TUTORIAL BERMANJA DENGAN PAKWE





Sebenarnya aku tiada idea nak update apa kali ini. Nak update keyword dah buat dah. Ok lah, hari ini ankel nak buat tutorial sikit. Idea ini datangnya dari cadangan cik jelly chan. Ini cadangan beliau...





Untuk kesekian kalinya ankel nak menyatakan bahawasanya ankel memang tak reti langsung nak berpuisi, apatah lagi nak bersajak bagai. Ankel bukanlah seorang yang pandai bermain kata-kata. Namun ankel hari ini akan menurunkan hikmat bermanja terhebat yang ankel telah pelajari suatu waktu dahulu. Moga ianya dapat membantu kalian...

Ok, apa paling penting ketika melaksanakan teknik ini adalah lakonan. Bermakna bila anda berbicara dengan pakwe anda itu, buatlah dengan muka yang paling selamba.

Sebelum anda berbicara, mulakan dengan sedikit aksi gedik-gedik gitu, aksi-aksi manja macam kuis-kuis tanah dengan kaki, goyang-goyang badan sikit, pastu barulah anda mulakan bicara anda itu...











Mulakan dengan ayat sebegitu, buatlah aksi malu-malu kuda sikit. Jangan terus cakap direct je, tak romantis nanti. Kemudian bila beliau dah mula bertanya, barulah anda cakap perkara pokok tersebut....









Ya. Itulah benda yang patut anda perkatakan. Disinilah anda akan dapat melihat karakter pakwe anda, sama ada beliau seorang yang understanding atau tidak. Itu semua bergantung pada jawapan beliau. Dan jika beliau memberi jawapan sebegini....











Jika beliau melayan pertanyaan anda, bermakna beliau seorang yang understanding. Kerana beliau akan sentiasa melayan karenah anda, walaupun karenah anda itu pelik ya ampun....

Tapi jangan sesekali berhenti takat itu sahaja, sambung je lagi perbualan anda. Ada banyak benda lagi yang anda boleh jadi. Katakan sahaja anda nak jadi apa pun... nak jadi rice cooker ke... blender ke... mesin basuh ke... nak jadi aircon pun boleh. Takde masalah...








Sedangkan lautan api sanggup direnangi, inikan pulak sembang-sembang mengarut, mestilah pakwe anda akan melayan ye dak? Namun, macam mana pula bila beliau memberikan reaksi sebegini tatkala mendengar soalan anda itu...








Haaaa... jika berlaku situasi sebegini, satu je cara nak mengatasinya, anda mestilah buat aksi berikut dengan bersungguh-sungguh tanpa sebarang belas kasihan mahupun toleransi.












***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

64 comments:

  1. nanti mau praktis ... tunggu dalam 10 tahun akan datang..ahaha.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... sila.. sila.. sila.. 10 taun ka.. 20 taun ka.. 100 taun akan dtg pun masih boleh pakai teknik ini...

      sbb ini adalah teknik terunggul yg x lapuk dek zaman...
      bwahahahhahaha

      Delete
  2. wahhhhh gurau kasar tu kalau siap sepak...hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. biasalah... sama jugak dgn kang gary dgn ji hyo...

      gurau kasar tetapi tetap romantis.... wakakakakkakaka

      Delete
    2. huh??? mcm x caye jer? ehhh, xkan dah layan running man kot? muahahaha... siap tau gary n ji hyo lagik...

      Delete
    3. kakakakka... dok eh... adalah tgk kat utube jer... tu pon yg pendek2... bukan full episode ...

      x larat nak tgk sampai habis... ankel cepat pening pala tgk citer kat tenet lama2... huhuu

      Delete
    4. ehhh yeke? leh caye ke? muahahahahaha.....

      Delete
    5. hakhakhakhak... boleh lerrrrrr... ankel blom terjebak lagi nih... buat masa ini lah... kakakkakakaka

      Delete
  3. ekekeke....jadi baucar buku satu malaysia rugi lew xtukar....ekekeke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... ak ah... betul jugak tu... peh... boleh beli byk komik tuuuuuu.... kehkehkehkeh

      Delete
  4. Kalau ayang jadi pokok.. baby akan tebang... buat kayu api.. supaya cinta kita bersemarak macam api...

    kalau ayang jd baucer buku... baby akan jual atau tukar dengan wang... sebab wang itu lebih bernilai.. utk menunjukkan betapa baby hargai ayang..

    secara jujur, saya agak geli2 semasa baca entri ini haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakakakka... owh... sungguh aku terpesona dgn komen anda...

      tapi sejujurnya aku pon sbnrnya naik berbuih mulut dok pikir dialog tersebut... ye lah... saja nak tiru jiwang bebudak zaman skrg meluahkan perasaan.... kakakakkakakkakaka

      Delete
  5. perghhh! so kesimpulannya, para makwe kena amik kelas karate dulu la..kekekeke!
    kan ankel kan, kan kannnn kan!
    ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkahkah... yep... betul... karate itu perlu dipelajari oleh setiap gadis seluruh... sgt perlu.... bg melindungi dari lelaki2 hidung belang....

      dgn ankel takpe... ankel hidung kembang... wakakakkakakakaka

      Delete
  6. haha....tinggalkan jer ayang gedixxx tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... jgn laaaaaaaaaa... kesian nanti ayang tu dok sorang2 kuis-kuis tanah... kehkehkehkeh

      Delete
  7. pergh..terbaik tip2 yg ankel bg ni.. in sya Allah akan aku praktik kan kpd beliau agar beliau lebih memahami didku ini.. kui3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... terima kasih.. sbb ini mmg teknik terunggul yg pernah wujud di dunia skrg... jadi ankel pun kongsi kan utk masyarakat sejagat....

      ya... sila... sila praktikkan dgn tanpa was-was... kehkehkehkeh

      Delete
  8. Replies
    1. wakakakkakaka... ye ke? terima kasihhhhhh... buat susah2 je... wakakakakkakaka

      Delete
  9. kahkahkah...sekali kena wachaaa daaa...apa susah..kalau pak we jawab macam kat bawah tu, sila cari yg baru macam ankel nie hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... owh... satu cadangan yg bernas sekali... ya.. ankel stuju 800 peratus...

      kalau dgn ankel ckp je nak jadik apa.. ankel layan aje... bukan setakat jadik pokok... nak jadi headpon pon boleh... kehkehkehkeh

      Delete
  10. hohoho.. baru nak layan kalau2 ne.. ini semua poyo..hohoho xpenah pun bt degn somi... ankel jgn mara na..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakakakkaka... ehhhhh... dgn somi la lagi patut teknik ini dilaksanakan... percayalah... cuba try... cuba try ngan somi... try jeeee...... kehkehkehkehkehkeh

      Delete
  11. Assalamualaikum.. pertama kali singgah sini.. baca n terus ketawa.. tq buat saya gelak time stress.. :) salam perkenalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam... salam perkenalan.... huhuhuhu...

      takdelah... sejujurnya blog ni entri dia main2 je... saja mengarut... harap jgn ambil pusing sgt ye....


      :)

      Delete
  12. Replies
    1. aummmm... ye ke?? waaaa... tak sangka aku... kakakkakaka..

      apalagi... silalah praktikkan.. kat awek2 pon boleyyyy... kehkehkehkehkeh

      Delete
  13. Replies
    1. hakhakhak... owh payah tu... sbb mmg tak bley praktikkan kat org selain pakwe dan suami... dekat bos tak boleh... apalagi dekat iran sebelah umah... huhuhuhu

      Delete
  14. fuh angkel..baby baby sekarang..patut guna bahasa melayu..bayi bayi..baru sedap wahkahkhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkahkah... ehhhh... terpaksalah sesuaikan dgn situasi skrg... sbb skrg ankel tgk awek2 mesti panggil pakwe dia baby... ankel ikut je trend bebudak skrg... kahkahkahkahkah

      Delete
  15. okeh, ada idea nak buat kat kawan lelaki aku....kawan lelaki la sangat~~ derrrr~


    maceh pak cik~ hahahaha!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... alaaaaaaa... buat jerrrr... baru ah romantis gitu... kehkehkehkeh..

      terima kasih je?? patut belanja mee kari nih... kehkehkehkehkeh

      Delete
    2. pak cik, sini femes mee bandung, meh la mai jb, ley la pekena mee bandung~~


      I ni jenis xromantik la pak cik~ last2 bagi sepak macam last pic tu okeh gak...muahahaha!!

      Delete
    3. woooooooooo.... mee bandung... sedap tuuu... sedap tuuuu...
      jb? juh la plak... huhuhuhuhu

      hakhakhak... waaaaaa... ganas tuuu... ganas tuuuu... takpe bagus tu kalau pandai karate2 nih...huhuhuhu

      Delete
  16. aihhh, gi taman pon tak pakai kasut ea. wakaka

    ni mesti ayat-ayat yg selalu pakcik guna dalam mimpi kan. kuiikuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkahkah... nampak je ye ko ni... malas ah nak lukis2 kasut... tak reti ah... kehkehkehkeh

      kehkehkeh... mana ada... ankel kalau mimpi selalu guna bahasa inggeris.... omputih gitu... kakakkakkaa

      Delete
    2. hahaha apa je yang pakcik rajin :P

      cehhhhhh speaking english kunun. cehhhh pooorrraaahhhh!

      Delete
    3. rajin tido..... kehkehkeh

      ehhhhhh... ingat hapa... kdg2 kalau mimpi ankel guna bahasa spanyol tau.... ankel fasih byk bahasa tau... jawa mmg kompom pandai... wakakakkakakaka

      Delete
  17. haha.ankel ni siap bg tuto lagi u . thumbs up ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... yep... tuto ke laut namanya... jgn ada yg ikut sudah... kakakakkaka

      Delete
  18. aksi malu-malu kuda? camno tu gamaknya? ce gambor kan sikit? hahaha


    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... senang je nak bayangkan... kucing ngan kuda mana lagi besar... mestilah kuda kan...

      so.. malu2 kuda tu malu2 yg amat malu2 laaaa... kakakakkakakka

      Delete
  19. Replies
    1. owh... lawak giler takpe... jgn giler... kakakkakaka

      Delete
  20. salam.. ankel..

    aku pon nak request soalan juga la..

    macamana nak buat muka ganas macam ankel eh..
    rasa seramala tengok muka ankel..(wakakakaka)

    p/s: tabik hormat kat ankel sebab muka ankel seram sampai aku risau nak bukak page ankel malam2..(sambil badan mengigil-gigil..trrrr~~)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...

      ek elehhh.. mana ada seram... kiut laaaa... itu ah posing paling manja ankel boley buat... kiut kannnnnnnn.... kakakkaka

      ceh !! itu buka serammmmm... yg hang dok pasang kipas laju2 mlm2 pehal... mmg la gigil2... kakakkakaka

      Delete
    2. serius..sekarani aku tangah pandang kipas..

      p/s: x laju pon..

      Delete
    3. ye lah... dah slowkan tadik... memang lerrrrr... ankel nampak laaaaa.... kakakkakakaka

      Delete
  21. eeeeeeeeeeeiiiiiiiiiii...gelinyer...
    hahahhahaha...
    jap2 dah masuk area warga mas..kau makin jiwang lah...
    hahahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. geli eh? ni mesti blom mandi... wakakakakkakakka

      hakhakhak... owh,.. mana ada jiwang.. aku saja je mengikut trend anak2 muda skrg... dok baby2 semua... aku ganas.. rock... mana ada jiweng2...

      wakakakkakaka

      Delete
    2. ha'ah kan..baby rock sangat2..(baca dalam nada gedik)..
      hahahhahahahahha....

      Delete
    3. hakhakhakhak... takdenya org rock mcm aku nak baca dlm nada2 gedik... rock tau aku nih... kakkakkaka

      Delete
  22. hehehee...siap tutorial ni, ankel jangan asal tutorial yg salah dah hiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhakhak... owh... ankel kalu buat tutorial takdenya nak salah2.... cuma ke laut je lah... wakakakkakakka

      Delete
  23. Replies
    1. mana ada... 35 sg laaaaaaaaaaaa....

      wakakakakaka

      Delete
  24. Wakaka..1st time mai sini. best tuto neh.. terbaek lah ankel. lawak terr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. best eh tuto neh... owh... kalu camtu silalah praktikkan dgn org yg tersayang.... kakakakkakka

      Delete
  25. bagus cadangan last sekali tu..orang yg sabar je yang snggup melayan karenah..kalau dah sayang kan.kenelah sabar.(:

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhakhak... betul... kalau dah sayang... semua pon boleh... suruh terjun longkang pun sanggup.... bukan semua org la.... segelintir.. huhuhuhu

      Delete
  26. alahai, manje ny bergurau.kehkehkeh

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger