KISAH SI COMEL


Hari ni ankel nak citer pasal anak buah ankel. Saja je lah apdet sekejap pada pukul 5 pagi nih. kuikuikui. Citer ni berlaku 2 atau 3 bulan lepas lah, dah lama gak nih.

Anak buah ankel yang paling kecil nih, umur 4 tahun lebih dah. Comel dan berambut panjang. Dan ayah dia memang tak benarkan mak dia potong atau buat pesen hapa2 kat budak tu. Biar je rambut panjang.












Haaa.. yang ni gambo dulu masa budak-budak, gigi pun masih cantik lagi. Sekarang dah rongak-rongak dah. 

Pada satu hari tu, kak long aku tu tengah dok masak ketung ketang ketung ketang kat dapur. Yang anak dia ni pulak dok baring tengok kartun. Tapi walau dok ketang ketung tu ada gak kak long aku intai-intai budak tu, tengok dia buat hapa.







Tapi tiba-tiba masa akak aku tu intai budak tu tengok-tengok dah takde. Terus dipanggilnya, tapi tak menyahut. Akak aku pun apa lagi ah terus cari budak tu. Sekali akak aku masuk bilik. tu diaaaa.. terkejut beliau...








Sekali tengok anak buah aku tu tengah dok pegang gunting. Berterabur rambut kat lantai. Akak aku tu adalah menjahit sikit, lupa pulak nak disimpannya, langsung diambiknya gunting tu diguntingnya rambut dia sendiri. Habis lobang sana lobang sini rambut dia.

Petang tu jugak akak aku bawak budak tu pi salun rambut. Nak repair la kunun, tapi amoi kat situ cakap da tak boleh repair dah. Kasi potong pendek ja. Jadi dipotonglah rambut budak tu.








Haaa.. camtu ah rambut dia sekarang. Masa mula-mula ankel tengok, tak tahan dok gelak, dah macam budak laki dah. Akak aku pulak dok merungut raya dah dekat rambut anak dia macam laki. kekekekeke. 

Sekarang budak tu dah tak sibuk-sibuk dok pakai aksesori rambut macam sepit rambut kesayangan dia tu. Ada satu skaf warna merah dia bagi kat ankel, siap pakaikan lagi kat kepala ankel. Dan ankel redha je memakainya walaupun teramatlah sempit.







Moral of the story : Jaga budak kecik ni kita kena tengok-tengok selalu kan? Tak boleh lalai sikit, tah hapa-hapa nanti dibuatnya.






***** the end *****


Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

41 comments:

  1. Anak buah ankel tu rimas kot ngan rambut die..sbb die xnak sama ngan rambut ankel..so paham2 la..ankel pun kene la ptong rambut tu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekke... haish... best ah rambut panjang nih... rasa sedikit gojes gitu... akekekkeke

      Delete
  2. ankel ! awat sebut rongak2 nie...terasa kita . kahkahkah !
    budak2 mmg cmtu la ankel . pantang jumpe gunting, habis semua benda nk dipotong nya . anak saudara ika pon cmtu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui.... ak ah... mak ankel paling fobia bila tgk pokok2 bunga beliau semakin kurus kena gunting2 budak tu... kuikuikui

      Delete
  3. teringat masa saya kecik2 , abg saya letak chewing gum atas kepala..last berkopak kepala sbb melekat kat rambut..huwaaaaa kejammmmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... ish ish ish...letak chewing gum? ish ish ish (sambil geleng2 kepala)
      huhuhuhuhu

      Delete
  4. rmabut ankel pn kena gunting jugak..panjang sgt haa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ankel nak bela sampai paras pinggang... baru ah gempaq... kuikuikui

      Delete
  5. hahaha. cumils nye ank buah ankel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... alaaa... bebudak kecik mmg ah cumil2.... kan? ankel dulu kecik2 pun cumils... kot laaa... akekkekke

      Delete
  6. ala... rambut palsu banyak, hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... mana best rambut pelesu... kang ada angin terbang plak rambut tu... kuikuikui

      Delete
  7. adoiii tak tahan..anak member sy amik shaver mak dia abis dia cukur sampai botak kepala hahaha sekali tengok macam budak tepi jalan je kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... tu ah... bebudak nih kalu tak ditengok, tah hapa2 yg dibuatnya... huhuhuhu

      Delete
  8. haaaaa... nasib baik Mem Kecik tak macam tue.. aku offer nak potongkan rambut pun dia tak nak.. wkwkwkw

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui.. haaa... yg ni pun biasa gak, tgk bebudak nangis2 tanak digunting rambut... penat bai gunting rambut dok memujuk,.... kuikuikui

      Delete
  9. salam ankel..
    wuhuiii..
    untun2.. ankel dapat cekak baru ye tak..
    comelnyerr beliau..
    itulah bahaya biarkan anak2 main sorang22.. uish.. kalau ankel dakpe.. ankel pandai main sorang..kan kan..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... kecik... kalau cekak tu beso sikit, kompom hari2 ankel pakai, merah pun merah ah.. akekekkeke

      ek ehhh... tak jugak... jenuh kalau main badminton sorang2... kena ada teman gak kan? akekekekke

      Delete
  10. Haha..bdak2 mmg kna kntrol.. So ankel. Bila nk ptong rmbut? Brula smart

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke... ankel rambut panjang ka pendek ka, tadaknya smart2... muka ganas gitu... lagi suka rambut panjang....
      rasa mcm maya karin... akekekekekke

      Delete
  11. assalam,

    salam kenal dari bunda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam,
      salam kenal juga... huhuhuhu

      Delete
  12. Nasib baik yang diguntingnya rambut, kalau jari ... tak pasal-pasal kudung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui.. betul, bahaya bebudak kalu dpt pegang benda2 tajam nih...

      anak buah ankel kalu dpt gunting mmg pokok bunga ah yg dikerjakannya... langsir kat dapur rumah ankel pun da jadik mangsa... akekekkke

      Delete
  13. hahhaha.....nampak ayu lah ankel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih... mcm maya karin kan? akekekkekeke

      Delete
  14. budak2 memang kreatif..hahahha...


    sayang plok rambut doh jadi pendek

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke.... kreatif la sgtttt... habis pokok2 bunga mak aku tu... kuikuikui

      huhuhu.. mmm... tu lah pelik gila bila tgk da rambut pendek... huhuhuhu

      Delete
  15. dia suka main gunting...budak2 memang macam tuh...macam anak saya tup-tup rambut depan dah kontong dia gunting...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... ye ke? ak ah... sama ler cam anak buah ankel tu... habis semua digunting.. dari pokok bunga sampai ke langsir... huhuhuhu

      Delete
  16. Tgk katun ankel pkai skap merah atas pale....buat rieta gelak....sweet la plak....ekekeke....biasa lah kan bdk bdk....mna maknya xrunsing.l..raya dh dkat nie...hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekeke... tapi best pakai skap2 tu... nasib baik kecik, kalu ngam2... hari2 ankel pakai... akekekekeke

      ak ah... puasa pon blom nak raya kebenda te tak? huhhuhu

      Delete
    2. Hehehe....jgn lew pkai hr hr....xsomei.....ekekeke.....

      Delete
  17. ala.....kesiannya dia..xpe nnti time raya insyaallah dh pnjang skit kot rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikuikui... takdaknya nak panjang raya nanti... kontot ja... huhuhuuhu

      Delete
  18. huishhh mau tak meroyan maknya,nak raya rambut anak macam tu he...


    budak2 memang suka bereksperimen.nanti ankel kawin dapat anak...masa tu kitorang pulak gelak baca pengalaman ankel he3...

    erkkk.chop...chopp..kawin?dengan calon yang mana satu ye?ankel ni banyak sangat skandal he3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekeke... ak ah... nasib baik ayah dia kool je.. huhuhuhu

      kekekeke... haish.. kalau ankel mesti akan jaga anak dhn penuh kasih sayang, tapi bab tukar lampin.... hmmmm... sori.. akekekekkeke

      ye la tu... ingat ankel ni kacak mcm aaron aziz ke nak ada byk skandel... aiyooooo... huhhuhu

      Delete
  19. eh segak jugak bila ankle pakai benda merah tu..suwit benarrrrr nampak haahahaha..

    ckp kat si kecik tu rambut pendek pun leh nampak comel jugak xdak hal la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... best gak pakai skap2 nih.. nasib bek kecik... kalu muat alamat hari2 pakai... akekekkekeke

      kekekkeke.. ak ah.. tetap ja comel.. tapi tu lah nampak lain ja... huhuhuhu

      Delete
  20. rasanya bila besar nnt kerjaya dia seorang hairstylist, haa siapa tahu kan? hehehe

    ReplyDelete
  21. kenapa baju kak long uncle time masak dengan baju time terkejut tu tak sama? adakah event di lain hari????

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger