SELAMAT DATANG KE BLOG CATATAN ANKEL JONNI BLOG YANG RILEK DAN SANTAI JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI. LIKE KAMI DI MEDIA SOSIAL. SELAMAT MEMBACA, MOGA ANDA AKAN TERHIBUR

PAKSU, ALONG DAN AYAM PERCIK

Masa : 7 pagi
Hari  : sabtu


Aku sedang bersiap nak pergi kerja. Tiba-tiba anak buah aku si Along datang kepadaku...



















Pukul 6 : 30 petang...









Anak-anak buah aku memang rajin berpuasa sejak sekolah rendah lagi. Tiap-tiap tahun mak dan ayah mereka mesti bagi rm50 sebab puasa penuh. 

Walaupun mereka masih budak-budak namun mereka larat berpuasa. Aku tengok walau sudah petang mereka masih cergas dan aktif bermain seolah-olah macam hari-hari biasa.

Namun lain pula ceritanya bagi seorang remaja seperti aku ini...






SELAMAT BERPUASA KAWAN-KAWAN...








***** the end *****
Masa : 7 pagi
Hari  : sabtu


Aku sedang bersiap nak pergi kerja. Tiba-tiba anak buah aku si Along datang kepadaku...



















Pukul 6 : 30 petang...









Anak-anak buah aku memang rajin berpuasa sejak sekolah rendah lagi. Tiap-tiap tahun mak dan ayah mereka mesti bagi rm50 sebab puasa penuh. 

Walaupun mereka masih budak-budak namun mereka larat berpuasa. Aku tengok walau sudah petang mereka masih cergas dan aktif bermain seolah-olah macam hari-hari biasa.

Namun lain pula ceritanya bagi seorang remaja seperti aku ini...






SELAMAT BERPUASA KAWAN-KAWAN...








***** the end *****
BACA

PERUBAHAN YANG KETARA

SEBELUM MANDI




SELEPAS MANDI..




MASA DI DEPAN CERMIN.. 
TIBA-TIBA AKU PERASAN SESUATU...




Moral f the story : Berpada-padalah masa berbuka. Jangan terlampau ikutkan nafsu....





***** the end *****

SEBELUM MANDI




SELEPAS MANDI..




MASA DI DEPAN CERMIN.. 
TIBA-TIBA AKU PERASAN SESUATU...




Moral f the story : Berpada-padalah masa berbuka. Jangan terlampau ikutkan nafsu....





***** the end *****

BACA

HERO MALAYA ?

Abang D memang seorang yang sangat suka menyakat orang lain. Namun selalunya mangsa-mangsa beliau lebih cenderung pada  kaum hawa sahaja. Tak kisahlah mereka itu gadis mahupun mak gadis, semua akan jadi mangsa usikan beliau. Namun orang yang paling kerap di usik beliau ketika ini adalah si gadis baru itu...




Ya. Aku kesian kadang-kadang melihatkan nasib si gadis baru itu. Sering kali jadi mangsa usikan beliau. Aku rasa... cukuplah... cukuplah  si gadis baru itu menjadi mangsa beliau... cukuplah... Sebab itu aku mengambil keputusan untuk menegakkan keadilan. Kerana negara kita memang berpaksi dan bertunjangkan keadilan. Setiap insan mempunyai hak dan privasi masing-masing yang tidak patut di cerobohi. Jadi... aku pun bertindak....




















Akhirnya... si gadis pun jatuh cinta pada hero yang menyelamatkannya....


Namun hakikat sebenarnya adalah....








Cerita ini sebenarnya adalah rekaan semata. Aku terbayang jalan cerita ini ketika melihat Abang D sedang mengusik si gadis baru itu... kehkehkehkehkeh.


Moral of the story : Ketika aku penat dan bosan, fikiran aku melayang entah kemana, dan kadang-kadang siap boleh terfikir sesuatu seperti cerita di atas. Barangkali inilah yang dinamakan berangan.





***** the end *****

Abang D memang seorang yang sangat suka menyakat orang lain. Namun selalunya mangsa-mangsa beliau lebih cenderung pada  kaum hawa sahaja. Tak kisahlah mereka itu gadis mahupun mak gadis, semua akan jadi mangsa usikan beliau. Namun orang yang paling kerap di usik beliau ketika ini adalah si gadis baru itu...




Ya. Aku kesian kadang-kadang melihatkan nasib si gadis baru itu. Sering kali jadi mangsa usikan beliau. Aku rasa... cukuplah... cukuplah  si gadis baru itu menjadi mangsa beliau... cukuplah... Sebab itu aku mengambil keputusan untuk menegakkan keadilan. Kerana negara kita memang berpaksi dan bertunjangkan keadilan. Setiap insan mempunyai hak dan privasi masing-masing yang tidak patut di cerobohi. Jadi... aku pun bertindak....




















Akhirnya... si gadis pun jatuh cinta pada hero yang menyelamatkannya....


Namun hakikat sebenarnya adalah....








Cerita ini sebenarnya adalah rekaan semata. Aku terbayang jalan cerita ini ketika melihat Abang D sedang mengusik si gadis baru itu... kehkehkehkehkeh.


Moral of the story : Ketika aku penat dan bosan, fikiran aku melayang entah kemana, dan kadang-kadang siap boleh terfikir sesuatu seperti cerita di atas. Barangkali inilah yang dinamakan berangan.





***** the end *****

BACA

CHICKEN POP

Hari  : Isnin
Masa : 10 pagi












Tiba-tiba aku menyedari sesuatu...




Fakta : Rakan aku cuti sakit dari hari sabtu hingga hari khamis. Dia kena ciken pop.

Moral of the story : Orang lama ni hatinya cepat tersentuh dan terusik. Kita kenalah pandai menjaga hati mereka..  Samalah juga dengan I...  Hati I senang sangat tersentuh....





***** the end *****



Hari  : Isnin
Masa : 10 pagi












Tiba-tiba aku menyedari sesuatu...




Fakta : Rakan aku cuti sakit dari hari sabtu hingga hari khamis. Dia kena ciken pop.

Moral of the story : Orang lama ni hatinya cepat tersentuh dan terusik. Kita kenalah pandai menjaga hati mereka..  Samalah juga dengan I...  Hati I senang sangat tersentuh....





***** the end *****



BACA

PANTAI, PULAU DAN GADIS

Hari : Jumaat
Masa : 9 pagi


Pagi itu aku memang takde mood nak kerja. Kepenatan mungkin. Lalu aku pun mengambil henfon ku lalu mengsms sorang kawan aku dengan niat untuk mangganggu kerja dan hidup dia.








Berikut adalah rakaman perbualan sms singkat kami di hari tersebut. Dan ianya tidak di tokok tambah.


kawan : Yg pasti hari nih aku tak x keje.. hahaha.. nk g jejln.. ;-)
uncle   : Oi... cuti plak dia... Aiyooo..
kawan : Opis nk bwk gi jejln .... hehehe
uncle   : Huiyyooo.. best tu... jeles ah. huhu
kawan : haha.. jgn jeles der...
uncle   :Jln2 x ajak aku... Pi mana ? kelab mlm ?
kawan : G p.pangkor.... huhuhu
uncle   : Huiyyoooo...
kawan : Oh yeahhhhhh...
uncle   : ko pakai bikini la ni ?
kawan : ko ni gile ke ape








Bila bercakap tentang Kajang, benda pertama terlintas di fikiran aku adalah sate kajang...


Bila bercakap tentang pantai dan pulau, benda pertama terlintas di fikiran aku adalah bikini... dan ini adalah satu kenyataan.


Moral of the story : Berhati-hatilah ketika bergurau.







***** the end ****
Hari : Jumaat
Masa : 9 pagi


Pagi itu aku memang takde mood nak kerja. Kepenatan mungkin. Lalu aku pun mengambil henfon ku lalu mengsms sorang kawan aku dengan niat untuk mangganggu kerja dan hidup dia.








Berikut adalah rakaman perbualan sms singkat kami di hari tersebut. Dan ianya tidak di tokok tambah.


kawan : Yg pasti hari nih aku tak x keje.. hahaha.. nk g jejln.. ;-)
uncle   : Oi... cuti plak dia... Aiyooo..
kawan : Opis nk bwk gi jejln .... hehehe
uncle   : Huiyyooo.. best tu... jeles ah. huhu
kawan : haha.. jgn jeles der...
uncle   :Jln2 x ajak aku... Pi mana ? kelab mlm ?
kawan : G p.pangkor.... huhuhu
uncle   : Huiyyoooo...
kawan : Oh yeahhhhhh...
uncle   : ko pakai bikini la ni ?
kawan : ko ni gile ke ape








Bila bercakap tentang Kajang, benda pertama terlintas di fikiran aku adalah sate kajang...


Bila bercakap tentang pantai dan pulau, benda pertama terlintas di fikiran aku adalah bikini... dan ini adalah satu kenyataan.


Moral of the story : Berhati-hatilah ketika bergurau.







***** the end ****
BACA

ORANG MEMBERI KITA MERASA

Kisah ini agak lama sudah berlaku. Kira-kira beberapa bulan yang lalu... 










Sebenarnya aku adalah seorang yang amat gemar membawa bekal untuk makan tengahari hampir setiap hari. Ianya sudah menjadi seakan tabiat buat aku. Biarlah ianya sekadar berlaukkan telur goreng dan kicap, sudah cukup enak buat aku.


Tapi kadang-kadang aku makan jugak direstoren, terutama bila tiada apa yang nak dibungkus untuk  dibuat bekal atau bila ada rakan yang ingin membelanja. Oleh sebab rakan aku telah menyampaikan hasrat ikhlasnya nak belanja aku makan, maka aku terima dengan tangan yang terbuka.


Keesokan harinya.....
pukul 1 tengahari..






Pukul 1.40 tengahari..







Serius kenyang giler....


Moral of the story : Tiada moral sebenarnya dalam cerita ini, sekadar kisah kau kenakan aku, aku kenakan kau balik. kehkehkehkeh.





**** Bahagian Dua ****

Untuk bahagian kedua ini, entrinya cukup serius dan serius yang amat sangat ya. Jadi sila baca dengan muka yang serius dan jangan sengih-sengih...

Segalanya berpunca dari mesej yang ditinggalkan oleh blog-tips-kurus. Ini mesej tersebut...



Jadi kepada beliau, berikut adalah caranya... harap ianya dapat membantu... Sila klik ayat ini >> silalah tekan ayat ini, jangan malu-malu.... kehkehkeh.


Discannotclaimler : Owh... ada pulak rakan blogger yang membocorkan tabiat buruk aku kat blog dia... hampeh !! Jika nak baca silalah klik pada ayat disebelah ini >> yeyeay.. minggu depan puasa..





***** the end *****
Kisah ini agak lama sudah berlaku. Kira-kira beberapa bulan yang lalu... 










Sebenarnya aku adalah seorang yang amat gemar membawa bekal untuk makan tengahari hampir setiap hari. Ianya sudah menjadi seakan tabiat buat aku. Biarlah ianya sekadar berlaukkan telur goreng dan kicap, sudah cukup enak buat aku.


Tapi kadang-kadang aku makan jugak direstoren, terutama bila tiada apa yang nak dibungkus untuk  dibuat bekal atau bila ada rakan yang ingin membelanja. Oleh sebab rakan aku telah menyampaikan hasrat ikhlasnya nak belanja aku makan, maka aku terima dengan tangan yang terbuka.


Keesokan harinya.....
pukul 1 tengahari..






Pukul 1.40 tengahari..







Serius kenyang giler....


Moral of the story : Tiada moral sebenarnya dalam cerita ini, sekadar kisah kau kenakan aku, aku kenakan kau balik. kehkehkehkeh.





**** Bahagian Dua ****

Untuk bahagian kedua ini, entrinya cukup serius dan serius yang amat sangat ya. Jadi sila baca dengan muka yang serius dan jangan sengih-sengih...

Segalanya berpunca dari mesej yang ditinggalkan oleh blog-tips-kurus. Ini mesej tersebut...



Jadi kepada beliau, berikut adalah caranya... harap ianya dapat membantu... Sila klik ayat ini >> silalah tekan ayat ini, jangan malu-malu.... kehkehkeh.


Discannotclaimler : Owh... ada pulak rakan blogger yang membocorkan tabiat buruk aku kat blog dia... hampeh !! Jika nak baca silalah klik pada ayat disebelah ini >> yeyeay.. minggu depan puasa..





***** the end *****
BACA

HARI-HARI KU SEMAKIN PENAT

Dahulu... Kami memang amat rileks di tempat kerja.
Banyak masa terluang dan selalu balik awal...
Ini adalah antara rutin kebiasaan ketika kami tiada kerja...


Abang D memang seorang yang amat mementingkan penampilan dan keremajaan wajahnya. Beliau selalu mencabut bulu hidung ketika di waktu lapang....



Man pula sudah tentu akan bergayut dan memadu kasih dengan buah hatinya. Hampir setiap 1 jam beliau akan melapor diri pada kekasihnya itu....

Dan aku pula....


Aku selalu lepak di port menghisap rokok bersama rakan yang lain sambil berbual kosong......


Tapi itu dahulu, kini segalanya telah berubah. Hari-hari banyak kerja kena buat. Suasana sudah tidak seceria dahulu. Semakin stress dan memenatkan....




Kini rutin hidupku hanyalah kerja.. balik... tidur... dan rutin ini bermula lagi keesokan harinya. Rutin yang sama berulang... ulang... ulang.... ulang kali. Kerap balik malam. Tapi bukan dari kelab malam, dari tempat kerja ya... Malahan hari sabtu juga aku kena kerja sekarang ni...





Sebab itu aku semakin penat nak mengupdate blog ilmiah ini. Nak berblogwalking pun dah takde mood. Penat dan penat....





Ya. Aku amat rindukan situasi kerja dahulu. Penuh dengan keriangan dan ada banyak masa untuk meronggeng. Ya. Suasana dahulu jauh lebih seronok dan meriangkan...





Discannotclaimler : Owh.. baru aku perasan, ada rakan blogger yang mengatakan aku ini seorang kartunis femes. Owh dem !! Kalau anda nak baca.. sila klik pada perkataan "di sini". Bukan di sini yang ini ya, perkataan di sini yang kaler merah. Ini perkataan di sini itu >> di sini


Dahulu... Kami memang amat rileks di tempat kerja.
Banyak masa terluang dan selalu balik awal...
Ini adalah antara rutin kebiasaan ketika kami tiada kerja...


Abang D memang seorang yang amat mementingkan penampilan dan keremajaan wajahnya. Beliau selalu mencabut bulu hidung ketika di waktu lapang....



Man pula sudah tentu akan bergayut dan memadu kasih dengan buah hatinya. Hampir setiap 1 jam beliau akan melapor diri pada kekasihnya itu....

Dan aku pula....


Aku selalu lepak di port menghisap rokok bersama rakan yang lain sambil berbual kosong......


Tapi itu dahulu, kini segalanya telah berubah. Hari-hari banyak kerja kena buat. Suasana sudah tidak seceria dahulu. Semakin stress dan memenatkan....




Kini rutin hidupku hanyalah kerja.. balik... tidur... dan rutin ini bermula lagi keesokan harinya. Rutin yang sama berulang... ulang... ulang.... ulang kali. Kerap balik malam. Tapi bukan dari kelab malam, dari tempat kerja ya... Malahan hari sabtu juga aku kena kerja sekarang ni...





Sebab itu aku semakin penat nak mengupdate blog ilmiah ini. Nak berblogwalking pun dah takde mood. Penat dan penat....





Ya. Aku amat rindukan situasi kerja dahulu. Penuh dengan keriangan dan ada banyak masa untuk meronggeng. Ya. Suasana dahulu jauh lebih seronok dan meriangkan...





Discannotclaimler : Owh.. baru aku perasan, ada rakan blogger yang mengatakan aku ini seorang kartunis femes. Owh dem !! Kalau anda nak baca.. sila klik pada perkataan "di sini". Bukan di sini yang ini ya, perkataan di sini yang kaler merah. Ini perkataan di sini itu >> di sini


BACA

1 HARI MENCARI CINTA

Lokasi : Jusco Bukit Tinggi 
Hari   : Ahad











Moral of the story : Teknik mengorat yang begitu popular suatu ketika dahulu iaitu dengan memuncungkan bibir pastu membuat bunyi seakan-akan cencorot sudah tidak berkesan di masa kini. Ya. Teknik ini sudah ketinggalan zaman.Anda ada teknik baru yang boleh dikongsi bersama anak-anak teruna sejagat? Sudi-sudikan berikan cadangan anda...

Sebenarnya aku sudah semakin kekurangan waktu untuk menjana entri baru mahupun berblogwalking. Tidak seperti dahulu....

Discannotclaimler: Mengupdate entri sambil makan durian... mmmm... priceless !!










***** THE END *****


Lokasi : Jusco Bukit Tinggi 
Hari   : Ahad











Moral of the story : Teknik mengorat yang begitu popular suatu ketika dahulu iaitu dengan memuncungkan bibir pastu membuat bunyi seakan-akan cencorot sudah tidak berkesan di masa kini. Ya. Teknik ini sudah ketinggalan zaman.Anda ada teknik baru yang boleh dikongsi bersama anak-anak teruna sejagat? Sudi-sudikan berikan cadangan anda...

Sebenarnya aku sudah semakin kekurangan waktu untuk menjana entri baru mahupun berblogwalking. Tidak seperti dahulu....

Discannotclaimler: Mengupdate entri sambil makan durian... mmmm... priceless !!










***** THE END *****


BACA
 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger