CERITA MASA SEKOLAH MENENGAH



Disebabkan keadaan berjerebu teruk sekarang ini, kepala ankel pun dah makin sebu. So hari ini saja jelah nak cerita kisah masa ankel sekolah menengah dulu.

Masa sekolah menengah dulu, ankel ni dalam kategori nakal, tapi taklah nakal sangat, suam-suam kuku je. Tapi kira nakal jugaklah. Tapi kalau ikutkan, semua kawan-kawan ankel ni nakal-nakal. kuikuikui.

Ada sorang tu memang best, gila steady. Masa kat makmal masa form 3 dok gurau ngan kawan-kawan pakai pemadam api. Dok godek-godek kepala benda tu, langsung tersembur. Menjerit-jerit dak pompuan dalam makmal tu. Dah macam kat Alaska makmal tu, penuh salji.







Masa tingkatan 3 tu, abang ankel yang nombor 3 dah tingkatan 5. Kami satu sekolah. Dok naik bas sama-sama. Kalau tertinggal bas dok masuk lambat sama-sama. Tapi paling ankel tak boleh lupa dok tengok dia berdiri kat padang badminton ngan kawan-kawan dia. Kena denda. Siap hisap kapur tulis lagi.








Abang ankel dok lepak ngan kawan-kawan dia sambil hisap rokok. Mau tak kena denda hisap kapur. kuikuikui.

Dan ankel plak beberapa kali kena rotan sebab tak pergi kelas tambahan pada hari sabtu. Memang pakat ngan kawan-kawan dok melilau tempat lain. Dan aktiviti feveret kitorang adalah...








Mandi-manda kat Sungai Gabai. Gila best main air terjun walau agak semput nak naik tangga pergi belah atas. Masa untuk pergi sekolah naik motor adalah lebih kurang 20 minit. Nak pergi Gabai pulak ambil masa lebih kurang 2 jam 30 minit. Tapi sanggup je redah.

Ankel bersekolah di sekolah yang mewajibkan pemakaian songkok sebagai uniform. Jadi anda boleh agaklah sekolah tersebut sekolah aliran apa. Namun ankel ni dalam kategori yang sedikit nakal. Jadi disebabkan memakai songkok, dapatlah ankel membela rambut sedikit panjang. Kalau setakat perhimpunan tu, memang tak pernah kantoi rambut nih. Maklumlah guna jurus menyelinap tanpa bayang. Namun akhirnya kelicikan ankel tewas juga ditangan Cikgu disiplin Puan Zarina. Beliau memanggil ankel terus ke pejabat guru.












Maka berakhirlah zaman kegemilangan berambut panjang di sekolah. Apapun kalau diingat kembali masa sekolah menengah dulu, memang tah hapa-hapa tah. Tak pernahnya pegi kelas tambahan hari sabtu, dok ambil kelas tambahan kat shopping kompleks je. kuikuikui.

Moral of the study : Belajarlah rajin-rajin, balaslah jasa ibu bapa anda. Jangan tiru ankel. Sekian...






***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

57 comments:

  1. hahahahhaha . takleh blah rambut kemain panjang di sebalik songkok tu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... biasalah dulu2 stail... atas panjang.. tepi keliling pendek... baru bley sorok dlm songkok... kuikuikuikui

      Delete
  2. ooo nakal ankel ni. tang rambut tak bleh blah. macam fazial tahir yuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... faizal tahir la sgt... tak la... rockers la.. rockers... kuikuikuikui

      Delete
  3. Hahaha..tp bila dikenang blik..zaman skola lah yg pling best..
    Part pling xley blah yg klas bersalji tue..dahsyat gila...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... bersalji la jugak... nasib bek ustaz semua baik2 ... x marah cuma suruh bersihkan balik makmal... kuikuikuikui

      Delete
  4. selain dari hisap rokok kapur, semua yg lain berkaitan jugak dengan aku ..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekkeke.. waaaaaaa... nakal jugak ko ya cikgu nazha... kekekekke

      Delete
  5. kawan aku time sekolah menengah dulu pon ada yang bela rambut panjang.. pastu pakai songkok. tapi akhirnya kecundang di tangan pengetua sekolah. hohoho.. ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... owh... mmg best berambut panjang masa sekolah, rasa mcm otai skolah ja... kekekkeke

      Delete
  6. owh sungguh tak sangka rambut pacek macam rambut yana samsudin..patut 'sweet' sgt pacek ni..kahkahkah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkekkeke... mana da.. kalu ikat mcm ahli gusti laaaa... ganas tu... kuikuikui

      Delete
  7. tak boleh bla tengok karektor katun ankel.....lawak,,,teringat adik lelaki saya pun terjun sungai time balik sekolah...seklah dekat ngan sungai...amik ko,,balik kena belasah dgn aruah ayah...
    moral of the story tu penting kan ankel......kenangan tuh...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... yep.. masa skola dulu mmg best... tau nak seronok ja... kuikuikui

      Delete
  8. oooo.. nakal yer... hahahhaa... aku pun dulu ponteng sekolah agama lepak kat tepi sungai... yang hampehnye, pegi curik ayam orang, sembelih dan bakar siap buat bbq kat tepi sungai...

    koh koh koh...
    zaman jahiliah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wowoowow nak kena babap dia ni he3...

      Delete
    2. perghhh ni lg nakal..siap amik ayam org p wat bbq...wakaka

      Delete
    3. ojin... kehkehkehkeh...oooo... ingat main bola ja curi ayam.. ni ko btul2 curi ayam nih.. kuikuikui

      kak alea.. ojin ni mmg otai kat kampung ni... kuikuikui

      itu.aku ... kehkehkehkeh... mmg lerrr... nakal ni ojin nih... samseng kampung dusun tu... kuikuikui

      Delete
  9. dulu rajin ponteng kelas agama belah petang tu jer sb tiap petang ado citer bola tampar jepun tu..summersault berpusing!!! wuhuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. woooooooo... tau cerita tu... moero attack kot tajik dia... tgk gak sbnrnya.. wakakakakkaka

      Delete
  10. uncle....wuishhhhh ok mula2 yang bersalji tu memang gempak!!!kalau kak lea kan memang dah lama berikan aura ketam berapi kat uncle..biar lebam satu badan kena cubit..nakai noooo.

    yang rambut panjang tu adeihhh...sah lagi nyata uncle memang hensem sejak sekolah lagi.mesti lembut,licin dan wangi rambut tu kan he3..tu sebab pn zarina jeles teramat sangat.

    p/s-->uncle cer singgah jap baca n3 kak lea...kalau uncle tak kawin 2 jugak,mesti terbukalah hati nak kawin nanti he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekkeke.. gempak gak la... mana ada org berani usik2 pemadam api tu kan? mamat tu selamba jek pi ketuk2 tarik2 pin dia... kehkehkehkeh

      kekekeke.. haish.. suka rambut panjang bukan apa.. rasa mcm rockers ja... kekekekeke

      huhuhu... insyaAllah singgah... ankel mmg bizi gila, byk sgt keje skrg nih... tadak masa nak bw lagi... kuikuikui

      Delete
  11. wahh.. sebelum ni kitorang pelancong.. dah tukar jadi pelakon tambahan plak ekk.. kena minta royalti ni.. hakhakahkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... ak ah... tapi pelakon tadak gaji... kekekekeke

      Delete
  12. kau sekoloh arab rupanyer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama betul aku pun bunyi arab... akekekekeke

      Delete
  13. Fuyoooo....ni memang bt0l2 nakal dak ankel ni...wakakaka...

    Perghhh sekolah ugama rupenya eh...ekekeke..kantoi ngan cekgu disiplin tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haish.. amna ada nakal... suam2 kuku ja...

      kekekkeke... kantoilaaa... biasalah tu.. cikgu tu lah yg paling byk kali rotan ankel... kekekekkeeke

      Delete
  14. Hahaha...dedulu mmg trend rmbut pnjang agknye kn. Dhla straight elok je. Tp, ad kbaikn gk sbnrnye uncle nakal dulu2. Tuo2 nti bleh cite kat anak cucu.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekeke... tah la... mmg minat rambut2 panjang nih dari skolah... ni da tua2 pun dok teringin rambut panjang lagi...

      kekekeke... takkk... tua2 nanti dok cerita filem2 jkorea ja kat anak cucu... kekekekekke

      Delete
  15. Replies
    1. kekekekeke... biasalah tu... ramai gak laaa yg rambut panjang2 belah atas belah tepi pendek... nak sorok dlm songkok... barulah rock..kuikuiukui

      Delete
  16. Hahaha last last pasti ankel kena gunting rambut ala ala mcm Awie dan Amy search oleh Tok Mat dulu kan hehe..

    Saya pun kategori "uncontrolable" jugak masa time sekolah dulu uncle oii.. Sbbkan ayah saya seorang Wazir , so saya salah gunakan jawatan dia dan bertukar hampir 11 buah sekolah . Pendek kata sejak dari darjah satu saya akan pindah pindah sekolah je.. Cuma satu sekolah tu aje saya stay dua tahun sbb ada boypren time tu wahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekekke... waaaaaaa... tukar2 skola... huiyyoooo... alaaaa... tadak ah best pren camtu... kuikuikui

      Delete
  17. wakaakakakaka..
    dah agak dah.. ankel kategori mana..huihui..
    seb baik saya sopan jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ankel kategori 60kg ke babawah... kekekekke
      ye laaaa... doraemon sopan... kuikuikui

      Delete
  18. Kah3..nanti kalau anak ankle nakal dah tau la sebabnya. Bapak borek anak rintik la ! Hahahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haishhhh... dulu ja nakal skrg da tua2 ni, gila sopan santun. silalah percaya... kekekekkeke

      Delete
  19. hamboihhhhhhhhhh rambut rebonding habis haahhhaha..buat kat kedai ka???eekkeekkkekee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekeke... sbb tadak kutu tu yg lurus tu.... skrg da tua2 kerinting dahhhhh... kekekekeke

      Delete
  20. kena gunting rambut tanpa rela tu pn prnah la jugak.
    ponteng rasanya takde (kot)
    tp klu stakat x siap kerja skolah tu biasanya terlepas hukuman.
    wlupun org lain ramai kantoi. muka suci membuatkn ckgu hilang syak wasangka haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... waaaaaaa... muka suci ya, mesti ramai aweks..
      ankel muka berminyak... akekekkekeke

      Delete
  21. ankel ankel... nakal betoi ye! nak kena rotan tak? hik hik hik

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekkeke... kena rotan tak insaf punya... kena hambat ngan kerusi baru bley insaf... akekekkekeke

      Delete
    2. ohhhh hambat kerusi baru insap ekkk.. jap jap nak carik kerusi best punye.. hahahaha

      Delete
  22. kenapa budak sekolah agama > daring??

    tak semuanyalah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke.. ak ah.. ada je yg nakai2... biasalah tu... remaja la katakan... akekekekkeke

      Delete
  23. Hehehe...nakal nakal jer xpe ankel....suweeet ape....tpi rmbut gitu gaya....ekekekeke.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... haish... ganas tu rambut panjang... ganas lerrr.. mcm rockers tau... kekekkke

      Delete
    2. Haahkan...rocker tgh naek jaman tu....ekekke.....tpi roker skulah aliran itu...xseswai taw....ekekeke....

      Delete
  24. tak pernah dapat merasa nikmatnya ponteng sekolah...
    serius tak pernah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... takpa.. skrg nikmatilah kenikmatan ponteng kerja... ankel selalu... akekekkeke

      Delete
    2. hahaha.. bab ambil EL, MC, yg tu selalu... mmg 'nikmat' hehehe

      Delete
  25. aku teringat jaman sekolah aku bro..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... ya ... mesti zaman yg penuh warna warni kan? akekekekke

      Delete
  26. hehehhe..series teringat zaman skolah dulu..zmn kwn2 lelaki simpan rambut dlm songkok..kena public canning..

    terimbau pulak zaman2 best tu..errkkk tapi saya sopan :)

    ReplyDelete
  27. ankel menyesal tak dengan keadaan ankel dulu?

    apa impian ankel jika ankel boleh kembali ke zaman sek men?

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger