SELAMAT DATANG KE BLOG CATATAN ANKEL JONNI BLOG YANG RILEK DAN SANTAI JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI. LIKE KAMI DI MEDIA SOSIAL. SELAMAT MEMBACA, MOGA ANDA AKAN TERHIBUR

HENSET... OWH HENSET..


Sedang aku asyik melayari youtube, tiba-tiba...
























Ya, anak buah aku minta tukar henset. Beliau nak pakai henset aku. Disebabkan aku ni jenis yang bukan pakai sangat pun telefon ni, sekadar pakai nak call dan sms je, lalu aku pun mengizinkan beliau menukarnya. Lagipun bukannya henset mahal pun, sekadar Samsung corby 2. Itupun beli kat kawan.








Namun sempat juga aku memberikan amaran keras buat beliau..








Sebenarnya aku pun tak ambil hal sebenarnya dia nak tukar dengan henset apa, jadi aku pun buat derk je. Jadi malam tu baru aku pegi tengok henset apa yg ditinggalkan oleh beliau di atas rak tv....








Bagus betullah. Ingatkan henset apa dia tinggal, rupanya henset betul-betul tah hapa-hapa. Jenamanya pun kalau sebut laju-laju berulang kali macam mencarut je bunyinya. Serius aku tak reti nak pakai. Argh !! stress gilerr !!






***** the end *****



Sedang aku asyik melayari youtube, tiba-tiba...
























Ya, anak buah aku minta tukar henset. Beliau nak pakai henset aku. Disebabkan aku ni jenis yang bukan pakai sangat pun telefon ni, sekadar pakai nak call dan sms je, lalu aku pun mengizinkan beliau menukarnya. Lagipun bukannya henset mahal pun, sekadar Samsung corby 2. Itupun beli kat kawan.








Namun sempat juga aku memberikan amaran keras buat beliau..








Sebenarnya aku pun tak ambil hal sebenarnya dia nak tukar dengan henset apa, jadi aku pun buat derk je. Jadi malam tu baru aku pegi tengok henset apa yg ditinggalkan oleh beliau di atas rak tv....








Bagus betullah. Ingatkan henset apa dia tinggal, rupanya henset betul-betul tah hapa-hapa. Jenamanya pun kalau sebut laju-laju berulang kali macam mencarut je bunyinya. Serius aku tak reti nak pakai. Argh !! stress gilerr !!






***** the end *****


BACA

TUTORIAL BERMANJA DENGAN PAKWE





Sebenarnya aku tiada idea nak update apa kali ini. Nak update keyword dah buat dah. Ok lah, hari ini ankel nak buat tutorial sikit. Idea ini datangnya dari cadangan cik jelly chan. Ini cadangan beliau...





Untuk kesekian kalinya ankel nak menyatakan bahawasanya ankel memang tak reti langsung nak berpuisi, apatah lagi nak bersajak bagai. Ankel bukanlah seorang yang pandai bermain kata-kata. Namun ankel hari ini akan menurunkan hikmat bermanja terhebat yang ankel telah pelajari suatu waktu dahulu. Moga ianya dapat membantu kalian...

Ok, apa paling penting ketika melaksanakan teknik ini adalah lakonan. Bermakna bila anda berbicara dengan pakwe anda itu, buatlah dengan muka yang paling selamba.

Sebelum anda berbicara, mulakan dengan sedikit aksi gedik-gedik gitu, aksi-aksi manja macam kuis-kuis tanah dengan kaki, goyang-goyang badan sikit, pastu barulah anda mulakan bicara anda itu...











Mulakan dengan ayat sebegitu, buatlah aksi malu-malu kuda sikit. Jangan terus cakap direct je, tak romantis nanti. Kemudian bila beliau dah mula bertanya, barulah anda cakap perkara pokok tersebut....









Ya. Itulah benda yang patut anda perkatakan. Disinilah anda akan dapat melihat karakter pakwe anda, sama ada beliau seorang yang understanding atau tidak. Itu semua bergantung pada jawapan beliau. Dan jika beliau memberi jawapan sebegini....











Jika beliau melayan pertanyaan anda, bermakna beliau seorang yang understanding. Kerana beliau akan sentiasa melayan karenah anda, walaupun karenah anda itu pelik ya ampun....

Tapi jangan sesekali berhenti takat itu sahaja, sambung je lagi perbualan anda. Ada banyak benda lagi yang anda boleh jadi. Katakan sahaja anda nak jadi apa pun... nak jadi rice cooker ke... blender ke... mesin basuh ke... nak jadi aircon pun boleh. Takde masalah...








Sedangkan lautan api sanggup direnangi, inikan pulak sembang-sembang mengarut, mestilah pakwe anda akan melayan ye dak? Namun, macam mana pula bila beliau memberikan reaksi sebegini tatkala mendengar soalan anda itu...








Haaaa... jika berlaku situasi sebegini, satu je cara nak mengatasinya, anda mestilah buat aksi berikut dengan bersungguh-sungguh tanpa sebarang belas kasihan mahupun toleransi.












***** the end *****





Sebenarnya aku tiada idea nak update apa kali ini. Nak update keyword dah buat dah. Ok lah, hari ini ankel nak buat tutorial sikit. Idea ini datangnya dari cadangan cik jelly chan. Ini cadangan beliau...





Untuk kesekian kalinya ankel nak menyatakan bahawasanya ankel memang tak reti langsung nak berpuisi, apatah lagi nak bersajak bagai. Ankel bukanlah seorang yang pandai bermain kata-kata. Namun ankel hari ini akan menurunkan hikmat bermanja terhebat yang ankel telah pelajari suatu waktu dahulu. Moga ianya dapat membantu kalian...

Ok, apa paling penting ketika melaksanakan teknik ini adalah lakonan. Bermakna bila anda berbicara dengan pakwe anda itu, buatlah dengan muka yang paling selamba.

Sebelum anda berbicara, mulakan dengan sedikit aksi gedik-gedik gitu, aksi-aksi manja macam kuis-kuis tanah dengan kaki, goyang-goyang badan sikit, pastu barulah anda mulakan bicara anda itu...











Mulakan dengan ayat sebegitu, buatlah aksi malu-malu kuda sikit. Jangan terus cakap direct je, tak romantis nanti. Kemudian bila beliau dah mula bertanya, barulah anda cakap perkara pokok tersebut....









Ya. Itulah benda yang patut anda perkatakan. Disinilah anda akan dapat melihat karakter pakwe anda, sama ada beliau seorang yang understanding atau tidak. Itu semua bergantung pada jawapan beliau. Dan jika beliau memberi jawapan sebegini....











Jika beliau melayan pertanyaan anda, bermakna beliau seorang yang understanding. Kerana beliau akan sentiasa melayan karenah anda, walaupun karenah anda itu pelik ya ampun....

Tapi jangan sesekali berhenti takat itu sahaja, sambung je lagi perbualan anda. Ada banyak benda lagi yang anda boleh jadi. Katakan sahaja anda nak jadi apa pun... nak jadi rice cooker ke... blender ke... mesin basuh ke... nak jadi aircon pun boleh. Takde masalah...








Sedangkan lautan api sanggup direnangi, inikan pulak sembang-sembang mengarut, mestilah pakwe anda akan melayan ye dak? Namun, macam mana pula bila beliau memberikan reaksi sebegini tatkala mendengar soalan anda itu...








Haaaa... jika berlaku situasi sebegini, satu je cara nak mengatasinya, anda mestilah buat aksi berikut dengan bersungguh-sungguh tanpa sebarang belas kasihan mahupun toleransi.












***** the end *****

BACA

ENTRI KE ANGKASA LEPAS





Kebelakangan ini, aku dapat rasakan nafsu berblogging aku sudah makin merudum. Mood sudah hilang tah kemana, bukan setakat ke laut, dah tahap ke angkasa lepas dah ni. Dilanda kemalasan tahap tertinggi.

Namun dengan kudrat yang tinggal sekangkang kera ini aku mengupdate juga hari ini, walau idea dan cerita juga sudah ditahap kritikal, kontang ibarat padang pasir digurun Sahara.

Disebabkan dah takde benda nak update, hari ini aku nak update pasal keywords pengunjung. Walaupun keyword-keyword yang ada semuanya bosan-bosan, takpelah, update gak lah.. janji ada update.

Ok lah, keyword bertuah kali ini adalah....




1) kenapa running man tak boleh buka..
























Alang-alang bercakap pasal running man... 
silalah layan lagu ini... sila.... sila.....











2) Ayat-ayat cinta untuk suami..




Hmmm... serius, dalam bab ini aku memang tak reti nak komen. Maklumlah, aku ni bukanlah seorang yang pandai berpuisi, membuat rangkap kata yang mampu meruntun jiwa, baca novel pun tak pernah. Sekali pun tak pernah. Owh... kalau novel grafik tu pernah, sebab banyak gambar... kahkahkah. ok, tak kelakar... (sambil garu kepala)

Tapi di sebabkan atas semangat kesukanan yang tinggi, semangat ingin membantu, aku gagahi juga untuk menggugel mencari kata-kata cinta yang sesuai. Maksudnya kata-kata yang simple saja, tidaklah terlalu mendayu-dayu atau melankolia sangat.

Apapun semoga dengan paparan ini, dapatlah ianya membantu para isteri-isteri untuk menawan hati suami tersayang. Semoga hubungan kasih kalian akan bertambah intim, romantis dan sentiasa penuh gelora asmara.


Anda boleh mulakan dengan sesuatu yang mudah seperti ini...








Atau anda boleh gunakan ayat ini pula...







Atau yang ini...








Namun jika reaksi suami anda sebegini....




Maknanya usaha anda sudah menemui kegagalan...
Silalah cari ayat-ayat cinta baru yang lebih dramatik...






***** the end *****




Kebelakangan ini, aku dapat rasakan nafsu berblogging aku sudah makin merudum. Mood sudah hilang tah kemana, bukan setakat ke laut, dah tahap ke angkasa lepas dah ni. Dilanda kemalasan tahap tertinggi.

Namun dengan kudrat yang tinggal sekangkang kera ini aku mengupdate juga hari ini, walau idea dan cerita juga sudah ditahap kritikal, kontang ibarat padang pasir digurun Sahara.

Disebabkan dah takde benda nak update, hari ini aku nak update pasal keywords pengunjung. Walaupun keyword-keyword yang ada semuanya bosan-bosan, takpelah, update gak lah.. janji ada update.

Ok lah, keyword bertuah kali ini adalah....




1) kenapa running man tak boleh buka..
























Alang-alang bercakap pasal running man... 
silalah layan lagu ini... sila.... sila.....











2) Ayat-ayat cinta untuk suami..




Hmmm... serius, dalam bab ini aku memang tak reti nak komen. Maklumlah, aku ni bukanlah seorang yang pandai berpuisi, membuat rangkap kata yang mampu meruntun jiwa, baca novel pun tak pernah. Sekali pun tak pernah. Owh... kalau novel grafik tu pernah, sebab banyak gambar... kahkahkah. ok, tak kelakar... (sambil garu kepala)

Tapi di sebabkan atas semangat kesukanan yang tinggi, semangat ingin membantu, aku gagahi juga untuk menggugel mencari kata-kata cinta yang sesuai. Maksudnya kata-kata yang simple saja, tidaklah terlalu mendayu-dayu atau melankolia sangat.

Apapun semoga dengan paparan ini, dapatlah ianya membantu para isteri-isteri untuk menawan hati suami tersayang. Semoga hubungan kasih kalian akan bertambah intim, romantis dan sentiasa penuh gelora asmara.


Anda boleh mulakan dengan sesuatu yang mudah seperti ini...








Atau anda boleh gunakan ayat ini pula...







Atau yang ini...








Namun jika reaksi suami anda sebegini....




Maknanya usaha anda sudah menemui kegagalan...
Silalah cari ayat-ayat cinta baru yang lebih dramatik...






***** the end *****
BACA

BILA SI MANJA MENANGIS



























Anak buah aku sudah berumur 4 tahun lebih. Dia sudah tidak memakai lampin lagi. Selalunya dia tidak ada masalah dan akan memberitahu bila dia terasa nak ke tandas. Namun hari itu dia terlupa. Sebab itu dia kena bebel oleh mak dia. 

Macam biasa bila menangis dia akan mengadu pada pakcik kesayangannya itu. Dan pakcik dia plak langsung tak tahu. Arghhh !!!






***** the end *****




























Anak buah aku sudah berumur 4 tahun lebih. Dia sudah tidak memakai lampin lagi. Selalunya dia tidak ada masalah dan akan memberitahu bila dia terasa nak ke tandas. Namun hari itu dia terlupa. Sebab itu dia kena bebel oleh mak dia. 

Macam biasa bila menangis dia akan mengadu pada pakcik kesayangannya itu. Dan pakcik dia plak langsung tak tahu. Arghhh !!!






***** the end *****


BACA

DEMAM DAN LAKONAN. IBARAT IRAMA DAN LAGU.






















Nota terselit : Selalunya orang yang sakit contohnya demam, akan kata beliau masih belum sihat walhal beliau sudah boleh lari-lari keliling kampung. Masing-masing punya alasan dan sebab tersendiri.

Dan ankel pula... hmmm... kang kalau kata dah baik demam, komfom kena suruh pegi kebun. grrrrrr...

















Tak percaya ? haaa.. kalau camtu
silalah klik gambar di bawah ini..











***** the end *****





















Nota terselit : Selalunya orang yang sakit contohnya demam, akan kata beliau masih belum sihat walhal beliau sudah boleh lari-lari keliling kampung. Masing-masing punya alasan dan sebab tersendiri.

Dan ankel pula... hmmm... kang kalau kata dah baik demam, komfom kena suruh pegi kebun. grrrrrr...

















Tak percaya ? haaa.. kalau camtu
silalah klik gambar di bawah ini..











***** the end *****
BACA

KENAPA AKU TAK TENGOK RUNNING MAN











Sana sini orang bercerita tentang running man. Hampir semua orang sudah menonton running man. Tapi ankel baru je menontonnya beberapa hari sudah. Itu pun sekejap je, tak habis pun satu episod. Ankel menontonnya sebab ingin tahu apa itu running man, ingatkan drama rupanya gameshow. 

Kenapa dan mengapa ankel tak pernah menonton running man sebelum ini? Haaaa... inilah sebabnya, ankel akan tunjukkan komen yang ankel tulis kat blog Cik Nota Melekat. Lepas ankel tulis komen tu, terus cari kat youtube.






Haaaa... tu ah sebabnya ankel tak pernah tengok Running Man ni, sebab tajuknya running man. Cuba tajuknya Running Girl, komfom ankel akan jadik peminat nombor satu gameshow tersebut. Sudah pasti ankel tak akan sama sekali miss satu pun episod gameshow tersebut.






















Kehkehkehkeh. Tak lah. Ankel berseloroh je tu.Ankel memang kurang berminat menonton cerita sebegini. Tak kisahlah tajuknya Running Girl ka? Running supermodel ka? Running Bikini Woman from Amazon ka? memang kurang berminat. Mungkin faktor usia kot.

Ini termasuklah jugak rancangan-rancagan realiti tv tak kisahlah nyanyian ka, lakonan ka... memang ankel jarang nengok. Pasal movie ke artis-artis ke memang ankel ketinggalan. Sebab memang ankel jarang menontonnya. Ya. Ankel sudah terlalu tua untuk semua ini.

Kalau di imbas balik zaman ankel membesar dulu, tak banyak rancangan-rancangan seperti ini. Masa tu yang top pun citer hindustan. Femes giler... Dan ankel salah seorang peminatnya. Dan hero pujaan ankel sudah tentulah.....








Ya. Amitabh Batchan. Masa tu beliau masih muda lagi, belum berjambang putih lagi. Gila hebat. Sekali tumbuk terpelanting penjahat puluhan meter. Kena tembak 10 das boleh lagi merangkak jumpa awek. Gila sweet....

Tapi ada satu rancangan yang ankel sangat minat sekarang. Ankel tak pernah miss walau satu episod pun. Dan ankel sentiasa menunggu episod terbarunya yang akan keluar setiap hari khamis di internet. Ankel tidak pernah rasa tua untuk cerita ini....






















***** the end *****










Sana sini orang bercerita tentang running man. Hampir semua orang sudah menonton running man. Tapi ankel baru je menontonnya beberapa hari sudah. Itu pun sekejap je, tak habis pun satu episod. Ankel menontonnya sebab ingin tahu apa itu running man, ingatkan drama rupanya gameshow. 

Kenapa dan mengapa ankel tak pernah menonton running man sebelum ini? Haaaa... inilah sebabnya, ankel akan tunjukkan komen yang ankel tulis kat blog Cik Nota Melekat. Lepas ankel tulis komen tu, terus cari kat youtube.






Haaaa... tu ah sebabnya ankel tak pernah tengok Running Man ni, sebab tajuknya running man. Cuba tajuknya Running Girl, komfom ankel akan jadik peminat nombor satu gameshow tersebut. Sudah pasti ankel tak akan sama sekali miss satu pun episod gameshow tersebut.






















Kehkehkehkeh. Tak lah. Ankel berseloroh je tu.Ankel memang kurang berminat menonton cerita sebegini. Tak kisahlah tajuknya Running Girl ka? Running supermodel ka? Running Bikini Woman from Amazon ka? memang kurang berminat. Mungkin faktor usia kot.

Ini termasuklah jugak rancangan-rancagan realiti tv tak kisahlah nyanyian ka, lakonan ka... memang ankel jarang nengok. Pasal movie ke artis-artis ke memang ankel ketinggalan. Sebab memang ankel jarang menontonnya. Ya. Ankel sudah terlalu tua untuk semua ini.

Kalau di imbas balik zaman ankel membesar dulu, tak banyak rancangan-rancangan seperti ini. Masa tu yang top pun citer hindustan. Femes giler... Dan ankel salah seorang peminatnya. Dan hero pujaan ankel sudah tentulah.....








Ya. Amitabh Batchan. Masa tu beliau masih muda lagi, belum berjambang putih lagi. Gila hebat. Sekali tumbuk terpelanting penjahat puluhan meter. Kena tembak 10 das boleh lagi merangkak jumpa awek. Gila sweet....

Tapi ada satu rancangan yang ankel sangat minat sekarang. Ankel tak pernah miss walau satu episod pun. Dan ankel sentiasa menunggu episod terbarunya yang akan keluar setiap hari khamis di internet. Ankel tidak pernah rasa tua untuk cerita ini....






















***** the end *****
BACA
 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger