CERITA SEDIKIT BERAPI






Beberapa hari lalu, masa makan malam mak ankel masak lauk pauk yang tersangatlah maveles. Ada sambal udang gitu. Maklumlah ankel memang peminat tegar makanan laut. Jadi ankel pun makanlah dengan penuh konsentrasi. Gila sedap !! Namun dalam khusyuk makan itu, tetiba...


















Dia punya pedas lambat naik.
Sekali naik... berapi-api gitu..



Moral of the story : Ankel kureng sikit dalam bab makan-makan pedas nih. Kalu pedas sikit ok ja, kalu pedas banyak.... hmmm..






***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

53 comments:

  1. yummy....suka yea...adk rietta yg lelaki pown suka...tapi encik pesawat suka yg dcampur petai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke... mesti ler... peberet tu seafood.. huhuhuhu..
      tapi ankel lagi suka mkn petai begitu saja... sedap... huhuhu

      Delete
    2. Ooo seafood erk...nnti trun png rietta bwk pergi tluk tmpoyak...mmg byk pilihan dan fresh...hrga pown mrah....

      Delete
  2. Hahaha..dahsyat smpai kuar api..papepun lg pedas lg bestlah ankel!hehe...favourite tuh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huih... biasa tu kuar api2 tu... kuikuikui
      kekekeke... ankel boleh je mkn pedas.. tapi kalu pedas giler tu... mmg tak nak ler... kuikuikuikui

      Delete
  3. tuh la ankel.. makan tak tengok kiri kanan..

    keh3..menangis ke mengalir air mata je..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbg seorg yg berfikiran positif,... ankel selalu mkn tgk atas bawah... bukan kiri kanan... kekekkeke

      kekekeke... huih... mcm selsema pun ada... kekkekeke

      Delete
  4. makan tak ajak..

    itulah akibatnya! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... bukan tanak ajak... tapi nasik cukup tk ankel sorang je... kekekekeke

      Delete
  5. pedas berapi lah sedap. Macam mana nak jadi orang Jawa kalau itu pun tak tahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... tapi kalu pedas sgt kebas lah lidah... x dapatlah menikmati kelembutan dan keharuman udang tu... kekekkeke..

      eh.. ankel ni kira org putih hapa, kecik2 dulu ankel mmg putih melepak... skrg je yg hitam berkilat... kuikuikuikui

      Delete
  6. ni mesti makan tak baca bismillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekkeke... siap baca doa mkn lagi... huhuhuhu

      Delete
  7. mak ai. berapi. dlm tekak ankel ni ada arang ke ape ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih... biasalah tu berapi... bukan arang ler... dlm tekak ankel ada penunu bunsen... kekekkekeke

      Delete
  8. sesuai sangat kalau kawin dgn minah salleh budak ni...
    (anak pak salih pun ok gak)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... biasalah... ankel ni mmg teringin kawen ngan gadis holiwud,... kuikuikui

      tanak ah anak pak salih... ankel nak anak nd lala... wakakkakakaka

      Delete
  9. Replies
    1. huhuhuhuhu... sedap... mmg sedap... berapi-api gitu... kuikuikui

      Delete
  10. wah sambal udang tue...feveret eyza jugak ni...tapi lagi pedas lagi sedap ankel...baru ada umphh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekekke... ak ah... kalu sambal pedas mmg sedap... tapi ankel kureng kalu pedas sgt... x terasa syoknya mkn udang tu... kuikuikui

      Delete
  11. makanan laut, pensil boleh makan sotong je. udang, ketam nak sakit perut makanlah. bukan sakit perut, muntah2 sampai pengsan huhu:') tapi teringin nak makan..

    ankel tolong makan jap =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... sotong ya.... sedap tu... tapi mmg bukan semua org bley mkn seafood ni.. ankel plak x bley mkn apa tah nama nya... pahat kot... bley tarik sakit kepala mkn... huhuhuhuhu

      huhuhu... ankel kalu bab mkn tak yah mintak2 tolong... mmg kompom ankel balun je... kuikuikui

      Delete
    2. pepahat. wahh. baru tahu kewujudannya. lepas ni kena cari .

      macam siput sedut jugak eh dia ..

      Delete
  12. sambal udang pedas berapi la baru kaw..

    asal jangan 'terbakar' satu rumah sebab 'api' dari mulut tu sudah.. hoho. ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekkeke... pedas sikit ok.. pedas berapi x mo... mcm naga kang.. kuikuikuikui

      kekekekkeke.. mana ada .. dah standby bomba selori kat laman mlm tu... kekekkekekke

      Delete
  13. xminat udanggggg tp minat pedas2 haahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x minat pedasssss tp minat udang2 kuikuikuikuikui..

      Delete
  14. syoknya pedas tu. berapi gitew. wallaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. wallaaaaa... tu lah pedas berapi... mcm iklan megi berapi dulu2... kekkekekkeke

      Delete
  15. aku suka makan udang tp malas kopek . haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hampeh... mkn nak... kopek tanak... aiyoooo...

      tapi ankel pon sama gak kalu bab ketam... ketam mmg sedap tp malas nak kopek2 kekekkekekkee

      Delete
  16. perghh..yg pedas tu laa baru best ankel....

    kalo x pedas..xde feel laaaa nak makan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... yep... makanan pedas mmg sedap... tapi ankel kalu pedas sgt ankel serender... kuikuikui

      kekkekee.. ankel kalu pedas sgt lagi x feel tau... ye lah lidah dah naik kebas.. nak mkn pun terbantut.. kuikuikui

      Delete
  17. hye uncle....wah fav kak lea jugak tu.makin pedas makin laju nasi bertambah...air sentiasa di sisi.erkkk uncle jawa sesat ni,tak makan pedas sangat he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... ak ah... tapi ankel kalu pedas sgt mnmg serender... x syok plak mkn kalu lidah dah naik kebas2... huhuhuhuhu

      hmmmm.. ye lah... ankel mengaku... sebenarnya ankel bukan org jawa... ankel dok komuniti jawa tu yg terel tu ckp jawa... sbnrnya ankel ni keturunan korea....

      Delete
    2. huh.. ade org bajet running man disini..hahaha^^

      Delete
    3. ok gee jom pakat gelak guling2 keliling rumah uncle ngeeeee...yelah2 uncle hensem..korean look.. ok tak tipu he3..

      Delete
    4. kak lea.. jgn menipu... dosa.. mak kita kata.. nanti tuhan marah..ehhhmmm..

      Delete
  18. huhu, ksian ankel, xley mkn aym pnyet la camni..=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. haish.. ayam penyet? elehhhh... sekali hadap je ayam2 penyet tu... tapi kalau org lain yg bayo ler... wakakkakakaka

      Delete
  19. saya tak suka jugak makan pedas...kalau benda paveret terus selera mati kalau pedas...sambal udang petai lagik marbeles ankel...esok konpem tidor dalam toilet je...hahahaha

    ReplyDelete
  20. uncle.. walaupon saya org n9.. terkonal dongan kepodehan eh.. saya pon makan podeh.. menangis..haha.. sebab tu sekarang telan dorayaki je..hahaha

    ReplyDelete
  21. nasib baik tak terbakor kain langsir kat umah ankel tu hehehe...

    ReplyDelete
  22. lain kali ajak lah aku sekali..
    aku suka pedas..

    ReplyDelete
  23. makan pedas kadang kadang best kadang kadang memang berapi telinga sekali..hehe

    ReplyDelete
  24. hahahah ... pernah jugak jd cmtu..

    ReplyDelete
  25. kenapa tak ada sapa sapa ambilkan fire extinguisher? haha. cheq tengok channel TVIQ pasal kalau nak hilangkan pedas, minum susu atau makan roti.

    ReplyDelete
  26. pedas la best.. baru syok.
    tp kalau mkn masak lemak cili api mmng berapi jugakla haha.

    ReplyDelete
  27. Suka mknan laut.. tp teman xleh mkn byk2 nti takut gatal2 satu badan.. alergik kea pulok.. heee

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger