APA ITU BAMBUNG?





Ya anak-anak, hari ini kita akan belajar tentang bambung. Apakah dia bambung? Adakah ia sejenis sukan? Atau adakah ianya sejenis peralatan bertani di zaman Mesopotamia? Segala-galanya akan kita rungkaikan dalam episod kali ini.

Owh, idea ini datangnya dari soalan yang diajukan oleh akak aleasara pada entri yang sebelum ini.






Ok, mari kita lihat jawapan sebenarnya. Sebenarnya bambung adalah perkataan jawa yang membawa maksud kumbang. Ya, kumbang. Dan kumbang yang dimaksudkan, yang selalu ada kat rumah ankel adalah kumbang yang ini...







Ada yang memanggilnya kumbang badak, kumbang tanduk dan ada juga yang memanggilnya sebagai kumbang kelapa.











Apapun anak buah ankel suka dok main kumbang ni. Dia pegang pastu takut-takutkan adik dia. Pernah sekali anak buah ankel berjalan pastu tetiba kumbang ni melekat kat kaki dia, dia punya menjerit, mak oiii... satu rumah dengar.







Bukan setakat yang budak-budak takut kumbang ni, yang dah dewasa pun takut. Senang cerita semua akak-akak ipar ankel fobia ngan kumbang ini. Kalau kak long ankel nampak ja kumbang ni, terus dia suruh anak dia buang. Tapi tu lah, anak dia tu sebelum dia buang kumbang tu, dia buat...










Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

33 comments:

  1. ohh, kitorang panggil kumbang. walaupon bermacam-macam jenis kumbang yang masuk dalam bilik ni, kitorang still panggil kumbang, sebab tak tahu pon namanya ape, banyak sangat. haha
    kumbang yg melekat kt kain or kulit tu, perghhhh, sakit kot. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... ye lah dah semuanya kumbang, panggil ja kumbang. jgn kucing pun panggil kumbang udah. huhuhuhu

      huhuhuhu.. ak ah.. kaki kumbang tu kan duri2 sikit, kalu melekat nak cabut pun susah sikit... huhuhuhu

      Delete
  2. uwahhhhh terharu sob sob..sampai ankel terpaksa buat entri khas dan godek wiki hahaha..tqvm ankel.oooooooo....KUMBANG rupanya ceh dan ceh lagi he3..bahasa jawa rupanya ngeee...

    owh kak lea pernah jumpa kumbang tu,serius takutlah.pernah jugak melekat kat kain ngeriii huwaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ak ah... bambung tu kumbang... kuikuikuikui. dah tak tau nama kumbang tu, gugel2 la jap. kekekekeke

      huhuhu.. ak ah, bila dah melekat mmg susah sikit nak cabut. huhuhu.

      Delete
  3. err.. kenapa dekat rumah ankel banyak kumbang?? >_<" he he he!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tinggal 1 ja kumbang... lain sume da kawen... kuikuikui

      Delete
    2. pup jugak dahi ankel ni kang

      Delete
  4. OOooo.... Dalam bahasa jawa maknanya kumbang. Kita orang bugis,patut la tak tau ... ish..ish..ish..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... ak ah.. kumbang ler maksudnya... woooo... anda bugis ya? huhuhuhu

      Delete
  5. kumbang bukan seekor!! eh!! hewhewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul... kumbang tu seketul !! kuikuikuikui

      Delete
  6. kumbang yang masih kesepian, kumbang ankel jonni..hahaha..bile nye nak rasa nasi kenduri kawen ankel nie beserta kan air ribena????

    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa nak buat... najwa latip kan budak lagi... tunggulah 2 3 tahun lagi... akekekkekeke

      Delete
  7. Kumbang rupanya...tp knp ankel pnggil bambung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekeke... dah bahasa jawa maksudnya kumbang... panggillah bambung.... kiut apa panggil bambung,... kuikuikui

      Delete
    2. Owh..bhasa jwa...
      Hahaha..dh mcm melambung dh rasa...

      Delete
  8. kumbang badak yg lejen tu ada tanduk kt muka dia ankel..saiz xxl punya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... oooo yg tanduknya lagi beso tu ye? kat umah ankel yg kumbang kelapa je byk... huhuhuhu

      Delete
  9. lor ini ke hahahah ingat minatang apakah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekkeke... kiut kan? cer pegang... bila dia dah mendengus-dengus tu yg best tu... kuikuikui

      Delete
  10. nak buat ayat bahasa melayu sikitlah..
    ankel adelah bambung yang pemalu dan rare.. hahaha..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. halloooo... ankel ni medium rare....

      akekekkekeke

      Delete
  11. kat umah aku pun banyak kumbang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah eita... kat umah ankel byk gak... tiap2 mlm jumpa... kuikuikui

      Delete
  12. ooooo lagu tu ka??? bambung bhsa jawa eh oke2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ak ahhhh.. lagu itu laaaa.. bukan lagu raya ya...

      iye... bambung tu kumbang.... huhuhuhu

      Delete
  13. kumbang badak.. boleh buat laga.. hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekeke... ada lg satu kumbang bro.. yg kecik tu... dulu masa kecik2 kalu jumpa ikat tali, pastu biar dia terbang. rasa mcm layang2 pun ada... huhuhuhuhu

      Delete
  14. ingatkan makanan tadi?? kumbang ghupenye... hohoho~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... ak ahhhhh... kumbang ya gamaknya... huhuhuhu

      Delete
  15. Boleh buat kumbang masak 3 rasa x ankel

    ReplyDelete
  16. ankel..
    kumbang yg same mcm gamba tu, populer mase zaman matrik.. budak laki baling-baling kat kain budak pompuan..
    mak aaaai jerit mengilai, kalah pontianak..

    ReplyDelete
  17. Oooo...itu ke bambungnye....rietta pown xtaw tu nmanye bambung...

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger