ENTRI SEDIKIT "DEWASA"







Pada mulanya aku nak sambung citer pasal sarapan hari nih, tapi disebabkan ada benda yang lebih menarik perhatian aku, jadi aku nak tulis pasal benda menarik itu. Macam biasalah, benda bukan apa pun, sekadar keyword-meyword je. 

Tapi aku memang seronok tengok keyword-meyword mereka-mereka yang terdampar ke blog ini, macam siyut je. Tah hapa-hapa tah. Dan keyword bertuah kali ini adalah....








Hmm... dah macam takde orang lain ko nak raba, adik ipar engkau pon ko nak raba. Pergilah raba bapak mertua, baru elegan. Ok lah. Apakata anda cuba bayangkan kalau usaha anda untuk proses meraba-raba ini gagal, kantoi oleh semua orang, camnelah agaknya? Mungkin camni la kot..... ehem... ehem...

Ya, mungkin adik ipar beliau tersangatlah comel, putih, mulus gebu, badan macam botol koka-kola. Dan beliau pun terpikat padanya. Disebabkan sikap si adik ipar yang jinak-jinak kerbau, lalu beliau beranggapan bolehlah beliau mengambil kesempatan. Lalu beliau pun memulakan langkah beliau...








Dengan senyap-senyap beliau mendekati adik ipar beliau. Rancangan beliau ingin merapati adik ipar beliau secara lemah lembut. Lalu beliau pun mendekatinya dari belakang. Apa kan daya adik ipar beliau menyedari kehadiran beliau, lalu menjerit...








Jeritan beliau begitu kuat sekali, nyaring, sehinggakan cermin-cermin di rumah hampir retak semuanya. Beliau panik, terkejut dengan apa yang telah terjadi. Dan tanpa berfikir panjang beliau lari sekuat hati menuju ke pintu hadapan rumah. Ya. Beliau ingin melarikan diri. 







Dengan semangat yang jitu, beliau lari sekuat hati ke pintu hadapan. Sudah tidak jauh lagi, lagi 5 meter sahaja. Namun tanpa diduga....








Bapak mertua beliau sudah menunggu di depan pintu. Dengan tanpa segan silu, bapak mertua beliau telah menghadiahkan tendangan kuat tepat ke dada beliau. Beliau pun jatuh tersungkur di ruang tamu. Tanpa mengendahkan kesakitan yang tidak terperi itu, beliau bingkas bangun dan lari menuju ke arah dapur. Beliau ingin meloloskan diri dengan lari ikut  pintu belakang.








Beliau pun berlari tanpa menghiraukan darah yang mula mengalir dari hidung beliau. Dikala itu sikit pun beliau tidak merasakan kesakitan itu. Apa yang ada di fikiran beliau adalah keluar dari rumah itu. Pintu ke dapur sudah makin hampir, lebih kurang 6 meter lagi. Tiba-tiba...








Tanpa sebarang notis amaran, sebuah pembakar roti hinggap ke muka beliau. Rupanya ibu mertua beliau yang baling. Beliau bertuah kerana di rumah itu tiada lesung batu, mereka pakai blender. Bayangkan jika ibu mertua beliau membaling dengan lesung batu... hmmm.  ish... ish... ish... (sambil geleng-geleng kepala)

Dengan kudrat yang tinggal segenggam itu, beliau memaksa diri untuk bangun. Sudah tidak ada cara lain, beliau terpaksa keluar dengan melompat ikut tingkap. Beliau pun bangun dan terus melompat melalui tingkap yang terbuka luas itu. Namun kakinya tersangkut di bingkai tingkap tersebut....








Disebabkan kaki yang tersangkut tadi, menyebabkan beliau hilang keseimbangan, beliau jatuh kepala dahulu. Beliau jatuh tersembam. Kemudian beliau melihat sekeliling beliau, beliau sudah berada di luar rumah. Beliau pun bangun tanpa mengendahkan kesakitan yang di alami. Beliau pun mula berlari...








Ya. Beliau sudah berjaya meloloskan diri. Dan apa yang ada di fikiran beliau sekarang adalah lari sejauh yang beliau mampu. Akhirnya beliau berjaya menyelamatkan diri...


Selamat ke? hmmm... Last lah. Bagi satu lagi insiden... last... panjang sangat dah merapu nih... kakakakka.. ok.. sambung balik... ehem... ehem...


Sedang beliau berlari, tanpa di sedari.....








Beliau kena langgar dengan si Ayub nih. Ayub ni tengah khayal sebab memikirkan tepung apa yang mak dia suruh beli, tepung beras ke tepung pulut.... the end...


moral of the story : Jangan dok pikir nak meraba adik ipar anda, nak raba pak mertua takpe....


Hmm.. aku saja je merepek-repek hari nih. huhuhu. Tapi kan, secara realitinya benda-benda camni pasal kes harapkan pagar, pagar makan padi nih ada je berlaku. Selalu je keluar kat surat khabar. Menyedihkan bukan?











***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

54 comments:

  1. jauhnye pkcik fikir..


    jangan cuba-cuba try buat nnt kawen..

    mgkin kesannye lebih teruk dari cerita ko pakcik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauh... mmg jauh... ankel berfikiran global... tu yg jauh mepunya... kakakakakka..

      hakhakhak... haish.... mintak dijauhkan benda2 camtu... huhuhuhu

      Delete
  2. ni bukan merepek ini kerepek yg sedap dimakan, menangis gelak2 kt opis. XDD! sbaik bos tak dtg lagi. waakakak klo tdk dgn bos2 sekali join skaki. tragedi keyword.. itu wartawan lah tu yg cari keyword gitu..nak boh dalam paper dorg. uncle pn baca~.. *peng! peng!* XDD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... tragedi keyword di februari. tah lah... keyword mmg merapu2 je .. kakakkakaka

      hakhakhak... ooooo... wartawan ke... baru ankel tau... aik? main peng... peng plak dah. huhuhuhu

      Delete
  3. betul2....ish ish ish...dasat betul...tp aku nk komen, gambar yang ko lukis ko kejar zombi ngan spender tu,mmg stail la...sila lukis muka aku leh?kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. dasatttt... mmg dasatttt... kehkehkeh... boleh... boleh... sila posing dgn mana2 zombi... pastu amik gambo bg ankel... nanti ankel lukis... kakakakkaka

      Delete
  4. hola uncle,
    gud morning~~

    entry ini "dewasa" sangat..
    like..like..like..

    have a good day ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mornin... owh... dewasa eh.... nampaknya ankel kena pikir entri yg terlebih dewasa lepas nih... kakakkaka

      u too.. have a great day ya,,...

      Delete
  5. kahkah.. ok. sila ambik pengajaran.
    meraba-raba dalam kegelapan mencari jalan pulang takpe. paling teruk pun sesat di alam bunian je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... alam bunian? tapi kalau terjerumus ke dlm longkang... aku rasa tak sampai kot ke alamn bunian... kakakakaka

      Delete
  6. sgt style jln cerita tuan.. sya tak sangka pengakhiran cerita yg sadis... bagus3.. kah3... apsal lah pelik sgt2 keyword yg org dok cri tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuan? owh... ankel terasa mcm wakil rakyatje. kakakkaka

      itu biasa... mmg keyword2 pelik je yg selalu ada pun... maklumlah.. entri2 ankel kan semua jenis ke laut... kakakakka

      Delete
  7. cane la diorang leh terpikir nak search benda ni kat blog uncle?musykil2....hurmmm....

    yes..banyak kes yg harapkan pgar,pgar makan padi..moral masyarakat makin lama makin menjunam

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... entahlah... pakcik gugel salah alamat kot... tu yg sampai ke blog nih, huhuhuhuhu

      yep... pagar sudah lobang-lobang... itu puncanya... huhuhuhu

      Delete
  8. emm, tak bermoral betul la nak meraba adik ipar .
    best story ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep... mungkin beliau asyik ponteng mata pelajaran pendidikan moral... kot. huhuhuhu

      Delete
  9. mende apala agaknya yang beliau search sampai guna keyword meraba2 adik ipar..? ishk..ishk..ishk..

    betul2..pegar pn takleh harap skang..huhuhu..nasibla padi2 sekalian, kena ada superman or batman or spiderman or otomen yg tlg jage..ops, terikut2 abg jonni merapu rapan plak..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... entahlah.. mungkin game baru kot.... kehkehkeh

      otomen? hmmmm... teringat citer org yg bila bukak baju nampak angkasa lepas kat bdn dia. naik kereta gi laju.... kakakkaka

      abg jonni? owh terima kasih... ye... abg mmg masih muda...

      Delete
  10. tapi mmg klu baca metro geleng kepala tgk berita dia..kes2 camni mmg frontpage..tapi kan menarik tul keyword2 blog ankle ni..ada ja modal nk buat entry hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ak ah.. ankel dok baca metro pon selalu... mmg kes pelik2.. huhuhu

      ak ah... keywords semua ke laut... bagus ah... senang aankel nak buat entri ke laut gak... kakakkaka

      Delete
  11. uuu...imaginasi hebat ni..kalaulaah mcm tu, memang ramai yg tak berani meraba hiihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. imajinasi tahyul namanya ni... huhuhuhu.... alah... byk je kes raba2 nih... kat pengangkutan lagi byk.,... kakakkaka

      Delete
  12. Aik.. pesal tak der komen, biasa2nya komen hampir seratus!

    Errr...Assalam.. Uncle Jonni..
    Suka la tgk kartun gerak2 kat header tu.. tgk tu pun dh gelak. Hebak ah Abg Jonni.. eh, Uncle Jonni.

    Yer, zaman sekarang terlalu byk perkara2 luar jangka (dulu) dan boleh dijangka (sekarang) berlaku.. di mana-mana sahaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.... itu dulu.. skrg dah kurang....sbb ankel pon dah jarang bw skrg nih... huhuhuhu

      waalaikumsalam... abg... haish... apa plak ankel.... wakakakkakaka

      biasa... bila teknologi dah maju.... semua benda pun maju.... kan? huhuhuhu

      Delete
  13. spende sapekah itu ankel??? ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. spende jiran sebelah umah... dok tergantung kat ampaian tadi.... kakakkakaka

      Delete
  14. kemain lagi dramanye tu. ish ish ish.

    'kejadian' tu berlaku kt dalam rumah pakcik ke? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalah drama korea kan? huehuehuehue

      ak ah... penggambaran drama tu kat umah ankel... diorg shuting situ... sewa seminggu... kakkakakakka

      Delete
  15. tak guna betul lelaki macam ni kan brader joni..

    brader bila nak kahwin?keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh... aku dah agak dah ko punya komen...
      takde benda lain ko nak komen... kehkehkehkehkeh

      Delete
  16. entry sedikit dewasa ke sedikit tua..hoho.. la ne memg bnyak sgt kes rogol2 bagai.. napsu buas tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh.. eh... eh... bukan tua,... dewasa... ingat ye anak-anak... dewasa... bukan tua... kakakkakaka..

      huhuhu... entohlah... ankel pun x reti nak komen... huhuhuhu

      Delete
  17. Replies
    1. yep... minta di jauhkan... ek eh makcik... pakai payung dah ye... kakakkakaka

      Delete
  18. hurmm, dunia sekarang sudah tidak selamat <-berkata seperti seorang dewasa...

    pak cik! semart header....pinjam! bley? =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ankel takpe... ankel dah terlebih dewasa... huhuhuhu..

      boley... nanti pulang balik ye... kakakkaka

      Delete
  19. fuhhhh...ade gak makhluk nk raba2 adik ipar snirik.....ni kalo mak jemah jmpa ni wajib bg penendang....ishk3...



    ReplyDelete
    Replies
    1. huiyyoooo... ganas tu... ganas tu... tendangan kamen rider eh mak jemah... kehkehkehkeh

      Delete
    2. hiahhhhh..hiahhhh..tahu takpe mak jemah ganass lagi brutal tengok orang pon tahu...kakakakkaa

      tendangan jurus lima padu ala kamen rider campor bruce lee..wakakkaa

      Delete
  20. Mmg byk kes cmtu...pling xbest...org rumpun melayu....

    Psss...best arr citer nie...mak merua, bapak mertua semua terror kot....selamat anak dara dor....

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu... entah.... ankel x dapek nak komen ttg mende nih... huhuhu

      owh... dorang satu keluarga amik kelas tekwondo... tu yg jadik camtu.... kakkakakaka

      Delete
  21. salam..

    nice entry ankel..
    isu yang tak pernah padam..

    macamana nak setel..
    aish..
    mana mesti dan pasti ada manusia bertopengkan haiwan(ops!!)

    p/s: jaga adik.. eh.. akak ipar eh.. baik2(ankel ada adik ke??)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...

      huhuhu... entah ah... mende camni ankel tak reti nak komen2... huhuhuhu..

      ehhhh... dorang ah yg kene jaga ankel... dorang kan kakakkkkkkk... kakakkakakka

      Delete
  22. Hahahahahahahaha....tak larat gelak lah uncle baca...hehehe... dok bayangkan beliau raba bapak mertua beliau...kahkahkah... kalau kena lesung batu mahu retak seribu muka beliau...hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkah... tak tau lah... kalau ada org dok raba pak mertua dia... huh !! mmg hebat.... huhuhuhu..

      huhuhu... yep... kompom icu... nasib skrg org dok pakai blender kan? huhuhuhuhu

      Delete
  23. imaginasi tinggi nih...
    kt blog saya pon ada jerr org suka cari kisah cikgu dot..dot...rasa nak lempang jerr...mentang2 I cikgu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehkeh... apa nak buat cikgu... layan je lah... tapi sekurang2nya cikgu mesti tersenyum kan bila tgk keyword pelik2 ni... kan? huhuhuhhu

      Delete
  24. huhu... keyword tu pon ada?? huhuhu

    dah xde keje lain ke nak search depa nie erhhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ada... dah mmg takde keje sangat la tu... tu yg dok gugel2 tu... kehkehkehkeh

      Delete
  25. Ffuhhhh.. Uncle kalo berimaginasi, memang takde sape lahhh leh celen.
    Hahahahaaa...

    P/S: Best ending dia. Biar mampos terus. Bagus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... byk sgt tgk katun... tu la jadinya... kakakkakaka

      kahkahkahkah... haiyyooooo... ganas ah epal ko hari nih... takut ankel... kehkehkehkeh

      Delete
  26. Bagus bagus..bagi pengajaran pada mereka yg niat tak berapa nak betul tu.

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger