SELAMAT DATANG KE BLOG CATATAN ANKEL JONNI BLOG YANG RILEK DAN SANTAI JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI. LIKE KAMI DI MEDIA SOSIAL. SELAMAT MEMBACA, MOGA ANDA AKAN TERHIBUR

Mengacau anak dara orang.

            Pada suatu malam, aku duduk di depan meja komputer aku, sambil membuat roket daripada kertas. Bila sudah siap aku pun menerbangkan roket tersebut ke udara. Lalu roket itu meluncur laju sehinggalah ia melanggar dinding dan jatuh ke lantai. 





          " Bosan... bosan.... Nak bukak blog malas, nak main game takde mood, nak tido belum tentu boleh lelap punya. hmmmm.... nak buat apa eh?"

        Begitulah kata-kata aku pada diriku sendiri. Bosan. satu penyakit yang sentiasa datang dan pergi dalam hidup aku ini. Bila dah bosan datang pula penyakit malas. Ini lagi bahana. Penyakit yang tak mampu di ubat walau dihantar ke hospital swasta.

         " Apa aku nak buat ni eh? fikir... fikir.... fikir Jonni fikir... haaaa... aku bolehhh.. mmm ... tak boleh. Idea sampah. Fikir lagi Jonni... fikir.... "  Ya. Aku sedang berfikir mencari satu solusi untuk kebosanan aku ini.               



Tiba-tiba....




pling!!!!

         Ya. Aku dapat satu idea. Idea yang paling best sekali. huhuhuhu. Ya. Aku boleh mengganggu hidup orang lain. Mmmmm... maksud aku menelefon kawan untuk ajak bersembang. Saja je, sembang-sembang kosong, bergurau senda dengan lawak sengal yang tak berapa kelakar. Sekadar pengubat dari penyakit bosan ini.

          Tapi pada aku, nak bersembang ni kena ada cara dan gaya dia, barulah modus operandi kita dapat berjalan dengan lancar. Kira macam petua turun temurunlah kiranya. Nak tau petua itu? Sila baca... sila baca...








          Haaaa... camtulah petuanya. Terpulanglah anda nak percaya atau tidak. hahahaha. Ok. Sambung cerita tadi.

          Jadi dengan penuh konfiden aku pun mengambil telefon bimbit, lalu mendail nombor telefon kawan aku. Kemudian aku pun mendekatkan telefon tersebut ke telinga. Kedengaran lagu "Love story" nyanyian Taylor Swift. Hmmmm ... lagu itu pulak yang di pilih jadi caller ringtone, best gak lagu tu sebenarnya. Aku pun minat. 

"hello..." kedengaran satu suara yang lunak dan manja menjawab panggilan aku. Lalu aku pun....







 Dan sepantas kilat gadis itu pun menjawab......






moral of the story: Jangan sesekali mengacau hidup seorang perempuan yang garang. Boleh membahayakan kesihatan.



***** The end ***** 
            Pada suatu malam, aku duduk di depan meja komputer aku, sambil membuat roket daripada kertas. Bila sudah siap aku pun menerbangkan roket tersebut ke udara. Lalu roket itu meluncur laju sehinggalah ia melanggar dinding dan jatuh ke lantai. 





          " Bosan... bosan.... Nak bukak blog malas, nak main game takde mood, nak tido belum tentu boleh lelap punya. hmmmm.... nak buat apa eh?"

        Begitulah kata-kata aku pada diriku sendiri. Bosan. satu penyakit yang sentiasa datang dan pergi dalam hidup aku ini. Bila dah bosan datang pula penyakit malas. Ini lagi bahana. Penyakit yang tak mampu di ubat walau dihantar ke hospital swasta.

         " Apa aku nak buat ni eh? fikir... fikir.... fikir Jonni fikir... haaaa... aku bolehhh.. mmm ... tak boleh. Idea sampah. Fikir lagi Jonni... fikir.... "  Ya. Aku sedang berfikir mencari satu solusi untuk kebosanan aku ini.               



Tiba-tiba....




pling!!!!

         Ya. Aku dapat satu idea. Idea yang paling best sekali. huhuhuhu. Ya. Aku boleh mengganggu hidup orang lain. Mmmmm... maksud aku menelefon kawan untuk ajak bersembang. Saja je, sembang-sembang kosong, bergurau senda dengan lawak sengal yang tak berapa kelakar. Sekadar pengubat dari penyakit bosan ini.

          Tapi pada aku, nak bersembang ni kena ada cara dan gaya dia, barulah modus operandi kita dapat berjalan dengan lancar. Kira macam petua turun temurunlah kiranya. Nak tau petua itu? Sila baca... sila baca...








          Haaaa... camtulah petuanya. Terpulanglah anda nak percaya atau tidak. hahahaha. Ok. Sambung cerita tadi.

          Jadi dengan penuh konfiden aku pun mengambil telefon bimbit, lalu mendail nombor telefon kawan aku. Kemudian aku pun mendekatkan telefon tersebut ke telinga. Kedengaran lagu "Love story" nyanyian Taylor Swift. Hmmmm ... lagu itu pulak yang di pilih jadi caller ringtone, best gak lagu tu sebenarnya. Aku pun minat. 

"hello..." kedengaran satu suara yang lunak dan manja menjawab panggilan aku. Lalu aku pun....







 Dan sepantas kilat gadis itu pun menjawab......






moral of the story: Jangan sesekali mengacau hidup seorang perempuan yang garang. Boleh membahayakan kesihatan.



***** The end ***** 
BACA

Sabtu yang melankolia.

            Hari sabtu lepas aku tak pergi kemana-mana, sebab rumah sepupu aku buat kenduri sikit, anaknya yang nombor 3 sunat. Jadi keluarga aku ada dijemput datang, termasuk aku. Tapi macam aku dia cakap datang je, lepak-lepak minum kopi tak payah buat apa-apa. Hahahaha. Tu yang best tu.


         Aku datang lambat sikit dalam pukul 10 kot dengan anak buah aku. Takkan nak biar budak tu dok sorang kat rumah tengok tv. Jadi aku ugut la dia sampai dia nak ikut. Rumah sepupu aku tu taklah jauh mana pun, sebelah rumah je. huhuhu. Jadi setelah siap bermekap dan berdandan aku dan anak buah aku pun berjalan dengan penuh keriangan dan semangat yang berkobar-kobar menuju rumah sepupu aku tu.










          Sampai je kat situ tengok sedara mara aku tengah dok memasak dan kebanyakannya dok melepak. Jadi aku pun bantai lepak makan, sebab lapo bebeno belum sarapan. 


          Bercakap pasal sunat ni aku teringat masa aku sunat dulu. Masa tu aku bebudak lagi lah, aku di daftarkan untuk bersunat pada sebelah petang di klinik Dr Sallehudin kat pekan Banting. huhuhuhu. Ingat sangat peristiwa itu sebenarnya. Jadi sebelah paginya aku dok lari-lari main sana sini. Pastu sepupu aku ni datang jumpa aku, sepupu yang sama ye anak-anak. 


          Dipendekkan cerita dia panggil aku, pastu mulalah dia bukak cerita secara panjang lebar tentang bersunat ni lah.





        Dia boleh cerita pasal paranglah apa lah takut-takutkan aku. Bagus betul perangai sepupu aku tu, boleh buat contoh dan tauladan. Masa tu terus terang aku cakap aku jadi takut gila. huhuhuhu. Sudah cukup.... malas nak cerita lagi. hahahaha.


        Sebenarnya semasa peristiwa itu berlaku beliau masih bujang lagi ketika itu. Dan zaman bujangnya diwarnai dengan muzik rock, rambut kerinting yang panjang, berseluar ketat dan gaya berjalan yang cukup kewl. Memang rock gila mamat tu, tapi dia kalah dengan abang long aku, tahap metal kepala beruk, rambut panjang sampai ke punggung.








        Tapi macam sepupu aku ni dia ada geng dia sendiri. Diorang ni band kugiran kenduri kawen kat kampung aku. Dan sepupu aku ni pandai main gitar tapi selalunya bertindak sebagai penyanyi utama band tersebut. Aku ada ingat masa dia menyanyi kat rumah jiran aku tu, memang best siap joget gitu. Sebab tu lah dia boleh di kata sebagai lelaki terhangat kat kampung aku pada zaman 80 an. Serius.


        Tapi itu dulu, kini umurnya hampir mencecah angka 50 an. Tak banyak sangat perubahan dari segi paras rupa sebenarnya, pada aku lah, beliau masih kekalkan rambut panjang kerinting dia tu sampailah sekarang. Cuma rambutnya tak pernah lepas paras bahu. Wajahnya cukup tenang, sudah berkedut sana sini, lagaknya sentiasa tenang. Memang tipikal perwatakan seorang lelaki dewasa, namun siapa sangka wajah tersebut menyembunyikan sejarah hidup yang gemilang, sebagai seorang lelaki pujaan di kampung.


       Tapi itu dulu, sekarang dia lebih banyak melaksanakan aktiviti surau kariah aku. Maklumlah beliau kini orang kuat surau. huhuhuhu. Selalu jugak dia mengajak aku pergi ke surau, dan aku paling suka cara dia mengajak aku tu, memang sempoi....








        Huhuhuhu. Camtu lah citernya. Kalau dulu bila ada kenduri ke apa, aku mesti lihat sedara mara aku yang otai menjadi tulang belakang atau ketua operasi. Kini aku tengok yang jadi otai adalah sepupu aku dan yang seangkatan beliau. Mereka yang ambil peranan sekarang.... 


        Ya. Zaman dah berubah. Berlalu dengan pantas sekali. Sedar tak sedar aku pun sudah di ambang zaman gemilang itu. Zaman orang-orang tua. Harharharhar.
            Hari sabtu lepas aku tak pergi kemana-mana, sebab rumah sepupu aku buat kenduri sikit, anaknya yang nombor 3 sunat. Jadi keluarga aku ada dijemput datang, termasuk aku. Tapi macam aku dia cakap datang je, lepak-lepak minum kopi tak payah buat apa-apa. Hahahaha. Tu yang best tu.


         Aku datang lambat sikit dalam pukul 10 kot dengan anak buah aku. Takkan nak biar budak tu dok sorang kat rumah tengok tv. Jadi aku ugut la dia sampai dia nak ikut. Rumah sepupu aku tu taklah jauh mana pun, sebelah rumah je. huhuhu. Jadi setelah siap bermekap dan berdandan aku dan anak buah aku pun berjalan dengan penuh keriangan dan semangat yang berkobar-kobar menuju rumah sepupu aku tu.










          Sampai je kat situ tengok sedara mara aku tengah dok memasak dan kebanyakannya dok melepak. Jadi aku pun bantai lepak makan, sebab lapo bebeno belum sarapan. 


          Bercakap pasal sunat ni aku teringat masa aku sunat dulu. Masa tu aku bebudak lagi lah, aku di daftarkan untuk bersunat pada sebelah petang di klinik Dr Sallehudin kat pekan Banting. huhuhuhu. Ingat sangat peristiwa itu sebenarnya. Jadi sebelah paginya aku dok lari-lari main sana sini. Pastu sepupu aku ni datang jumpa aku, sepupu yang sama ye anak-anak. 


          Dipendekkan cerita dia panggil aku, pastu mulalah dia bukak cerita secara panjang lebar tentang bersunat ni lah.





        Dia boleh cerita pasal paranglah apa lah takut-takutkan aku. Bagus betul perangai sepupu aku tu, boleh buat contoh dan tauladan. Masa tu terus terang aku cakap aku jadi takut gila. huhuhuhu. Sudah cukup.... malas nak cerita lagi. hahahaha.


        Sebenarnya semasa peristiwa itu berlaku beliau masih bujang lagi ketika itu. Dan zaman bujangnya diwarnai dengan muzik rock, rambut kerinting yang panjang, berseluar ketat dan gaya berjalan yang cukup kewl. Memang rock gila mamat tu, tapi dia kalah dengan abang long aku, tahap metal kepala beruk, rambut panjang sampai ke punggung.








        Tapi macam sepupu aku ni dia ada geng dia sendiri. Diorang ni band kugiran kenduri kawen kat kampung aku. Dan sepupu aku ni pandai main gitar tapi selalunya bertindak sebagai penyanyi utama band tersebut. Aku ada ingat masa dia menyanyi kat rumah jiran aku tu, memang best siap joget gitu. Sebab tu lah dia boleh di kata sebagai lelaki terhangat kat kampung aku pada zaman 80 an. Serius.


        Tapi itu dulu, kini umurnya hampir mencecah angka 50 an. Tak banyak sangat perubahan dari segi paras rupa sebenarnya, pada aku lah, beliau masih kekalkan rambut panjang kerinting dia tu sampailah sekarang. Cuma rambutnya tak pernah lepas paras bahu. Wajahnya cukup tenang, sudah berkedut sana sini, lagaknya sentiasa tenang. Memang tipikal perwatakan seorang lelaki dewasa, namun siapa sangka wajah tersebut menyembunyikan sejarah hidup yang gemilang, sebagai seorang lelaki pujaan di kampung.


       Tapi itu dulu, sekarang dia lebih banyak melaksanakan aktiviti surau kariah aku. Maklumlah beliau kini orang kuat surau. huhuhuhu. Selalu jugak dia mengajak aku pergi ke surau, dan aku paling suka cara dia mengajak aku tu, memang sempoi....








        Huhuhuhu. Camtu lah citernya. Kalau dulu bila ada kenduri ke apa, aku mesti lihat sedara mara aku yang otai menjadi tulang belakang atau ketua operasi. Kini aku tengok yang jadi otai adalah sepupu aku dan yang seangkatan beliau. Mereka yang ambil peranan sekarang.... 


        Ya. Zaman dah berubah. Berlalu dengan pantas sekali. Sedar tak sedar aku pun sudah di ambang zaman gemilang itu. Zaman orang-orang tua. Harharharhar.
BACA

Keterlanjuran

        Hari ini aku nak tulis dengan serius. Tak nak mengarut meraban malam ini. Jadi diharapkan anda akan membacanya dengan nada yang cukup serius dan penuh konfiden. 






        Huhuhuhu. Sebenarnya aku nak berbicara tentang cara aku bercakap atau berkomunikasi dalam blog, ruang komen atau ketika memberi komen dalam blog anda. Aku tau bahasa yang aku guna agak selamba atau dalam erti kata lain ikut suka aku sahaja. Huhuhuhu. Aku cuma harap anda tidaklah berkecil hati atau terasa dengan cara pertuturan aku itu. Kalau ada haraplah dimaafkan. Kerana aku tidak sengaja.


         Sebenarnya aku tidak pernah anggap aku sedang bercakap dengan blogger lain, tapi aku anggap aku sedang bercakap dengan kawan-kawan. Tu sebab kadang-kadang anda tengok komen aku agak tidak patut, tak senonoh, gatal dan mungkin agak keterlaluan. Jika ada aku ingin memohon maaf seikhlasnya.


          Dan sebagai contoh aku nak tunjuk cara aku jawab komen dari pengomen lain.








Dan aku jawab....



         Camtu ah contohnya. Sebenarnya pada aku semua tu adalah gurauan semata. Cuma takut ada yang terasa hati maka aku ingin memohon maaf. Huhuhuhu. Tapi dalam bab pak lang ni, lain sikit. Sebab dia tu member aku, jadi aku tau dia takkan terasa hati  langsung. Sebab perangai dia jauh lagi sengal dari aku. Harharharhar.

          Wokeh walau apapun segala apa yang tersurat didalam blog ini tidaklah mencerminkan diri aku yang sebenar. Kerana pada hakikatnya aku adalah seorang yang sangat pendiam dan sangat pemalu. Betulkan Pak Lang kan? kan? Hahahaha. Walaupun apa yang anda nampak disini seolah aku adalah seorang lelaki tua yang gatal, miang, suka mengarut, bercakap ikut suka sahaja, tidak mengendahkan perasaan orang lain dan bla... bla.. bla.. banyak lagi ah. huhuhu. Sebenarnya tidak sama sekali.

        Sebenarnya secara realitinya aku adalah seorang lelaki yang cukup sopan santun. Dan aku amat menghormati orang yang lebih tua dari aku.



        Aku juga seorang yang amat berbudi bahasa. Dan aku selalu berhati-hati dalam pertuturan.





        Juga aku adalah seorang yang sangat suka membantu orang lain. Terutamanya golongan warga emas.




         Dan akhir sekali, walaupun aku seorang yang sangat pemalu, namun aku boleh juga menjadi seorang yang cukup ramah, mesra dan sensitif. Tapi bergantung pada suasana dan keadaan.





         Akhir kata, tolonglah percaya apa yang aku tulis ni eh? eh? eh? Tolonglaaaa.... tolong la percaya...  Harharharharharhar. Macam biasa lupakan, mengarut je semua ini. Sekarang aku nak berbicara sesuatu yang serius.... huhuhuhu.

* Aku nak ucap terima kasih pada Daddy Adando dan bro faizal Mohd . Sebab mereka ada promote blog ini. Mereka ada mengatakan benda yang baik-baik tentang blog ini. Jadi aku terharu... cukup terharu.. wuwuwuwuwuwuwu. Terimka kasih banyak-banyak. 




****** The end *****
        Hari ini aku nak tulis dengan serius. Tak nak mengarut meraban malam ini. Jadi diharapkan anda akan membacanya dengan nada yang cukup serius dan penuh konfiden. 






        Huhuhuhu. Sebenarnya aku nak berbicara tentang cara aku bercakap atau berkomunikasi dalam blog, ruang komen atau ketika memberi komen dalam blog anda. Aku tau bahasa yang aku guna agak selamba atau dalam erti kata lain ikut suka aku sahaja. Huhuhuhu. Aku cuma harap anda tidaklah berkecil hati atau terasa dengan cara pertuturan aku itu. Kalau ada haraplah dimaafkan. Kerana aku tidak sengaja.


         Sebenarnya aku tidak pernah anggap aku sedang bercakap dengan blogger lain, tapi aku anggap aku sedang bercakap dengan kawan-kawan. Tu sebab kadang-kadang anda tengok komen aku agak tidak patut, tak senonoh, gatal dan mungkin agak keterlaluan. Jika ada aku ingin memohon maaf seikhlasnya.


          Dan sebagai contoh aku nak tunjuk cara aku jawab komen dari pengomen lain.








Dan aku jawab....



         Camtu ah contohnya. Sebenarnya pada aku semua tu adalah gurauan semata. Cuma takut ada yang terasa hati maka aku ingin memohon maaf. Huhuhuhu. Tapi dalam bab pak lang ni, lain sikit. Sebab dia tu member aku, jadi aku tau dia takkan terasa hati  langsung. Sebab perangai dia jauh lagi sengal dari aku. Harharharhar.

          Wokeh walau apapun segala apa yang tersurat didalam blog ini tidaklah mencerminkan diri aku yang sebenar. Kerana pada hakikatnya aku adalah seorang yang sangat pendiam dan sangat pemalu. Betulkan Pak Lang kan? kan? Hahahaha. Walaupun apa yang anda nampak disini seolah aku adalah seorang lelaki tua yang gatal, miang, suka mengarut, bercakap ikut suka sahaja, tidak mengendahkan perasaan orang lain dan bla... bla.. bla.. banyak lagi ah. huhuhu. Sebenarnya tidak sama sekali.

        Sebenarnya secara realitinya aku adalah seorang lelaki yang cukup sopan santun. Dan aku amat menghormati orang yang lebih tua dari aku.



        Aku juga seorang yang amat berbudi bahasa. Dan aku selalu berhati-hati dalam pertuturan.





        Juga aku adalah seorang yang sangat suka membantu orang lain. Terutamanya golongan warga emas.




         Dan akhir sekali, walaupun aku seorang yang sangat pemalu, namun aku boleh juga menjadi seorang yang cukup ramah, mesra dan sensitif. Tapi bergantung pada suasana dan keadaan.





         Akhir kata, tolonglah percaya apa yang aku tulis ni eh? eh? eh? Tolonglaaaa.... tolong la percaya...  Harharharharharhar. Macam biasa lupakan, mengarut je semua ini. Sekarang aku nak berbicara sesuatu yang serius.... huhuhuhu.

* Aku nak ucap terima kasih pada Daddy Adando dan bro faizal Mohd . Sebab mereka ada promote blog ini. Mereka ada mengatakan benda yang baik-baik tentang blog ini. Jadi aku terharu... cukup terharu.. wuwuwuwuwuwuwu. Terimka kasih banyak-banyak. 




****** The end *****
BACA

wordless wednesday saja-saja je lah.









*  Lupakan wordless wednesday dia atas. Saja-saja je tu....


* Nak ucap terima kasih pada cik Alis sebab letak blog sengal aku dalam senarai 5 blog pilihan dia tahun 2011. Terharu aku... wuwuwuwuwuwu... ada sesapa nak peluk aku tak? kehkehkehkehkeh.


* Terima kasih pada korang yang sudi jenguk blog tunggang langgang aku nih. harharharhar.


Daaaaa.....








*  Lupakan wordless wednesday dia atas. Saja-saja je tu....


* Nak ucap terima kasih pada cik Alis sebab letak blog sengal aku dalam senarai 5 blog pilihan dia tahun 2011. Terharu aku... wuwuwuwuwuwu... ada sesapa nak peluk aku tak? kehkehkehkehkeh.


* Terima kasih pada korang yang sudi jenguk blog tunggang langgang aku nih. harharharhar.


Daaaaa.....
BACA

Persoalan yang pasti.



         Begitulah persoalan yang sentiasa akan ditanya apabila aku bertemu dengan blogger yang lain. Kehkehkeh. Ya aku tau anda nak cakap aku tak hensem kan? Takpe, aku tak marah pun... hahahahha. Ok, hari ni aku nak buat entri mengarut saja-saja.


        Sebenarnya gambar Abang Jonni yang ada dalam blog ni adalah karakter yang aku suka lukis selalu. Dan karakter tersebut memang jauh panggang dari oven dengan aku. Sebabnya senang saja, sebenarnya aku tak pandai nak lukis muka orang ikut wajah sebenar. huhuhu.


        Lagi satu sebenarnya karakter tu aku cedok dari lukisan kartunis Aie, atau nama sebenarnya Shaari Sulong. Nak baca pasal Aie sila klik sini. Huhuhu. Aku memang minat gila Aie ni. Cerita feveret aku adalah Aku dan sesuatu  dengan Loveville. Dulu-dulu aku selalu conteng-conteng tiru karakter dalam Loveville, tapi memang tak menjadi. huhuhu.


        Jadi anggaplah watak Abang Jonni tu sebagai maskot blog ini. Tak pun anggaplah watak itu sebagai seorang pelakon yang dibayar untuk melakonkan watak abang Jonni.








        Dalam bab berblogging pulak, pada asalnya niat aku adalah untuk berseronok-seronok sahaja, sekadar hiburan untuk diri sendiri. Sebab itu kalau anda baca entri kat sini semua sengal-sengal tahap merapu meraban. Dan aku memang tak baca balik apa yang aku dah tulis, sebab aku mesti garu kepala. Ye lah entri aku semua mengarut saja dan tak bermanafaat untuk generasi akan datang. huhuhu.


       Dan nama Abang Jonni pun aku saja-saja je reka, glamer sikit. Tak nak ah letak nama sebenar, sebab nama aku bunyi-bunyi arab. huhuhuhu. Ahlan wa sahlan. Kaifa halukum? bihoir? huhuhuhu. Dan tempat aku dapat nama ini adalah dari sebuah lagu. Nak dengar lagu tersebut sila tekan sini dengan penuh kasih sayang.






        Tapi tulah walaupun aku ni seorang blogger yang pemalas, jarang nak berblogwalking, aku ada ziarah blog kawan-kawan yang lain. Tapi jaranglah. Dan aku dapat membaca berbagai cerita sampai kadang-kadang aku terasa seperti sudah mengenal mereka.


      Dan dalam niat hanya berseronok dalam berblogging, aku ada juga mengenal beberapa blogger secara peribadi. Up close and personal gitu. Dan itu sesuatu yang aku tak pernah jangka. Ada yang aku kenal sehingga menjadi betul-betul rapat. Ada juga yang menjadi rakan aku bersarapan pada setiap hari sabtu. Hari sabtu sahaja, hari lain tak dak. Hahahahaha. 








        Tu lah dengan hanya niat main-main dalam berblogging, rupa-rupanya ia ada memberi impak dalam hidup sebenar aku. Ada kenangan manis, pahit... tapi itu adalah sebahagian dari kehidupan. huhuhuhu.Dah. Aku dah tak tau nak tulis apa nih. Jadi sampai disini sahaja. Tapi sebelum itu.....


* Aku nak ucap terima kasih pada Ayed Dalin sebab bagi top up. Tak sangka aku, jadi follower ke-100 dia boleh dapat topup. huhuhu. Dapatlah aku mengacau hidup orang lain malam kang.


* Pada hari sabtu iaitu semalam, aku ada menjenguk seorang rakan blogger yang agak lama dah aku kenal. Dia berada di Shah Alam Medical Centre menjada ibunya yang kurang sihat. Jadi disebabkan tempat tu tak jauh ngan aku, aku ada datang jenguk  sekejap. Itupun aku datang pukul 9 malam, sebab siangnya aku tak berkesempatan. huhuhu.


    Jadi sebagai kawan aku hanya mampu mendoakan agar ibu beliau dapat segera sembuh. Semoga seluruh keluarga beliau akan tabah dan sabar menghadapi dugaan ini. Kalau korang nak kenal blogger tersebut sila tekan sini. huhuhu.


      Ok. Sampai disini sahaja. Semoga hari-hari kalian akan dipenuhi dengan saat-saat yang bahagia dan indah. Akhir kata...






       Owh!! sebelum aku lupa, cun siyut si miss A.M.Y nih. kiut giler. serius..... mmmm.... Hai miss A.M.Y... grrrrr... aummmmm..... (sambil cakar-cakar dinding) kehkehkehkeh.


 Ampun.. Ampun miss A.M.Y eh... aku gurau je...  huhuhuhu.. cabutttttt.... (sambil lari lintang pukang)




Daaaa......
       


         Begitulah persoalan yang sentiasa akan ditanya apabila aku bertemu dengan blogger yang lain. Kehkehkeh. Ya aku tau anda nak cakap aku tak hensem kan? Takpe, aku tak marah pun... hahahahha. Ok, hari ni aku nak buat entri mengarut saja-saja.


        Sebenarnya gambar Abang Jonni yang ada dalam blog ni adalah karakter yang aku suka lukis selalu. Dan karakter tersebut memang jauh panggang dari oven dengan aku. Sebabnya senang saja, sebenarnya aku tak pandai nak lukis muka orang ikut wajah sebenar. huhuhu.


        Lagi satu sebenarnya karakter tu aku cedok dari lukisan kartunis Aie, atau nama sebenarnya Shaari Sulong. Nak baca pasal Aie sila klik sini. Huhuhu. Aku memang minat gila Aie ni. Cerita feveret aku adalah Aku dan sesuatu  dengan Loveville. Dulu-dulu aku selalu conteng-conteng tiru karakter dalam Loveville, tapi memang tak menjadi. huhuhu.


        Jadi anggaplah watak Abang Jonni tu sebagai maskot blog ini. Tak pun anggaplah watak itu sebagai seorang pelakon yang dibayar untuk melakonkan watak abang Jonni.








        Dalam bab berblogging pulak, pada asalnya niat aku adalah untuk berseronok-seronok sahaja, sekadar hiburan untuk diri sendiri. Sebab itu kalau anda baca entri kat sini semua sengal-sengal tahap merapu meraban. Dan aku memang tak baca balik apa yang aku dah tulis, sebab aku mesti garu kepala. Ye lah entri aku semua mengarut saja dan tak bermanafaat untuk generasi akan datang. huhuhu.


       Dan nama Abang Jonni pun aku saja-saja je reka, glamer sikit. Tak nak ah letak nama sebenar, sebab nama aku bunyi-bunyi arab. huhuhuhu. Ahlan wa sahlan. Kaifa halukum? bihoir? huhuhuhu. Dan tempat aku dapat nama ini adalah dari sebuah lagu. Nak dengar lagu tersebut sila tekan sini dengan penuh kasih sayang.






        Tapi tulah walaupun aku ni seorang blogger yang pemalas, jarang nak berblogwalking, aku ada ziarah blog kawan-kawan yang lain. Tapi jaranglah. Dan aku dapat membaca berbagai cerita sampai kadang-kadang aku terasa seperti sudah mengenal mereka.


      Dan dalam niat hanya berseronok dalam berblogging, aku ada juga mengenal beberapa blogger secara peribadi. Up close and personal gitu. Dan itu sesuatu yang aku tak pernah jangka. Ada yang aku kenal sehingga menjadi betul-betul rapat. Ada juga yang menjadi rakan aku bersarapan pada setiap hari sabtu. Hari sabtu sahaja, hari lain tak dak. Hahahahaha. 








        Tu lah dengan hanya niat main-main dalam berblogging, rupa-rupanya ia ada memberi impak dalam hidup sebenar aku. Ada kenangan manis, pahit... tapi itu adalah sebahagian dari kehidupan. huhuhuhu.Dah. Aku dah tak tau nak tulis apa nih. Jadi sampai disini sahaja. Tapi sebelum itu.....


* Aku nak ucap terima kasih pada Ayed Dalin sebab bagi top up. Tak sangka aku, jadi follower ke-100 dia boleh dapat topup. huhuhu. Dapatlah aku mengacau hidup orang lain malam kang.


* Pada hari sabtu iaitu semalam, aku ada menjenguk seorang rakan blogger yang agak lama dah aku kenal. Dia berada di Shah Alam Medical Centre menjada ibunya yang kurang sihat. Jadi disebabkan tempat tu tak jauh ngan aku, aku ada datang jenguk  sekejap. Itupun aku datang pukul 9 malam, sebab siangnya aku tak berkesempatan. huhuhu.


    Jadi sebagai kawan aku hanya mampu mendoakan agar ibu beliau dapat segera sembuh. Semoga seluruh keluarga beliau akan tabah dan sabar menghadapi dugaan ini. Kalau korang nak kenal blogger tersebut sila tekan sini. huhuhu.


      Ok. Sampai disini sahaja. Semoga hari-hari kalian akan dipenuhi dengan saat-saat yang bahagia dan indah. Akhir kata...






       Owh!! sebelum aku lupa, cun siyut si miss A.M.Y nih. kiut giler. serius..... mmmm.... Hai miss A.M.Y... grrrrr... aummmmm..... (sambil cakar-cakar dinding) kehkehkehkeh.


 Ampun.. Ampun miss A.M.Y eh... aku gurau je...  huhuhuhu.. cabutttttt.... (sambil lari lintang pukang)




Daaaa......
       
BACA

Bersarapan bersama rakan blogger.



Rakan blogger : mmmm... tempat hari tu ke?


Abg Jonni : Bukanlahhhh... tempat biasa laaaa... takkan dah lupa....


Rakan blogger : Aik? kat mana eh?










* Bakat mengorat aku sudah semakin tumpul... mungkin disebabkan oleh faktor usia.... Arghhhhh!!!!.


Rakan blogger : mmmm... tempat hari tu ke?


Abg Jonni : Bukanlahhhh... tempat biasa laaaa... takkan dah lupa....


Rakan blogger : Aik? kat mana eh?










* Bakat mengorat aku sudah semakin tumpul... mungkin disebabkan oleh faktor usia.... Arghhhhh!!!!.
BACA

Melentur buluh biarlah dari rebungnya.



Abg Jonni : Ak ah... balik-balik salahkan adik ko tu. Ammy yang selalu habis makan tinggal je kat situ. 


Ammy : Takde... bukan Ammy buat.. adikkk...


Abg Jonni : Ah jangan banyak alasan... Lepas ni habis makan kemas, pinggan basuh. Kalau paksu nampakkkk.... Haaaa...













Abg Jonni : Ak ah... balik-balik salahkan adik ko tu. Ammy yang selalu habis makan tinggal je kat situ. 


Ammy : Takde... bukan Ammy buat.. adikkk...


Abg Jonni : Ah jangan banyak alasan... Lepas ni habis makan kemas, pinggan basuh. Kalau paksu nampakkkk.... Haaaa...











BACA

Karaoke bersama anak buah....



Ammy : Dulu Ammy ikut mama karaoke dengan kawan-kawan mama.... bessstttttttttt.....


Abg Jonni : Eleh... tempat karaoke paksu lagi bestttttt......










        Memang selalu anak buah aku akan tanya mana aku nak pegi, sebab dia nak ikut. Jadi selepas memerut aku pun membawa dia ke kedai.... aku beli rokok dan belikan dia ais krim. Kehkehkehkehkeh.


Ammy : Dulu Ammy ikut mama karaoke dengan kawan-kawan mama.... bessstttttttttt.....


Abg Jonni : Eleh... tempat karaoke paksu lagi bestttttt......










        Memang selalu anak buah aku akan tanya mana aku nak pegi, sebab dia nak ikut. Jadi selepas memerut aku pun membawa dia ke kedai.... aku beli rokok dan belikan dia ais krim. Kehkehkehkehkeh.
BACA
 
Support : Catatan Ankel Jonni | Ankel Jonni | Facebook Ankel
Copyright © 2015. catatan ankel jonni - All Rights Reserved
Template Created by Ankel Jonni Published by Ankel Jonni
Proudly powered by Blogger