom...kihkihkih

      elehhhhh.....naseb baik ahh mak jemah demam law tak dah lama mak jemah baling ngan terompah ni..wakakkaka

      Delete
    9. bukan kedekuttttt... uncle lapooooooo... huehuehuehue..

      fulamak... bila mak jemah nyanyiii... mmmmmmm... suara x sedap langsung.... kakakakakkakakkakakakakkakka

      mmmm... mak jemah je lah nyanyi... uncle jadi penari dah la.... kakakakakkaka

      baling lerrrrrrrrr.... dgn sepantas kilat uncle elak.... kehkehkehkeh

      Delete
    10. huehuehue....tak kiraa kedekut gakkkk..wahahaha

      eh memang pon mak jemah suara tak sedap...kakakakakakka

      alaaaa dan2 la nak jadi penari.....ape lagi gelek ahhhh..ewahhhhhh
      wakakkakaka

      malas ah nak sep energy...lalalalla

      Delete
    11. biarlah kedekutttttt ponnnnnn... wekkkkkkkk... kakakkakakka

      ye ke? baru nak rekemenkan jadik rekoding artis... kehkehkehkehkeh

      ye ah.. tgh menari la ni... tgk... tgk... gelek nih.. tgk...
      (sambil menari-nari di tiang) kakakakkakakakka

      sep energy ke... semputtttttttttt.... kakakakakkaka

      Delete
    12. wekkkkkkk....kedekottt ayopppp kedekut..kehkehkeh

      aisehhh....rekoding artis takmo ahhh....wakakkakaka

      ewahhhh...baling kelapa kek dia..yeee baling..wakakkaka

      hehehe..lebih kurang ah tu...huhuhu

      Delete
    13. balik2 sebut si ayop tu.. boipren ka? huhuhuhuhu

      tanak pulak? mana tau nanti jadi penyanyi no 1 mesia... ada gosip sini sana... dgn aron ajis la.. adiputra la... harith iskandar la... kehkehkehkeh

      x kena.... x kena.. x kena... wekkkk... (sambil jelir lidah) kakakkakaka..

      semput ah tu.. malu2 kuda nak ngaku pulak.... kakkakakka

      Delete
    14. hahahhaha....ehhh biar ahhh sebut ayopppp tu kiut hape..wakkakaka

      kehkehkeh...tak hengen mak jemahhh noksss...gosip2 nih rimas taw..wakkakakakaka

      kakakakkaa..takpe..takpe....kita nak baling sesaje je..hahha

      ehhhh ni bukan semput ni penat sket ja...wakakkaka

      Delete
    15. ak ah.. kiut sgt ah sampai terbatuk-batuk sesapa nama ayoppp... kesian tau... kekekekkekeke

      alololololo... rimas plak dah... best apa gosip2 nih... walalalalalalala

      oooooo... kesian si sesaje tu... x pasal2 kena baling... huehueheuheuheu

      uiiiiii... sikit ya? mcm nak pengsan uncle tgk... kehkehkehekhekeh

      Delete
    16. kekekekkeke..takpe2 tu tandanya ada org ingat.....

      ewwww tak kuaseeee mak jemahhhh nokssss.....dari gosip bek mak jemah membuta..wakakkakaka

      huehuehue.....takpe si sesaje tu tak kisah....

      wahahhahaha....ahhhh mana ada pengsan....hehh

      Delete
    17. ye ke? bertuahnya ayop tu... uncle x pernah batuk2... xde sesape ingat kat uncle... wuwuwuwuwu.. sedihssssssss... kehkehkehkehkeh

      membuta sambil buat peta? kehkehkehkehkehkeh

      sape kata? tgh ngamuk2 aku tgk... uiii... benjol tu... kakakkakaka

      ooooo... takpe... kalu camtu biar uncle je yg pengsan... herkkk !! GEDEBUK !! (sambil jatuh terlentang)... kakakkakakakaka

      Delete
    18. kehkehkeh.....takpe tak batuk tandanya sehat...kekkee

      wallahhhhhhhh....betollah tu...wakakkaka

      ehhh tu dia saje je...lakonan mantap dia ja tu..hihihihihi

      wahhhhhhh...pengsan plak dah..takp2 aku tulung tengok ja...huhuhu

      Delete
    19. ehhhh memanglah.. uncle bukan setakat sihat... gagah perkasa lagi... (sambil tunjuk biseps) kakakkakaka

      kahkahkahkah... boleh jadik pakar geografi nih... ada bakat... kehkehkehkeh

      oooo.. berlakon ye... layak menang anugerah pelakon pembantu popular tu.. hebat... kehkehkeh

      wahhhhh.. tgk je? ceh.. balik tido lagi bagus... bai... kakakkakaka

      Delete
    20. kakakkaka..biseps la sangat....gagah perkasa cam badang ke....kih3

      memang ahh ade bakat tapi aku saje je malas...wakakkaka

      ehh tak layak laahhh sebab dia tak pemes...hahahhaha

      ye tak ye gakkk...balik tido lg bagus..wakkakaka

      Delete
    21. tak... cammalek noor.. haaa.. tgk... tgk...
      (sambil buat gaya bina bdn)... kakakkakaka

      ooooo... tp bakat loyar buruk hang lagi menyerlah... kehkehkehkeh

      pemes laaaaaa... kat kg semua org kenai... pemes la tu... huhuhuhuhu

      buat peta lagi dia nih ... aiyooo.. (sambil tepuk dahi)
      huhuhuhuhu

      Delete
    22. wakakkaka...malek noor da tua..mane ade bisep..kahkahkah

      itu memang sejak azali ape bleh wat..wakakkakakka
      kurnia tu....

      kat kg dia ja org kenai buat hape...tu tak dikira pemes hokeyyy...kahkahkah

      hahahha.....

      Delete
    23. ehhhhhhh.. betul... ko betul... malek noor mmg dah tua... tp uncle masih muda.... heuheuheuehuehue

      hakhakhak... ye lahhhhhhhhhhh.... huhuhuhu

      pemes la tu hokeyyyyy... 1 kag kenai... jd pujaan plak tu... kan? huehuehuehueheu

      gelak je.... kalu gelak je tandanya setujuuuuu... jd betulah tu kan? kehkehkehkehkeh

      Delete
  9. aku pernah kena. kawan 1 kelab aku. xtau nama tapi borak cam kamceng gilak. last2 tau gak nama beliau melalui fb.. hoho. ;p

    tapi untuk ko, aku rasa (c) kot. hahaha.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... kan? kita ingat muka... tapi nama x ingat ... huhuhhu

      oiii... mana ada c... a lah jawapannya... kehkehkehkehkeh

      Delete
  10. mungkin jawapan 'D' tuh paling tepat...kah3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... itu betul juga... mmg atuk aku kawen 3... sedara ramai bro... huhuhuhuhu

      Delete
  11. salam
    okla tu..
    kite same..
    aku pon jenis susah nak cam org.. kenape ek??
    padahal aku muda remaja kut..adeh~~~
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep... kita sama... uncle pon masih muda remaja...
      silalah percaya... tolonglah!!

      kahkahkahkahakhakahkah

      Delete
    2. ok2.. uncle..

      aku percaya..
      dem!! kita same rupenye..
      hahaha~~~

      Delete
    3. yes... yes... yes...
      ada geng... ada geng...

      calit... calit...

      kehkehkehkehkeh

      Delete
  12. Replies
    1. hakhakhak... 10 markah utk anda... kita jumpa di ruangan bonus... kehkehkehkeh

      Delete
  13. nak jawap A lah..haha..kalau dah sama xberubah awet muda lah tu..kan kan uncle jonni!>.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakahk... kan? tak yah pakai safi rania gold bagai... dah awet muda semulajadi... kehkehkehkehkehkeh

      Delete
  14. susah soalan tahap soalan spm dah ni eekekekeke...dia silap org kot..pelanduk dua serupa barangkali ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? ni blom soalan matematik lagi nih... eh!! tapi uncle tak bela pelanduk... uncle bela arnab je... tu pon tinggal sekor je... huehueheuheuheuheu

      Delete
  15. Replies
    1. wakakakkakakka... kalu bab nak ngata aku dah tua... laju je ko ye aira... hampessssssss.... kehkehkehkehkehkehkehkeh

      Delete
    2. hah! mane pakcik tahu ni?! kantoi sudaa . wakakakakakakakaka

      Delete
    3. hakhakhakhak.. tau... tau sgt ko ni aira oi...
      kehkehkehkehkeh

      takpe... esok kalu hang dah tua... uncle gelakkan ko plak... kakakakka

      Delete
    4. pakcik tahu sangat ea . hmmm iyelah kan . orang hidop dah lame , banyak makan garam la katekan . ekekekeke

      pakcik nak gelakkan? hahaha boleh aje , tapi larat lagi ke? berpuluh-puluh tahun lagi . kehkehkeh! :P

      Delete
    5. owh... uncle tak mkn garam byk ... takut kene darah tinggi.. kehkehkehkeh

      hakhakhak... huh!! larattttttt... walau gigi dah luruh, lagi kuat uncle gelakkan ko nanti... bersedia ya... kehkehkehkehkeh

      Delete
  16. tu menunjukkan kau tu dah makin di mamah usia...
    hahhahahaha...
    ingatan pun dah kurang tu....
    kahkahkah/...

    atau pu kau sekarang ni dah masuk pra kenyanyukkan,...
    hahahhahah....


    ReplyDelete
    Replies
    1. ish... jgn kp ingatan kurang... tap indeks mengingat sudah menurun.. sedap sikit bunyiknya... kahkahkahkah

      woiii... woiii.. woiiii..
      nyanyuk plak dah... hampesss.... kakkakaka

      Delete
  17. Ekekeke...kaber line erk abang...ngaku kenal.....ngaku masih igt....hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... masalahnya muka nya mmg mcm kenal... takkan ah nak ngaku tak kenal... kehkehkehkehkeh

      segan ah... dia kenal abg, abg tak kenal dia... kehkehkehekhe

      Delete
    2. Hehehe...btl jugak....tpi itu la, klu org knal kita, kita xknal org mlu nk ngaku....tapi klu kite knal org, org xknal kite...lg larr mlu....hehehe....

      Delete
    3. hakhakhakhak... tu arrrr... tapi kalu x tegur... takut dia kata kita ni sombong ... hhhuhuhuhu.. so... berlakon mcm kenal... padahal x ingat sapa sbnrnya... kehkehkehkehkeh

      Delete
    4. hehehe....xpe xpe...demi menjaga ht dia kan...pndai abang...hehehe...

      Delete
    5. hakhakhakhak.. ye ah.. nak buat camna kan rietta... indeks mengingat dah menurun... kakakakkakaa

      Delete
    6. hehehe....xpe....biasa la....seusai dengan peningkatan usia....yang penting....kaber line...

      Delete
    7. ehhhhhh... uncle masih muda laaaa... nak kena rotan? haaaaaa.... kehkehkehkehkeh

      Delete
  18. hahha, terlalu muda sampai lupa.. ngee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haishhhh... bukan lupa... tapi indeks mengingat sudah menurun..... kehkehkehkehkeh

      Delete
  19. kita serupa laa bro... kadar mengingat aku pun dah menurun banyak dah nie... koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehkeh... alamak... takkan ah bro... kan masih muda remaja lagi kita nih... kan? hueheuheuheuheuehu

      Delete
  20. Replies
    1. owh... tidak mengapa... oil of olay kan ada... kakkakakakka

      Delete
  21. eca rsa jwpn dia D...
    konfirm D
    kbye :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhakhak... ya 10 markah utk anda... kehkehkehkehkeh

      Delete
  22. okeyh...sblm aku plh jwpn aku, aku nk bg pendapatan aku sikit lah..
    A. Kau awet muda?? aku rs bile gambar kau jd kartun je la kau awet muda.. realiti aku tak pasti..

    B. Bangla jd cashier kat stesen minyak itu da mmg perkara yg biasa...

    C. Kadar ingatan kau menurun.. ye aku amat pasti..

    D. Datuk kau kawen 3?? aku tak pasti sbb aku tak knl datuk kau dan kau pun tak pernah pulak menceritakan ape2 pun tntg kesasihan cerita tersebut..

    E. ye.. mungkin inilah penyelesaian dan jawapan yg paling tepat yg boleh aku plih...

    harharhar,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. A) pastiiiii... awet muda youuuuuuuuu... silalah percaya.... wakakakkakaka

      B) hahahaha... aku setuju...

      C) no komen.... kahkahkahkahkah

      D) Ya... ini cerita betul... arwah atuk uncle kawen 3..... kehkehkehkeh

      E) 10 markah utk anda... kahkahkahkahkah

      Delete
    2. okeyh2 lah aku cye... tp tang datuk tu aku tak bpe nk cye tp aku tau kau lbh mengetahui nye kn... owh terima kasih untuk 10 markah tersebut..

      Delete
    3. hakhakhak... serius nih tak tipu lerrrrrr... arwak atuk aku kawen 3... huhuhuhu...

      ok... potong 7 markah sbb kau x percaya.... wakakakkakakakaka

      Delete
  23. Nanti kalau epal jumpa uncle johnny, tamoooo tegur! Nanti dia buat-buat kenal padahal tak kenal. Hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... mestilah... epal kan pompuan...
      kalu laki uncle buat derkkkkkkkkkkkk je...
      kehkehkehkehkehkehkeh

      Delete
  24. jawapan saye d.hihi.
    adik saye pun mcm ni borak mcm lebat.
    bila tanya sape tu, die ckp tah x kenal, buat3 kenal
    haha , ade jugak org mcmni,
    haha, series lawak

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger