PUASA KETIKA ZAMAN KANAK-KANAK DAHULU



Sekarang ankel dok tengok anak buah ankel kecik-kecik lagi dah puasa penuh.Tak pernah miss walau sehari.  Ye lah diorang dok dapat insentif berbentuk duit raya yang lebih jika puasa penuh oleh ibu bapa mereka, pengasuh dan jugak sedara mara terdekat. Ankel jangan haraplah, kalau ada mood ankel bagi, kalau takde mood tahun depan ankel bagi.

Lain macam ankel masa kecik-kecik dahulu. Takde nak dapat duit-duit raya kalau puasa penuh. Tapi ankel memang ingat masa kecik-kecik dulu masa ankel mula belajar puasa ankel puasa setengah hari je. Pagi-pagi ikut sahur, pastu puasalah, sampai tengahari makan...







Kalau ikut logik sama je la kan macam hari-hari biasa. Macam kita bangun pagi tak sarapan pastu pegi main. Bila tengahari balik rumah .. makan. 

Pastu bila dah kena paksa puasa sehari mulalah wujud puasa setengah hari tersembunyi. Ye lah nampak je macam puasa padahal dok bedal minum air paip. Kalau masuk dapur tengok line clear je, tadak orang mulalah teguk air sorok-sorok..








Ye lah masa budak-budak, puasa ke tak puasa dok main ja, mana tak penat. Yang lagi best bila bab petang, lepas mak ankel siap masak juadah berbuka puasa, haaaa... mulalah dok senyap-senyap kidnap kuih 2 3 ketul. Pastu lari nyorok kat mana-mana langsung makan.









Tapi tu lah, mak ankel mesti tau punya. Malam tu memang la kena bebel. Ankel rasa mak ankel dok kira berapa ketul kuih ada kat bawah tudung saji tu. Maklumlah selalu terjadi kes kehilangan kuih secara misteri. Apapun...


Selamat menjalankan ibadah puasa buat semua...






***** the end *****

Post lain yang mungkin akan menarik minat anda:

Share post ini :

38 comments:

  1. selamat berpuasa ankel!


    p/s : jangan dok ponteng posa lak laa ni. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt berpuasa el... huhuhuhu..

      p/s : ponteng keje takpe kan? akekekekke

      Delete
    2. bulan2 posa camni..tak baik ada niat nak ponteng keje ni ankel
      tak berkat nanti duit gaji haa..
      kohkohkohkoh ~

      Delete
    3. kuikuikuikui... ye la ye la... x jadi ah nak ponteng monteng nih... ambik mc je la eh? kuikuikuikui

      Delete
  2. Mula2 dulu nk blaja puasa penuh mmg mcm2 alasanlah...bila dh besar teringat blik mmg lawak kot..apa2 pown kenangan berpuasa waktu knk2 pling best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... ak ah... dulu masa kecik2 paling susah nak bgn sahur... kalu x sahur... x puasalah.. huhu

      Delete
  3. wahh sama lahh kita..selalu curik curik minum air.
    dulu siap merengek rengek nak puasa setengah hari. semata mata nak makan gula gula. lepas tu sambung balik puasa. adehh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekkeke... ak ah...samalah.. tghari minum air pastu sambung pose sampei ptg... huhuhuhu

      Delete
  4. latih puasa beria-ia.
    latih solat??

    :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu x pi surau.. mmg kena marah... tapi ankel biasa ada awal2 je.. pastu lari masuk kebun... main meriam ngan geng2... kuikuikuikui

      Delete
  5. errrrrrr,tetiba teringat gak,ahakkkk...selamat berpuasa ankelllllllllllllllll :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt berpuasa mek... huhuuhu...ak ah.. kenangan jaman2 dulu... kuikuikui

      Delete
  6. Dulu kemain kretip cipta alasan nak bukak puasa. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekekke... biasa ah.. bebudak dulu.. seronok kalu teringat kan? huhuhuhu..

      Delete
  7. sekarang buat lagi dak?
    haa.. haa

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tua2 nih... kalu mintak puasa 1/2 hari... kompom kena cangkul kepala lutut ankel.. kuikuikuikui

      Delete
  8. sekarang ankel?
    hehehe..
    baik ngaku..
    jawab dengan ikhlas tau..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekkeke... kalu gee jumpa ankel bwk bungkusan pakaian.. mcm baru kena halau dari rumah... maka ya lah jawapannya itu.. kuikuikui

      Delete
  9. Same goes to me.. haha. suka bedal kuih masa bulan puasa,kecik-kecik dulu, =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui.. ak ah.. mak ankel selalu kompius kuih selalu nampak terkurang... tu yg beliau kira kot pastu... akekkekekeke

      Delete
  10. hahaha mak ankel dh pro..tau sangat anak dia perangai camner sbb tu dia siap kira berapa bijik kuih..selamat berpuasa jugak!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui... ak ah... mesti ah mak2 tau perangai anak2 dia kan? selamat berpuasa...

      Delete
  11. hehe...teringat masa zaman kanak-kanak dulu...tapi puasa zaman dulu lain tak sama dengan sekarang......

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui.. ak ah... suasana puasa dulu dulu lain... maklumlah dunia dah maju... huhuhuhuhu

      Delete
  12. ankel.. hai.. first time here.. slamat berpuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai... thanks sudi singgah... slamat berpuasa juga... huhuhu

      Delete
  13. pose dulu tak sama dengan skarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuhu... ak ah.. sonok kalu ingat2 balik masa kecik2 dulu... best.. huhuhuhu

      Delete
  14. samalah kita angkel. eh.. termengaku plak.. wkwkwkwkw

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekkekekke... haaaa... kantoi udah... akekekekke

      Delete
  15. Kitorang plak ada 'kucing kepala hitam' dok curik makan kuih hahahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekkekke... kucing kepala hitam ya? kalu ankel dulu kena sebut kucing kepala coklat... maklumlah rambut tadak... kekekekkeke

      Delete
  16. owhhh ankel noty he3...mesti penat mak tu asyik mengira je kuih-muih atas meja.

    selamat berpuasa dan berbuka selepas azan maghrib ye he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuikuikui..ak ah.. tu la... perangai masa kecik2 dulu... mcm2 hal... huhuhuhu...

      huhuhuhu... mana tau satu hari tu mendung gila nak ujan, dgr azan ingat da maghrib terus buka... sekali tgk baru asar... mana tau kan? akekekkekekeke

      Delete
  17. Budak2 memang camtu. Puasa penoh sebab nak duit jer. Haha. Selamat berpuasa. ^_^

    ReplyDelete
  18. dah besau ni ade curik kuih kat dapur lagi tak ankel..hehehe..gurau je..kecik kecik memang lah camtu kan..xtahu ape.noob lah katakan.ape pun selamat berpuasa ankel.

    ReplyDelete
  19. Hehhee...rietta dlu pown xde upah upah bagai...tapi kitorg xde puasa separuh hr....mak xksi...mesti puasa penuh...klu berbuka tgh hr...dikira xpuasa...huhuhu...

    ReplyDelete
  20. samalah mcm anis dulu. =3 bukan takat kuih dengan ayam2 sekali anis balun

    ReplyDelete

Sila beri komen dengan penuh kasih sayang...
Terima Kasih.

 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger