AKU, AH SENG DAN KEDAI RUNCIT










Ya, aku akui, aku lebih banyak membeli barangan runcit di kedai Ah Seng. Tapi aku ada alasan aku tersendiri. Dan sebab-sebabnya adalah...


1) Harganya murah sedikit berbanding kedai runcit lain. Kalau nak lagi murah kenalah pegi pekan. Belambak pasaraya.










2) Tiap-tiap tahun dia bagi limau.







3) Dia tadak nak sorok-sorok barang dengan aku. Contoh masa kekurangan gula dulu. Aku nak beli hari-hari pun boleh.







5) Duduk dalam komuniti melayu, dia pun paham apa yang patutnya dia paham.











Tapi aku rasa inilah sebab yang paling utama...









Dah lama sangat keluarga kami berurusniaga dengan beliau. Bukan setahun dua, dah makan puluhan tahun. Sejak aku belum lahir lagi pun sebenarnya. kehkehkehkeh

Tapi walau macam mana pun, kadang-kadang berbulu jugak aku ngan orang tua tu. Masa datang dia punya malas...









duduk hapa... tido.  Siap dengkur..
panggil-pangil tak dengar.. hampeh !!


Bercakap tentang malas, ankel pun dah terkena ombak malas. Malas nak update, malas nak bw pendek kata malas nak buat hapa-hapa. Satu kolum kat bloglist ankel terdelete, kunun nak buat lagi, dah nak sebulan tak buat-buat lagi.

mood sekarang tengah malas, pening dan serabut macam sabut. Kalu korang tengok sabut kelapa, camtulah dalam kepala ankel sekarang nih. kehkehkehkeh.








***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

75 comments:

  1. hahahaha uncle update jugak yehaaa ^^

    owh saya sdri pun suka gi kedai apek kt kg sebab manyak baik...talak lokek...manyak senyum talak sombong itu macam kidai melayu punya olang....

    wah tgk uncle lukis ni rs mcm nk gi kedai runcit uncle ah seng tu,je he3..

    awat mls nk update,xpa2 nnt mesti ada kwn blogger yg sudi merayu memujuk najwa utk jd followers blog uncle..sabar ye ^*

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh.. apdet la jugak nih.. walau 1 entri seminggu... janji apdet... kekekkeke

      ak ah... dah tau kedai tu harga ok sikit mestilah pegi situ kan? dapatlah jimat duit... huhuhu

      kekekeke... takpelah... tu lah... harap2nya dptlah dating ngan najwa latip... kekkekeke

      Delete
    2. sama ah mood sekarang tengah malas, pening dan serabut..tapi bukan cam sabut lah..wekekekkeke...

      Delete
  2. sabut pun dh lama tak tengok.huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... ye lah... lagi senang beli santan je kan? tapi ankel manual je.. maklumlah pokok kelapa blkg umah... selalulah jumpa sabut2 nih... kekekkekeke

      Delete
  3. sama dengan kedai runcit kat rumah..cina jugak..lama giler tak pergi kedai so bila sekali sekala masuk kedai tu mesti dia tanya duduk mana sekarang?? dah keja ka??sbb dulu kecik2 ari-ari beli aiskrim kat kedai dia hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... jadi.. silalah singgah kedai tu selalu ye... beli eskrem hari2... kuikuikuikui..

      sekali sekala? mesti ko ni kaki soping komplek nih... kekekkekeke

      Delete
  4. olooh...sweet jer apek tu...dah tua agaknya...dah xlarat...dan dia percayakan customer dia...xkan ada yang nak curi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... alaaa... sbnrnya itulah rumah.. itulah kedai... ada je bini apek tu dok tgk tb sambil2 kupas bawang..takdenya kes curi2.. huhuhu... bini dia dok lepak je... langsung tanak amik2 brg kastemer... lagik hampeh... kakkakakaka

      Delete
    2. ooo mcm tu ker....tpi mmg user friendly erk dorg tu...biasa kt kmpung kmpung...apek ngn asuh jerr yang dh xamek pot...

      Delete
    3. kakakaka.. biaserler...dah lama sgt dok situ, da mcm biasa dah. Org melayu kawen dia pon dtggak... huhuhuhu..

      Delete
  5. ankel jangan malas2 update ye.. nanti kitorang boring.. hihiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... dah tua2 nih... malas ah nak apdet2 sbnrnya.. nak tido rehat2 je selalu... kekkekekekke

      Delete
  6. if kt tempat saya, kedai orng cina ikan2 dia segar lagikk..
    kedai melayu, ikan dia dah lunyai2, rosak tak kan nk beli kuttttt, heeeeee

    *sebat kang ankle ni, malas2 pulakkkk, ishhhhh. =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... tmpt ankel kedai tu kira ok la harganya... tu yg dok pi situ ja... kekkekke

      wooooo... tak baik wooo sebat2 warga emas nih... kekekkeke

      Delete
  7. burok beno dah ghupenye kalu dah macm gaya sabut. ishh ish ish

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke... dah namanya sabut,... mestilah serabut.. aiyoooo...
      kalu rambut neelofa serabut... kompom tak cantik jugak kan? kekekekkekeke

      Delete
    2. sepatotnye pakcik lukis muka serabut tu. baru nampak serabutnye tang mane. hew hew hew

      pakcik, tak faham la --- "Satu kolum kat bloglist ankel terdelete, kunun nak buat lagi, dah nak sebulan tak buat-buat lagi." Maksudnye?

      Delete
    3. apa plak sepatotnya... mmg dah patot ankel tak lukis... kan ankel ckp ankel tgh malas skrg... kalu ankel lukis camtu dah tentu nampak ankel ni rajin... kan tak patot tu... kekkekeke

      kekeke.. dlm bloglist ankel dulu ada 3 kolum senarai blog2.. 1 kolum tu yg ankel tulis jiran sekampung tu terdelete... salah tekan, tgh mamai.. nak buat la balik kolum tu.. sampai sudah tak buat... maklumlah tgh malas... kekkekkeke

      Delete
    4. hok alohhh, lukis ah seng tu boleh pulak. wekkkk :P

      ohhh, faham dah. mamai-mamai pon boleh dok online lagi ea. ohhh

      Delete
    5. dah ah seng tu hemsem... ankel lukis laaaa....

      faham dah? syabbas bette... nanti jgn salah tulis plak masa exam nanti...

      tgh mamai2 pon ankel boleh je mkn... hebat bukan?

      Delete
    6. yeke hensem, ke saje nak mengampu :P

      tak salah tulis, insyaAllah. huu

      hamboiii kemain. makanan tu sua dekat mulut ke tak? ke masuk ke hidung? hohohoho

      Delete
    7. hemsemmmm... kalu tak masakan binik dia tergila-gilakan beliau... kan? kekekekke

      huhuhu... hang tgh exam ya... gudluck ya...

      masuk telinga.... kekekekekkeke

      Delete
    8. pakcik ade mention pasal bini dia ke kt dlm entry ni? o.O

      thanks pakcik! sayang pakcik cenggini! cehhh puiiii. hahaha

      a'ahkan, telinga pakcik kan beso. muat je masuk sudu. hoh

      Delete
    9. ooooo... takde.. buang masa nak citer psl binik dia... kalu najwa latip ankel nak... kekekkekeke

      sa... sa... sayang? mmmmm... wuwuwuwuwu... ankel.. ankel... ankel pun sa.. sa... wuwuwuwu.. maluuuuu... (sambil tutup muka) kekekekkekekeke

      ehhhhh...biolerrrr... reception bagus apa... dgr jelas je... kekekekkeke

      Delete
  8. Apa??! malas nak update, malas nak bw pendek kata malas nak buat hapa-hapa...?!!


    malas la datang sini lagi... babai

    ReplyDelete
    Replies
    1. ek eh... kak... kak... wooooo kak... balik dah dia... aiyoooo..

      kekekkekeke

      Delete
  9. Biasa beli sayur kt pasar je. X pun pasar raya. X pun trus beli kt kedai mkan.. Siap masak.

    Ni kira rajin gile la tu... Slalu update. Bkn senang nk buat entri komik mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... yep.. kdg2 kalu rajin ankelpi ekonsef je... sayur2 dialagik murah... tapi sbb jauh sikit... tu yg kdg2 tu... kakakakka

      huhuhu... ak ah... nak buat mkn masa... tu yg lemah nak apdet2 nih... kekekkekeke

      Delete

  10. pak cik untung la duk setempat dari kecik smpai besor, sy ni berpindah rndah dduknye..haishh..xley buat femly bisnes camni..=P

    patut la pak cik tak singgah blog pun kan...grrr~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu... ak ah... best sgt duk kg ni sbnrnya... kekekkeke..
      alaaa... besok hang kawen dah tak pindah2 dah punya... kuikuikui

      kekekeke... sori laaa... mmg ankel tak bw skrg nih... penat satu hal... kejap pening bila tgk monitor... ankel saspek ankel da kene pi cek mata la ni... wuwuwuuwuwuwu

      Delete
  11. hehehehe . sebenarnya kita akan selesa berurusan dgn orang yg memang kita dah biasa dengan dia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep... ak ah.. ankel pun camtu... kalu pi kedai lain nak pilih ikan pon takde mood... kakakkakakka

      Delete
  12. bukan taknak tolong melayu..tapi melayu tak pandai jaga melayu.so macamana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekeke... ak ah... kdg2 tgk harga tu tak patut sgt la... beza 30 sen 40 sen dr kedai lain... rugi tuuu... duit tuuu...

      kekekkekeke

      Delete
  13. Replies
    1. ya... ankel tau... tak yah bagitau ankel.. ankel mmg dah tau...
      kekekkekekeke

      Delete
  14. salam ankel..

    amboi lame x hapdet nampak..
    cubit kang..kikikiki..

    dia boleh tido ankel?
    x pe.. mungkin dia nak bagi barang free jer kat ankel tu..kikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...

      cubit laaa... cubit laaa... ankel rela... kakakkakakkaaka

      kekekekeke... xdenya nk bg brg2 free... ada je binik dia dok potong2 sayur sambil tgk sinetron cina dlm saluran wah la toy...

      kekekekekke

      Delete
  15. selalunya mcm tuelah...kalau beli kat kedai cina..dpt diskau byk skit. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikuikui... ak ah... kdg2 beza harga tu dgn kedai lain nampak sgt... tu yg dok pi beli kat kedai cina tu.... kekkekekeke

      Delete
    2. kakakaka... ak ah... baru kastemer tak lari... kan? huhuhuhu

      Delete
  16. uish, lama aku x ke sini. ko sihat? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... sihat walafiat.. masihgagah kuat dan sedikit taf... kakakakka

      anda pula? huhuhuu

      Delete
    2. sihat Alhamdulillah dengan batuk sana sini. huhu dan masih menarik tertarik seperti selalu. ewah.. ;p

      Delete
  17. Sama ler kita, dilanda sindrom malas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakakkakaka... jom kita buat persatuan... persatuan org yg dah semakin malas berblog.. kuikuikuui

      Delete
  18. hahahha...tak lama dapat ayah baru lah kau....
    kihkihkih..jangan marah aaaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo... mana boleyyy... anak ompuan dia suma da kawen2... kakakkaka

      Delete
  19. stuju ~ kdg2 dlam bisnes kita kene contohi apa yg baek dr org cina.. tak rugi pon... pelanggan pon suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhuhu... betui... mmg diorg pandai dlm bab niaga... apa2 pon boley niaga... jual org pun boley... kuikuikuikui

      Delete
  20. amboi bt kemain apek tu... tgok cina la.. ada cina ok ada cina lahabau..hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakkakaka.. betui gak... ada gak yg mcm harem... cth bos aku... kehkehkehkeh

      Delete
  21. tu lah kan peniaga cina ni pr dia baguih jugak kadang kadang tu yg buatkan kita selalu nak gi je kedai dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... betui kan... mmg diorg pandai dlm bab niaga2 nih ... huhuhuhuhu

      Delete
  22. buat macam kedai seniri je ankel
    hahahaha..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooooo... kiranya ankel dtg je terus duduk kat kaunter kedai eh/ best tu... kakakakakkaka

      Delete
  23. wah.. cam best jer pasal kedai ahseng tu bg alamat leh. nak kenalan.. hohohoho... tp mmg setuju... kat umah cci pun camtu gak.. bila da salalu beli dia pun x kisah sangat.. ^_^ kekadang tu siap bg brg lebey lagi. ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehkeh.. ye lah... pelanggan tetap kan? mestidpt diskaun... huhuhuhuhu

      Delete
  24. kelebihan org cina dalam berniaga.... tak kedekut..x berkira... dan pandai jaga hati pelanggan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... betui... tp ada gak pekedai yg cam hampeh... kan? huhuhuhu

      Delete
    2. tak dinafikan....

      ada sesetengah tu suka menipu pelanggan plak...

      Delete
  25. Haha.. boleh tahan serabut gak tu..

    Alaa unkel, jgn la malas2.. nnt blog mana lg nk lepak..syok kot lepak sini..

    *okay da puji2 ni semangat balik x??? ^^v*

    ReplyDelete
    Replies
    1. wuhuhuhuhu... alaaa... semangat da ilang dah... dah tua2 nih dah x daya nak update2 selalu... kakakkakaka

      Delete
  26. yayaya..sangat setuju dgn uncle..saya ada kenal tokey kedai mcm uncle seng tersebut..same je prangai sebijik..muahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehkeh... betui kan? kalu dah lama kenai camtu ah.. senang je.. kehkehkehkeh

      Delete
  27. tokey cina lagi mesra alam..peramah..kalau malay..pfffffff...buat muka ja..snyum pun susah.. pe daaa..

    ReplyDelete
  28. Hagak 2 sape yg update blog ni skanh. Uncle jonni ke uncle toke kesai tu? Hahahah

    ReplyDelete
  29. aipp. ankel jangan malas2, nanti rezeki lari ;D awek pun lari :p

    pensil suka pegi kedai cina sebab semua barang ada :3 senang

    ReplyDelete
  30. membeli biar kena dengan apa yang nak dibeli tu kan dan kalau dah penyakit M datang memang liat lah kan..hehe..selamat kembali rajin ye ankel.

    ReplyDelete
  31. Hahaha...tapi ini baru betol. Faham budaya Malaysia, boleh bawak bergurau dan mesra alam. Teringat saya kepada aruah bapak dan kawan tionghuanya, lebih kurang begini lah lagaknya. Kadang-kadang bergurau lagi kasar tapi di kampung... tak ada ambik hati pun. Bertandang ke rumah selalu lagi ada.

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger