ENTRI PENUH MANFAAT DAN TELADAN




Ya. Buat masa ini, tiada apa yang mampu aku nukilkan di blog ini. Tidak banyak benda yang menarik berlaku dalam hidup aku kebelakangan ini. Justeru tiada apa yang mampu di perah otak aku ketika ini, sudah kering dan kontang.

Namun ianya tidak bermakna aku tidak mempunyai cara lain untuk mendapatkan cerita. Satu cara kegemaran aku adalah dengan melihat keywords-keywords pengunjung yang melawat blog aku. Ya. Dengan keywords itulah aku akan jadikan cerita.

Selalunya apa yang aku buat adalah dengan meneliti keywords yang berbentuk soalan atau mencari jawapan. Dengan kata lain pengunjung tersebut ada masalah dan mencari jawapannya dengan menggugel di internet. Dan aku akan menjawab keywords itu seikhlas mungkin bagi membantu pengunjung tersebut.








Pada aku, sebagai blogger kita ada tanggungjawab pada masyarakat. Kita perlu mengenengahkan sesuatu yang bermanfaat dan bervisi buat pembaca. Sesuatu yang baik dan mampu dijadikan teladan buat semua. Namun aku lalai. Aku seringkali tidak menulis sesuatu yang baik buat tatapan umum.

Tapi tidak pada kali ini. Kali ini aku akan menulis sesuatu yang boleh dikatakan boleh membantu orang lain. Dan aku akan memilih dari keywords-keywords nuffnang yang ada. Dan keywords yang bertuah adalah.....










Baiklah. Mari kita mulakan. Pada aku, dalam hal-hal sebegini memang agak rumit. Sebab ianya sesuatu yang sukar nak di fahami sebenarnya. Biasalah kita ni manusia, punya hati dan perasaan yang tidak sama. Apa yang ok bagi anda tidak bermakna ianya ok bagi rakan anda. Bak kata kawan aku "rambut sama hitam, ketiak lain-lain".

Jadi cara yang terbaik bagi kes ini adalah dengan bersemuka dan berterus-teranglah dengan adik ipar anda. Gunakan cara yang paling mudah untuk dia faham. Cakap direct je tak perlu cakap berlapik-lapik atau kona sana kona sini....








Namun cara ini tidak berkesan buat semua orang. Maklumlah sikap manusia. Ada yang degil dan ada yang jenis memang tak reti nak paham bahasa. Jadi langkah lebih drastik perlu diambil. Anda boleh menggunakan cara yang telah lama diguna pakai sejak dari tahun 60 an lagi....







Ya. Anda boleh ikat beliau di pokok. Pastikan pokok itu banyak semut. Lagi bagus kalau kerengga.

Namun jika adik ipar anda seorang perempuan, janganlah gunakan kedua cara diatas. Tidak patut. Gunakan cara yang lebih lembut. Kerana seorang perempuan mestilah di layan dengan kelembutan dan kasih sayang. Bukan kekerasan.

Jika setakat guna wifi tu, aku rasa baik bagi je dia pakai terus. Takpelah redha je lah. Tak perlulah gaduh-gaduh pasal wifi. Apa dia nak guna, bagi je guna. Takpe...








Senang cerita la kan, jangan kedekut-kedekut. Apa yang anda ada, bagi je terus kat adik ipar anda. Relakan je...








Ok. Rasanya sampai di sini sahaja untuk kali ini. Diharapkan entri ini dapat membantu beliau dan semoga beliau tidak gaduh-gaduh dengan adik ipar beliau kerana wifi. Sekian terima kasih.


*

*

*

*

*

*

*

*

*

*







***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

97 comments:

  1. ghahaha...melampaunyer, xkn smpi seluar pun nk bg, tu kes perli da tu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... entah... mana tau ada abg ipar yg sebegitu pemurah... kan?

      kakakkakakaka

      Delete
  2. mana la nk cari abang ipar murah hati kasi seluar camtu wakakakakakaa..sangat lawak ok!! haahahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada... kawenkan je akak hang ngan aku... nanti dapat ah abg ipar murah hati sebegitu... bwahahahahahaha...

      eh ? hmmmm... takpelah... huahuahauhauahua

      alaaa... memain je entri ni sbnrnya... huhuhuhu

      Delete
  3. Arghhh,, terseksa usus baca entri ni. hahaha
    sangat bermanfaat. kalau pompuan semua boleh aje. diskriminasi betul la uncle ni. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... alaaa.. memain je la entri nih.. takdenya uncle nak diskriminasi-diskriminasi... huehuehueheu...

      huh.. uncle terpaksa mengeja untuk menaip perkataan diskriminasi.... kehkehkehkehe

      Delete
  4. ok entri ini bermula dengan manfaat tapi diakhiri dengan bahahahahaha..

    sila kahwin bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... alaa... entri tahyul je bro... saja suka2...

      ko asyik2 komen suruh kawen... kenalkanlah uncle ngan akak hang... nanti uncle bagi guna wifi.... kakakkakakakaka

      Delete
  5. 'sangat' berinformasi betul entri ko ni.. lol. XD

    tapi bagus gak cara tu. cuma harapnya x berlaku la perang dunia atr kakak ipar n suami beliau. eheh.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih... time kasih... ya. mmg sgt berinfomasi... patut di masukkan dlm slot majalah 3... kakakkakakkaka

      hakhakhak... takde.. mana ada... takkan berlaku perang dunia... paling2 pon suami kene tidur kat ruang tamu 3 bulan... tu je... kakakkakakaka

      Delete
  6. melampau pakcik..sipa seluar2 semua nak kasi.. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak.. tu la.. x senonoh kan beliau... tah hapa2 tah...

      uncle senonoh.. sbb uncle tukang cerita je... wakakkakakaka

      Delete
  7. kahkahkah sangat2 bermanfaat dan penuh kisah teladan antara kancil dan buaya dalam entri ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya. uncle setuju... patutnya entri ini dijadikan buku cerita kanak2... terlalu byk teladan dlm cerita ini... kakakkakakaka

      Delete
  8. euuuwww...abg iparku macam itu kah??

    haha~~ buat mcam tu hbes la~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... euwww plak kali nih... selalu jemmmm... kehkehkehkeh

      hakhakhakhak... mesti meriah kalu hang dpt sbg ipar sebegitu... anda patut berbangga... kehkehkehkehkehkeh

      Delete
  9. hahahahaha! untong nye jadik perempuan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... untung.... mmg untung... elehhhhh... berangan ah tu nak dpt abg ipar yg pemurah dan baik hati... takkan dpt punya.... kehkehkehkehkeh

      lain ah kalu org itu adalah uncle....

      wakakkakakakakkakaka

      Delete
  10. ekekeke.....itu la....kdg kdg org nie buat buat xreti bahasa....huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... mungkin dia mmg tak paham.... sila guna bahasa isyarat pula.... huehueheuheuehueheu

      Delete
    2. bahasa isyarat...jgn guna bahasa isyarat yang formal tu...guna yang dicipta sendiri...hehehe....

      Delete
    3. kalu camtu ... sendiri je la paham.... huhuhuhuhu

      kalu x paham gak... sila bg penampo ya.... huhuhuhuu

      Delete
    4. ekekeke....mmg tujuan dia cmtu erk....huhuhu...penampo rietta xpndai nk tampo tampo orang larr abang...

      Delete
    5. hakhakhak... ceh !!

      elehhhhhhhhh... tapi rietta kan pandai main bola tampo... kira rietta ada bakat ah nak tampo2 ni sbnrnya.... kehkehkehkehkeh

      Delete
    6. tampor bola ngan tampor org sama erk? xpernah try la plak tampor org...hehehe....

      Delete
    7. ada lain sikit... kalu tampo org ada bunyi.... adoiiiii.... wakakkakakka

      Delete
  11. Ewah, kalau pompuan, semuanya boleh ajer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehkeh... entri ni merapu je... tapi betul kan.. ada yg sebegitu... kalu ngan pompuan... lain mcm je perangai ... huehuehueheuheu..

      eh !! jgn pandang uncle sebegitu... uncle baik... tak mcm tu...
      kehkehkehekhekehkehekeh

      Delete
  12. bergantung, kalau adik ipar tu guna wifi tu untuk torrent 24jam itu perlulah dibendung ahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... au torrent naruto 24 jam boleh plak...

      INI TAK ADIL !! JM TIPU !!

      kehkehkehkehkehkeh

      Delete
  13. hahahaha...adeyyy keyword tu pon ada gak..adeii..mcm2 hal

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... ada.. mcm2 keywords ada...
      tapi paling byk amoi seksi... tiap2 hari ada... kakkakakakkakakka

      Delete
  14. wifi free memang terbaik..
    no argument..
    puahaha..
    dulu setahun lepas..pernah curi..err..pinjam wifi jiran..tapi 2minggu jer.. lepas tu insap.. baru bagitahu.. ish2..

    terima kasih jiran sebelah..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak...ish.. ish... ish... (sambil geleng2 kepala)
      napalah ko ni Gee... apasallah ko pakai wifi jiran ko 2 minggu...
      ish... ish... ish... (geleng kepala lagi)
      pakailah terus... .... wakakakkakakakakkakakaka...

      Delete
    2. lepas bagitau tu dia terus bagi pakai.. dia nak buat amal.. wuahahaha..

      ni tgh pakai la ni..
      p/s:ada bau2 jeles disitu..kihkih..

      Delete
    3. oooooooooo.... pakai tenet freeeeee... ceh !!

      bau2 jeles... jap .. uncle try bau,....
      sniff,... sniff... sniff... hmmmm...
      mana ada bau jeles.... bau wangi ada.... kakakkakakaka

      Delete
  15. haaahaahaaa....aduiiii...baca dengan serius sampai gambar last berdekah gelak...hampeh tul./...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... haaa... tgk ah gambo last tu lama2...
      minggu depan ada ketumbit mata tu... kakakkakakakaka

      Delete
  16. oi wak! dr mula dh bermanfaat.. tp penghujungny x bermoral plak.. kehkehkeh..

    Aku dh agak dah.. ko mmg ade jer benda x semenggah yg nk di pamerkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bwahahahahaha... alaaaa... entri ngarut2 je la kak.... hiburan je ni... kakakkakakaka

      kakakkakaka... entah lah... dah mcm hapa ye tak blog nih... kakakakkakaka

      Delete
  17. kau kalau dengan pompuan bukan main lagi ye..
    habis sume kau tanggal bagi..
    hahhahahaha....

    pasal wifi pun kau nak gaduh..
    apa daaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... cis !! mana ada.... alaaaaa... ini kan entri memain je... jgn ah percaya... hueheuehuehueheu

      eh... mana ada... aku bg je org pakai wifi aku nih... sekampung dok pinjam pakai tau... wakakakkakakakakka

      Delete
  18. kahkahkahkah... sangat2 redho tu... tapi y last tu pemurah len mcm la bang.. hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya... hidup ini kenalah redho selalu... huhuhuhuuhu..

      lain macam ? takdenya lain macam... jgn pikir macam2... kang aku ikat ko kat pokok baru tau.... wakakakkakakakkakaka

      Delete
  19. pehh...agak2 laa pakcik smpai yg kt badan pn nk bg
    motip..! hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa... sbb itulah entri ini byk teladan.. itu salah satu drpdnya....
      kehkehkehkehkehekeh

      Delete
  20. i'm speechless. gelak ja yang aku mampu. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. speechless? terkedu dgn entri uncle yg sarat dgn nilai2 murni ya....
      kehkehkehkehkehkeh

      Delete
  21. eee keyword macam tu pun ada ke hahaha

    bab tanggal suar memang hampeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ada... mmg ada... tapi keywords yg hari2 ada adalah... amoi seksi... kakakakkakakaka

      hakhakhakhak... ye kan? hampeh kan? siot mamat dok letak gambo tu...
      ish... ish,... ish... (sambil geleng2 kepala)

      Delete
  22. kah kah kah... hamboiii.. ilmiah sungguh laaa... kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa... biasa... entri uncle semuanya taraf boleh masuk silibus sekolah rendah punya.... wakakakakkakakakaka

      Delete
    2. kenapa sekolah rendah je? sekolah menengah tak layak ke?

      Delete
    3. bukan tak layak.... tapi x tercalon.... mebi taun depan kot...
      kehkehkehkehekeh

      Delete
  23. ohhh klu dengan laki kena kasar kasar , klu dengan perempuan vice versa . ohhh

    cantik lambang laptop tu . pakcik yg makan ke epal tu? kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye yangggg.... kehkehkehkehkehkehkeh

      ak ah... lapo.... mkn je lah... kakkakakakka
      aik? tu pon ko nampak ke? gila tajam mata ko ni ye..

      Delete
    2. yang ape nye? hahahahaha

      semua benda pakcik bedal klu lapo . ishishish
      ofcoz la nampak . hehehe . dah pakai spek , mestila lagi nampak jelas . tak gitu . huhu

      Delete
    3. yang... yang... tang itulah... kakakkakakkakaka

      bior ah... dengki la tu.... huhuhuhu
      ooooo... patut ah nampak je.... nanti ah pakcik curik spek ko tu... kakkakakakaka

      Delete
    4. ohhh , kalai berani nak curi spek , cubalah . hah!

      pakcik! pelik je pakcik tak update pasal birthday pakcik tahun ni . siap dah lepas dah pun . 6 Jan kan? tak nak mengaku tua ke? kihkihkih

      Delete
    5. ewah.. ewah.. budak nih... saje je malas nak update psl beday tuuu..
      bukan tanak mengaku tua arrrr.... ooooooo... budak nih... oooooo..

      nanti ko... nanti... aku curi spek ko tu... pastu bako... kita bako spek dia... bakoooooooo.... huahuahuahuahuahuahua...
      kita bakooooooooo....

      Delete
    6. kalau bukan tak nak mengaku tua , apa dia? :P

      pakcik sewel!

      Delete
    7. sbb malas la nak tulis .... huhuhu... tau? malas....
      mim... alip.. lam... mim... malas... paham??

      sewel ? kuang asam !! hmmm... ko pernah x rasa tersangkut atas pokok? nak rasa?

      Delete
    8. maksud pakcik mim - alif - lam - sinn kan? hahaha malam sikit la pakcik . kahkahkah

      cehh cehh! tak pernah rase la pulak . macam best je :P

      Delete
    9. bukan... bukan... mim .. alip... lam... pu... ek eh... pa... haaa... tu baru betul...

      ohooooo.. eksennnn.... best... mmg best... nanti eh... jaga ko... jaga... huhuhuhuhu

      Delete
    10. malap? dah dah la tu pakcik oii . kire mata dah malap la tu kan . wakakaka

      jaga-jaga? jaga apa? jaga api? jaga duit? $__$ LOL

      Delete
    11. kehkehkeh... oi mana de... mata uncle masih segar bugar lagi... mcm mata burung hantu... kakakkakakaka

      jaga diri baik-baik....

      Delete
    12. ohhh? burung hantu? bagus sangatlah tu pakcik oiii.

      ohhhh , adakah itu pesanan ikhlas dari hati? O.o

      Delete
    13. kenapa pula bagus... cuba saudari berikan sebab-sebanya.... silakan...

      owh... sudah tentu...sudah ikhlas dari hati... itu satu pesanan khidmat masyarakat dari pakcik...

      Delete
    14. sebabnye ea . hmmm . sebab tangan ni tertaip 'bagus' . okay tak? kahkahkahkah!!

      khidmat masyarakat? hahahaha . good good good . daebak!

      Delete
    15. owh... tetiba tgn uncle terasa ingin mencapai rotan bulu ayam dan merotan tgn anda.... piap !!

      daebak ? sapa tu ? kwn serumah eh ? kenalkan ngan uncle bley ? huhuhuhu

      Delete
    16. huuu birat dah tangan ni . pakcik jahat!! *berlari gaya budak kecik lepas kena rotan dengan bapak

      ehh klu kawan serumah namanye debab . tapi dia dah berpunya la . tak boleh tak boleh . no no no . kahkahkah

      Delete
    17. hakhakhak... ek elehhhhhhhh... budakkkkk la sgttttttttttttt... dah besar panjang ngaku bebudak lg.... eiiii.... kakakkakakakakka

      alaaaaaaaaa... melepas uncle.... hiyarkhhh !! (sambil menumbuk dinding)... kakakkakakakaka

      Delete
    18. hah , dah memang budak lagi . nak buat macam mane . tak kan nak mengaku dah dewasa kot . belum cukup umur lagi pon . weeeeeeee~

      hah , bagus tumbuk dinding tu . exercise sikit tangan tu . wakakakaka!

      Delete
    19. ooooo... blom cukup umor ye? kakakakkakaka ... ye lah... iye kan je lerrrrrrrrrrr.... huhuhuhu

      ah! tanak ah... kang runtuh umah nih... uncle ni gagah perkasa....

      Delete
    20. yesss!

      gagah perkasa kan . dah runtuh nanti , bina rumah yg baru . molek gitu . bwahahahaha!

      Delete
    21. ceh !!

      byk ah... duit nye mana? ingat murah ke nak beli kayu ngan simen...

      Delete
    22. pergi tebang kayu kat hutan , simen tu cipta la sendiri . inovatif maa . tak pon recycle je dari rumah pakcik yang 'dah runtuh' tu . heee

      Delete
    23. nak tebang pokok... x larat... sakit pinggang ler...
      nak cipta simen x mampu... uncle skola x tinggi...
      apa kata hang belikan uncle umah baru.... teres 2 tingkat... siap ada swiming pul...

      owh... jgn lupa... laman kena besar,... uncle nak bela ayam....

      Delete
    24. ohhh lupa pulak . pakcik tak larat ea .

      hmmmmm , boleh la . belikan pakcik 2 kotak besar buat 2 tingkat , almaklumlah bajet tak berapa nak beso . pastu letak dekat lake garden . nak bela lembu kat situ pon boleh . wakakakaka

      Delete
    25. larat sbnrnya... cuma takde motibasi... cuba kalu ada gadis kat situ... kompom sebelah tgn bas uncle terbalikkan...

      owh... umah kotak? kejamnyaaaaaaaaaaa.... sobs.. sobs... sobs..

      lembu? owh... kenangan itu menggamit diriku... teringat masa kecik2 dulu.... jiran uncle ada bela lembu... ptg2 kitorg dok tunggang berangan mcm naik kuda....
      hmmm... kenangan indah...

      Delete
    26. itu menunjuk namenye tu . ishishish

      kejam ke? tak rasenye tu . hehehehehuhu

      wah! memori dengan lembu tu . untungla dapat tunggang lembu tu . bestnye . huuu

      Delete
    27. bukan menunjuk... tapi teknik memikat...

      kejamlaaaaaa.... nak tersangkot atas pokok ka?

      owh... kenapa sadis sungguh bunyinya... "memori dgn lembu"...
      kehkehkehkeh

      Delete
    28. lagi orang lari ada la sebab tetiba ada orang kurang siuman terbalikkan bas . kan pelik tu . tetibe je . hahaha

      asyik pokok je , lain tadak ka??

      memori dengan lembu . hmmm . boleh buat tajuk lagu ni , takpon filem . kihkiihkih

      Delete
    29. owh ye ke?... patut ah uncle single sampai skrg.. hmmm...
      (sambil garu2 kepala)..

      ok la... ok la.... tersangkot kat tiang letrik? ok tak?.. ok tak?...

      owh tidak....

      yang... dah lewat... nak tido ah.. wakakakakakkakaka

      Delete
  24. Replies
    1. owh.... mungkin ending yg menjolok mata lebih sesuai.... kakakkakka

      Delete
  25. dengan adek ipaq pon nk berkira jgak kerrrr..alahai dekut nye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... biasalah tu... perangai manusia kan mcm2...
      ada je org yg jenis kedekut... kalu x kedekut pon jenis yg x suka brg dia di pakai tanpa izin... biasa ah tu... huhuhuhu

      Delete
  26. hue hue hue hue... Tudiaa, sampai cam tu sekali. Bahagia betei hidup adik ipar dapat abang ipar cam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... betui na... mmg hepi gegila kalu dpt abg ipar penyayang camtu ... kan?
      huhuhuhuhu

      Delete
  27. ajhajhhaahhahah gilere r... nasib baik pakai spender.. kalau x dh kna block dh blog ni.. kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. biasalah... entri blog ini sbnrnya bukanlah tak senonoh... cuma kuranggggg senonoh.. wakakakkakakaka

      Delete
  28. assalamualaikum en.jon..
    agak melampau itu kalau mau bagi pinjam semuanya... ade yg kne hi-5 jugak kang....tak redha aku lau cenggitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam ...

      hakhakhak..yep... mmg melampau... huhuhuhu... alaaaa.... entri ni sesaja je memain sbnrnya.... huhuhuhuhu

      Delete
  29. wakakkakakakka ko nih ..... semua ko bagi pinjam ke???????????????????
    adehhhhhhh mau berbogel ko nanti wei!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhakhakhakhak... takdolah... berseloroh je tuuuuuuu... memain je ah... hueheuheuheuehueheu

      Delete
  30. hakhakhkahak.. yang last skali paling surprise XD

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger