SELAMAT DATANG KE BLOG CATATAN ANKEL JONNI BLOG YANG RILEK DAN SANTAI JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI. LIKE KAMI DI MEDIA SOSIAL. SELAMAT MEMBACA, MOGA ANDA AKAN TERHIBUR

Memori hitam.

        Berikut adalah sebuah kisah benar, yang mengisahkan tentang kejadian seorang lelaki yang telah dipermainkan oleh 4 rakan sekerjanya pada hari terakhir sebelum beliau bercuti untuk melangsungkan perkahwinannya dengan pilihan hatinya seorang gadis dari daerah Semporna, Sabah. Dan aku hanyalah sekadar pemerhati dalam kejadian ini merangkap sebagai tukang gelak.




         Ceritanya berbunyi begini....





             Kecik adalah seorang lelaki yang bertubuh kecil dan rendah pada dasarnya. Menurut beliau berat badannya mencecah 48 kg. Tapi aku tidak percaya, aku rasa macam 32 tahil je. Sebab memang tubuhnya kecik je.







             Seorang lelaki yang menobatkan dirinya sendiri sebagai lelaki terhensem dikalangan rakan sekerja. Seorang yang selamba namun bermulut agak langsi tanpa mengira masa dan suasana. huhuhu...


        Dan kelantangan beliau selama ini telah mengundang rasa nak kena pedajal sejenak oleh 4 rakan sekerjanya. Dan berikut adalah mereka berempat...










Dari kiri:

1) Abang M: Seorang yang berjawatan agak tinggi namun suka bergaul dengan orang kebanyakan  macam kami. huhuhu. Walaupun berjawatan namun sering kena kutuk, terutama pada perutnya yang agak maju ke depan.

2) Abang D: Seorang yang biasa-biasa sahaja, baik dan baik giler ah. Senang citer memang baik ah.

3) Butaks: Mmmmmm... malas nak komen.. (sambil geleng-geleng kepala)

4) Palong: Beliau sudah diberhentikan kerja. Orang lain kerja 5 hari seminggu, dia dengan selamba 4 hari je. kehkehkeh.



          Dipendekkan ceritalah, diorang berempat merancang untuk menangkap si kecik dan membogelkan beliau sambil aksi itu dirakam dengan telefon bimbit. Rancangan ini akan dilaksanakan pada hari terakhir sebelum si kecik bercuti seminggu untuk bernikah dengan pujaan hatinya di Sabah.




  
"Aku tak kira, aku nak kita kenakan kecik hari ni jugak. Ni hari last dia, minggu depan dia dah cuti" Kata Abang M dengan penuh semangat.


"Butak ngan D... ko pegang kaki ngan tangan kecik... biar aku pegang mulut dia biar tak menjerit... Palong.. ko jadi jururakam... ok?" Kata Abang M lagi. Lalu disambut dengan gelak tawa ibarat penyamun sedang membahagikan harta. Aku pulak buat derk je... malas nak layan.



         Dipendekkan cerita lebih kurang sejam sebelum balik, mereka telah menangkap Kecik dan diusung masuk ke bilik stor. Lalu kedengaran suara orang menjerit minta dilepaskan. Tetapi lepas tu keadaan menjadi sepi.


          Selang 10 minit kedengaran gelak tawa berdekah-dekah sekumpulan lelaki, dan mereka semua pun menghampiri kami yang lain. Lalu Palong menunjukkan hasil karya seni mereka kepada kami yang lain.







                Apa yang kami nampak adalah aksi membogelkan si kecik dengan tanpa rasa belas kasihan. Namun aksi itu di berhentikan setakat buka seluar je, tanpa terus membogelkan beliau. Sebab kesian si Kecik kena pedajal sebegitu rupa. Dan rakaman tersebut telah pun di padam buat selama-lamanya.


            Memanglah agak kelakar namun agak tak patut, tu sebab aku tak join mereka tu. Pada aku gurauan itu agak keterlaluan. apapun aku mendoakan agar perkahwinan si Kecik dan isterinya yang baru berusia 2 minggu ini.... kekal bahagia selamanya.











         Aku pulak dok fikir, hadiah apa nak bagi masa majlis belah keluarga si Kecik ni. Aku pernah bagi kawan sardin 2 pot... kali ni nak bagi apa pulak ye... huhuhhu. Dah.



The end..
        Berikut adalah sebuah kisah benar, yang mengisahkan tentang kejadian seorang lelaki yang telah dipermainkan oleh 4 rakan sekerjanya pada hari terakhir sebelum beliau bercuti untuk melangsungkan perkahwinannya dengan pilihan hatinya seorang gadis dari daerah Semporna, Sabah. Dan aku hanyalah sekadar pemerhati dalam kejadian ini merangkap sebagai tukang gelak.




         Ceritanya berbunyi begini....





             Kecik adalah seorang lelaki yang bertubuh kecil dan rendah pada dasarnya. Menurut beliau berat badannya mencecah 48 kg. Tapi aku tidak percaya, aku rasa macam 32 tahil je. Sebab memang tubuhnya kecik je.







             Seorang lelaki yang menobatkan dirinya sendiri sebagai lelaki terhensem dikalangan rakan sekerja. Seorang yang selamba namun bermulut agak langsi tanpa mengira masa dan suasana. huhuhu...


        Dan kelantangan beliau selama ini telah mengundang rasa nak kena pedajal sejenak oleh 4 rakan sekerjanya. Dan berikut adalah mereka berempat...










Dari kiri:

1) Abang M: Seorang yang berjawatan agak tinggi namun suka bergaul dengan orang kebanyakan  macam kami. huhuhu. Walaupun berjawatan namun sering kena kutuk, terutama pada perutnya yang agak maju ke depan.

2) Abang D: Seorang yang biasa-biasa sahaja, baik dan baik giler ah. Senang citer memang baik ah.

3) Butaks: Mmmmmm... malas nak komen.. (sambil geleng-geleng kepala)

4) Palong: Beliau sudah diberhentikan kerja. Orang lain kerja 5 hari seminggu, dia dengan selamba 4 hari je. kehkehkeh.



          Dipendekkan ceritalah, diorang berempat merancang untuk menangkap si kecik dan membogelkan beliau sambil aksi itu dirakam dengan telefon bimbit. Rancangan ini akan dilaksanakan pada hari terakhir sebelum si kecik bercuti seminggu untuk bernikah dengan pujaan hatinya di Sabah.




  
"Aku tak kira, aku nak kita kenakan kecik hari ni jugak. Ni hari last dia, minggu depan dia dah cuti" Kata Abang M dengan penuh semangat.


"Butak ngan D... ko pegang kaki ngan tangan kecik... biar aku pegang mulut dia biar tak menjerit... Palong.. ko jadi jururakam... ok?" Kata Abang M lagi. Lalu disambut dengan gelak tawa ibarat penyamun sedang membahagikan harta. Aku pulak buat derk je... malas nak layan.



         Dipendekkan cerita lebih kurang sejam sebelum balik, mereka telah menangkap Kecik dan diusung masuk ke bilik stor. Lalu kedengaran suara orang menjerit minta dilepaskan. Tetapi lepas tu keadaan menjadi sepi.


          Selang 10 minit kedengaran gelak tawa berdekah-dekah sekumpulan lelaki, dan mereka semua pun menghampiri kami yang lain. Lalu Palong menunjukkan hasil karya seni mereka kepada kami yang lain.







                Apa yang kami nampak adalah aksi membogelkan si kecik dengan tanpa rasa belas kasihan. Namun aksi itu di berhentikan setakat buka seluar je, tanpa terus membogelkan beliau. Sebab kesian si Kecik kena pedajal sebegitu rupa. Dan rakaman tersebut telah pun di padam buat selama-lamanya.


            Memanglah agak kelakar namun agak tak patut, tu sebab aku tak join mereka tu. Pada aku gurauan itu agak keterlaluan. apapun aku mendoakan agar perkahwinan si Kecik dan isterinya yang baru berusia 2 minggu ini.... kekal bahagia selamanya.











         Aku pulak dok fikir, hadiah apa nak bagi masa majlis belah keluarga si Kecik ni. Aku pernah bagi kawan sardin 2 pot... kali ni nak bagi apa pulak ye... huhuhhu. Dah.



The end..
BACA

Saturday means sabtu.

           
Hari:  Sabtu.
Tarikh: 28/05/2011.
Tempat: Di rumah.


        Arghhh!! Sabtu yang membosankan. Duduk saja-saja je kat rumah tanpa arah tuju dan aktiviti yang mendebarkan. hahaha. Gila bosan.








             Tak tau nak pergi mana, maklumlah gaji pon belum. Jadi agak terbataslah cita-cita nak berjalan tu. Lagipun takde plak sapa-sapa yang ajak aku keluar ke apa ke.... huhuhu. kesian....


         Pastu sebab sudah kebosanan tahap sengal, aku pun menelefon kawan aku, tanya dia sibuk tak... pastu ajak dia jalan-jalan jap. Nasib aku amatlah baik.... dia tak sibuk. Jadi tunggu apa lagi...














        Start motor... langsung jalan jelah. hahaha. Aku  pun menunggang motor dengan nada yang cukup sopan santun. Tanpa ada unsur-unsur merempit mahupun gila-gila remaja. Maklumlah sudah tua... tak macam dulu-dulu. Mesti laju bawak motor, pastu pantang ada ruang nak mencelah... mesti menyelit. huhuhuu... tapi itu dulu..



        Sampai je kat tempat kawan aku tu, benda pertama kitorang buat adalah makan. kitorang makan tengahari kat Kampung Baru. Walaupun pada hakikatnya dah pukul 3 lebih dah. Hahahaha... perut gila lapo masa tu.



         Lepas makan kitorang lepak kat KL Perfoming Art Centre kat Sentul. Suka betul tempat tu... cantik ah.











          Ini gambar tempat tu yang aku cilok dari saudara Google. Huhuhuhu. Paling aku suka adalah tasik dia. Ada banyak ikan, memang membuatkan aku begitu teruja. Aku memang pantang sikit tengok tasik ke kolam ke yang banyak ikan.... jadi stress aku. huhuhu. Rasa nak mancing je...








         Ini plak gambar masa aku kat kolam ikan yang lagi satu. Kolam tu kecil je tapi ada ikan koi yang besar-besar. Adeih...  gila geram aku tengok ikan tu, besar. Aku teringin sangat nak terjun masuk tangkap ikan tu sekor-sekor. huhuhu..











             Ni lagi satu gambar ikan tu. Selamba je berenang kat permukaan air. Tu yang rasa nak terkam je tu. huhuhu. Apapun aku memang suka tempat tu... mmg best.



         Dah. Tu je untuk hari ini... Jumpa di hari lain. Nak tidur awal. Malam tadi berjaga sampai subuh sebab tengok bola. Dan keputusannya....




huwaaaaaaaaaa....



       Manchester United kalah.....
           
Hari:  Sabtu.
Tarikh: 28/05/2011.
Tempat: Di rumah.


        Arghhh!! Sabtu yang membosankan. Duduk saja-saja je kat rumah tanpa arah tuju dan aktiviti yang mendebarkan. hahaha. Gila bosan.








             Tak tau nak pergi mana, maklumlah gaji pon belum. Jadi agak terbataslah cita-cita nak berjalan tu. Lagipun takde plak sapa-sapa yang ajak aku keluar ke apa ke.... huhuhu. kesian....


         Pastu sebab sudah kebosanan tahap sengal, aku pun menelefon kawan aku, tanya dia sibuk tak... pastu ajak dia jalan-jalan jap. Nasib aku amatlah baik.... dia tak sibuk. Jadi tunggu apa lagi...














        Start motor... langsung jalan jelah. hahaha. Aku  pun menunggang motor dengan nada yang cukup sopan santun. Tanpa ada unsur-unsur merempit mahupun gila-gila remaja. Maklumlah sudah tua... tak macam dulu-dulu. Mesti laju bawak motor, pastu pantang ada ruang nak mencelah... mesti menyelit. huhuhuu... tapi itu dulu..



        Sampai je kat tempat kawan aku tu, benda pertama kitorang buat adalah makan. kitorang makan tengahari kat Kampung Baru. Walaupun pada hakikatnya dah pukul 3 lebih dah. Hahahaha... perut gila lapo masa tu.



         Lepas makan kitorang lepak kat KL Perfoming Art Centre kat Sentul. Suka betul tempat tu... cantik ah.











          Ini gambar tempat tu yang aku cilok dari saudara Google. Huhuhuhu. Paling aku suka adalah tasik dia. Ada banyak ikan, memang membuatkan aku begitu teruja. Aku memang pantang sikit tengok tasik ke kolam ke yang banyak ikan.... jadi stress aku. huhuhu. Rasa nak mancing je...








         Ini plak gambar masa aku kat kolam ikan yang lagi satu. Kolam tu kecil je tapi ada ikan koi yang besar-besar. Adeih...  gila geram aku tengok ikan tu, besar. Aku teringin sangat nak terjun masuk tangkap ikan tu sekor-sekor. huhuhu..











             Ni lagi satu gambar ikan tu. Selamba je berenang kat permukaan air. Tu yang rasa nak terkam je tu. huhuhu. Apapun aku memang suka tempat tu... mmg best.



         Dah. Tu je untuk hari ini... Jumpa di hari lain. Nak tidur awal. Malam tadi berjaga sampai subuh sebab tengok bola. Dan keputusannya....




huwaaaaaaaaaa....



       Manchester United kalah.....
BACA

mengandung

        Pada suatu hari, di tempat kerja aku, ada proses nak pindah barang ke tingkat atas. Jadi semua kerja ini telah dilakukan oleh kaum lelaki yang bolehlah dikategorikan sebagai kuat-kuat dan gagah-gagah belaka.


       Yang menjadi masalahnya barang-barang tersebut terpaksa dibawa naik ikut tangga. Jadi memang benda ini cukup azab dan memenatkan.






A J : Adeih... macam nak patah pinggang aku ni...

Butak: Hahahaha... ko ni lembab ah, macam tu pon dah sakit-sakit pinggang.

A J : Ye lah... ko tu ngelat, asyik angkat yang kecik-kecik je...


Butak: Elehhhhh... besar mana sangatlah, setakat kotak-kotak tu kak Z yang mengandung tu pon boleh angkat.


A J : Hahahaha..banyakla ko.. Agak-agaknya camnalah rasa si Kak Z tu ye? Tengok jalan pon macam x larat je. huhu..


Butak: Eleh.. kalo nak tau senang je... Ko tanya Abang M tu...






Butak: Abang M... Abang M bila nak bersalin.... dah lebih 9 bulan ni.. hahahaha..

Abg M: Woiiii.....

A J: Harharharharhar...


moral of this true story: Bukan aku yang cakap, aku gelak je. huhuhu.
        Pada suatu hari, di tempat kerja aku, ada proses nak pindah barang ke tingkat atas. Jadi semua kerja ini telah dilakukan oleh kaum lelaki yang bolehlah dikategorikan sebagai kuat-kuat dan gagah-gagah belaka.


       Yang menjadi masalahnya barang-barang tersebut terpaksa dibawa naik ikut tangga. Jadi memang benda ini cukup azab dan memenatkan.






A J : Adeih... macam nak patah pinggang aku ni...

Butak: Hahahaha... ko ni lembab ah, macam tu pon dah sakit-sakit pinggang.

A J : Ye lah... ko tu ngelat, asyik angkat yang kecik-kecik je...


Butak: Elehhhhh... besar mana sangatlah, setakat kotak-kotak tu kak Z yang mengandung tu pon boleh angkat.


A J : Hahahaha..banyakla ko.. Agak-agaknya camnalah rasa si Kak Z tu ye? Tengok jalan pon macam x larat je. huhu..


Butak: Eleh.. kalo nak tau senang je... Ko tanya Abang M tu...






Butak: Abang M... Abang M bila nak bersalin.... dah lebih 9 bulan ni.. hahahaha..

Abg M: Woiiii.....

A J: Harharharharhar...


moral of this true story: Bukan aku yang cakap, aku gelak je. huhuhu.
BACA

Rasa macam nak gigit orang



        Hai.. ingat aku lagi tak? huhuhu. Dah lama aku tak update blog, apatah lagi nak jalan-jalan blog kengkawan. huhuhu. Nak kata lama sangat tu takdelah, tapi adalah dekat 10 tahun.....


             Alhamdulillah berjaya jugak gi jalan-jalan ke Langkawi hari tu, tapi nantilah baru citer. Huhuhuhuhu. Tapi apa yang pasti aku tak berjaya nak tekel gadis di Langkawi. Harharharhar.



        Aku datang kerja macam biasa hari rabu hari itu, kawan-kawan dok tanya... "dulu kulit ko hitam... sekarang dah siap berkilat. hahaha." Aku buat derk je diorang tu, malas nak layan. Pastu tiba-tiba bos aku turun.... dengan muka ketat.. pastu bila nampak aku dia terus datang dan marah-marah aku.






        
Bos : Panjang... lu jangan suka-suka cuti, cuti tarak inform saya. Lu ingat ini tempat apa? Lu punya ka? Ini tempat lu cari makan maa...

AJ  : Saya sudah apply cutilah bos.. u sendiri approve maaaa...

Bos : Ya ka? u sudah apply ka? Tapi u tak bley buat itu macam.... bla.. bla.. bla... bla...

AJ  : ye bos... baik.. (sambil garu-garu kepala.)


        Aku garu-garu kepala bukan apa, bos aku dok bebel sampai bab kerja tak ada kat negara jiran. Datang naik tongkang cari kerja kat Malaysia.... tapi orang kat sini malas. Tak kerja betul-betul... Aku angguk-angguk kepala je. Layankan aje...


         Sebab aku tau dia mesti ada masalah rumahtangga kat rumah, sebab selalunya kalau dia pening... habis semua orang kena marah. hahahahaha. Lepas dia puas bebel dia pun berambus. Pastu mamat yang dok tersengih kat tepi dinding dok tegur aku plak.







Botak: Huahuahua.. padan muka ko. Ko memang muka stok kena marah. Memang malang ah nasib ko ni. Kalau aku bos... takdenya aku nak marah-marah ko, aku buang keje terus. Harharharhar..


AJ   : grrrrrrrr.....



       Aku dah lah pagi-pagi kena kaunseling, boleh dia gelakkan aku, pastu siap bagi ayat-ayat yang super duper sarkastik... Adoyaiiii... Nasib baik la aku ni sopan santun... kalau tak..








         Aku gigit-gigit ko tanpa belas kasihan Botakkkk.... hahahahaha.


        Hai.. ingat aku lagi tak? huhuhu. Dah lama aku tak update blog, apatah lagi nak jalan-jalan blog kengkawan. huhuhu. Nak kata lama sangat tu takdelah, tapi adalah dekat 10 tahun.....


             Alhamdulillah berjaya jugak gi jalan-jalan ke Langkawi hari tu, tapi nantilah baru citer. Huhuhuhuhu. Tapi apa yang pasti aku tak berjaya nak tekel gadis di Langkawi. Harharharhar.



        Aku datang kerja macam biasa hari rabu hari itu, kawan-kawan dok tanya... "dulu kulit ko hitam... sekarang dah siap berkilat. hahaha." Aku buat derk je diorang tu, malas nak layan. Pastu tiba-tiba bos aku turun.... dengan muka ketat.. pastu bila nampak aku dia terus datang dan marah-marah aku.






        
Bos : Panjang... lu jangan suka-suka cuti, cuti tarak inform saya. Lu ingat ini tempat apa? Lu punya ka? Ini tempat lu cari makan maa...

AJ  : Saya sudah apply cutilah bos.. u sendiri approve maaaa...

Bos : Ya ka? u sudah apply ka? Tapi u tak bley buat itu macam.... bla.. bla.. bla... bla...

AJ  : ye bos... baik.. (sambil garu-garu kepala.)


        Aku garu-garu kepala bukan apa, bos aku dok bebel sampai bab kerja tak ada kat negara jiran. Datang naik tongkang cari kerja kat Malaysia.... tapi orang kat sini malas. Tak kerja betul-betul... Aku angguk-angguk kepala je. Layankan aje...


         Sebab aku tau dia mesti ada masalah rumahtangga kat rumah, sebab selalunya kalau dia pening... habis semua orang kena marah. hahahahaha. Lepas dia puas bebel dia pun berambus. Pastu mamat yang dok tersengih kat tepi dinding dok tegur aku plak.







Botak: Huahuahua.. padan muka ko. Ko memang muka stok kena marah. Memang malang ah nasib ko ni. Kalau aku bos... takdenya aku nak marah-marah ko, aku buang keje terus. Harharharhar..


AJ   : grrrrrrrr.....



       Aku dah lah pagi-pagi kena kaunseling, boleh dia gelakkan aku, pastu siap bagi ayat-ayat yang super duper sarkastik... Adoyaiiii... Nasib baik la aku ni sopan santun... kalau tak..








         Aku gigit-gigit ko tanpa belas kasihan Botakkkk.... hahahahaha.
BACA

Cuti-cuti Abang Jonni.

           Yeay!! jom bercuti. huhuhuhu. Sebenarnya takde benda pon nak tulis, saja mengada-ngada nak update. Kalau ikutkan, dah lama aku tak jalan-jalan atau bercuti kemana-mana. Tapi hujung minggu aku dan kawan aku dah buat plan nak bercuti. Maklumlah minggu depan cuti 4 hari.



              Harap-harap menjadilah perancangan kami ni. Maklumlah kadang-kadang sudah dok merancang tetiba ada plak aral dok melintang. huhuhu... Disebabkan cuti 4 hari, kami dah merancang bercuti agak jauh sikit.... ke luar negeri. Harharharhar. Jom la ikut..... huhuhu.










                

                       Mula-mula kami cadang nak pergi New Zealand, tapi sebab memikirkan masa cuma ada 4 hari, kami cari alternatif lain, tempat yang lebih dekat. Pastu terfikirlah plak nak ke Australia. Lepas tu terpikirlah plak, kitorang mana ada duit, bajet setakat sekangkang kera je, dah gila ke apa nak pergi Australia.... harharharhar. Jadi kami pun memilih untuk berjalan ke belah utara semenanjung Malaysia. Sebab aku dok Selangor, kira ke luar negeri jugak la. hahahaha.



       Buat masa ni adalah beberapa tempat beberapa tempat dalam perancangan untuk dilawati, tapi belum komfom. Sebab kami cadang nak main belasah je. Mana yang dalam perjalan tu, kitorang singgah je. huhuhu. Kiranya macam rombongan yang tidak di rancang. Tapi.... ada satu tempat yang aku betul-betul nak pergi...





                                   Huhuhuhuhu....

  
        Aku memang betul-betul teringin nak pergi ke situ. Nak tau kat mana? jeng... jeng.... jeng... Pulau Langkawi. kehkehkeh.
Nak tau sebab apa aku teringin sangat nak ke situ? Sebabnya mudah je...









             Dah lama aku tak mandi laut. Huhuhuhu. Tu lah sebabnya. Rindu plak nak merasa terminum air yang kelat-kelat masin masa berenang. Kalau ikutkan kali terakhir aku mandi laut masa aku masih muda remaja gitu. huhuhuhu.


         Rindu jugak nak main-main kat tepi pantai sebenarnya. Buat istana pasir, pastu lari-lari di gigi air. Bila penat....








             Aku pun baring di gigi air, diatas hamparan pepasir yang memutih. huhuhu. Pastu terasa ombak membelai lembut tubuh gebuku... mmmmm... indahnya perasaan ini. huhuhu. Tapikan, Pantai Morib yang tak jauh ngan rumah aku pun dah lama aku tak jenguk. huhuhuhu.


        Ah!! Tak sabar aku nak menjejakkan kaki ku ke Langkawi. Mesti sekarang ni ramai pelancong asing kat sana. Mana tau.... kalau nasib baik... dapatlah aku tengok pelancong asing yang cantik-cantik mandi laut ke, berjemur..... cuma pakai bikini...





         Harharharhar... bestnya... bestnya... Tak dapat ku bayangkan... harharhar...











        


                           Harharharharhar.... gelak lagi...














                 Harharharharhar....





          Harap-harap menjadilah perancangan kami nak berjalan itu. huhuhuhu. Akhir kata... ya saya tahu... entri ini sengal. hahaha. Habis.....
           Yeay!! jom bercuti. huhuhuhu. Sebenarnya takde benda pon nak tulis, saja mengada-ngada nak update. Kalau ikutkan, dah lama aku tak jalan-jalan atau bercuti kemana-mana. Tapi hujung minggu aku dan kawan aku dah buat plan nak bercuti. Maklumlah minggu depan cuti 4 hari.



              Harap-harap menjadilah perancangan kami ni. Maklumlah kadang-kadang sudah dok merancang tetiba ada plak aral dok melintang. huhuhu... Disebabkan cuti 4 hari, kami dah merancang bercuti agak jauh sikit.... ke luar negeri. Harharharhar. Jom la ikut..... huhuhu.










                

                       Mula-mula kami cadang nak pergi New Zealand, tapi sebab memikirkan masa cuma ada 4 hari, kami cari alternatif lain, tempat yang lebih dekat. Pastu terfikirlah plak nak ke Australia. Lepas tu terpikirlah plak, kitorang mana ada duit, bajet setakat sekangkang kera je, dah gila ke apa nak pergi Australia.... harharharhar. Jadi kami pun memilih untuk berjalan ke belah utara semenanjung Malaysia. Sebab aku dok Selangor, kira ke luar negeri jugak la. hahahaha.



       Buat masa ni adalah beberapa tempat beberapa tempat dalam perancangan untuk dilawati, tapi belum komfom. Sebab kami cadang nak main belasah je. Mana yang dalam perjalan tu, kitorang singgah je. huhuhu. Kiranya macam rombongan yang tidak di rancang. Tapi.... ada satu tempat yang aku betul-betul nak pergi...





                                   Huhuhuhuhu....

  
        Aku memang betul-betul teringin nak pergi ke situ. Nak tau kat mana? jeng... jeng.... jeng... Pulau Langkawi. kehkehkeh.
Nak tau sebab apa aku teringin sangat nak ke situ? Sebabnya mudah je...









             Dah lama aku tak mandi laut. Huhuhuhu. Tu lah sebabnya. Rindu plak nak merasa terminum air yang kelat-kelat masin masa berenang. Kalau ikutkan kali terakhir aku mandi laut masa aku masih muda remaja gitu. huhuhuhu.


         Rindu jugak nak main-main kat tepi pantai sebenarnya. Buat istana pasir, pastu lari-lari di gigi air. Bila penat....








             Aku pun baring di gigi air, diatas hamparan pepasir yang memutih. huhuhu. Pastu terasa ombak membelai lembut tubuh gebuku... mmmmm... indahnya perasaan ini. huhuhu. Tapikan, Pantai Morib yang tak jauh ngan rumah aku pun dah lama aku tak jenguk. huhuhuhu.


        Ah!! Tak sabar aku nak menjejakkan kaki ku ke Langkawi. Mesti sekarang ni ramai pelancong asing kat sana. Mana tau.... kalau nasib baik... dapatlah aku tengok pelancong asing yang cantik-cantik mandi laut ke, berjemur..... cuma pakai bikini...





         Harharharhar... bestnya... bestnya... Tak dapat ku bayangkan... harharhar...











        


                           Harharharharhar.... gelak lagi...














                 Harharharharhar....





          Harap-harap menjadilah perancangan kami nak berjalan itu. huhuhuhu. Akhir kata... ya saya tahu... entri ini sengal. hahaha. Habis.....
BACA

nak pergi ke tak nak....

            Alhamdulillah dah 2 hari gigi aku tak sakit dan kepala ku tak berdenyut keriangan. Tapi tulah sakit tu akan datang lagi nanti. Selalunya camtulah, kejap sakit, pastu baik pastu sakit lagi dan seterusnya. Jalan penyelesaiannya cabut sahaja. mmmmmm....











            Entahlah, bila dah tak sakit ni malas la plak nak fikir-fikir pergi klinik ni. Biasalah masa sakit mulalah fikir itu ini siap ada insaf-insaf sikit tak nak itulah inilah. Tapi bila dah elok.... haram. Harharharhar.


        Tapi tulah, tengah dok fikir ni, nak pergi tak nak, nak pergi tak nak. Harharhar. Kang kalau pergi tak pasal-pasal habis gigi aku kena cabut. Tak pergi kang, sakit lagi esok lusa. Arghhhhh!!! dilema... dilema....


        
         Macammana pulak kalau doktor tu lupa nak bagi bius? Pastu dia cabut main tarik sesuka hati dia pulak. Tak meraung aku....


       






                       Arghhhhhhhhhhhhhhh......



         Nak pergi ke tak nak... nak pergi ke tak nak. Nanti habis pulak gigi aku kena cabut. Tinggal gusi je, camna nak ngorat gadis-gadis nanti. Nak pergi ke tak nak....



         Tapi alangkah bagusnya kalau semua doktor gigi terdiri dari kalangan gadis-gadis yang muda, cantik dan seksi-seksi. Manja pulak tu. Bentuk badan macam biola. huhuhu. Kalau camtu barulah semangat nak cabut-cabut gigi. kan? kan? kan?


















               Kalau camtu, seminggu sekali datang klinik pun aku sanggup. harharhar. Sebelum setiap sesi, doktor siap ajak makan dulu. Sembang-sembang, alaaaa... macam sesi kaunseling dan sesi nasihat menasihati. huhuhu.


          Tapi lagi best kalau sebelum upacara cabutan gigi bertuah tu, siap ada sesi urut mengurut. Ala-ala kat spa tu. Siap baring, pastu cuma pakai tuala... kena urut jururawat. perghhh.... barulah tenang jiwa raga. Tak gementar ataupun nervous. huhuhu.












            Harharhar. Dah. Tu saja untuk hari ini. Sebuah entri yang miang ala-ala gatal gitu. Hahahaha. Babai.
            Alhamdulillah dah 2 hari gigi aku tak sakit dan kepala ku tak berdenyut keriangan. Tapi tulah sakit tu akan datang lagi nanti. Selalunya camtulah, kejap sakit, pastu baik pastu sakit lagi dan seterusnya. Jalan penyelesaiannya cabut sahaja. mmmmmm....











            Entahlah, bila dah tak sakit ni malas la plak nak fikir-fikir pergi klinik ni. Biasalah masa sakit mulalah fikir itu ini siap ada insaf-insaf sikit tak nak itulah inilah. Tapi bila dah elok.... haram. Harharharhar.


        Tapi tulah, tengah dok fikir ni, nak pergi tak nak, nak pergi tak nak. Harharhar. Kang kalau pergi tak pasal-pasal habis gigi aku kena cabut. Tak pergi kang, sakit lagi esok lusa. Arghhhhh!!! dilema... dilema....


        
         Macammana pulak kalau doktor tu lupa nak bagi bius? Pastu dia cabut main tarik sesuka hati dia pulak. Tak meraung aku....


       






                       Arghhhhhhhhhhhhhhh......



         Nak pergi ke tak nak... nak pergi ke tak nak. Nanti habis pulak gigi aku kena cabut. Tinggal gusi je, camna nak ngorat gadis-gadis nanti. Nak pergi ke tak nak....



         Tapi alangkah bagusnya kalau semua doktor gigi terdiri dari kalangan gadis-gadis yang muda, cantik dan seksi-seksi. Manja pulak tu. Bentuk badan macam biola. huhuhu. Kalau camtu barulah semangat nak cabut-cabut gigi. kan? kan? kan?


















               Kalau camtu, seminggu sekali datang klinik pun aku sanggup. harharhar. Sebelum setiap sesi, doktor siap ajak makan dulu. Sembang-sembang, alaaaa... macam sesi kaunseling dan sesi nasihat menasihati. huhuhu.


          Tapi lagi best kalau sebelum upacara cabutan gigi bertuah tu, siap ada sesi urut mengurut. Ala-ala kat spa tu. Siap baring, pastu cuma pakai tuala... kena urut jururawat. perghhh.... barulah tenang jiwa raga. Tak gementar ataupun nervous. huhuhu.












            Harharhar. Dah. Tu saja untuk hari ini. Sebuah entri yang miang ala-ala gatal gitu. Hahahaha. Babai.
BACA

sakitnya.....

        Sakit... Itulah yang telah aku rasakan selama lebih kurang dua minggu ini. Kesakitan dunia yang telah menyentap kebahagianku. Ingin ku hantuk kepala ku kedinding seketika, mungkin akan hilang sakit ini. mmmmmmm..... seksanya rasa..





              


        Sakit gigi... Sakit yang dah lama aku tidak rasakan. Betapa aku telah lupa bagaimana seksa menanggungnya. huhuhuhu.... Aku tidak boleh tidur, tidak boleh makan seperti sebelum ini. Hinggakan tidak boleh fokus dalam bekerja.



        Arghhhh...... denyut.... sungguh ku tak tahan rasa ini, kepala ku berdenyut.







               Setiap saat, setiap masa, kepala ku akan berdenyut sakit. Arghhhhh... tensen!!  Sudah berbiji pil penahan sakit ku telan , tapi tiada juga kesannya. Mungkin aku kena tipu dengan apek kedai ubat itu...


Apek : Butut maaaa... ini ubat manyak power, lamai olang makan maaa... manyak bagus....


          Cis!! bagus kepala lutut dialah. Tiada pun bayang nak baik sakit ini. Huh!! buat rugi duit aku sahaja.




 Huwaaaa..... tak tahan... sakit.... huhuhuhu. Nampak gayanya terpaksa jugaklah aku ke klinik gigi.


Kalau aku beli ubat di farmasi, aku yakin sakit ini takkan juga hilang. Terpaksa jugaklah jumpa doktor gigi.






        Namun, aku takut jumpa doktor gigi. Bagi aku, klinik gigi ini cukup menakutkan. Entah kenapa? Aku heran... Sudah lama aku tidak menjejakkan kaki ke tempat itu.

         Patutkah aku pergi? mmmmmm.... entahlah. Adakah anda seperti aku? merasakan klinik gigi itu menakutkan? huhuhuhu... Sebenarnya aku takut satu benda sahaja.... Nak tau apa dia?





                           Mesin gerudi.....








                Bayangkan gigi anda digerudi oleh doktor gigi yang berwajah bengis. Ah... mengerikan.... Bila di gerudi.... dengar bunyi sahaja dah kecut perut. huuhuhu.. Ngilu? jangan cakaplah, ngilu yang teramat sangat.



            Takpelah, aku akan pergi juga nanti. Aku bukannya budak-budak. Nak takut pada benda remeh temeh camtu. Mmmmmm... takdehal lah. Perkara kecil je tu. Cuma.....


            Maka akan berkuranglah lagi sebatang gigi aku  yang sudah sedia kurang ini. Oh tidak.... Lama-lama tinggal gusi je la nampaknya aku ini. Sungguh menyedihkan.... Beginilah rupa aku lepas ini agaknya....








       Oh tidak... begitu comel dan mengasyikkan...


                     





         Jikalau kelapa, makin tua makin pekatlah santannya. Bagi lelaki pula... makin tua, makin hensemlah gamaknya. Life starts at 40 maaaa..... harharharhar...



       Sudah!! Aku nak tidur.... Bye. Jangan lupa gosok gigi semua. pesanan khidmat masyarakat ini dibawakan oleh  Abang Jonni sekeluarga.
        Sakit... Itulah yang telah aku rasakan selama lebih kurang dua minggu ini. Kesakitan dunia yang telah menyentap kebahagianku. Ingin ku hantuk kepala ku kedinding seketika, mungkin akan hilang sakit ini. mmmmmmm..... seksanya rasa..





              


        Sakit gigi... Sakit yang dah lama aku tidak rasakan. Betapa aku telah lupa bagaimana seksa menanggungnya. huhuhuhu.... Aku tidak boleh tidur, tidak boleh makan seperti sebelum ini. Hinggakan tidak boleh fokus dalam bekerja.



        Arghhhh...... denyut.... sungguh ku tak tahan rasa ini, kepala ku berdenyut.







               Setiap saat, setiap masa, kepala ku akan berdenyut sakit. Arghhhhh... tensen!!  Sudah berbiji pil penahan sakit ku telan , tapi tiada juga kesannya. Mungkin aku kena tipu dengan apek kedai ubat itu...


Apek : Butut maaaa... ini ubat manyak power, lamai olang makan maaa... manyak bagus....


          Cis!! bagus kepala lutut dialah. Tiada pun bayang nak baik sakit ini. Huh!! buat rugi duit aku sahaja.




 Huwaaaa..... tak tahan... sakit.... huhuhuhu. Nampak gayanya terpaksa jugaklah aku ke klinik gigi.


Kalau aku beli ubat di farmasi, aku yakin sakit ini takkan juga hilang. Terpaksa jugaklah jumpa doktor gigi.






        Namun, aku takut jumpa doktor gigi. Bagi aku, klinik gigi ini cukup menakutkan. Entah kenapa? Aku heran... Sudah lama aku tidak menjejakkan kaki ke tempat itu.

         Patutkah aku pergi? mmmmmm.... entahlah. Adakah anda seperti aku? merasakan klinik gigi itu menakutkan? huhuhuhu... Sebenarnya aku takut satu benda sahaja.... Nak tau apa dia?





                           Mesin gerudi.....








                Bayangkan gigi anda digerudi oleh doktor gigi yang berwajah bengis. Ah... mengerikan.... Bila di gerudi.... dengar bunyi sahaja dah kecut perut. huuhuhu.. Ngilu? jangan cakaplah, ngilu yang teramat sangat.



            Takpelah, aku akan pergi juga nanti. Aku bukannya budak-budak. Nak takut pada benda remeh temeh camtu. Mmmmmm... takdehal lah. Perkara kecil je tu. Cuma.....


            Maka akan berkuranglah lagi sebatang gigi aku  yang sudah sedia kurang ini. Oh tidak.... Lama-lama tinggal gusi je la nampaknya aku ini. Sungguh menyedihkan.... Beginilah rupa aku lepas ini agaknya....








       Oh tidak... begitu comel dan mengasyikkan...


                     





         Jikalau kelapa, makin tua makin pekatlah santannya. Bagi lelaki pula... makin tua, makin hensemlah gamaknya. Life starts at 40 maaaa..... harharharhar...



       Sudah!! Aku nak tidur.... Bye. Jangan lupa gosok gigi semua. pesanan khidmat masyarakat ini dibawakan oleh  Abang Jonni sekeluarga.
BACA
 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger