Give Away | Bagi Belah Kartunster #2


Hari ini ankel nak join Give Away oleh saudara kartunster yang sentiasa rajin datang jenguk blog ankel dan tinggal komen. Dan ankel pulak nak kata jenguk blog beliau sekali sebulan pun tadak kot. Maklumlah ankel ni memang dalam kategori blogger yang tak larat nak blogwalking. Mungkin disebabkan oleh faktor usia kot. Apapun pada sesiapa yang ingin join silalah klik banner kat bawah nih.








Zaman aku berpuasa dan beraya masa kecik-kecik dulu best gila. Aku ingat lagi, masa tu ankel masih kecik lagi, mestilah best. Tak lah, pada ankel kalu citer bab ramadhan atau raya, memang menggamit memori. Maksudnya apa saja benda yang berlaku kat kita sama ada ianya perkara yang baik maupun kurang menyenangkan ia akan menjadi memori yang signifikan. Setiap kali datang raya kita akan terkenang kembali peristiwa itu.

Dan hari ini ankel nak cerita pasal main meriam dan mercun. Ye lah anda boleh kata apa barang bab main mercun ni peristiwa yang best. Tapi pada ankel ianya memang best. Sebab ianya agak eksklusif di bulan Ramadhan dan juga Syawal. Kan? Ada korang main mercun masa sambutan hari guru? Ada korang sibuk-sibuk pasang pelita masa pilihanraya? Ada korang main meriam masa sambutan hari kanak-kanak sedunia? Tadak kan? Raya je kan? Haaaa...

Dulu ankel masa kecik-kecik dok main meriam tanah je. Meriam kecil-kecilan yang dibuat dari tin milo. Yang penting kadar air yang kita letak tu bersesuaian, kalu terlebih air memang tak meletup, tapi menyala macam pelita.







Belah malamnya barulah main meriam buluh. Itupun abang long ankel yang dok buatkan. Dia yang dok jadi kepala geng-geng kami untuk main meriam nih. 






Lepas tu ada gak main mercun buatan sendiri, benda yang kita buat pakai palam pencucuh motorsikal. Gila best benda tu, bila kita campak jatuh je kat jalan langsung tebaboooo... padahal boh belerang bunga api je. Tak pun belerang mancis kayu je. Memang kuat bunyinya, tapi tu lah lepas tu dah tak main benda-benda tu. Abang long ankel jugak yang dok marah tak bagi main meriam tu semua. Ye lah masa tu beliau dah masuk ke alam dewasa, dah tak bagi bebudak main benda-benda tu semua, bahaya.

Lepas tu kami mula main mercun secara lebih berkhemah, maklumlah sudah sedikit sedar tentang bahaya main mercun buatan sendiri nih. Kami lebih suka main perang-perang guna senapang buatan sendiri.






Sebenarnya tak susah pun buat senapang nih, cuma perlu kayu atau papan, besi yang orang buat penghalang kat tingkap cermin tu, ini kita jadikan laras senapang, paku dan sedikit kepingan zink untuk mengikat. Serius memang senang nak buat. Ankel yang masih budak-budak pun buat senapang sendiri.

Peluru yang diguna kat senapang ni adalah mercun yang warna merah tu, yang orang cina selalu pasang kalau nak rasmikan bangunan baru tu. mercun tu kita ceraikan satu-satu masuk kat pangkal besi senapang, pastu tutup balik biar sumbu je yang nampak pastu depan senapang kita boh biji kopi. Bila kita letupkan mercun tu biji kopi tu tercampak. Walau cuma biji kopi, tapi kalu kena kepala kelekuk jugak bunyinya. Gosok-gosok la jugak kepala 2 3 minit.






Lagi satu kita boleh pakai gak mercun lidi atau mercun roket. Bila habis hidupkan sumbu dia terus masukkan dalam besi senapang tu. Serius bila mercun tu terbang kita rasa macam rambo tengah pakai roket loncer. Gila best..







Haaa..  senapang ni lah yang kitorang rajin main tiap-tiap tahun. Kalu siang saja-saja tembak ayam ke, apa-apa sajalah berangan jadik pemburu. Belah malamnya kitorang main perang-perang sesama kitorang je lah. Kadang-kadang tu kitorang serang hendap budak-budak bujang yang dok lepak kat simpang 4 yang lebih kurang 100 meter dari rumah ankel tu. Kitorang jalan senyap-senyap dalam parit, bila dah agak dekat, kitorang pasang mercun roket pastu tembak budak-budak bujang kat situ, pastu lari laju-laju. Gila seronok tengok bebudak bujang tu bertempiaran lari.






Tapi sebenarnya kitorang kenal sangatlah bebudak bujang tu, jiran-jiran gak, sedara sepupu sepapat pun ada. Dah tentu abang long ankel pun ada. kuikuikui

Macam-macam lagilah mercun yang kitorang main, tapi ada gak mercun yang sangat kecil dan tak merbahaya langsung yang menjadi peberet kitorang. Itulah walaupun mercun tu kecil dan terlampau biasa tak boleh membawa keseronokan, anda silap. Kadang-kadang yang kecil tu lah lagi best. Contoh mercun yang ada tali tu, bila kita tarik dia meletup.






Haaa.. mercun ni kitorang selalu bawak pi sekolah. Dok ikat kat almari, pintu atau kerusi kawan. Bila kawan tarik kerusi tu je langsung meletup. Bila balik sekolah ikat kat jejari basikal sapa-sapa je. Kalau budak tu tak perasan dia sorong je basikal tu, terus meletup. huhuhuhu.

Yang last sekali mercun pop pop. Mercun yang anda boleh beli sepanjang tahun sekarang. Ada je jual kat kedai tiap-tiap hari. Disebabkan ankel dah malas nak lukis mercun pop pop, ankel ganti je dengan video kpop. Layan je lah.













Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

32 comments:

  1. tak sangka kau pun layan kpop...
    jiwang karat jugak kau ni...

    errr...kau faham ke makna tu...hahhaha


    aku masa kecik dulu ada lah jugak main mercun tarik..selalu ikat kat selipar orang..hahahha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakakakka... aku dah tua dah, tak larat nak nunmul nunmul nih.. akekekeke..

      tak paham.. tapi apa yg aku paham gadis2 korea mmg cun2... kuikuikui

      kekekekeke... ak ah. best kan mercun tu kalu nak kenakan org... kuikuikuikui

      Delete
  2. tak sabar tunggu raya adik beradik anak sedara akan main meriam buluh +++...tapi tak meriah sebab anak kesayangan bertugas di Sandakan Sabah,,,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... ankel dulu kecik2 terpaksa jln jauh semata nak carik pokok buluh.skrg da tadak budak main meriam buluh dah. buluh susah nak cari kat sini.... huhuhu..

      owh... ye ke... sabarlah kak. anak akak bertugas utk negara.

      Delete
  3. Replies
    1. owh yeahhhh... nunmul... nunmul.... nunmul... kekekkke

      Delete
  4. oooooooooo minat kpop!!haahahahaha..teringat masa study dulu budak kolej berlawan baling mercun dengan budak duduk apartment sebelah..sekali warden kuar habis suma bilik kena selongkar kuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooooo gelak sakan nampak... biarlah ankel ankel nak nunmul nunmul... akekekkekeke..

      kekekkekke... ye lah, mak bapak suruh stadi diorg main mercun kat kolej, patut pun kena selongkar... nunmul... nunmul... kuikuikui

      Delete
  5. ankel 1st contestant. arghh~. persaingan sengit. org pun dok cerita pasal mercun gak ni. harharha. (malunya). tapi betul lah ankel memori main mecun lah best dikala ramadhan & raya.. =3=b hidup uncle jayrock!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa... betul.. betul.. ankel ni ankel jayrock... bukan jaypop ya.. kuikuikui..

      ankel mmg nak pablis cerita meriam tgk2 sedara nazha buat givaway psl raya, join terus. kuikuikui.
      ak ah... mestilah. kenangan main mercun mmg yg terbaik kan?

      woowoooo... nunmul... nunmul....

      Delete
  6. nunmul...nunmul....kejadah!!!!!hakhakhak...x ley blah!!!keh...keh...keh...layan k-pop kejap!!!hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakakakka... ankel kopipes je lirik dia... tak paham pun.. tapi apa yg pasti... nunmul... nunmul... nunmul... wowowwoooo.. kuikuikuikui

      layan... layan.. sila layan kpop.. pastu kita main mercun pop pop ya... kuikuikui...

      wooowoowooo... nunmul... nunmul...

      Delete
  7. ankel,silakan translate apa yang ankel nyanyi tu he3...wah banyak betul memori dengan mercun,ni.nasib baik mak tak piat telinga tu hah.

    wah rajin betul ankel lukis...best2.

    yelah..yelah faham ankel busy,nak blogwalking pun tak sempat dah.apa ankel?owh kerja kuat2 sebab nak kumpul duit kawin?ok2 ni rahsia kita je ye hahahhaa..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh... entah, ankel pon tak paham... yg pasti bunyinya... nunmul.. nunmul... oyeahhh... kuikuikui

      huhuhu... piat tinge tak... tapi kena marah ya.. kena kunci pintu tak bley masuk umah pun pernah. Sbb kitorg kalu bulan pose mmg dok lepak tepi jln ramai2 sampai pagi. kuikui

      kehkehkehkeh. kahwin? oh... doakanlah ankel dapat kumpul duit ya. mmg nak kawen pun, tgk ah neelofa setuju ke tak nanti.

      wooowooowooo... nunmul.. nunmul.. kuikuikui

      Delete
  8. kecik2 layan mercun pop2, besaq2 layan kpop. sekian.. amboi lgu sedih aih.. nunmull nunmull..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... tu yg ankel terasa muda remaja nih layan lagu nunmul.. nunmul.. neh.. akekkekeke

      lagu sedih ya? wooooo.. takpelah... layan je lah...
      wooowooowooooo... nunmul...nunmul... nunmulll.. kuikuikui

      Delete
  9. wahhh nakal sungguh ankel masa kecik2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... alaaa... sama je.. bebudak laki mmg ah camtu... standard ah.. huhuhuhu

      Delete
  10. hahahha.. oii angkel, cerita laa jugak mercun katak, mercun ular, mercun bola, mercun bom.. banyak lagi mercun yang dah pupus tue angkel... koh koh koh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh... tanak ah.. tu mercun jaman2 dulu... jaman2 sekarang semua mercun canggih2... kuikuikui

      Delete
  11. tudiaaaa..kpoooopppp jugak.hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. takkkkkkk... ankel rockkkkkkk...
      saja ja nak propa sekejap... kekekekeke

      Delete
  12. zaman dulu tak de pulak yg putus jari atau tangan walaupun main mercun buatan sendiri ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... Alhamdulillah... kalu kat kg dulu mmg tadak cerita yg putus2 jari semua... tapi bila dah tua2 nih, baru perasan semua tu bahaya. Barulah paham napa selalu kena marah pasal main2 benda camni... huhuhuhuhu

      Delete
  13. alah...TH dulu selalu jugak ikut abg2 men mercun.ikut je la
    maklum sume hero2.TH sorg je kalut nk ikut

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekeke... ooooo.... satu je bunga dalam keluarga eh? Dulu ada gak jiran yg adik pompuan nya sibuk nak ikut, tapi last2 kena tinggal kat umah jugak... kuikuikuikui

      Delete
  14. ah dashat gile men serang hendap dgn mecun...
    mase kecik-kecik xterpikir pulak nak buat gitu kat sepupu-sepapat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekeke... bagus ah kalu camtu. Ankel masa kecik2 dok pikir seronok je. Bila da tua2 baru faham. Bahaya sbnrnya...

      apatah lagi serang hendap sepupu sepapat... bahaya... huhuhuhuhu

      Delete
  15. salam ankel.. selamat berpuasa yang ke empaat belas harinye.. hahahaha..
    amboi.. kot putus jaru best gakkan.. hahahaha..

    saya sebagai gegurl yang ayu..
    x main la meriam buluh ke ape ke..
    sebab.. saya x pandai main.. hahaha.. kang kono kojar kat ayah saya kang.. naya.. hahahaha..^^

    ReplyDelete
  16. hehehe....mcm mcm kan...rietta plak xmen semua tu...sebab masih ada adik kecik...jd mak tkut bahaya...

    ReplyDelete
  17. Salam..ankel hu hu hu..

    ankel hu hu hu..

    Aku baru pasan yang ankel ada join GA aku.. hu hu hu..oh sedihnya kenapalah aku baru pasan skg ni ahh ahh ah ah..

    Yang ankel tulis komen camni ;

    "Ankel JonniJuly 20, 2013 at 7:11 PM
    bang... itew da join da... tapi itew ta pandai math.. itew tulis 300 patah perkataan.. akekekkekekeke."

    ..kenapa ankel..kenapa ankel tak tinggalkan backlink?uhu uhu uhu..

    between, thankss gila gila gila ankel sebab sudi join..nak emel boleh?aku nak send kad raya jugak kat ankel..

    nazhaanua[at]gmail.com

    thanks bero..

    ReplyDelete
    Replies
    1. between, ankel layan leessang seh..kang gary fan ke ni..hahaha

      Delete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger